با کدام فرمول حسابداری آشنا هستید؟ حسابداری یکی از رشتههایی است که ارتباط گستردهای با اعداد و ارقام دارد، برای استفاده از این اعداد و ارقام از فرمولهای زیادی معروف به فرمولهای حسابداری استفاده میشود، اگر شما بخواهید به عنوان یک حسابدار مشغول به فعالیت شوید باید ابتدا با این فرمولها آشنایی کافی داشته باشید.
در مقاله پیش رو قصد داریم چند مورد از فرمولهای حسابداری را برای استفاده در نرم افزار حسابداری به شما آموزش دهیم، تا بتوانید محاسبات مالی خود را با توجه به اصول حسابداری و بدون بروز مشکلی انجام دهید، این کار بهبود عملکرد سازمان و شرکت را سرعت میدهد.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته حسابداری
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
معادله حسابداری چیست؟
مطالب مرتبط:
همانطور که در دوره آشنایی با حسابداری تماشا کردید، یکی از موارد اساسی در حسابداری ترازنامه است.
عنصر اصلی در ترازنامه، معادله حسابداری میباشد؛ معادله حسابداری یا فرمولهای حسابداری یک معادله یا فرمول ساده ریاضی است که داراییها و بدهیهای شرکت و حقوق صاحبان سهام را به نمایش میگذارد.
هر چند همه شما با معادله حسابداری آشنایی کافی دارید، اما برای شناخت بیشتر معادله حسابداری که یکی از فرمولهای اصلی حسابداری است، به شرح زیر میباشد:
دارایی = بدهی + سرمایه
حسابداری دو طرفه چیست؟
شما در حسابداری دو طرفه مبالغ مربوط به هر عملیات را حداقل در باید دو حساب مختلف ثبت نمایید، هدف از این نوع حسابداری، مرتب کردن دفاتر، کنترل دفاتر مالی و به طور کلی کاهش خطاها و اشتباهات است.
علاوه بر این با این نوع از روش حسابداری میتوانید نسبت به تطبیق اجزای معادله اساسی حسابداری سال جاری با سالهای قبل نیز اقدام کنید.
بدهی در حسابداری چیست؟
شخصی که برای اولین بار بخواهد از فرمولهای حسابداری استفاده کند، سوالات متعددی برای او پیش خواهد آمدکه یکی از این سوالات در خصوص اجزای معادله حسابداری است، اگر از شما پرسیده شود که بدهی در حسابداری چیست، در پاسخ به این پرسش میتوانید جواب زیر را ارائه بدهید.
همانطور که میدانید هر شرکتی در قبال خریدهای صورت داده، به اشخاص حقیقی و حقوقی بدهکار میشود، این بدهیها با توجه به شرایط معامله میتواند در کوتاه مدت یا بلند مدت تسویه شود، به این نوع از بدهکاری که در حسابداری بدهی گفته میشود، در معادله حسابداری با سرمایه شرکت جمع میشود.
درآمد و هزینه در حسابداری
هر شخص حقیقی یا حقوقی بعد از مدت مشخصی کار کردن، ارائه خدمات یا سرمایه گذاری دستمزد یا پول نقدی دست پیدا میکند که به این مبلغ درآمد آن شخص گفته میشود، حال اگر بخواهید در خصوص درآمد در حسابداری صحبت کنید باید به تفکیک درآمد به درآمد عملیاتی و غیر عملیاتی اقدام کنید.
مسئلهای که وجود دارد این است که برای کسب هر درآمدی باید پرداختیهایی نیز صورت بگیرد، این پرداختیها که میتواند برای خرید مواد اولیه، حقوق و دستمزد کارگر و سرمایه در گردش باشد به عنوان هزینه شناخته میشود، از نظر حسابداری و با توجه به ماهیت حسابها در حسابداری، هزینه حسابی موقت و با ماهیت بدهکار است.
اهمیت فرمول حسابداری چیست؟
فرمول حسابداری چیست؟ آشنایی با معادله حسابداری چه کمکی به حسابدار میکند؟ در مطالب قبل نیز به این نکته اشاره شد که معادله حسابداری یکی از مهمترین فرمولهای حسابداری است؛ به گونهای که پایه و اساس تمامی حسابها را فرمول حسابداری شکل میدهد، بنابراین اگر میخواهید به عنوان یک حسابدار مشغول به کار شوید باید مفهوم فرمولهای حسابداری را درک کنید و بدانید که فرمول حسابداری چیست.
فرمول حسابداری در چه مواردی قابل استفاده است؟
نقدینگی، ارزیابی سودآوری، تجزیه و تحلیل داراییها و بدهیها و انجام تحلیل مالی از جمله فعالیتهای اساسی هر سازمانی است که انجام این فعالیتهای و تجزیه و تحلیلها با کمک فرمولهای حسابداری امکان پذیر است، به عبارت دیگر با کمک فرمول حسابداری تغییرات در داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام قابل محاسبه است.
انواع فرمول های حسابداری
فرمول حسابداری چیست؟ آشنایی با معادله حسابداری شامل کدام مباحث است؟ برای اینکه بتوانید فعالیتهای مربوط به امور حسابداری و مالی یک شرکت را به درستی انجام دهید و در هر موقعیتی بتوانید نسبت به اخذ گزارشهای مالی اقدام و در نهایت تجزیه و تحلیل آنها را انجام دهید، باید با فرمولهای حسابداری آشنایی کافی داشته باشید.
فرمول حسابداری سود و زیان
فرمولهای حسابداری سود و زیان به شرح تصویر زیر است، اما نکتهای که وجود دارد این است که اگر شرکتی در دورهای زیانده باشد، فرمول سود خالص یا ناخالص که در ادامه ذکر شده به زیان تبدیل میشود؛ با استفاده از این فرمولها شرکت میتواند به میزان سود حاصل شده یا زیان وارده دست پیدا کند.
-
- سود ناخالص درصدی: (سود ناخالص درصدی = (سود ناخالص ÷ فروش خالص) × 100)
- سود خالص درصدی: (سود خالص درصدی = (سود خالص ÷ فروش خالص) × 100)
فرمول های حسابداری نقدینگی
با تکیه بر فرمولهای نقدینگی و محاسبه میزان نقدینگی شرکت، میتوانید به توان شرکت در پرداخت بدهیهای ایجاد شده دست پیدا کنید، از فرمولهای مهم نقدینگی به نسبت نقدینگی و نسبت تبدیل دارایی به نقد میتوان اشاره کرد که روش محاسبه آنها به شرح زیر میباشد:
-
- نسبت نقدینگی= ((وجوه نقدی + سرمایهگذاری قابل تبدیل به نقد) ÷ بدهیهای جاری)
-
- نسبت تبدیل دارایی به نقد = ((وجوه نقدی ÷ داراییهای جاری) × 100)
فرمول های حسابداری بدهی و اعتبار
برای اینکه بدانید چه مقدار از داراییهای شرکت از بدهیها ایجاد شده است از فرمول نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام استفاده کنید؛ اما برای اینکه بدانید چه مقدار از سود حاصل شده کافی است تا بدهیهای مالی پوشش داده شود، باید از نسبت پوشش سود به بدهی استفاده نمایید.
بنابراین نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام و نسبت پوشش سود به بدهی از جمله فرمولهای حسابداری بدهی و اعتبار است،برای به دست آوردن این مقادیر باید طبق فرمولهای زیر اقدام کرد:
-
- نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام= ((بدهی کل ÷ حقوق صاحبان سهام) × 100)
-
- نسبت پوشش سود به بدهی= سود خالص ÷ هزینههای مالی
فرمول های حسابداری عملکرد
فرمولهای عملکرد از جمله فرمولهایی هستند که شما به عنوان یک حسابدار با استفاده از آنها میتوانید نسبت به بررسی عملکرد مالی شرکت اقدام کنید و تصمیمگیریهای بهتری را در خصوص مدیریت مالی و سرمایهگذاریهای آتی بگیرید، از جمله این فرمولها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
-
- بازده سرمایه گذاری: سود خالص ÷ سرمایهگذاری خالص
- بازده سرمایه: (سود خالص ÷ سرمایه سرمایهگذاری) × 100)
فرمول حسابداری بر مبنای بدهی و سرمایه
همانطور که میدانید داراییهای یک شرکت با سرمایهگذاری یا به وسیله یک منبع حاصل میشود، به این داراییها که سرمایه شرکت گفته میشود، در واقع حقوق صاحبان سهام شرکت است، اما در مقابل بدهی که شرکت به سایر اشخاص حقیقی و حقوقی دارد، به عنوان بدهی شناخته میشود.
در نهایت با توجه به میزان بدهی شرکت، داراییهای آن و همچنین مقدار سرمایه شرکت به مهمترین فرمول حسابداری یعنی معادله اساسی حسابداری دست پیدا کرده و به ترازنامه یک دوره مالی خواهید رسید.
کاربردهای فرمول حسابداری چیست؟
در حسابداری فقط اینکه فرمول حسابداری را یاد بگیرید، کافی نیست؛ باید علاوه بر این بدانید که از فرمولهای حسابداری در کدام محاسبات و به چه صورت استفاده میشود، در نهایت با استفاده از این فرمولها چگونه میتوانید نسبت به آنالیز دادههای مالی اقدام کنید.
فرمول حسابداری بهای تمام شده
هزینههای مستقیم و غیر مستقیمی که برای تولید یک کالا مورد استفاده قرار میگیرد، بهای تمام شده تولید میگویند، با استفاده از فرمولهای حسابداری بهای تمام شده، مدیران میتوانند نسبت به تشخیص و کنترل هزینههای شرکت اقدام کنند.
انواع بهای تمام شده شامل موارد زیر میباشد:
-
- بهای تمام شده مستقیم
- بهای تمام شده غیر مستقیم
- هزینه فرصت
- بهای تمام شده قابل کنترل و غیر قابل کنترل
- بهای تمام شده تفاضلی
- بهای تمام شده کالای فروش رفته
فرمول حسابداری حقوق و دستمزد
یکی از مباحث اصلی در هر شرکتی حسابداری حقوق و دستمزد پرسنل است که باید مطابق قانون در پایان هر ماه محاسبه و به آنها پرداخت شود، با استفاده از فرمول حسابداری حقوق و دستمزد، میزان حقوق ثابت، اضافه کاری، نوبت کاری، پاداش، مرخصی، کسری کار پرسنل محاسبه و سند مربوطه صادر میشود.
فرمولهای حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را بر عهده دارد، برای این محاسبه به عنوان یک حسابدار صنعتی باید با فرمولهای مختلفی آشنایی داشته باشید تا بتوانید نسبت به محاسبه بهای اولیه، هزینههای تبدیل، مواد مصرف شده، بهای تمام شده مواد مصرف شده اقدام کنید، به عبارت دیگر با استفاده از فرمولهای حسابداری صنعتی میتوانید موارد ذکر شده و در نهایت بهای تمام شده کالای فروش رفته را محاسبه کنید.
فرمول حسابداری بازده سرمایه گذاری
شرکتها با تکیه بر نرخ بازده سرمایه گذاری میتوانند نسبت به بررسی و کارآیی یک سرمایه گذاری اقدام کنند، برای اینکه نرخ بازده سرمایه گذاری را محاسبه کنید، باید هزینههای سرمایه گذاری را از درآمد حاصل از فروش کسر و سپس نتیجه را بر هزینههای سرمایه گذاری تقسیم کنید.
معرفی فرمول های برتر حسابداری
اگر شما فرمولهای حسابداری را به درستی بشناسید و به صورت صحیح و به موقع از آنها استفاده کنید، علاوه بر اینکه در محاسبات و ثبت اسناد مالی کمتر دچار مشکل میشوید، در نهایت برای ارائه گزارشهای مالی و مدیریتی نیز با مشکلات کمتری مواجه خواهید شد.
فرمول حسابداری ترازنامه
فرمول حسابداری ترازنامه یا معادله اساسی حسابداری فرمولی است که در آن مقدار دارایی شرکت برابر جمع بدهی با حقوق صاحبان سهام است. برای اینکه ترازنامه شرکت به صورت صحیح انجام شود، فرمول فوق در حالت تعادل باقی بماند،باید فرمول به صورت زیر انجام شود:
دارایی = بدهی + سرمایه
فرمول حسابداری صورت درآمد
هدف سرمایه گذار از راه اندازی کسب و کار و سرمایه گذاری در نهایت کسب سود است، سود حاصل شده باید به صورت عددی قابل بیان باشد و در گزارشهای مالی اعلام شود، برای محاسبه سود باید هزینههای مربوط به یک دوره مالی از درآمد حاصل از فروش همان دوره مالی کسر شود.
-
- سود خالص= هزینه -درآمد (فروش)
فرمول حسابداری حاشیه ناخالص
اگر هزینههای فروش مربوط به یک دوره مالی را از فروش همان دوره کسر کنید، حاشیه ناخالص به دست میآید، اما نکته مهم این است که حاشیه ناخالص برابر سود نبوده و در صورتی که از فروش، علاوه بر هزینه فروش کلیه هزینه های عمومی و اداری کسر شود، سود به دست میآیدطبق فرمول زیر میباشد:
-
- حاشیه ناخالص= هزینههای فروش – درآمد (فروش)
فرمول حسابداری درآمد عملیاتی
درآمد عملیاتی درآمدی است کـه از فعالیتهای اصلی و مستمر واحد تجاری به دست میآید، اگر از سود ناخالص، هزینههای فروش، اداری و عمومی را کسر کنید، درآمد عملیاتی به دست میآید.
-
- درآمد عملیاتی = (هزینههای فروش+ هزینه های اداری+ هزینه های عمومی) -سود ناخالص
فرمول حسابداری جریانهای نقدی
به ورود و خروج نقدینگی در یک تجارت، کسب و کار، پروژه صنعتی یا اقتصادی در یک دوره مشخص، جریان نقدی گفته میشود، جریان نقدی در یک شرکت میتواند مثبت و یا منفی باشد، با تجزیه و تحلیل جریانهای نقدی ورودی و خروجی میتوانید به درک مناسبتری از وضعیت عملیاتی و مالی شرکت دست پیدا کنید. منابعاصلی جریان ورودی و خروجی وجوه نقد شامل موارد زیر میباشد:
-
- فعالیت های عملیاتی
- بازده سرمایهگذاری و سود پرداختی در ازای تأمین مالی
- مالیات بر درآمد (تنها دارای جریان خروجی است)
- فعالیتهای سرمایهگذاری
- فعالیتهای تأمین مالی
- مبادلات غیرنقدی
- تسعیر ارز
فرمول حسابداری موجودی کالا
یکی از فرمولهای حسابداری شرکتهای بازرگانی، فرمول حسابداری موجودی کالا است، باید شرکت بازرگانی حساب موجودی کالای خود را همیشه داشته باشد تا بتواند برنامه ریزی درستی در خصوص خرید یا فروشهای خود پیاده کند، فرمول حسابداری موجودی کالا به شرح زیر میباشد:
-
- موجودی پایان دوره کالا= موجودی کالا پایان دوره – خریدهای طی دوره + موجودی کالا اول دوره
فرمول حسابداری فروش خالص
اگر از کل ارزش فروش یا فروش ناخالص یک شرکت هزینههایی همچون تخفیف، برگشت از فروش، کمک هزینه کسر شود، فروش خالص به دست میآید. فروش خالص مقدار واقعی درآمدی فروشنده است که برای معاملات در طول یک دوره مشخص به دست میآید.
-
- فروش خالص= تخفیف نقدی فروش – برگشت از فروش – کمک هزینه -فروش ناخالص
فرمول حسابداری ارزش دفتری دارایی ثابت
هنگامی که شرکت اقدام به خرید دارایی ثابت میکند شما باید هزینه خرید یا قیمت آن را به عنوان ارزش دارایی خریداری شده (ارزش دفتر دارایی های ثابت) ثبت کنید، با توجه به اینکه دارایی ثابت در طول گذر زمان مستهلک میشود، ارزش دارایی ثابت در ترازنامه کاهش مییابد. فرمول حسابداری ارزش دفتری دارایی ثابت فرمول زیر میباشد:
-
- ارزش دفتری یک دارایی= استهلاک انباشته – بهای تمام شده دارایی
مهمترین فرمولهای حسابداری
تمامی فرمولهای حسابداری در محاسبات مالی شرکت دارای اهمیت هستند، در مطالب قبل به چند مورد از فرمولهای حسابداری با اهمیت اشاره شد، اما برای شناخت بیشتر در ادامه به چند مورد از فرمولهای حسابداری به عنوان مهمترین فرمولهای حسابداری اشاره شده است.
معادله ترازنامه
معادله ترازنامه همان فرمول معادله حسابداری است، در معادله ترازنامه همانطور که از شکل ترازنامه نیز مشخص میشود، طرف سمت راست ترازنامه داراییها باید با طرف سمت چپ معادله یعنی بدهیها بعلاوه سرمایه یا حقوق صاحبان سرمایه برابر باشد.
فرمول حسابداری نسبت جاری یا نسبت آنی
یکی از نسبتهای مالی که میان میزان داراییهای جاری یک شرکت با میزان بدهیهای جاری همان شرکت را نشان میدهد، نسبت جاری یا نسبت آنی است؛ با تکیه بر این نسبت میتوانید نسبت به بررسی توانایی و قدرت شرکت در بازپرداخت بدهیها و تسویه آنها اقدام کنید.
-
- نسبت جاری= بدهیهای جاری ÷ داراییهای جاری
فرمول حسابداری درآمد خالص
برای محاسبه درآمد خالص ابتدا باید نسبت به محاسبه درآمد ناخالص اقدام کنید، اما درآمد ناخالص یک شرکت از کل موجودی و هزینههای ورودی به شرکت، بدون در نظر گرفتن هزینههای مختلف به دست میآید، فرمول حسابداری درآمد خالص شامل فرمول زیر میباشد:
-
- درآمد خالص= کسورات (بیمه، مالیات، هزینهها و غیره) – درآمد ناخالص
فرمول حسابداری سود ناخالص و حاشیه سود ناخالص
در نهایت کسب سود از نتایج اصلی هر کسب و کاری است، بنابراین اگر شما به عنوان یک حسابدار در یک مجموعه مشغول به فعالیت هستید باید بتوانید در پایان دوره مالی نسبت به محاسبه سود ناخالص و سود خالص اقدام کنید، فرمول سود ناخالص به صورت زیر میباشد:
-
- سود ناخالص= بهای تمام شده کالای فروش رفته – فروش
اما علاوه بر سود ناخالص، یکی از موارد مهم در شرکت محاسبه حاشیه سود است، حاشیه سود به 3 دسته حاشیه سود خالص، سود ناخالص و عملیاتی تقسیم میشود، فرمول حاشیه سود ناخالص نیز شامل فرمول زیر است:
-
- حاشیه سود ناخالص= میزان کل فروش شرکت ÷ سود ناخالص
فرمول حسابداری نقطه سر به سر
یک واحد تولیدی با توجه به هزینه و درآمدی که دارد، در نقطه از تولید هزینه و درآمدهایش برابر میشود، در این نقطه نه زیان میکند و نه سود دارد؛ بنابراین اگر واحد مذکور بخواهد به سود برسد باید از این نقطه عبور کند، یعنی درآمدهای شرکت بیشتر از هزینههایش باشد. فرمول حسابداری نقطه سر به سر به صورت زیر است:
- نقطه سر به سر تعداد واحد کالای فروخته شده
- قیمت سر به سر
انواع فرمولهای حسابداری در اکسل
نرم افزار اکسل محیطی ساده اما قدرتمند در خصوص توابع مالی و محاسباتی دارد، امروزه حسابداران به راحتی میتوانند فعالیتهای مرتبط با فعالیت شغلی خود را در این محیط انجام بدهند؛ علاوه بر توابع موجود در صورتی که شما به برنامه نویسی تسلط کافی داشته باشید، میتوانید برنامه دلخواه خود را نیز در این محیط پیاده کنید.
تعدادی از میان توابع نرمافزار اکسل که برای انجام امور حسابداری پرکاربردتر هستند شامل موارد جدول میباشند:
ردیف | توابع پرکاربرد اکسل در حسابداری |
1 | SUM |
2 | IRR |
3 | XIRR |
4 | NPER |
5 | XNPV |
6 | NPV |
7 | PV |
8 | FV |
9 | DB |
10 | SYD |
11 | MIRR |
12 | RATE |
13 | IPMT |
14 | PPMT |
15 | PMT |
16 | SLN |
17 | HLOOKUPT |
18 | VLOOKUP |
19 | SUMIF |
20 | ACCRINT |
جدول معادله حسابداری
جدول معادله حسابداری یا جدول T جدولی است که افزایش یا کاهش اجزای اصلی معادله حسابداری در آن در سمت چپ و یا راست جدول ثبت میشود، در جدول معادله حسابداری افزایش داراییها بدهکار و کاهش آن بستانکار میشودو همچنین کاهش بدهیها و سرمایه بدهکار و افزایش آنها بستانکار میگردد.
مهم ترین سوالات مرتبط با فرمول حسابداری
تا این قسمت از مقاله سعی بر این شد که توضیحات ضروری در خصوص فرمولهای حسابداری ارائه شود، اما همانطور که میدانید یک مقاله نمیتواند جوابگوی تمامی سوالات استفاده کنندگان باشد، در نتیجه برای فهم بهتر موضوع قصد داریم پاسخ دهیم که فرمول حسابداری چیست؟ آشنایی با معادله حسابداری را نیز شرح دهیم.
محدودیتهای فرمول حسابداری چیست؟
اگر چه با استفاده از فرمول حسابداری ترازنامه به تعادل میرسد، اما با استفاده از این فرمول و دادههای آن نمیتوانید نسبت به تجزیه و تحلیل اطلاعات و همچنین بررسی دقیق هزینه و درآمدها اقدام کنید؛ یعنی برای بررسی دقیق و همچنین برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز باید جزئیات معادله را مورد بررسی قرار دهید.
تاثیر رویدادهای مالی بر فرمول حسابداری چیست؟
برابر حسابداری دو طرفه، هر رویداد مالی که در شرکت اتفاق میافتد، به صورت همزمان بر یک یا چند حساب بدهکار و یک یا چند حساب بستانکار تاثیر میگذارد؛ به عبارت دیگر وقتی یک رویداد مالی رخ میدهد بدون در نظر گرفتن نوع و نحوه رویداد مالی، دو طرف معادله حسابداری دچار تغییرات میشود تا در نهایت معادله به توازن برسد.
اصطلاح حساب T در فرمول حسابداری چیست؟
برای اینکه تغییرات هر حساب یا سر فصل را در حسابداری مشاهده کنید، باید از یک ابزار معروف و رایج در حسابداری به نام حساب T استفاده کنید، با کمک این ابزار میزان کاهش یا افزایش یک حساب یا بدهکار و بستانکار شدن آن در یک دوره مورد نظر قابل کنترل است.
ماهیت حسابها در فرمول حسابداری چیست؟
بر طبق معادله حسابداری و حساب T ماهیت حسابها با توجه به تاثیر معامله رخ داده بر فرمول حسابداری به دو صورت بدهکار یا بستانکار است.
افزایش دارایی که از طریق تولید یا خرید رخ میدهد دارای ماهیت بدهکار و و افزایش بدهی یا حقوق صاحبان سهام دارای ماهیت و ذات بستانکار هستند، از طرفی در صورتی که کاهش دارایی اتفاق بیفتد، ماهیت حساب بستانکار و اگر کاهش بدهی یا حقوق صاحبان سهام باشد، ماهیت حساب بدهکار خواهد بود.
نتیجه گیری
فرمول حسابداری چیست؟ آشنایی با معادله حسابداری در حسابداری به چه معناست؟حسابداری رشتهای است که با اعداد و ارقام مربوط به دادههای مالی ارتباط دارد، این دادههای مالی در قالب فرمول حسابداری باید گنجانده شود و همینطور آشنایی با معادله حسابداری کمک میکند تا به عنوان یک حسابدار بتوانید سود و نسبت پوشش سود به بدهی و بهای تمام شده را در نرم افزار حسابداری بدست آورید
در مقالهای که خواندید تمام تلاش خود را کردیم تا بتوانیم تمامی فرمولهای حسابداری را ارائه دهیم تا بتوانید محاسبات مالی خود را به درستی انجام دهید. در انتها اگر سوالی دارید در قسمت دیدگاه برایمان بنویسید تا در اسرع وقت پاسخ دهیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
میشه لطف کنید معادله حسابداری رو با مثال توضیح بدین؟
سلام وقت بخیر
معادله حسابداری یکی از مهم ترین مفاهیم در حسابداری است که به ما کمک می کند تا وضعیت مالی یک کسب و کار را در هرزمان مشخصی ارزیابی کنیم. این معادله ساده اما قدرتمند، رابطه بین سه عنصر اصلی ترازنامه را نشان می دهد:
بدهی + سرمایه = دارایی
دارایی منابعی هستند که یک کسب و کار در اختیار دارد و در آینده از آنها برای تولید درآمد استفاده خواهد کرد مانند پول نقد، حساب دریافتنی و موجودی کالا
بدهی تعهداتی است که یک کسب وکار نسبت به دیگران است مانند حساب پرداختنی، حقوق پرداختنی، اوراق قرضه
حقوق صاحبان سهام یا سرمایه نشان دهنده سهم مالکان در دارایی های شرکت پس از کسر بدهی است
به عبارت ساده این معادله بیان می کند که هرآنچه یک کسب وکار در اختیار دارد یعنی دارایی، باید برابر باشد با آنچه به دیگران بدهکار است یعنی بدهی ها به علاوه سهم مالکان در ان کسب و کار.
مثال: فرض کنید یک فروشگاه کوچک راه اندازی کرده ایدشما برای راه اندازی این فروشگاه، یک مغازه اجاره کرده اید و تعدادی کالا خریداری کرده اید و یک کامپیوتر برای انجام اموراداری تهیه کردید و همچنین شما برای خرید کالاها مقداری قرض کرده اید در این حالت ترازنامه شما به شکل زیر خواهد بود:
دارایی:
موجودی نقدی 10000000 تومان
موجودی کالا 30000000 تومان
تجهیزات کامپیوتر 5000000 تومان
مجموع دارایی: 45000000 تومان
بدهی:
حساب پرداختنی (بابت خرید کالاها) 20000000 تومان
مجموع بدهی: 20000000 تومان
حقوق صاحبان سهام:
سرمایه اولیه 25000000 تومان
مجموع حقوق صاحبان سرمایه 25000000 تومان
هر کدام از این ارقام را در معادله حسابداری قرار دهیم مشاهده می کنید معادله حسابداری برقرار است.
میشه لطف کنید معادله حسابداری رو با مثال توضیح بدین؟
معادله حسابداری رو با مثال توضیح میدین
سلم وقت بخیر
معادله حسابداری یکی از مهم ترین مفاهیم در حسابداری است که به ما کمک می کند تا وضعیت مالی یک کسب و کار را در هرزمان مشخصی ارزیابی کنیم. این معادله ساده اما قدرتمند، رابطه بین سه عنصر اصلی ترازنامه را نشان می دهد:
بدهی + سرمایه = دارایی
دارایی منابعی هستند که یک کسب و کار در اختیار دارد و در آینده از آنها برای تولید درآمد استفاده خواهد کرد مانند پول نقد، حساب دریافتنی و موجودی کالا
بدهی تعهداتی است که یک کسب وکار نسبت به دیگران است مانند حساب پرداختنی، حقوق پرداختنی، اوراق قرضه
حقوق صاحبان سهام یا سرمایه نشان دهنده سهم مالکان در دارایی های شرکت پس از کسر بدهی است
به عبارت ساده این معادله بیان می کند که هرآنچه یک کسب وکار در اختیار دارد یعنی دارایی، باید برابر باشد با آنچه به دیگران بدهکار است یعنی بدهی ها به علاوه سهم مالکان در ان کسب و کار.
مثال: فرض کنید یک فروشگاه کوچک راه اندازی کرده ایدشما برای راه اندازی این فروشگاه، یک مغازه اجاره کرده اید و تعدادی کالا خریداری کرده اید و یک کامپیوتر برای انجام اموراداری تهیه کردید و همچنین شما برای خرید کالاها مقداری قرض کرده اید در این حالت ترازنامه شما به شکل زیر خواهد بود:
دارایی:
موجودی نقدی 10000000 تومان
موجودی کالا 30000000 تومان
تجهیزات کامپیوتر 5000000 تومان
مجموع دارایی: 45000000 تومان
بدهی:
حساب پرداختنی (بابت خرید کالاها) 20000000 تومان
مجموع بدهی: 20000000 تومان
حقوق صاحبان سهام:
سرمایه اولیه 25000000 تومان
مجموع حقوق صاحبان سرمایه 25000000 تومان
هر کدام از این ارقام را در معادله حسابداری قرار دهیم مشاهده می کنید معادله حسابداری برقرار است.
بدهکار توی حسابداری همون مزایا میشه؟
سلام وقت بخیر
در حسابداری بدهکار به معنی بدهی یا مزایانیست . بلکه به یک اصطلاح فنی و سیستم دوطرفه حسابداری اشاره دارد که در آن تمامی معاملات با ثبت همزمان دو ورودی (بدهکار و بستانکار) در دفاترحسابداری انجام می شود. بدهکار(debit) و بستانکار(credit) دو جنبه از یک معامله را نشان می دهد
تعریف بدهکار در حسابداری: در حسابداری، بدهکار به سمت چپ دفتر معین اشاره دارد و نشان دهنده افزایش در دارایی ها یا هزینه ها و کاهش در بدهی ها، حقوق صاحبان سهام یا درآمد است.
کاربردهای بدهکار:
الف) افزایش دارایی: وقتی شرکتی یک دارایی جدید می خرد، مثلا خرید ماشین آلات حساب دارایی ماشین آلات بدهکار می شود.
ب) افزایش هزینه ها: پرداخت هزینه هایی مانند حقوق و دستمزد نیز در حسابهای مربوطه به صورت بدهکار ثبت می شود.
ج) کاهش بدهی و سرمایه: اگر یک شرکت قسمتی از بدهی خود را پرداخت کند یا یکی از صاحبان سهام مبلغی را از سهامشان برداشت داشته باشند ماهیت این حسابها بدهکار می شود.
بنابراین بدهکار در حسابداری نشان دهنده نوعی جریان یا تغییر مثبت در دارایی ها وهزینه ها یا تغییر منفی در بدهی ها، درآمدها یا حقوق صاحبان سهام است.