تفاوت eps و dps از چه منظرهایی مورد بررسی قرار گرفته شده است؟ وقتی که فعالیتی راه اندازی میشود، هدف نهایی آن کسب درآمد و کسب سود است، حال اگر شرکت از نوع سهامی باشد، یعنی افرادی در سهام شرکت شریک باشند، هدف سهامدارن نیز از سرمایه گذاری کسب سود است و در شرکتها در هر دوره مالی، بعد از در نظر گرفتن هزینه و درآمدها میزان سود یا زیان مشخص میگردد.
اگر در پایان دوره مالی طبق اطلاعات نرم افزار مالی مشخص شود که در نتیجه فعالیت شرکت سود عاید شرکت شده است، در نهایت باید نسبت به پرداخت سود به تناسب میزان سهام هر سهامدار، اقدام شود؛ تفاوت میزان سودی که در یک دوره مالی به ازای هر سود حاصل شده و میزان سودی که باید به صورت نقدی به سهامدارن پرداخت شود یا تفاوت eps و dps است.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
سرمایه گذاران
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
EPS چیست؟
مطالب مرتبط:
هر شرکت با توجه به فعالیتی که انجام میدهد در پایان دوره مالی، به مقداری سود یا ضرر دست پیدا میکند؛ حال اگر در طی دوره مالی شرکت به سود دست پیدا کرده باشد، باید سود به دست آمده به تعداد سهام شرکت محاسبه شود و این مقدار سود که به EPS یا (Earnings Per Share) معرف میباشد به معنی سود هر سهم که محقق شده است.
DPS چیست؟
بعد از آنکه مقدار EPS هر شرکت مشخص شد، در مجمع عمومی عادی سالیانه، سهامداران تصمیم میگیرند که چه میزان از EPS باید به صورت نقدی میان سهامداران تقسیم شود و در نتیجه به میزان سودی که باید به صورت نقدی بین سهامداران تقسیم شود، به DPS یا (Divided Per Share) معروف است.
باید بدانید که DPS به تمامی سهامدارانی که در زمان برگزاری مجمع سالیانه سهامدار شرکت باشند، تعلق میگیرد.
تفاوت اصلی EPS و DPS
با توجه به اینکه EPS و DPS از مفاهیم پرکابرد و مهم در بازار سرمایه هستند، لازم است که هر شخص فعال در بازار سرمایه تفاوت EPS و DPS را بداند؛ برای پی بردن به تفاوت EPS و DPS میتوان به تعریف هر یک رجوع کرد؛ اما برای درک بهتر این موضوع در ادامه به نحوه محاسبه EPS و DPS پرداخته شده است.
هر چند هر دو سود هم EPS و DPS نشاندهنده سودآوری یک شرکت است، اما این DPS است که به سرمایهگذار این حس را میدهد که سرمایه گذاری انجام شده چقدر درآمد از طریق پرداخت سود تقسیمی ارائه میدهد، در تفاوت eps و dps باید به این نکته توجه داشت که DPS درصدی از EPS است.
چگونه EPS محاسبه میشود؟
برای محاسبه EPS باید از صورت سود و زیان شرکت استفاده شود، برای این هدف باید سود حاصل شده در پایان دوره مالی پس از کسر مالیات بر تعداد سهام عادی شرکت تقسیم شود؛ اما باید توجه داشت در صورتی که شرکت دارای سهام ممتاز باشد، باید سود پرداختی بابت سهام ممتاز از درآمد خالص کسر گردد.
اگر تعداد سهام منتشر شده شرکت پذیرفته شده در بورس (بورس چیست) برابر یک میلیون سهم باشد و براساس صورتهای مالی منتشره مقدار سود کل شرکت پس از کسر کسورات قانونی برابر 5 میلیارد ریال شود، در این صورت EPS این شرکت برابر 5000 ریال بوده که از فرمول زیر قابل محاسبه است.
-
- EPS= مجموع سود یک شرکت در طول سال ÷ تعداد سهام منتشر شده یک شرکت
انواع مختلفی از EPS وجود دارد، اما دو مقدار پراهمیت از آن عبارت است از EPS پیشبینی شده و EPS تحقق یافته.
چگونه DPS محاسبه میشود؟
در مباحث قبل به این موضوع اشاره شد که منظور از DPS درصد سودی است که باید میان سهامداران تقسیم شود، هر شرکت در تقسیم سود از سیاست خاصی پیروی کرده که همین امر موجب متفاوت شدن DPS در شرکتهای مختلف میشود و به طور کلی مقدار DPS از تقسیم مبلغ کل سود سهام پرداخت شده به سهامدران به تعداد کل سهام عادی منتشر شده به دست میآید.
مقدار دقیق DPS یا همان سود تقسیمی در مجمع عادی سالیانه شرکت مشخص شده و معمولا مقدار DPS از EPS کمتر است و در صورتی که شرکتی تصمیم بگیرد که علاوه بر DPS سال مالی جاری، سود انباشته سالهای قبل را نیز میان سهامداران تقسیم کند، در این صورت DPS از EPS بیشتر خواهد بود.
عوامل تاثیرگذار بر EPS
EPS یا سود هر سهم که از تقسیم سود پس از کسر هزینهها، مالیاتها و سایر هزینههای غیرعملیاتی بر تعداد سهام عادی منتشر شده به دست میآید و از عوامل داخلی شرکت و عواملی خارجی شرکت تاثیر پذیر است؛ اما عوامل داخلی شامل سود خالص، تعداد سهام عادی منتشر شده، سود سهام ممتاز، مدیریت ریسک و مدیریت هزینه ها، سیاستهای حسابداری میشود.
در خصوص عوامل خارجی تاثیر گذار بر EPS در شرکت به مواردی همچون شرایط اقتصادی کشور و شرایط اقتصادی جامعه جهانی، شرایط صنعت و تغییرات نرخ ارز میتوان اشاره کرد.
عوامل تاثیرگذار بر DPS
پرداخت بدهی، نیاز به رشد یا سیاستهای توزیع سود از جمله عواملی هستند که بر مقدار DPS تاثیر گذار است و به عبارت دیگر اگر شرکت تصمیم بگیرد که نسبت به ایجاد طرحهای توسعهای یا نسبت به پرداخت بدهیهای خود از محل سود خالص اقدام کند، در این صورت مقدار DPS کاهش پیدا خواهد کرد.
نقش EPS و DPS در تصمیم گیری سرمایه گذاران
با آگاهی از تفاوت eps و dps باید به این مسئله نیز توجه داشت که EPS و DPS در تصمیم گیری سرمایه گذاران نقش پررنگی دارند و به طور کلی EPS بالا نشاندهنده ارزندگی بیشتر سهام است؛ اما برای خرید یا فروش یک سهم تنها به این نکته نباید اکتفا کرد و باید به مواردی همچون داراییهای شرکت و طرحهای توسعهای نیز توجه شود.
اگر سرمایه گذاران در یک شرکت با روند صعودی EPS مواجه شوند، نتیجه میگیرند که شرکت مورد نظر ارزش سرمایه گذاری دارد و در نهایت همین امر موجب افزایش قیمت سهم در بازار سهام میگردد؛ اما شرکتی که در طور زمان EPS بی ثباتی دارد، برای سرمایه گذاران قابل اعتماد نخواهد بود.
DPS نیز معیار مهمی برای سرمایه گذاران است؛ زیرا DPS مقدار مبلغی است که مبلغی یک شرکت به صورت مستقیم به سهامدار پرداخت میکند و به درآمد سهامدار تبدیل میشود، حال اگر DPS یک شرکت بالا باشد، نشان دهنده افزایش درآمد مستقیم سهامدار میباشد؛ اما اگر این میزان کاهش پیدا کند باید نسبت به بررسی موارد زیر اقدام شود:
ردیف | نقش eps و dps بر سرمایه گذاری |
1 | سرمایه گذاری مجدد توسط شرکت |
2 | کاهش بدهی |
3 | عملکرد ضعیف درآمدی شرکت |
مزایا و معایب EPS و DPS
بعد از هر دوره مالی شرکتها EPS جدید خود را اعلام میکنند، تحلیل گران بازار سرمایه مطابق پیش بینیهای انجام شده در خصوص EPS نسبت به خرید یا فروش سهم اقدام میکنند و از جمله مزیتهای EPS این است که با استفاده از آن میتوان وضعیت مالی فعلی شرکت را مورد بررسی قرار داد.
اما با توجه به سه نوع EPS پایه، EPS رقیق شده و EPS تعدیل شده، خود موجب سردرگمی سرمایه گذاران میشود و علاوه بر این امکان دستکاری آسان، ابزار مقایسه ضعیف، عدم بازتاب واقعیت از دیگر معایب EPS برای سرمایه گذاران است.
اگر DPS در طول زمان افزایش مستمر داشته باشد این امر خود موجب اطمینان سرمایه گذاران در خصوص مدیریت شرکت، رشد درآمد و در نهایت درآمد پایدار برای آنها میشود؛ اما با در نظر گرفتن معایب EPS میتوان نتیجه گرفت که در صورت عدم مطالعه و بررسی صحیح شرکت، DPS نمیتواند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری در یک شرکت باشد.
محدودیتهای EPS
رشد EPS خود به تنهایی نمیتواند به طور قابل اعتماد نرخ رشد آینده را پیش بینی نماید و برای این امر باید کیفیت سود در نظر گرفته شود و علاوه بر این EPS مستقل از تورم محاسبه شده و امکان دارد که نرخ رشد واقعی EPS با نرخ رشد اسمی آن متفاوت باشد.
سیاستهای حسابداری مدیریت و برنامه ریزی معاملات بر میزان EPS تاثیر گذاشته و EPS نیز بر ساختار سرمایه تاثیر گذار است که تمامی این موارد در مقایسه میان شرکتها تاثیرگذار است.
محدودیتهای DPS
با در نظر گرفتن تعریف DPS و همچنین تفاوت EPS و DPS با توجه به آنکه DPS درصدی از EPS را شامل میشود، بنابراین مواردی که بر EPS تاثر گذار بوده و به عنوان محدودیتهای EPS شناخته میشوند، میتواند به عنوان محدودیتهای DPS و عوامل تاثیرگذار بر DPS در نظر گرفته شوند.
نتیجه گیری
بعد از یک دوره مالی اگر شرکتی بتواند به سود برسد، طبق تصمیمهای اتخاذ شده در مجمع عمومی، بخشی از سود کسب شده را میان سهامداران خود تقسیم میکند؛ بنابراین در این مبحث با دو موضوع EPS و DPS یا سود محقق شده و سود نقدی تقسیم شده مواجه میشوند.
در مقالهای که خواندید، ضمن توضیحات و معرفی انواع سود eps و dps به تفاوت eps و dps نیز پرداختیم، در پایان اگر سوال و یا پیشنهاد و نظری دارید میتوانید از قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید؛ کارشناسان در اسرع وقت پاسخ خواهند داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.