دریافت مجوز صرافی و یا اجاره مجوز صرافی به چه مدارکی نیاز دارد؟ هر شخصی در هر جامعهای تلاش میکند تا به نوعی اثر مثبتی بر اقتصاد جامعه داشته باشد و از طرفی از طریق این اثر گذاری بتواند درآمدی برای خودش کسب کند؛ یکی از شرکتهای فعال در زمینه خرید و فروش ارز، صرافیها هستند که با مجوز بانک مرکزی و رعایت شرایط دریافت مجوز صرافی در جامعه به فعالیت میپردازند.
اگر قصد دریافت مجوز صرافی برای برنامه مالی خود و کسب درآمد از صرافی را دارید، باید شرایط و مدارک مورد نیاز طبق دستورالعملهای ابلاغی جدید را آماده کنید و از طرفی باید بدانید که مطابق دستورالعملهای ابلاغی نمیتوانید نسبت به خرید و فروش مجوز صرافی یا اجاره مجوز صرافی همانند سایر مجوزها اقدام کنید؛ در این مقاله به موضوعات مهم صرافیی خواهیم پرداخت.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران وکمک حسابداران
کسانی که قصد راه اندازی صرافی دارند
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
عملیات صرافی چیست؟
مطالب مرتبط:
در مطالب حسابداری ارزی گفتیم که صرافی به داد و ستد انواع پول معنی شده است؛ اما امروزه صرافی نوعی از کسب و کار است که معاملات ارزی، خرید و فروش سکه و معاملات مرتبط با حواله های ارزی را انجام میدهد، اگر نسبت به ثبت شرکت صرافی در ایران اقدام کردید باید فعالیت شما مطابق قوانین بانک مرکزی باشد.
چه خدماتی در صرافی ها ارائه میشود؟
خدماتی که صرافیهای مجاز باید ارائه بدهند مطابق دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها است، به عبارت دیگر اگر شما صاحب یک صرافی هستید باید خدماتی که در تصویر زیر ارائه شده است را انجام دهید.
مراحل تاسیس صرافی
همانند هر پروانه کسبی که اخذ میکنید، ثبت شرکت صرافی و دریافت مجوز صرافی نیز مراحلی دارد که باید طی کنید و با توجه به این که اجاره مجوز صرافی طبق قانون در ایران امکان پذیر نیست؛ بنابراین بهتر است که مراحل تاسیس صرافی، نحوه ثبت شرکت صرافیها و به طور کلی قوانین راه اندازی صرافی را فرا بگیرید.
مرحله اول: برنامه ریزی برای شروع کار
هر کسب و کاری از جمله ثبت شرکت صرافی را که بخواهید راه اندازی کنید در ابتدا باید برنامه ریزی مالی و تحقیق در خصوص مسائل مربوط به شغل مورد نظر انجام بدهید تا در آینده دچار مشکل نشوید و در این مرحله باید اهداف خودتان را مشخص کنید و برنامه ریزی جامع برای رسیدن به هدفتان را داشته باشید.
به عنوان مثال وقتی شما با مطالعه و آگاهانه در جهت تاسیس صرافی قدم بردارید، متوجه خواهید شد که طبق قانون امکان خرید و فروش مجوز صرافی و اجاره مجوز صرافی در ایران وجود ندارد و بنابراین از همان ابتدا وقت و هزینه خود را جهت تاسیس صرافی و دریافت مجوز صرافی به کار میگیرید.
مرحله دوم: تامین سرمایه
بعد از انجام مطالعات اولیه، متوجه خواهید شد که علاوه بر هزینه گرفتن مجوز صرافی، باید سرمایهای داشته باشید که بتوانید به بانک مرکزی نشان دهید که توانایی راه اندازی صرافی را دارید؛ برای ثبت شرکت صرافی در تهران و شهرهای بزرگ حداقل سرمایه مورد نیاز برابر 250 میلیارد ریال و در شهرهای دیگر حداقل سرمایه 130 میلیارد ریال است.
مطبق تبصره 2 ماده 10 دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها، حداقل 70 درصد از سرمایه صرافی وابسته به موسسه اعتباری، همواره باید به طور مستقیم متعلق به موسسه اعتباری ذیربط باشد و مابقی سرمایه صرافیهای مزبور حسب مورد باید متعلق به اشخاص حقوقی زیر مجموعه موسسه اعتباری باشد.
مرحله سوم: دریافت مجوز راه اندازی صرافی
اگر مطالعات لازم را انجام داده باشید و سرمایه مورد نیاز را فراهم کرده باشید، قدم بعدی برای تاسیس صرافی این است که نسبت به دریافت مجوز راه اندازی صرافی اقدام کنید. اگر شرایط و مدارک لازم را داشته باشید بانک مرکزی نسبت به صدور مجوز صرافی اقدام خواهد کرد.
برابر قانون بانک مرکزی، تمامی صرافیهای فعال و شرکت های صراف در کشور برای ادامه فعالیت قانونی خود براساس قانون سند “حداقل الزامات امنیت اطلاعاتی شرکتهای صرافی” ملزم به اخذ تاییدیه بانک مرکزی هستند.
مرحله چهارم: ثبت نام برای مالیات صرافی
با توجه به این که خرید و فروش ارز توسط صرافی مشمول مالیات است و با توجه به این که ثبت نام تمامی اشخاص حقوقی در سامانه مودیان مالیاتی الزامی است؛ بنابراین طبق قانون سامانه مودیان بعد از راه اندازی صرافی باید به سامانه مراجعه و نسبت به ثبت نام و تشکیل پرونده اقدام نمایید.
انواع شرکت صرافی
با توجه به این که امکان خرید و فروش مجوز صرافی و اجاره مجوز صرافی وجود ندارد؛ بنابراین برای فعالیت در زمینه صرافی باید نسبت به ثبت شرکت صرافی اقدام کنید. مطابق قانون تاسیس و نظارت بر صرافیها، شرکت های صرافی به دو دسته کلی شرکت تضامنی صرافی و شرکت صرافی دیجیتال تقسیم می شوند.
شرکت تضامنی صرافی
حال که نمیتوانید نسبت به خرید مجوز صرافی یا اجاره مجوز صرافی اقدام کنید، پس بهتر است که برای کسب درآمد از صرافی، نسبت به تاسیس صرافی اقدام نمایید؛ در پارگراف قبل اشاره شد که یکی از انواع شرکت صرافی، شرکت تضامنی صرافی یا مشارکت در مجوز صرافی است.
شرکت صرافی تضامنی متشکل از حداقل 3 شریک است و درآمد صرافی و بدهیها بر عهده تمامی شرکاء است، با ثبت شرکت صرافی تضامنی، سرمایه و سود و زیان درج شده در صورت سود و زیان تقسیم شده و از طرفی این امر منجر به کاهش ریسک افراد و سرمایه گذاران میشود.
شرکت صرافی دیجیتال
با پیدایش ارزهای دیجیتال، نوعی دیگر از صرافیها برای انجام معاملات ارزش در بازارهای مالی جهانی به نام صرافی دیجیتال شکل گرفته است، هر چند به علت عدم وجود بستر مناسب، ثبت شرکت صرافی ارز دیجیتال در ایران انجام نمیشود؛ اما با توجه به فراگیر شدن ارز دیجیتال و همچنین مزایای این صرافی بهتر است که با این نوع از صرافیها نیز آشنایی داشته باشید.
صرافی ارز دیجیتال به علت این که در یک بستر اینترنتی نسبت به ارائه خدمات میپردازد و نیاز به حضور مشتری در محل ندارد، میتواند مشتریانی از سراسر جهان داشته باشد و در نتیجه میتواند هزینه راه اندازی صرافی آنلاین کمتر از هزینه ثبت شرکت صرافی تضامنی باشد.
با توجه به قوانین و شرایطی که در ایران وجود دارد، تاکنون شخصی موفق به اخذ مجوز صرافی آنلاین نشده است و به همین علت نمیتوان عدد دقیقی در خصوص هزینه راه اندازی صرافی آنلاین اعلام کرد؛ اما با توجه به زیر ساختها، سرمایه و همچنین تیمهای پشتیبانی، هزینه راه اندازی صرافی آنلاین میتواند مبلغی بین 50 تا 300 میلیارد ریال باشد.
هزینه گرفتن مجوز صرافی
برای ثبت شرکت صرافیها، علاوه بر سرمایه اولیه باید متحمل هزینههایی نیز بشوید؛ این هزینهها که به عنوان هزینه گرفتن مجوز صرافی است، شامل هزینه حق الثبت، هزینه گواهی عدم سو پیشینه و هزینه مجوز صرافی بانک مرکزی، چاپ آگهی تاسیس شرکت و هزینه محل فعالیت است، این هزینه ها متغیر بود و مبلغ مشخصی نمیتوان برای آن اعلام کرد.
سرمایه مورد نیاز برای صرافی چقدر است؟
اگر میخواهید در شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، کرج، مشهد، قم و ارومیه نسبت به ثبت شرکت تضامنی صرافی اقدام کنید به سرمایه اولیه حداقل 250 میلیارد ریال نیاز خواهید داشت؛ اما ثبت شرکت صرافیها در سایر شهرها حداقل 130 میلیارد ریال است.
درآمد ماهیانه صرافی
بعد از این که در خصوص ثبت شرکت صرافیها و سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت تضامنی صرافی اطلاعات کافی به دست آوردید، مهمترین مسئله میزان درآمد ماهیانه صرافی است، شما باید بدانید که با توجه به سرمایه گذاری انجام داده در ماه به چه مقدار درآمد خواهید رسید و آیا این مبلغ توجیه اقتصادی دارد یا خیر؟
برای این که بدانید درآمد ماهیانه صرافی چه مبلغی است باید بدانید که منابع درآمد صرافی کدام است؛ درآمد صرافی از دو محل درآمد مستقیم مانند کارمزد تراکنش، کمیسیونها، هزینههای اخذ شده بابت تبدیل ارز و معاملات صورت گرفته و همچنین درآمد غیر مستقیم مانند سودهای مالی تکمیلی مانند ارائه مشاوره مالی و سرمایه گذاری (سرمایه گذاری چیست) است.
اجاره مجوز صرافی
شاید از خود بپرسید که اگر شخصی توانایی دریافت مجوز صرافی بانک مرکزی را نداشته باشد آیا میتواند از شخص دیگری مجوز را خریداری و یا نسبت به اجاره مجوز صرافی اقدام کند؟ همانطور که در مطالب قبل نیز اشاره شد طبق ماده 14 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه، موسسین، سهامداران، شرکا و مدیران صرافی مجاز به فـروش و واگذاری اجاره نامه فعالیت صرافی به غیر، در قالب هیچ یک از عقود از جمله عقد اجاره، مجاز نیستند.
مشارکت در مجوز صرافی
هر چند شما نمیتوانید نسبت به خرید مجوز صرافی یا اجاره مجوز صرافی اقدام کنید؛ اما برای این که با سرمایه کمتر بتوانید نسبت به ثبت شرکت صرافی اقدام کنید، باید از طریق مشارکت در مجوز صرافی اقدام کنید؛ یعنی باید نسبت به ثبت شرکت تضامنی صرافی اقدام نمایید.
شرایط دریافت مجوز صرافی در کانادا و ایران
دریافت پروانه کسب یا مجوز صرافی اصلیترین مسئلهای است که برای راه اندازی صرافی باید طی کنید و چون صرافی تاثیر قابل توجهی بر نظام مالی کشور دارد؛ بنابراین شرایط دریافت مجوز صرافی به راحتی نبوده و پیچیدگیهای خودش را دارد، مرجع صدور مجوز صرافی بانک مرکزی است؛ بنابراین برای هر اقدامی باید از بانک مرکزی شروع کنید.
قوانین دریافت مجوز صرافی در کانادا
خدماتی که صرافیها در سرتاسر جهان ارائه میدهند مشابه یکدیگر بوده و در کانادا نیز صرافیها نسبت به خرید یا فروش ارز خارجی اقدام میکنند،حال اگر میخواهید نسبت به اخذ مجوز صرافی در کانادا اقدام کنید باید مراحل زیر را طی کنید:
ردیف | قوانین دریافت مجوز صرافی به کانادا |
1 | یک طرح تجاری بنویسید |
2 | یک نام برند برای کسب و کارتان انتخاب کنید |
3 | نوع مالکیت تجاری را انتخاب کنید |
4 | به دنبال تامین مالی باشید |
5 | مجوز کسب و کار را از طریق مجاری قانونی دریافت کنید |
هرچند طبق قانون در ایران نمیتوانید نسبت به اجاره مجوز صرافی اقدام کنید؛ اما در کانادا با سرمایه کمتر میتوانید نسبت به اجاره مجوز صرافی اقدام نمایید، اجاره مجوز صرافی در کانادا بهتر از اخذ مجوز صرافی در کانادا است و شامل مزایای زیر میباشد:
-
- هزینه راهاندازی یک صرافی در کانادا بسیار بالا است.
- اجاره صرافی به شما زمان کافی میدهد تا با فراز و نشیبهای این کسب و کار آشنا شوید.
- با اجاره صرافی به راحتی میتوانید مکان خود را تغییر بدهید.
- با اجاره مجوز صرافی به راحتی میتوانید از مشتریان قبلی استفاده کنید و هزینه بازاریابی نخواهید داشت.
نکته:
مجوزهای لازم جهت اجاره مجوز صرافی در کانادا شامل 3 مورد زیر میباشد:
-
- Business License
- Business Number Registration
- Federal Incorporation (Business)
قوانین راه اندازی صرافی در ایران
ثبت شرکت صرافیها در ایران مطابق دستورالعمل اجرائی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها است، برای راه اندازی صرافی در ایران باید موارد زیر رعایت شود:
-
- تامین حداقل سرمایه لازم جهت راه اندازی صرافی با شفافیت منشا تامین مالی
- تامین محل فعالیت دائم صرافی به صورت سرقفلی یا ملکی
- رعایت ملاحظات امنیتی محل فعالیت صرافی
- موسسین، سهامداران، شرکت و اعضای هیات مدیره باید واجد شرایط ابلاغی جهت اشخاص حقیقی باشند.
- مدیرعامل صرافی باید علاوه بر داشتن حداقل 30 سال و حداکثر 70 سال سن باید دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت، اقتصاد، حسابداری یا حقوق باشد.
- مدیرعامل صرافی باید تاییدیه صلاحیت تخصصی از طریق مصاحبه بانک مرکزی را کسب کند.
- فرم و اسناد نیازمند تکمیل و امضا برای تاسیس صرافی باید به تکمیل و به امضا اعضای هیات مدیره برسد.
- تاسیس و ثبت صرافی و اشتغال به عملیات صرافی صرفا در چارچوب مصوبات شورای پول و اعتبار سایر قوانین و مقررات ذیربط و بخشنامه های بانک مرکزی و با اخذ مجوز از بانک مرکزی مجاز است.
- تاسیس صرافی توسط موسسات اعتباری، فقط در قالب ثبت شرکت سهامی خاص و توسط اشخاص حقیقی در قالب شرکت تضامنی امکان پذیر است.
- صرافی همواره باید دارای محل فعالیت دائم (ملکی و یا سرقفلی) و ثبت شده به نام صرافی مورد نظر باشد.
- ارائه ضمانت نامه بانکی به مبلغ 50 درصد سرمایه ثبتی
شرایط دریافت مجوز صرافی بانک مرکزی
برای دریافت مجوز صرافی بانک مرکزی ایران، باید نکات زیر رعایت شود:
-
- دارای سابقه کاری مرتبط با صرافی باشید.
- مطابق با قوانین و مقررات مربوطه عمل کنید و این قوانین شامل رعایت مقررات مالی، جریمهها و تعهدات مالی است.
- برای کسب مجوز صرافی، باید دارای سرمایه کافی باشید.
- آشنایی با تکنولوژی نیز یک نکته مهم در کسب مجوز صرافی است.
- تهیه و ارائه اسناد و مدارک مورد نیاز، ارائه طرح کسب و کار، و پرداخت هزینههای مربوطه الزامی است.
شرایط دریافت مجوز صرافی آنلاین
برای این که نسبت به راه اندازی صرافی ارز دیجیتال در ایران اقدام کنید، اولا باید مقیم ایران باشید و به هیچ وجه تابعیت کشور خارجی را نداشته باشید و سپس شما باید نسبت به ثبت شرکت صرافی اقدام کنید، بعد از ثبت شرکت و ارائه آن به بانک مرکزی میتوانید نسبت به دریافت مجوز صرافی آنلاین اقدام کنید.
قابل ذکر است که در حال حاضر مجوزی توسط بانک مرکزی برای صرافیهای آنلاین صادر نمیشود و صرافیهای مذکور به صورت غیررسمی فعالیت میکنند؛ اگر قصد راه اندازی صرافی ارز دیجیتال یا آنلاین دارید، باید وب سایت خود را ایجاد کرده و بدون مجوز آن را اجرا کنید.
مدارک لازم برای دریافت مجوز صرافی
پس از فراهم کردن شرایط برای دریافت مجوز صرافی، نوبت به آماده سازی مدارک لازم برای دریافت مجوز صرافی می رسد, از جمله این مدارک به موارد زیر میتوانیم اشاره کنیم:
-
- دو نسخه اساسنامه شرکت تکمیل شده و دو نسخه تقاضانامه تکمیل شده
- تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی
- اصل مجوز فعالیت شرکت از بانک مرکزی
- تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت کلیه شرکا و مدیران
- اصل گواهی عدم سوء پیشینه جهت اعضا هیات مدیره، مدیرعامل
- دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسان
- دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
- ضمانت بانکی
- آگهی ثبت موسسه
- گواهینامه مهارت مبنی بر انجام عملیات صرافی
مدارک لازم برای ثبت شرکت صرافی ارز دیجیتال
مدارک لازم برای ثبت شرکت صرافی ارز دیجیتال به شرح موارد زیر است:
-
- تضمین بانکی
- گواهی عدم سوء پیشینه
- جواز تاسیس (جواز کسب چیست)
- آگهی ثبت نام موسسه
- گواهی مهارت های انجام عملیات صرافی
- ارائه یک نسخه از اصل روزنامه ای که آگهی شرکت در آن به ثبت رسیده است
سوالات مرتبط با صرافی ها
در مطالب قبل سعی بر این شد که در خصوص شرایط ثبت شرکت تضامنی صرافی، صرافی دیجیتال، مدارک مورد نیاز، دریافت مجوز صرافی و اجاره مجوز صرافی توضیحات لازم ارائه شود، اما با این وجود برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه به چند پرسش پاسخ داده شده است.
آیا میتوان در ایران مجوز صرافی آنلاین دریافت کرد؟
چون در معاملات ارزی دیجیتال یا آنلاین طرفین معامله مشخص نیست و امکان پولشویی و فرار مالیاتی وجود دارد و همچنین با توجه به عدم وجود زیر ساخت مناسب، بانک مرکزی نسبت به صدور مجوز صرافی آنلاین اقدام نمیکند، صرافیهای دیجیتال فعال در ایران به صورت غیر رسمی فعالیت میکنند.
مدت زمان مجوز بانک مرکزی برای صرافیهای ارز دیجیتال چقدر است؟
همانطور که در مطالب قبل نیز اشاره شد، دریافت مجوز صرافی ارز دیجیتال در ایران امکان پذیر نیست؛ اما در صورتی که موانع برطرف شود، پس از این که درخواست شما برای دریافت مجوز صرافی فرستاده شد، تقریبا 6 ماه زمان نیاز است تا درخواست فوق مورد بررسی و تایید قرار بگیرد.
نتیجه گیری
برابر دستورالعملهای جدید ابلاغی برای تاسیس صرافی باید شرایط ویژه رعایت شود و مدارک به خصوصی تهیه گردد، اگر بدون اطلاع از مدارک و شرایط برای دریافت مجوز صرافی اقدام کنید، علاوه بر هدر رفتن زمان ممکن است هزینههای اضافی نیز متحمل شوید.
با توجه به این که امکان خرید و فروش مجوز صرافی یا اجاره مجوز صرافی در ایران وجود ندارد؛ بنابراین برای راه اندازی صرافی و کسب درآمد از صرافی در مقاله به موضوعات مهم صرافی پرداختیم، در انتها اگر سوالی دارید میتوانید در دیدگاه برایمان کامنت بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.