شاید برای شما هم سوال باشد که مرخصی استعلاجی چیست؟ مرخصی استعلاجی از جمله مزایای تامین اجتماعی برای بیمه شدگان می باشد، که محدودیت استفاده ندارد. تلاش بیمه براین می باشد که بیمار در ایام بیماری فقط رنج بیماری را تحمل نموده و نگران حقوق و مسائل مالی خود نباشد.
تمام بیمه شدگان می توانند در ایام بیماری خود مرخصی استعلاجی بگیرند و حداکثر تا 75 درصد از مزد روزانه خود را از سازمان تامین اجتماعی دریافت نمایند.
ما تصمیم داریم در مقاله حاضر به بررسی مرخصی استعلاجی چیست؟ انواع مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی، شرایط استفاده از مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی، تفاوت مرخصی استعلاجي و استحقاقی، نحوه ثبت مرخصی استعلاجی در لیست بیمه، قانون مرخصی استعلاجی تا سه روز ، مرخصی استعلاجی تا چند روز نیاز به کمیسون ندارد و … بپردازیم.
- مدیران کسب و کار ها
- مدیران مالی شرکت ها
- علاقمندان و متقاضیان فعالیت در حوزه حقوق و دستمزد
- شاغلانی که تمایل به کسب اطلاعات در زمینه مرخصی استعلاجي دارند.
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
مرخصی استعلاجی چیست؟
اغلب افرادی که تازه مشغول به کار می شوند تمایل دارند از مزایا و مرخصی هایی که به آن ها تعلق می گیرد، اطلاع یابند و می خواهند بدانند که اصلا مرخصی استعلاجي چیست؟ یکی از انواع مرخصی ها که قانون کار برای کارمندان و کارگران در نظر گرفته است، مرخصی استعلاجی می باشد.
با استفاده ازمرخصی استعلاجي بیمار می تواند در ایام بیماری استراحت نماید و پس از بهبودی مجددا مشغول به کار شود. تمام شاغلان مشمول قانون کار می توانند در هنگام بیماری از مرخصی استعلاجي استفاده نمایند. مطابق قانون کار هیچ نوع محدودیتی برای دریافت مرخصی استعلاجي وجود ندارد، اما قوانین خاصی برای استفاده از مرخصی استعلاجي وجود دارد.
مطابق قوانین اداره کار اگر مدت مرخصی استعلاجي کمتر از 7 روز باشد، یا در تمام طول سال فقط 15 روز باشد، گواهی تایید پزشک معالج بیمار کافی می باشد. اما اگر بیمار بین 15 تا 60 روز به استراحت نیاز داشته باشد، باید از پزشک معتمد سازمان تامین اجتماعی گواهی دریافت نماید.
اگر میخواهید بدانید که مرخصی استعلاجی تا چند روز نیاز به کمیسون ندارد دقت نمایید درصورتی که بیمار بیش از 60 روز نیاز به استراحت داشته باشد، باید شورای پزشکی تامین اجتماعی آن را تایید نماید.برای دریافت کاربرگ لینک قبل را کلیک کنید.
انواع مرخصی استعلاجی بیمه تامین اجتماعی
شاید برای شما هم سوال باشد که پرداخت حقوق در ایام استعلاجی به عهده کیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که پرداخت حقوق ایام استعلاجی به نوع مرخصی استعلاجی بستگی دارد. زیرا مرخصی استعلاجي بیمه تامین اجتماعی با توجه به مدت زمان استفاده از مرخصی دارای دو نوع می باشد، که هریک از این انواع به شرح زیر می باشند.
مرخصی استعلاجی تا سقف سه روز
در مرخصی استعلاجی کمتر از 3 روز و یا نهایتا تا سه روز می باشند، گواهی پزشک معالج برای اثبات مرخصی کافی است. (بیشتر بخوانید: سنوات چیست؟)
مرخصی استعلاجی بیشتر از سه روز
در مرخصی استعلاجي بیشتر از 3 روز در قانون کار، فرد باید از پزشک معتمد گواهی پزشکی دریافت نماید و به اداره تامین اجتماعی ارائه نماید. بنابراین پرداخت حقوق در زمان مرخصی استعلاجی بیشتر از سه روز بر عهده سازمان تامین اجتماعی میباشد.
مرخصی استعلاجی زایمان تامین اجتماعی
تمام زنان شاغل در ایام بارداری خود از 6 ماه مرخصی زایمان برخوردار می شوند. این دسته از بانوان می توانند از 3 ماه مرخصی استعلاجی قبل از زایمان تامین اجتماعی و از 3 ماه مرخصی استعلاجی پس از زایمان استفاده نمایند. لازم به ذکر می باشد که حتما باید 3 ماه از مرخصی زایمان پس از زایمان باشد.
قانون مرخصی استعلاجی تا سه روز
مطابق ماده 62 قانون بیمه تامین اجتماعی در صورتی که بیماری کارگر ناشی از کار نباشد و مدت بیماری کارگر بیشتر از 3 روز شود، غرامت ایام بیماری کارگر از روز چهارم مرخصی توسط تامین اجتماعی پرداخت شده و بیمه وی رد می شود. اما در اکثر مواقع حقوق سه روز اول بیماری نیز توسط کارفرما پرداخت می شود.
لازم به ذکر می باشد که در طول هر سال کارگران فقط یکبار می توانند از 3 روز استعلاجی که کارفرما حقوق آن را پرداخت می نماید استفاده کنند. این بدان معنا می باشد که به عنوان مثال اگر فردی در اردیبهشت ماه 1403 سه روز مرخصی استعلاجی بگیرید، مبلغ حقوق و بیمه وی در طول این سه روز توسط کارفرما پرداخت می شود.
اما اگر این فرد تا پایان سال 1403 مجدد نیاز به استعلاجی کمتر از 4 روز داشته باشد، دیگر کارفرما حقوق و بیمه این ایام را پرداخت نکرده و کارگر باید از مرخصی بدون حقوق و یا مرخصی استحقاقی برای این ایام استفاده کند.
لازم به ذکر می باشد برای پرداخت و یا عدم پرداخت مرخصی استعلاجی کمتر از سه روز توسط کارفرما قانون مرخصی استعلاجی تا سه روز به صورت مشخص وجود ندارد و کارفرمایان به دلخواه خود برای پرداخت و یا عدم پرداخت حقوق کارگران در ایام استعلاجی کمتر از سه روز تصمیم می گیرند. ناگفته نماند که اغلب کافرمایان حقوق این ایام را به کارگران خود پرداخت نمود و بیمه آنان را رد می نمایند.
بیمه استعلاجی چیست؟
در پاسخ به پرسش بیمه استعلاجی چیست؟ باید بگوییم که اگر فردی دارای بیمه باشد، در صورتی که بیمار شود و مرخصی استعلاجي بیماری بگیرد، دستمزد ایامی که فرد مرخصی استعلاجی گرفته است، تحت عنوان بیمه استعلاجی پرداخت می شود. اگر سازمان تامین اجتماعی تایید نماید، در این مدت علاوه بر پرداخت حقوق، تعداد روز های مرخصی استعلاجي نیز جزء سوابق و بازنشستگی فرد حساب خواهد شد.
نحوه محاسبه مرخصی استعلاجی در قانون کار
مطابق قانون کار مبلغ مرخصی استعلاجی کمتر از سه روز توسط کارفرما و مبلغ مرخصی استعلاجي بیشتر از سه روز توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود. حال مبلغ پرداختی توسط سازان تامین اجتماعی برای افراد مختلف متفاوت میباشد.
مطابق ماده 62 قانون تامین اجتماعی:
- بیمه شدگانی که دارای همسر، فرزند، پدر یا مادر تحت تکفل باشند، در ایاممرخصی استعلاجي به میزان سه چهارم از آخرین مزد خود را دریافت خواهند نمود.
- بیمه شدگانی که دارای همسر، فرزند، پدر یا مادر تحت تکفل نباشند، در ایاممرخصی استعلاجي به میزان دو سوم از آخرین مزد خود را دریافت خواهند نمود.
- بیمه شدگان غیر متکفل، در ایام استعلاجی به میزان یک دوم از آخرین مزد خود را دریافت خواهند نمود.
حداکثر مدت مرخصی استعلاجی چیست؟
برای دریافت استعلاجی قانون کار محدودیتی وجود ندارد، زیرا نوع بیماری و طول دوره بیماری افراد از قبل مشخص نمی باشد. اما در طول یک سال سقف مرخصی برای هر فرد 4 ماه می باشد، که اگر پزشک معتمد تامین اجتماعی تشخیص دهد و شورای عالی پزشکی نیز تایید نماید و مدت زمان مرخصی فرد یک سال شود و مشخص گردد، که بیماری فرد صعب الاعلاج است، کارگر بازنشسته خواهد شد. پس از بازنشستگی مدارک پرسنلی فرد نیز در سازمان بایگانی شده و امکان رویت خلاصه پرونده پرسنلی برای مدیران سازمان وجود دارد.
شرایط دریافت مرخصی استعلاجی چیست؟
اغلب شاغلان تمایل دارند بدانند که شرایط استفاده از استعلاجی تامین اجتماعی چیست و یا در هنگام بیماری دارای شرایط استعلاجی بیمه تامین اجتماعی می باشند یا خیر؟ در پاسخ به این نوع پرسش ها باید بگوییم که افرادی می توانند از مرخصی استعلاجی بیمه تامین اجتماعی استفاده نمایند، که دارای یکی از شرایط زیر باشند:
- فردی که به دلیل وقوع حادثه در کار و یا بیماری شغلی توانایی ادامه کار خود را نداشته باشد.
- فردی که به دلیل بیماری عادی در بیمارستان بستری شده باشد.
- فردی که به علت بیماری ابتدا به صورت سرپایی تحت درمان قرار بگیرد و سپس بستری شود.
- افرادی که جزء جانبازان انقلاب اسلامی هستند و حتی بدون بستری شدن در بیمارستان به علت بیماری عادی نمی توانند به کار خود ادامه بدهند.
زمان واریز حقوق استعلاجی تامین اجتماعی
نحوه پرداخت حقوق مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی یا نحوه گرفتن حقوق مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی از جمله دغدغه های مهم بیمه شدگانی می باشد، که در حال پیگیری واریز استعلاجی خود در ایام بیماری می باشند.
در پاسخ به این افراد باید بگوییم که زمانی که لیست بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما برای اداره بیمه ارسال شود، 10 تا 15 روز بعد توسط مسئول مربوطه در اداره تامین اجتماعی بررسی می شود، پس از آن واحد حسابداری اطلاعات مورد نظر را بررسی نموده و سند مربوطه را در نرم افزار حسابداری ثبت می نماید، در نهایت عملیات واریز مبلغ به حساب مشتری انجام می شود.
قبل از ارسال لیست بیمه ، کارفرما یا فرد بیمه شده باید مدارک پزشکی به شده برای دریافت بیمه استعلاجی به شعبه مورد نظر ارائه داده باشند. معمولا شعبه های مختلف تامین اجتماعی در یک روز خاص از ماه عملیات واریز را انجام می دهند. به عنوان مثال ممکن است یک شعبه در روز دهم هر ماه عملیات واریز را انجام دهد.
حسابداران ابتدا میزان مرخصی استعلاجی کارکنان را در نرم افزار حقوق و دستمزد که یکی از ماژولهای نرم افزار حسابداری ابری است، وارد می نمایند و سپس با استفاده از نرمافزار لیست بیمه را تهیه میکنند. حال شرکتی لیست بیمه خود را در 30 اردیبهشت برای اداره بیمه ارسال می نماید، 15 روز بعد یعنی در تاریخ 15 خرداد مسئول مربوطه تامین اجتماعی لیست مربوطه را بررسی نموده و استعلاجی کارمند مربوطه در لیست بیمه را تایید نموده و به واحد حسابداری ارجاع می دهد، سپس واحد حسابداری در تاریخ 20 خرداد سند واریز را صادر مینماید.
حال چون زمان واریز مبالغ شعبه مورد نظر در روز پنجم هر ماه می باشد، در روز پنجم تیر ماه مبلغ غرامت بیمه استعلاجی کارمند مربوطه واریز می شود. در حالت کلی پس از گذشت مدت زمان 1 تا 2 ماه از ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی، غرامت ایام مرخصی استعلاجی به حساب فرد بیمه شده واریز می شود.
اطلاعات خود را بیشتر کنید
مدارک لازم برای دریافت دستمزد مرخصی استعلاجی
برای دریافت دستمزد مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی ، باید مدارکی به اداره تامین اجتماعی ارائه گردند، این مدارک لازم برای دریافت استعلاجی عبارتند از:
- اصل گواهی استراحت پزشکی که پزشک معالج صادر نموده است.
- برگ تایید گواهی استراحت پزشکی که توسط پزشک سازمان تامین اجتماعی صادر شده است.
- استعلام وضعیت یا فرم تکمیل شده معرفی به کار توسط کارفرما
توجه داشته باشید که در گواهی پزشکی باید اطلاعاتی شامل مدت استراحت پزشکی تجویز شده ( طول مدت بیماری و نوع بستری یا درمان سرپایی)، مهر و امضای پزشک معالج و مرتبط بودن بیماری با تخصص پزشک معالج وجود داشته باشد.
قانون استعلاجی تامین اجتماعی
سازمان تامین اجتماعی قوانین مرخصی استعلاجی متعددی را برای استفاده از این مرخصی ارائه نموده است. قوانین مرخصی استعلاجی در تامین اجتماعی به منظور جلوگیری از دور زدن قانون و سوء استفاده های احتمالی می باشد، به همین منظور تمام افراد برای استفاده از استعلاجی باید قوانین مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی را رعایت نمایند.
در ادامه به شرح برخی از ماده های موجود در قوانین مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی ، می پردازیم. برای ارسال لیست مالیات حقوق لینک قبل را کلیک کنید.
مطابق ماده 59 قانون تامین اجتماعی، بیمه شدگانی که تحت معالجه یا درمان توانبخشی باشند، اگر سازمان تامین اجتماعی خدمات درمانی تشخیص دهد، که فرد قادر به کار نمی باشد، با شرط عدم اشتغال به کار و دریافت حقوق، غرامت دوران بیماری را دریافت خواهند کرد، اگر دارای یکی از شرایط زیر باشند:
- اگر بیمه شده به علت به دلیل حوادث ناشی از کار، حوادث غیر ناشی از کار، یا به علت بیماری های حرفه ای تحت درمان باشد.
- اگر فرد در زمان اعلام بیماری خود در ایام مرخصی استعلاجي و یا مشغول به کار باشد و برای استراحت یا بستری شدن به علت بیماری، دارای گواهی پزشکی باشد.
مطابق بند یک ماده 62 قانون تامین اجتماعی، اگر بیماری در بیمارستان بستری نباشد، اما به علت بیماری نتواند به شغل خود ادامه بدهد، سازمان تامین اجتماعی از روز چهارم مرخصی بیمه فرد را پرداخت می نماید. اما درصورتی که که فرد بر اساس حادثه و یا بیماری حرفه ای قادر نباشد به شغل خود ادامه دهد، دستمزد او از روز اول مرخصی توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.
مطابق ماده 74 قانون تامین اجتماعی، با تایید سازمان تامین اجتماعی، ایام مرخصی استعلاجي جزء سوابق کار و بازنشستگی فرد حساب می شود.
مطابق قانون کار مرخصی استعلاجی، غرامت ایام مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی در ازای حق بیمه ماهانه ای می باشد، که بیمه شده پرداخت نموده است، بنابراین پرداخت غرامت حقوق ایام استعلاجی ربطی به نوع دائمی یا موقتی بودن قرارداد ندارد و به همه بیمه شدگان تعلق می گیرد.
استعلاجی پزشک عمومی
در مطالب ذکر شده گفتیم که یکی از شرایط دریافت مرخصی استعلاجی، تایید پزشک معالج میباشد اما آیا این است توسط پزشک عمومی نیز مورد قبول است؟ اگر مدت مرخصی کمتر از 3 روز و یا همان 3 روز باشد نیازی به تایید کمیسیون نیست و پزشک عمومی نیز میتواند آن ر اتایید کند.
استعلاجی تا چند روز نیاز به کمسیون دارد؟
در صورتی که فرد بیمه شده به استراحت بیش از 60 روز نیاز داشته باشد، باید کمیسیون پزشکی ضرورت استراحت وی را تایید نماید. نرم افزار حسابداری خدماتی مورد استفاده در سازمانهای خدماتی، این قابلیت را دارد که برای پرسنل دارای استعلاجی، بیمه استعلاجی را اتوماتیک ثبت و در دیسکت بیمه درج نماید.
تفاوت مرخصی استعلاجی با مرخصی استحقاقی
مرخصی استحقاقی ، نوعی از مرخصی می باشد که در هر ماه با توجه به کارکرد ماه به کارمند یا کارگر تعلق می گیرد. اگر کارمند یا کارگری یک ماه کامل در محل کار خود مشغول به کار باشد، استحقاق دریافت 2 روز و 4 ساعت مرخصی استحقاقی در ماه را دارد.
در مدتی که کارمند مرخصی استحقاقی می گیرد، کارفرما موظف می باشد که حقوق و مزایای فرد را پرداخت نموده و همچنین بیمه او را واریز نماید. همچنین محاسبه سنوات کارگر نیز بحثی متفاوت از مرخصی های استحقاقی او خواهد بود که کارفرمایان موظف به پرداخت مبلغ حق سنوات به کارگران خود هستند.
مطابق قوانین اداره کار هر فرد که در پایان سال 9 روز یا بیشتر مرخصی استحقاقی داشته باشد، می تواند تمام مرخصی خود را بازخرید نماید و یا در صورت تمایل 9 روز از مرخصی های خود را به سال بعد انتقال داده و مابقی مرخصی های خود را بازخرید نماید.
مرخصی استعلاجي در زمان بیماری به کارمند یا کارگر تعلق می گیرد، در صورتی که مرخصی استعلاجي فرد برابر یا کمتر از سه روز باشد، کارفرما موظف می باشد که حقوق و مزایا و بیمه فرد را در طول این مدت واریز نماید. اما اگر طول دوره مرخصی استعلاجي فرد بیشتر از 3 روز شود، سازمان تامین اجتماعی بیمه فرد را رد کرده و نهایتا تا سه چهارم حقوق فرد را پرداخت می نماید.
لازم به ذکر می باشد که امکان انتقال مرخصی استعلاجي وجود ندارد و فقط در طول مدتی که فرد بیمار است، می تواند از مرخصی استعلاجي استفاده نماید .اطلاعات کامل تنخواه گردان در لینک قبل میباشد.
نحوه ثبت استعلاجی در لیست بیمه
نحوه ثبت مرخصی استعلاجی در لیست بیمه در صورتی که مرخصی استعلاجي فرد برابر سه روز یا کمتر از سه روز باشد، بدین طریق است که کارکرد ماه فرد به صورت کامل ثبت شده و روز های استعلاجي نیز در کارکرد استعلاجی ثبت می شود. به عنوان مثال اگر فردی در ماه فروردین 28 روز کار کرده باشد و 3 روز هم مرخصی استعلاجي گرفته باشد، در بخش کارکرد ماه عدد 31 و در بخش کارکرد مرخصي استعلاجی عدد 3 ثبت می شود.
نحوه ثبت مرخصي استعلاجی در لیست بیمه اگر مرخصی استعلاجي فرد بیشتر از 3 روز شود بدین صورت است که تعداد روز هایی که فرد مشغول به کار بوده است در بخش کارکرد ماه و تعداد روز هایی که فرد مرخصی استعلاجي گرفته است، در بخش کارکرد مرخصی استعلاجي ثبت می شود.
به عنوان مثال اگر فردی در ماه فروردین 24 روز مشغول به کار بوده باشد و 7 روز هم مرخصی استعلاجي گرفته باشد. در لیست بیمه در بخش کارکرد ماه عدد 24 و در بخش کارکرد مرخصی استعلاجي عدد 7 ثبت خواهد شد.
اگر برای محاسبات حقوق در ایام مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی و … دارای مشکل هستید و نیاز به تکمیل اطلاعات حسابداری خود دارید، حتما در دوره رایگان آموزش کامل حسابداری حقوق و دستمزد ثبت نام نمایید.
آیین نامه مرخصی استعلاجی چیست
مطابق ماده 21 آیین نامه مرخصي استعلاجی، برای حفظ و تامین تندرستی و بهداشتی بانوان کارمند رسمی و پیمانی در زمان بارداری، این بانوان می توانند با تایید پزشک معتمد سازمان و یا کمیسیون پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی، از 6 ماه مرخصی زایمان برای حداکثر سه فرزند خود استفاده نمایند.
مطابق تبصره 1 ماده 21 آیین نامه مرخصی استعلاجی، در طول ایام مرخصی زایمان، حقوق ثابت و سایر فوق العاده های مستمر کارمند، پس از کسر سهم پس انداز، بیمه و بازنشستگی پرداخت خواهد شد.
مطابق تبصره 2 ماده 21 آیین نامه مرخصی استعلاجی، مادرانی که به فرزندان خود شیر می دهند، پس از اتمام دوره مرخصی خود، می توانند برای ادامه شیردهی به فرزند، حداکثر تا مدت 24 ماهگی فرزند می توانند در هر روز از یک ساعت مرخصی بدون کسر از مرخصی استحقاقی استفاده نمایند.
مطابق تبصره 3 ماده 21 آیین نامه مرخصي استعلاجی، اگر دولت در ایام سال ساعات کار کارمندان را کاهش دهد، مادران دیگر نمی توانند از یک ساعت مرخصی شیردهی استفاده نمایند.
مطابق تبصره 4 ماده 21 آیین نامه مرخصی استعلاجی، در ایامی که بانوان در مرخصی زایمان هستند، باید پست سازمانی آن ها حفظ شود.
مطابق ماده 22 آیین نامه مرخصي استعلاجی، بانوان کارمند که در حال استفاده از مرخصی بدون حقوق هستند، نمی توانند از مرخصی زایمان استفاده نمایند.
مطابق ماده 23 آیین نامه مرخصی استعلاجی، مدت استفاده از استعلاجی و زایمان برای بانوانی که به صورت نیمه وقت مشغول به کار هستند، مانند شاغلین تمام وقت محاسبه شده و حقوق و مزایای آنان نیز طبق قوانین مربوط به خدمت نیمه وقت بانوان محاسبه می گردد.
مطابق ماده 24 آیین نامه مرخصی استعلاجی، زمانی که بیمه شده به علت بیماری توانایی کار در محل خدمت خود را نداشته باشد، باید در کوتاه ترین زمان ممکن مراتب را به اداره محل خدمت خود اطلاع دهد.
درصورتی که بیماری وی تا ده روز شود، در اولین روزی که مشغول به کار شود و اگر بیماری بیش از 10 روز شود در اولین روز پس از شروع به خدمت گواهی پزشکی خود را به واحد کارگزینی محل خدمت خود ارائه دهد.
مطابق ماده 25 آیین نامه مرخصي استعلاجی، کارگزینی باید گواهی پزشک کارمند خود را به پزشکان معتمد وزارتخانه یا موسسات دولتی مربوطه ارائه دهد و اگر مفاد گواهی توسط پزشکان معتمد مورد تایید قرار گیرد، اقدام به صدور حکم مرخصی استعلاجی کارمند نماید.
مطابق تبصره 1 ماده 25 آیین نامه مرخصیي استعلاجی، اگر دستگاه مربوطه دارای پزشک معتمد نباشد، باید دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان پزشکان معتمد خود را معرفی نمایند.
مطابق تبصره 2 ماده 25 آیین نامه مرخصی استعلاجی، درصورتی که کارمند به نظر پزشکان معترض اعتراض نماید، موضوع مربوطه به کمیسیون پزشکی ارجاع داده شده و نظر کمیسیون پزشکی قطعی می باشد.
مطابق ماده 26 آیین نامه مرخصی استعلاجی، کمیسیون پزشکی حداقل از سه پزشک، به درخواست دستگاه مربوطه و با توجه به نوع بیماری، به وسیله سازمان های منطقه ای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین می شود. سازمان های ذکر شده باید در اسرع وقت اقدام به تشکیل کمسیون و اعلام نظر کمیسیون به دستگاه مربوطه می باشند.
مطابق 27 آیین نامه مرخصی استعلاجی، کمیسیون پزشکی باید تشخیص دهد که فرد به بیماری صعب العلاج دچار شده و مدت معذوریت فرد را تعیین نماید. حداکثر تا 6 ماه برای فرد معذوریت تعیین شده و امکان تمدید آن وجود دارد.
مطابق ماده 28 آیین نامه مرخصی استعلاجی، برای هر موضوعی که به کمیسیون پزشکی ارجاع داده شود، نظر یکسان تمام اعضای کمیسیون یا اکثریت اعضای کمیسیون قاطع می باشد.
مطابق ماده 29 آیین نامه مرخصی استعلاجی، مستخدم می تواند از 4 ماه مرخصی استعلاجی استفاده نماید. اگر فرد دارای بیماری صعب العلاج باشد و یا زایمان نماید، حداکثر تا مدت یک سال حقوق ثابت و سایر مستمری های خود را دریافت می نماید. به علاوه اگر مستخدم دارای بیماری صعب العلاج بیشتر از یک سال باشد، تا زمانی که ازکارافتاده نشده باشد، فقط حقوق ثابت را دریافت خواهد نمود.
مطابق ماده 30 آیین نامه مرخصي استعلاجی، کارمندانی که در خارج از کشور اشتغال دارند و یا درحال ماموریت هستند، درصورتی که در همان محل استعلاجی دریافت نمایند، حقوق و فوق العاده آن ها تا مدت 2 ماه به ارز و پس از آن به ریال پرداخت خواهد شد.
مطابق ماده 31 آیین نامه مرخصی استعلاجی، گواهی پزشکی که برای کارمند بیمار خارج از کشور صادر می شود، باید توسط سفارتخانه یا کنسولگری ایران در محل مورد نظر تصدیق شود، سپس پزشک معتمد سازمان مربوطه ان را تایید نماید. اگر پزشک معتمد گواهی را تایید نکند، موضوع در کمیسیون پزشکی مطرح شده و رای نهایی صادر می شود.
مطابق ماده 32 آیین نامه مرخصی استعلاجی، اگر بیماری کارمند ادامه پیدا نماید با رعایت قوانین ذکر شده، استعلاجی او قابل تمدید می باشد.
مطابق ماده 33 آیین نامه مرخصی استعلاجی، حفظ پست سازمانی برای کارمندانی که بیش از 4 ماه از مرخصي استعلاجی استفاده می نمایند، به استثناء افرادی که دارای بیماری صعب العلاج هستند، الزامی نمی باشد.
آیین نامه استعلاجی سربازی
مطابق آیین نامه مرخصي استعلاجی سرباز ، سربازان می توانند حداکثر تا مدت زمان یک ماه از استعلاجی استفاده نمایند. برای استفاده از مرخصی استعلاجی سربازی ، سربازان باید ازطریق بهداری یگان هایی که در آن خدمت می نمایند، به بیمارستان های طرف قرارداد با ستاد کل نیرو های مسلح بروند و گواهی پزشکی دریافت نموده و برای درمان بیماری یا مصدومیت خود اقدام نمایند.
مدت یک ماهه مرخصی استعلاجی سربازان، جزء ماه های خدمت آن ها به حساب می آید، اما اگر مدت مرخصي استعلاجی سرباز بیشتر از یک ماه شود، مدت اضافه به خدمت سرباز افزوده می شود.
10 سوال متداول مرخصی استعلاجی
در ادامه به شرح برخی از سوالات کاربران درباره مرخصی استعلاجي می پردازیم.
آیا ایام مرخصی استعلاجی، جزء سوابق بیمه محسوب می گردد؟
بله، درصورت تایید سازمان تامین اجتماعی، مدت مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی جزء سوابق بیمه کارگران حساب می شود.
در چه زمانی حقوق ایام مرخصی استعلاجی به بیمه شده پرداخت نمی شود؟
اگر بیمه شده به صورت کلی ازکارافتاده باشد، در هنگام بیماری از کارفرما حقوق دریافت نماید و یا استراحت تجویز شده برای بیماری به علت جراحی زیبایی باشد، سازمان تامین اجتماعی برای کمک هزینه بیماری را پرداخت نمی نماید.
آیا امکان انتقال مرخصی استعلاجی وجود دارد؟
خیر، مرخصی استعلاجي را فقط می توان در همان دوره بیماری استفاده نمود.
چه مدارکی برای دریافت غرامت تامین اجتماعی باید به سازمان بیمه ارائه شوند؟
برای دریافت غرامت مرخصي استعلاجی تامین اجتماعی باید اصل دفترچه بیمه و اصل گواهی پزشکی معتبر به اداره بیمه تامین اجتماعی ارائه شود.
در چه مواقعی برای دریافت حقوق ایام مرخصی استعلاجی فقط گواهی پزشک معالج کافی می باشد؟
اگر طول دوره مرخصی در هر بار کمتر از 7 روز باشد و نهایتا در طول یک سال 15 روز شود، ارائه گواهی پزشک معالج به اداره تامین اجتماعی کافی میباشد. ممکن است برای شما هم سوال باشد که مرخصی استعلاجي تا چند روز نیاز به کمیسون ندارد در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مرخصی استعلاجي های کمتر از 60 روز نیاز به تایید کمیسیون ندارند.
غرامت مرخصی استعلاجی در ایام بیماری چگونه حساب می شود؟
مبلغ غرامت ایام استعلاجی که تامین اجتماعی پرداخت می نماید، با توجه به مجرد و متاهل بودن فرد متفاوت بوده و نحوه محاسبه آن باتوجه به شرایط تاهل متقاضی در داخل مقاله ذکر شده است.
آیا روز های تعطیل جزء ایام مرخصی استعلاجی حساب می شوند؟
خیر، روز های تعطیل جزء روز های مرخصی استعلاجي کارگر حساب نخواهند شد.
مقدار غرامت ایام مرخص استعلاجی بیمه شده بر چه اساسی محاسبه می شود؟
مقدار غرامت ایام مرخصی بیمار با توجه به آخرین حقوق دریافت شده قبل از دوره بیماری یا ایجاد حادثه محاسبه و پرداخت می شود.
آیا کارگرانی که به بیماری کرونا مبتلا شده اند می توانند از مرخصی استعلاجی استفاده نمایند؟
بله، اگر کارگر به دلیل ابتلا به بیماری کرونا تحت درمان قرار بگیرد و از پزشک معتبر گواهی داشته باشد، مشمول دریافت مرخصی استعلاجي می شود. غرامت ایام مرخصی استعلاجي کارگران توسط اداره تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.
آیا مرخصی اسحقاقی و استعلاجی وابسته به یکدیگر می باشند؟
خیر، مرخصی استعلاجي و مرخصی استحقاقی هیچ ربطی به یکدیگر نداشته و اگر بیمه شده از مرخصي استعلاجي استفاده نماید، مرخصی استحقاقی او نیز محفوظ خواهد ماند.
در صورتی که فرد بیمه شده به استراحت بیش از 60 روز نیاز داشته باشد، باید کمیسیون پزشکی ضرورت استراحت وی را تایید نماید.
چند بار در سال میتوان از مرخصی استعلاجی استفاده کرد؟
برای استفاده از مرخصی استعلاجي قانون کار محدودیتی تعیین نشده است و نمی توان گفت که مرخصی استعلاجي در قانون کار چند روز است و یا تامین اجتماعی چه قانونی برای دفعات استفاده ازمرخصی بیماری تعیین نموده است، زیرا با تشخیص سازمانتامین اجتماعی تا زمانی که بیمار بهبود نیافته باشد می تواند از مرخصی استعلاجي استفاده نماید.
در طول مدتی که بیمار نیاز به استراحت داشته باشد، حتی اگر از کار افتاده هم نباشد، در مدت بیماری غرامت و همچنین حق بیمه فرد توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود.
نتیجه گیری
مرخصی استعلاجی یکی از انواع مرخصی می باشد، که شاغلان می توانند در ایام بیماری خود از آن استفاده نمایند. مرخصی استعلاجی محدودیت زمانی نداشته و باتوجه به نوع بیماری مشخص می شود.
اگر طول مدت مرخصی استعلاجی بیشتر از 3 روز نشود، کارفرما بیمه و حداقل دستمزد فرد در طول مدت استعلاجی را پرداخت می نماید. اگر طول مدت مرخصی استعلاجی بیشتر از 3 روز شود، فرد باید از پزشک معتمد تامین اجتماعی گواهی پزشکی تهیه نموده و به اداره تامین اجتماعی ارائه دهد، سپس اداره تامین اجتماعی بیمه فرد را رد نموده و با توجه به شرایط تاهل بیمه شده، حداکثر تا 75 درصد مزد روزانه فرد در ایام مرخصی استعلاجی را واریز می نماید.
در مقاله حاضر به معرفی مرخصی استعلاجی چیست؟ انواع مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی، پرسش و پاسخ های متداول درباره استعلاجی تامین اجتماعی، پرداخت حق بیمه توسط تامین اجتماعی و … پرداختیم. امیدواریم مقاله حاضر برای شما عزیزان مفید و کاربردی بوده باشد. در اینجا به شما پیشنهاد میکنیم مطالعه مقاله مرخصی زایمان تامین اجتماعی را از دست ندهید.
همچنان منتظر نظرات و پیشنهادات شما در مورد مقالات سایت فرداد هستیم، تا بتوانیم محتوای ارزنده تری را برای شما تولید نمائیم، با ما در قسمت دیدگاه ها در ارتباط باشید که سوالات شما را در اسرع وقت پاسخ خواهیم داد. همچنین خوشحال می شویم در صورت رضایت از مطلب ارسالی، آن را برای دوستانتان به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
با سلام .مرخصی استعلاجی کارمندان رسمی سازمان دولتی قانون خدمات کشوری که صندوق بازنشستگی آنها تامین اجتماعی باشد چند روز است ؟ و همچنین کارمندان پیمانی سازمان دولتی قانون خدمات کشوری که صندوق بازنشستگی آنها تامین اجتماعی باشد چند روز است ؟
سلام وقت بخیر . برادر بنده یه کیست رو پنجه دستش داره سربازه و نیاز به دکتر رفتن داره آیا این کیست دست استعلاجی میگیره ؟
سلام وقت بخیر
باتوجه به تشخیص پزشک معتمد که این کیست نیاز به استراحت دارد یا خیر و همچنین یکسری از بیماری ها که برای سازمان تامین اجتماعی و قانونکار تعریف شده است، بیماری که باعث عدم توانایی در کار شود را بیماری می گویند
سلام من چهار روز استعلاجی داشتم که دو روزش تعطیل رسمی بود و حالا ادارات ما تعطیلات را هم جز استعلاجی حساب کرده و میگه چون ۴ روزه باید برید پزشک معتمد تایید کنه این کار قانونیه تعطیلات رو هم حساب کردن
سلام. کارفرما مکاف به پرداخت حقوق استعلاجی ۱ تا ۳ روز نیست. اما معمولا فقط یک مرتبه ۳ روز رو پرداخت میکنند. طبق ماده ۶۲ که نوشتید هم ذکر نشده کارفرما پرداخت میکند.
سلام وقت بخیر من چندین سال شرکت کار میکنم و چندین بار از استعلاجی بدون مشکل استفاده کردم ولی الان در این شرکت جدید متاسفانه ۴ روز استعلاجی که ۲ روز آن از درمانگاه بیمارستان و ۲روز آن از درمانگاه استعلاجی گرفتم که ۴ روز جمعاا شده و الان شرکت کل این چهار روز بنده مرخصی و کسر از حقوق کشیده که مرخصی هم چون اول سال بوده و نداشتم کسر از حقوق کرده حالا ممنون میشم بنده رو راهنمایی کنید مچکرم و ارادتمندم
سلام وقت بخیر
براساس قانون کار، هیچ نوع محدودیتی برای دریافت مرخصی استعلاجی وجود ندارد؛ اما در بسیاری از سازمانها، قوانین خاصی برای استفاده از این نوع مرخصی نیز وضع کردهاند.
سلام وقت بخیر من چندین سال شرکت کار میکنم و چندین بار از استعلاجی بدون مشکل استفاده کردم ولی الان در این شرکت جدید متاسفانه ۴ روز استعلاجی که ۲ روز آن از درمانگاه بیمارستان و ۲روز آن از درمانگاه بیرون که به علت روده هام بود استعلاجی گرفتم که ۴ روز جمعاا شده و الان شرکت کل این چهار روز بنده مرخصی و کسر از حقوق کشیده که مرخصی هم چون اول سال بوده و نداشتم کسر از حقوق کرده حالا ممنون میشم بنده رو راهنمایی کنید مچکرم و ارادتمندم
من تازه رفتم سرکار دکتر سه روز واسم استعلاجی نوشت .بهم میگن چون تازه اومدی سرکار قبول نمیکنیم. چند وقت بعداز شروع کار میشه استعلاجی گرفت
سلام من کارمند پیمانی شبکه بهداشت هستم دو روز استعلاجی آنفلوآنزا گرفتم.یعنی پزشک معالج گواهی استراحت در منزل به من داد.الان شبکه بهداشت میگه برای تایید استعلاجیت باید مبلغ ۵ هزار تومان بعنوان حق کمیسیون پزشکی به حساب بانک ملی واریز کنی وگرنه تایید نمیشه.سوال: آیا اخذ این مبلغ توسط شبکه بهداشت دارای الزام قانونی است یا سلیقه ای است؟
سلام وقت بخیر. برای تایید مرخصی استعلاجیتون مدارک و گواهی پزشکی رو به اداره تامین اجتماعی منطقه باید تحویل بدید.
من تازه رفتم سرکار دکتر سه روز واسم استعلاجی نوشت .بهم میگن چون تازه اومدی سرکار قبول نمیکنیم. چند وقت بعداز شروع کار میشه استعلاجی گرفت
سلام وقت بخیر
مدت زمانی برای این موضوع در نظر گرفته نشده میتونید از مرخصی استعلاجیتون استفاده کنید
سلام دکتر برای بنده از هفته ۳۱ بارداری گواهی نوشته اما تاریخ دقیق ذکر نشده نوشته شده از ابتدای هفته ۳۱ بارداری تا زمان زایمان نیاز به استراحت در منزل دارد
در این مورد به مشکل نمیخورم؟؟
سلام وقت بخیر. خیر به مشکل نمیخورید با مدارک پزشکیتون میتونید از مرخصیتون استفاده کنید.
سلام. من کارمند رسمی مخابرات استان تهران هستم که دو سال سابقه کار دارم. الان می خواهم عمل جراحی استخوان پا انجام دهم و به ۶ تا ۸ ماه استراحت بعد عمل نیاز دارم. آیا امکان داره من ۸ ماه یا یک سال مرخصی بگیرم( مرخصی با حقوق یا بدون حقوق فرقی نمی کند)؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام کارمند عزیز. شما در تمام مدت خدمت خود نهایتا میتوانید ۲ سال از مرخصی بدون حقوق استفاده کنند همچنین آگاه باشید که سقف مجاز استفاده از مرخصی بدون حقوق در یک سال کاری، یک ماه هست
با سلام چه تفاوتی بین مرخصا استعلاجی نیروی رسمی و پیمانی (هردو صندوق تامین اجتماعی ) سازمان دولتی قانون خدمات کشوری وجود دارد . در سازمان ما میگند اگر رسمی باشی و صندوقت تامین اجتماعی باشه محدودیتی برا استعلاجی نداری ولی اگر پیمانی یا قراردادی باشی و صندوق بازنشستگیت تامین اجتماعی باشد فقط 3 روز می تونی استفاده کنی مازاد بر آن را حقوقت را تامین اجتماعی کسر می کنه درسته
سلام من از دکتر استعلاجی به خاطر شکستگی پا سه هفته استعلاجی گرفتم تا تاریخ ۰۴/۰۲/۱۴۰۲هست اما بردم دکتر تأمیناجتماعی تایید کند گفت استعلاجی شما تا ۰۳/۰۲/۱۴۰۲می خواستم بدونم اگه ۰۵/۰۲/۱۴۰۲ برم سرکار مشکلی برای پرداخت استعلاجی پیش نمیاد
سلام وقت بخیر
من از تاریخ ۵ اذر لغایت ۱۴ دی استعلاجی بودم که مدت ده روز بستری و مابقی کواهی پزشک برای استراحت مطلق به سازمان تامین اجتماعی ارائه دادم با وجود اینکه جراحی هم داشتم پزشک معتمد تامین اجتماعی پرونده من رو رد کردن و گفتن شامل استعلاجی نمیشم ، من ۱۶ روز پس از استعلاجی رفتم سرکار و بعد از اون اخراج شدم ،میخواستم بدون علت رد غرامت استعلاجی من چه چیزی میتونه باشه ؟یا میتونم اعتراض ثبت کنم نسبت به نتیجه پرونده ؟ اگه میتونم برای اعتراض از چه طریقی اقدام کنم ؟
برادر من بیمش جز سختی کار میباشد نزدیک ۱۰ ماه از خدمتش مونده و الان انگشت دستاش مونده و حدود ۳ ماه استعلاجی داره آیا روی بازنشستگی ش و محاسبه حقوقش تاثیر منفی میذاره؟
سلام خسته نباشین من از یک خرداد تا ۱۰م مرخصی استعلاجی داشتم بدنبال آن ۱۱م زایمان شدم بعد ۱۰روز رفتم بیمه مرخصی زایمان رو ثبت کنم گفتن باید دوماه بگذره اسامی ارسال بشه بعد حالا من دوبار ثبت کردم تایید نشده واینکه مرخصی استعلاجی ۱۰روز رو تا چن روز زمان دارم ثبت کنم و مدارک رو ببرم البته ۱۸مرداد ثبت کردم بنظرتون دیر نشده یا تا اتمام مرخصی زایمان زمان دارم برامن مهم ۱۰روز استعلاجی هست میخام بدونم آیا محدودیت زمانی داره برا ثبت یا هر زمانی میتونم
بر چه مبنا میگید که بعد از گرفتن سه روز استعلاجی کارفرما نباید پرداخت کنه دوست عزیز.
قانون میگه مواردی که بر اثر بیماری باشه و نیاز به بستری بیمارستانی نباشه کارفرما موظف هست که ۳ روز از اون استعلاجی رو بده
هر ماه ۳ روز
مابقی استعلاجی رو بیمه پرداخت میکنه
لطفا متن قانون رو عینا نقل قول کنید اگر که بنده اشتباه عرض کردم
طب بند 1 ماده 62 قانون بیمه تامین اجتماعی: “غرامت دستمزد از اولین روزی که بیمه شده بر اثر حادثه یا بیماری حرفهای و به موجب تشخیص سازمان تأمین خدمات درمانی قادر به کارنباشد پرداخت خواهد شد.
در مواردی که عدم اشتغال به کار و معالجه به سبب بیماری باشد در صورتی که بیمار در بیمارستان بستری نشود غرامت دستمزد از روز چهارم پرداختخواهد شد”
همچنین در قانون کار و تامین اجتماعی در خصوص سه روز اول هیچ دستوری که کارفرما را مکلف کند وجود ندارد.
سلام
من ماه اردیبهشت امسال ۱۸ روز مرخصی استعلاجی داشتم رفتم پزشک معتمد هم تایید کرد گفت تا فردا مبلغ واریز میشه تو حسابت ولی الان دوماه خبری نیس میخواستم ببینم کجا باید مراجعه کنم که هم بیمه مرخصی استراحت پزشکی ردبشه چون ۱۳ روز کارکرد خورده و هم مبلغ پول مرخصی دریافت کنم .
سلام دوست عزیز
بهتره به شعبه تامین اجتماعی نزدیک محل کارتون مراجعه کنید و از کارشناسان تامین اجتماعی پیگیری کنید.
سلام.من نیروی رسمی دانشگاه علوم پزشکی هستم.۳ماه آخربارداری بعلت مشکل قلبی استعلاجی داشتم(ماهانه استعلاجی رو میبردم و کمیسیون تاییدمیکرد و حقوق کامل دریافت کردم)
سوالم اینه که آیا۹ماه استعلاجی زایمانم به اون ۳ماه وصل میشه و من زودتر باید برم سرکار یانه؟چون محل کارم با۴روز مرخصی استحقاقی من این وسط موافقت نمیکنه و میگه باید این ۳ماه مرخصی بارداریت هم جز استعلاجی زایمانت وصل بشه و وقتی بچت۶ماهه شد بیای سرکار.این قانونیه؟
سلام دوست عزیز
اگر مرخصی استعلاجی شما در طول این 3 ماه به دلیل مشکل قلبی بوده و هیچ ربطی به شرایط بارداریتون نداشته باشه، در صورتی که مدارک لازم رو برای اثبات استعلاجی با تایید پزشک داشته باشید، این ایام جدا استعلاجی زایمانتون حساب میشه.
اما اگر پزشک به دلیل بارداریتون تشخیص داده که باید استعلاجی بگیرید، این ایام از مرخصی زایمانتون کسر شده و در نهایت 6 ماه پس از زایمانتون مهلت استفاده از مرخصی استعلاجی زایمان تمام میشه
سلام من 7 روز استعلاجی بودم برای شروع به کار در شرکت نیاز به تایید بیمه دارم مدارکم رو بارگزاری کردم چقدر طول میکشه تایید بشه
سلام دوست عزیز
معمولا تا یکماه پس از بارگذاری مدارک، نتایج اعلام میشه
سلام در قانون وزارت بهداشت ودرمان مادری که فرزندش بیمار است ویکسال درمان طول میکشد هیچ استعلاجی شامل حال مادر نمیشود؟
سلام خسته نباشید تا چن وقت بعد از دوره استعلاجی میتونیم استعلاجی ثبت کنیم؟
سلام
من تازه کار حسابداری رو شروع کردم میخوام لیست بیمه رد کنم یکی از کارمندامون 8 روز مرخصی استعلاجی گرفته من این 8 روز رو چطوری باید توی لیست بیمه بزنم؟
سلام دوست عزیز
اگر کارمند شما به جز این 8 روز استعلاجی بقیه روزهای ماه را مشغول به کار بوده باشد، در لیست بیمه باید کارکرد ماه وی را 22 روز و مرخصی استعلاجی وی را 8 روز رد نمایید.
من 20روز مرخصی استعلاجی گرفتم می خواستم بدونم بابت این ایام بیمه چقدر غرامت به من پرداخت می کنه؟
سلام دوست عزیز
شما بابت مرخصی استعلاجیتون از روز چهارم تا روز بیستم یعنی به مدت 17 روز غرامت دریافت خواهید کرد. حال اگر مجرد باشید غرامت این 17 روز برابر با سه چهارم آخرین حقوق دریافتی، اگر متاهل باشید غرامت این 17 روز برابر با دو سوم آخرین حقوق دریافتی و اگر غیر متکفل باشید غرامت این 17 روز را برابر با یک دوم آخرین حقوق دریافتی شما خواهد بود.
من یک ماه پیش توی سایت تامین اجتماعی مدارک بیماریم رو بارگذاری کردم اما هیچ مبلغی به حسابم نیومده از چه ارگانی باید پیگیری کنم این مشکل رو
سلام دوست عزیز
همانطور که در متن مقاله گفته شد، اول باید بیمه ماهی که شما مدارکتون رو در سایت بارگذاری کردید رد شود و سپس سازمان تامین اجتماعی مدارک شما را بررسی کند. فرایند بررسی و پرداخت غرامت استعلاجی توسط تامین اجتماعی بین 1 تا 2 ماه زمان میبرد. اگر پس از 2 ماه غرامت ایام بیماری شما پرداخت نشد، شما باید با مراجعه به کارگزاری بیمه تامین اجتماعی پیگیری های مورد نیاز را انجام بدهید.
برای بررسی دقیق فرایند پرداخت غرامت ایام استعلاجی توسط تامین اجتماعی، متن مقاله را با دقت بیشتری مطالیعه کنید.
سلام کجای قانون میگه که مرخصی کمتر از 4روز به عهده کارفرماست؟ اختیاری است نه مطلقی که شما فرمودید بعهده کارفرماست