دوره مالی چیست و چه مفهومی در حسابداری دارد؟ مدیران و سرمایه گذاران یک شرکت یا سازمان برای بررسی شرایط شرکت از جنبههای مختلف باید به گزارشهای مشخصی دسترسی داشته باشند، به این گزارش که به صورت عددی تمامی شرایط شرکت از جمله درآمدها و هزینه های شرکت را شامل میشود، گزارش مالی یا گزارش عملکرد میگویند.
در مقاله پیش رو قصد داریم ابتدا شما را با مفهوم سال مالی و دوره مالی چیست شرکتها و موسسات آشنا کنیم و در ادامه تاثیر برنامه مالی در شرایط و وضعیت سود و زیان موسسات را شرح دهیم تا بتوانید با آگاهی از عملکردهای موسسه و سازمان خویش گزارشی دقیق ارائه و حسابهای خود را در پایان دوره ببندید.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
فارغ التحصیلان رشته حسابداری
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
دوره مالی چیست
شرکتی را در نظر بگیرید که برای تعیین وضعیت و عملکرد خود، کل دوره فعالیت خود را به دورههای کوتاهتری تقسیم بندی کرده است، به هر یک از این دورههای کوتاه مدت یک دوره مالی برای آن شرکت میگویند؛ این دورهها میتوانند به صورت 3 ماهه، 6 ماهه و 9 ماهه انتخاب شوند.
نوع فعالیت، سیاست های شرکت و ترافیک کاری عواملی تاثیرگذار در انتخاب طول مدت یک دوره مالی در هر شرکتی است.
به عبارت دیگر در پاسخ به پرسش دوره مالی چیست میتوان گفت؛ دوره مالی، دورهای است که در آن مدیران واحد تجاری میتوانند نسبت به بررسی وضعیت واحد تجاری بپردازند، منظور از وضعیت واحد تجاری در یک دوره مالی، میزان سود یا زیان واحد تجاری در آن بازه مشخص زمانی است.
دوره مالی در حسابداری چیست؟
همانطور که در آموزش دوره حسابداری گفتیم، در هر شرکتی با هدف ارائه گزارشهای دقیق به سهامدارن، سرمایه گذاران و مدیران در بازههای زمانی مشخصی رویدادهای مالی مربوط به شرکت جمعآوری، ثبت، تجزیه و تحلیل شده و گزارش میشود؛ در حسابداری به این دورههای مشخص دوره مالی میگویند.
اهمیت دوره مالی چیست
برنامه ریزی برای آینده هر کسب و کاری امری انکار ناپذیر است، اما برای انجام یک برنامه ریزی دقیق و کارآمد باید با توجه به وضعیت درآمد و هزینه شرکت و به طور کلی توانایی مالی شرکت اقدام کرد، در حسابداری به این دورههای زمانی مشخص، دوره مالی میگویند.
با توجه به پاسخ پرسش دوره مالی چیست و پاراگراف فوق میتوان نتیجه گرفت که دوره مالی از نظر بررسی وضعیت سودآوری یا زیانده بودن شرکت، امکان مقایسه درآمدها و هزینههای شرکت در دورههای مالی مشابه، امکان تهیه گزارشهای تحلیلی، افزایش دقت در محاسبات از اهمیت زیادی برخودار است.
سال مالی چیست؟
اگر دوره مالی در یک شرکت به مدت یک سال در نظر گرفته شود، به آن دوره مالی، سال مالی میگویند؛ تاریخ شروع سال مالی در ایران و پایان آن برای شرکتهای مختلف متفاوت است، اما به طور معمول بیشتر شرکتها ابتدای هر سال را شروع سال مالی و پایان اسفند همان سال را پایان سال مالی در نظر میگیرند.
فرق سال مالی با دوره مالی چیست
در حسابداری مقدماتی تفاوت دوره مالی و سال مالی را شرح دادیم، اگر شرکتی به اطلاعات دقیقی در خصوص سود و زیان شرکت نیاز داشته باشد، باید اقدام به تهیه و تنظیم گزارشهای مالی نماید.
گزارشهای مالی تنظیم شده شامل فروش، نحوه تولید، خرید مواد اولیه، تولیدات شرکت و موسسه، خلاصه پرونده پرسنلی و افزایش سرمایهها است، در این صورت گزارشهای مذکور در بازههای زمانی 3 ماه، 6 ماه و 9 ماهه که همان دورههای مالی است، تهیه میشوند.
باید توجه داشته باشید که سال مالی در واقع همان دوره مالی 12 ماهه است، در این دوره مالی 12 ماهه گزارشهای مالی به شرح پاراگراف قبل تنظیم میشود؛ به عبارتی سال مالی با دوره مالی تفاوتی ندارد و تنها نکتهای که وجود دارد این است که یک سال مالی میتواند به دورههای مالی کوتاهتری تقسیم شود.
نحوه محاسبه زمان دوره مالی
برای محاسبه زمان دوره مالی یا طول دوره مالی به تعیین دورههای مالیاتی و گزارش دهی مالی توجه میشود، دوره مالی هر شرکتی با توجه به شرایط نوع فعالیت، فصلی بودن درآمدها و هزینهها، الگوی مالیاتی شرکت با یکدیگر متفاوت بوده و بر همین اساس زمان دوره مالی محاسبه میشود.
فرض دوره مالی چیست
شرکت ها برای بازنگری در خصوص چگونگی عملکرد خود، باید دورههای زمانی مشخصی را در طول سال مشخص کنند تا بتوانند نسبت به بررسی عملکرد مالی اقدام کنند، در همین راستا فرض دوره مالی به شرکتها کمک میکند تا آنها بتوانند عمر یک کسب و کار را به دورههای کوچکتر تقسیم و گزارشهای مورد نیاز را تهیه کنند.
طبق فرض دوره مالی در حسابداری فعالیتهای اقتصادی واقع شده در عمر طبیعی یک شرکت، با هدف گزارشگری مالی، به دورههای زمانی متعدد و کوتاهتری قابل تقسیم است؛ هرچند فعالیتهای یک واحد تجاری به شکل مستمر و بدون توقف انجام میشود، اما طبق فرض دوره مالی باید سالانه یا فصلی، گزارشی از هزینههای متحمل شده و درآمد در حسابداری کسب شده ارائه شود.
فرض دوره مالی در موسسات دارای مزایایی میباشد که در تصویر زیر به صورت کامل آنها را نام بردهایم.
انواع حساب ها در حسابداری
در حسابداری یکی از مباحث مهمی که وجود دارد بحث انواع حسابها و ماهیت حسابها است، زیرا بدون آشنایی با انواع حسابها و ماهیت آنها در حسابداری امکان ثبت دقیق اطلاعات مالی تحت عنوان سند حسابداری با مشکل مواجه خواهید شد؛ به طور کلی برای مدیریت هرچه صحیحتر امور مربوط به مالی، شناخت انواع حسابها ضروری است.
انواع حسابها در حسابداری به دو دسته حسابهای موقت و حسابهای دائم طبقه بندی میشوند، حسابهای موقت خود به سه دسته درآمد، هزینه و برداشت تقسیم میگردند؛ همچنین حسابهای دائم به سه دسته داراییها، بدهیها و سرمایه تقسیم بندی میشود که هر یک از این حسابها خود دارای ماهیت حساب مشخصی هستند.
مفهوم انواع سند در حسابداری
رویدادهای مالی هر شرکتی باید ثبت و نگهداری شوند تا در هر زمانی بتوان نسبت به انجام عملیات مالی و همچنین تهیه و تنظیم گزارشهای مالی همچون ترازنامه و یا صورت سود و زیان اقدام کرد، بنابراین از سند حسابداری برای ثبت و نگهداری اطلاعات مالی استفاده میشود.
به طور کلی سند حسابداری به دو دسته سند حسابداری دائم و موقت تقسیم بندی میشود، سند حسابداری موقت، سندی است که امکان ویرایش آن در زمانهای بعد از ثبت سند وجود دارد؛ اما بعد از تایید سند حسابداری موقت، سند مذکور به سند حسابداری دائم تبدیل میشود که امکان ایجاد تغییرات در آن وجود نخواهد داشت. اجزای اسناد حسابداری شامل موارد زیر میباشد:
ردیف | اجزای اسناد حسابداری |
1 | آرتیکل |
2 | تاریخ سند |
3 | شماره سند |
4 | جمع سند |
رویدادهای مالی در حسابداری
هر رویدادی که با پیروی از معادله حسابداری بتواند بر صورتهای مالی شرکت تاثیر گذار باشد، به عنوان رویداد مالی در حسابداری شناخته میشود؛ اما نکته مهم این است که رویدادهای مالی، رویدادهایی هستند که از نظر پولی قابل اندازه گیری و ثبت باشند.
بستن حساب مالی به چه معناست؟
با هدف جلوگیری از تجمیع فاکتور خریدهای شرکت، سندهای محاسباتی، ارائه اظهارنامه و برخورداری از معافیت مالیاتی شرکتها برای خودشان سال مالی تعیین میکنند، بنابراین برای نظم و انضباط بیشتر و توانایی در ارائه گزارش های مالی و تحلیلی دقیق، در پایان هر سال مالی باید حسابهای شرکت صفر شود.
به عبارتی فرآیند صفر کردن حسابهای موقت و دائم در پایان سال مالی و تسویه اسناد مالی و همچنین تنظیم اسناد بدهکار و بستانکار را فرآیند بستن حساب میگویند.
مراحل بستن حساب
براساس اصل تطابق هزینه با درآمد در پایان سال مالی، عملیات مالی صورت میگیرد که به آن بستن حساب یا بستن سال مالی میگویند، به طور کلی اتمام سال مالی با بستن حسابهای موقت و انتقال مانده حسابهای دائم به سال بعد انجام میشود، برای بستن حساب در پایان سال مالی اقداماتی باید صورت بگیرد که در تصویر زیر شرح دادهایم.
سال مالی و دوره مالی در بازار بورس
همانطور که در تعریف دوره مالی چیست گفته شد، سال مالی یک دوره مشخصی است که در پایان آن دوره شرکتها اقدام به تهیه و تنظیم صورتهای مالی میکنند تا استفاده کنندگان، سرمایه گذاران و سهامدارن بتوانند براساس این صورتهای مالی برنامه ریزی مناسبی برای آینده خود انجام بدهند.
در شرکتهای بورسی و بازار بورس نیز اهمیت سال مالی و دوره مالی برای سرمایه گذاران در این بازار بر کسی پوشیده نیست، بررسی صورتهای مالی و وضعیت مالی یک شرکت بورسی از نکات مهم برای فعالان بازار بورس با هدف خرید یا فروش سهام در یک زمان مشخص است.
کاربرد دوره مالی در بازار بورس
در بازار بورس با اتمام یک دوره مالی شرکتهای بورسی اقدام به تهیه و تنظیم صورتهای مالی خود میکنند و در نهایت سهامداران و فعالان بازار بورس با بررسی گزارشهای ارائه شده عملکرد مطلوب یا نامطلوب شرکتها را مورد بررسی قرار میدهند تا مطابق شرایط شرکتها تصمیمات جدیدی اتخاذ کنند.
نکته:
مطابق مقررات، شرکتهای بورسی باید حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی، نسبت به تشکیل مجمع عمومی عادی سالیانه و تصویب صورتهای مالی خود اقدام کنند.
دورههای مالی در بازار بورس ایران و کشورهای مختلف
شرایط مالی، سود و زیان، نقد شوندگی شرکت از مسائل مهمی است که در پایان هر دوره مالی توسط شرکت بورسی و سایر شرکتها به وسیله صورتهای مالی انتشار یافته قابل نمایش است، اما به طور کلی باید توجه کرد که دوره یا سال مالی در هر شرکت، مطابق با سیاست آن شرکت بوده و قانون و محدودیتی برای شروع و پایان یک دوره مالی وجود ندارد.
نقش دوره مالی در شرکتها
تحلیل فرآیندهای مالی یک شرکت از جمله حسابهای دریافتی، حسابها پرداختی، تحلیل صورتهای مالی و نسبت های مالی، بررسی ریسک یا مخاطره شرکت و درک اطلاعات شرکت تنها به وسیله آنالیز دادههای آماری و عددی به دست میآید، این دادهها هم که در قالب صورت های مالی منتشر میشود.
با توجه به توضیحات قبل و این که در پایان هر دوره مالی، گزارش های مذکور توسط واحد مالی تهیه، تنظیم و ارائه میشود، میتوان نتیجه گرفت که دوره مالی در هر شرکتی نقش پررنگی در خصوص بررسی شرایط شرکت، وضعیت هزینه و درآمدی شرکت و در نهایت بررسی وضعیت سودده یا زیان آوری شرکت دارد.
دوره مالی در نرم افزار حسابداری فرداد
با توجه به گسترش فناوری و پیدایش نرم افزارهای مختلف، امروزه با هدف کنترل بهتر شرایط مالی شرکت و ثبت سریعتر سندهای مالی، شرکتها از نرم افزارهای مالی و یا حسابداری ابری استفاده میکنند، یکی از نرم افزارهای پرکاربرد در این خصوص نرم افزار حسابداری فرداد است که میتوانید با خرید برنامه حسابداری فرداد، وضعیت شرکت خود را بهبود دهید.
به طور کلی برای ثبت اطلاعات مالی و عملیات مالی هر شرکتی در یک نرم افزار مالی از جمله نرم افزار حسابداری فرداد لازم است که ابتدا دوره مالی در نرم افزار تعریف و ایجاد شود، امکان انجام عملیات بستن حسابها و موجودی گیری کالاها و اسناد بانکی و غیره در این نرم افزار وجود دارد که در نهایت در بستن سال مالی کمک شایانی میکند.
چند نکته مهم درباره دوره مالی
در مطالب قبل سعی بر این شد که علاوه بر تعریف دوره مالی چیست به سایر نکات در خصوص دوره مالی و سال مالی پرداخته شود، اما باید توجه کنید که مباحث مالی، مباحثی به هم پیوسته است که برای توضیح یک قسمت باید به سایر نکات مربوطه نیز توجه کنید.
به هر حال با توجه به پیوستگی مباحث مالی و گستردگی این مباحث نکات مختلفی در خصوص مباحث مالی از جمله دوره مالی وجود دارد؛ اما برای آشنایی بیشتر با مبحث دوره مالی بهتر است که ابتدا با دوره مالی چیست و تعریف سال مالی در حسابداری آشنا شوید.
سود و زیان در دوره مالی چه زمانی محاسبه میشود؟
یکی از نکاتی که در بیشتر مطالب قبل به آن اشاره شد در رابطه با سود یا زیان یک شرکت است، در پایان دوره مالی و با تهیه و تنظیم صورتهای مالی میتوان به سود یا زیان شرکت دست پیدا کرد، پس سود یا زیان شرکت در پایان دوره مالی و با تهیه صورت سود و زیان محاسبه میشود.
نتیجه گیری
اگر بخواهیم دقیق بگوییم که دوره مالی چیست باید به این تعریف بسنده کنیم که در هر شرکتی با هدف ارائه گزارشهای دقیق به سهامدارن، سرمایه گذاران و مدیران در بازههای زمانی مشخصی رویدادهای مالی مربوط به شرکت جمعآوری، ثبت، تجزیه و تحلیل شده و گزارش میشود؛ در حسابداری به این دورههای مشخص دوره مالی میگویند.
در مقالهای که خواندید تمام مطالب و نکات دوره مالی چیست و سال مالی را در شرکتها و موسسات شرح دادیم و گفتیم که در ابتدا و انتهای دوره مالی باید چه اقداماتی انجام شود تا شرکت متوجه سود و زیان خود شود. در انتها اگر سوال و یا پیشنهادی در خصوص دوره مالی چیست دارید در دیدگاه برایمان بنویسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.