سوت زنی مالیاتی به چه کاری گفته میشود؟ هر چند امروزه با پیشرفت تکنولوژی و تولید نرم افزارهای مختلف سازمان امور مالیاتی در تلاش است تا از فرارهای مالیاتی جلوگیری کند و در نهایت با اخذ مالیات عادلانه نسبت به ارائه خدمات بهتر اقدام کند، اما در این میان اشخاصی هستند که راههای دور زدن قانون و فرارهای مالیاتی را پیدا میکنند.
برای آشنایی بیشتر و درک کامل موارد مالیاتی، در مقاله پیش رو قصد داریم در خصوص سوت زنیهای مالیاتی که مودیان حقیقی و حقوقی انجام توضیح دهیم تا با برنامه حسابداری آنها و همچنین اقدامات و قوانین مالیاتی آشنا شوید تا بدانید که در مواقع نیاز برای انجام تکالیف مالیاتی چگونه باید عمل کنید.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
کارشناسان مالیاتی
کسانی که به مباحث مالیاتی علاقه دارند
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
سوت زنی مالیاتی چیست؟
فساد و جرم اقدامی است انکارناپذیر، که در هر شرکت یا سازمانی احتمال رخ دادن آن وجود دارد، دولتها با هدف کاهش فساد و فرار مالیاتی علاوه بر ایجاد سیستمهای نظارتی، افراد را در راستای گزارش تخلفات سازمانها و شرکتها از طریق قانونی و مشخص شده تشویق میکنند.
به فردی که در بخش دولتی، عمومی یا خصوصی فساد موجود را از طریق روشی که قانون مشخص کرده افشا میکند، سوت زن میگویند، حال در رابطه با فرارهای مالیاتی به فرد سوت زن که به افشای فرار مالیاتی یک شرکت یا سازمان از طریق سامانه (sootzan.com) و (intamedia.ir) یا هر روش دیگری که مشخص شده اقدام کند، سوت زنی مالیاتی میگویند.
تمامی مودیان مالیاتی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان امور مالیاتی و ارسال اظهارنامه مالیاتی در www.intamedia.ir هستند، در صورتی که مودی مالیاتی از این امر سرپیچی کند در واقع مرتکب تخلف شده است.
تاریخچه سوت زنی
شاید بتوان اولین قانون سوت زنی را به قرون وسطی مربوط به انگلستان نسبت داد، این قانون در سال 695 میلادی در انگلستان وضع گردید، 50 درصد سود کشف فساد به فرد سوت زن اختصاص داده میشد، در ادامه قوانین سوت زنی در سال 1686 در آمریکا گسترش یافت و تا به امروز ادامه پیدا کرده که در سالهای اخیر در ایران نیز اقداماتی در این خصوص صورت گرفته است.
در ایران هنوز قوانین مدونی در خصوص سوت زن از جمله سوت زنی مالیاتی وجود ندارد، اما در سالهای اخیر افشاگریهایی در خصوص حقوقهای نجومی، واگذاری املاک بدون رعایت مقررات و طی کردن مراحل اداری، به کارگیری نیروهای کاری با چند شغل همزمان صورت گرفته است.
سوت زنی مالیاتی چه مزایایی دارد؟
در مطالب قبل گفته شد که سوت زنی به معنای افشای فساد از طریق مشخص شده از جمله ارائه گزارش به اداره کل مبارزه با فرار مالیاتی، ثبت در سامانه سوت زنی به آدرس (sootzan.com) یا (intamedia.ir) و یا افشا از طریق تماس با 1526 انجام میشود. سوت زنی دارایی مزایایی که در تصویر زیر آنها را شرح دادهایم.
پاداش سوت زنی مالیاتی
طبق اطلاعیه سازمان امور مالیاتی فعالان اقتصادی موظف به ارسال فاکتور فروش خود در سایت سازمان امور مالیاتی کشور www.intamedia.ir هستند، در صورتی که شرکت یا سازمانی از روشهایی برای فرار مالیاتی استفاده کند و فاکتور فروش خود را به درستی در سامانه مودیان امور مالیاتی ارسال نکند، افراد میتوانند نسبت به سوت زنی مالیاتی اقدام کنند.
طبق ماده 34 آیین نامه اجرایی ماده 219 قانون مالیاتهای مستقیم مورخ 9 آذرماه 1398 اگر گزارش سوت زنی مالیاتی منجر به کشف فساد شود، پاداشی به شخص گزارش دهنده تعلق میگیرد. میزان پاداش سوت زنی یا جایزه سوت زنی مالیاتی متناسب با اطلاعات به دست آمده، مالیات وصولی و در چارچوب دستورالعملهای تصویب شده است.
نکته:
یکی از موثرترین راهکارها در مبارزه با فساد و تخلفات در سطح جهانی سوتزنی است، به همین دلیل در بسیاری از کشورها قوانین حمایتی بسیار مناسبی از سوتزنی وضع شده است.
انواع سوت زنی
سوت زنی به معنی گزارش یک تخلف و آشکار سازی آن است، تخلفات میتواند شامل رفتارهای غیر قانونی، غیراخلاقی کارکنان و مدیران، رانت، رشوه، تقلب باشد. در سالهای اخیر در ایران به خصوص در رابطه با فرارهای مالیاتی صورت گرفته توسط فعالان اقتصادی، سوت زنی مالیاتی بیشتر شنیده میشود.
امسال به دلیل تصویب ارسال فاکتور و صورتحساب از طریق نرم افزار صدور صورتحساب الکترونیکی، تخلفات انجام شده ممکن است افزایش یابد و یا در زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی که هرساله مودیان، ارسال میکنند، بنابراین در این زمانها سوت زنی انجام شده از طریق روشهای تعیین شده به مراتب بیشتر از زمانهای دیگر است.
معمولا در تقسیمبندی سوت زنی به سه گروه زیر اشاره میشود که در ادامه آنها را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد:
ردیف | انواع سوت زنی مالیاتی |
1 | سوت زنی داخلی |
2 | سوت زنی شخصی و غیرشخصی |
3 | سوت زنی رسانهها و خبرنگاران |
سوت زنی داخلی
ممکن است در زمان آموزش صفر تا صد حسابداری مالیاتی با این مفاهیم آشنا شده باشید، اما در ادامه توضیح خواهیم داد تا درک مناسبی از این قضایا داشته باشید.
سوت زنی داخلی به معنی گزارش تخلفهای درون سازمانی است، به عنوان مثال در جامعه پزشکی اگر فردی به فرار مالیاتی پزشکی در سامانه مالیات پزشکان اقدام نماید، آن شخص به عنوان سوت زنی مالیاتی پزشکان و این نوع از سوت زنی، سوت زنی داخلی خواهد بود.
سوت زنی شخصی و غیر شخصی
در تقسیم بندی سوت زنی منظور از سوت زنی شخصی این است که یک شخص حقیقی علیه سایر کارکنان، کارمندان و مدیران به افشاگری تخلف صورت گرفته در سامانه گزارش فرار مالیاتی و یا سامانه سوت زنی مالیاتی اقدام میکند.
منظور از سوت زنی غیر شخصی این است که یک شخص حقوقی مانند یک شرکت یا سازمان علیه شرکت یا سازمان دیگری نسبت به تخلف صورت گرفته در سامانه سوت زنی و یا هر روش مجاز دیگری افشاگری کند.
سوت زنی رسانه ها و خبرنگاران
یکی از مهمترین گروههای موجود در جامعه با توجه به دسترسیهایی که دارند و به تبع نوع شغلی آنها میتوانند نسبت به سوت زنی اقدام کنند، رسانهها و خبرنگاران هستند، این گروه میتوانند نسبت به افشای اقدامات غیر قانونی، تهدیدهای امنیتی و حتی سوت زنی مالیات را انجام دهند.
معرفی سامانه سوت زن مالیاتی
سامانه سوت زنی مالیاتی با هدف ارائه گزارشهای مربوط به تخلف و فرارهای مالیاتی مودیان مالیاتی راه اندازی شده است، در صورتی که بخواهید نسبت به ارائه گزارش فرار مالیاتی شخص یا اشخاصی اقدام کنید، میتوانید از طریق سامانه سوت زنی که آدرس آن در تصویر زیر موجود باشد اقدام کنید.
درباره سامانه 1526
سازمان امور مالیاتی کشور با هدف تکریم مودیان مالیاتی و به عنوان مرکز ارتباط مردمی اقدام به راه اندازی سامانه 1526 نموده است. اشخاص میتوانند در صورت تمایل در 24 ساعت شبانه روز با شماره مذکور تماس برقرار کرده و ضمن وارد کردن کلید راهنما، موضوع مربوطه را مطرح کنند.
در سامانه 1526، داخلی شماره 1 به گزارش فرارهای مالیاتی به عنوان سامانه گزارش فرار مالیاتی تخصیص داده شده است، طبق اطلاعیه سازمان امور مالیاتی در صورتی که فردی بخواهد نسبت به ارائه گزارش فرار مالیات شرکتها و اشخاص حقیقی اقدام کند، با شماره گیری 1526 و سپس داخلی 1 میتواند گزارش مورد نظر را ارسال کند.
سامانه سوت زن چه قوانینی دارد؟
افشاگران تخلف باید در شرایطی باشند که بدون ترس اقدام به افشاگری و یا به عبارتی سوت زنی کنند، به همین علت طبق قانون اولا هویت سوت زنها مخفی باقی میماند و ثانیا در صورت بروز مشکل به خصوص در بحث موقعیت شغلی، سازمان بازرسی کل کشور با استفاده تمامی ظرفیتهای قانونی از افراد سوت زن حمایت میکند.
نحوه ورود به سامانه سوت زن
برای ورود به سامانه سوت زن شما میتوانید با جستجوی سامانه سوت زن به آدرس (sootzan.com) تحت نظارت قوه قضائیه در اینترنت اقدام کنید، در این سامانه نیازی به ثبت نام و ثبت مشخصات فردی نبوده و همچنین باید بدانید که مشخصات فرد گزارشگر مخفی باقی میماند.
در صورت وجود تخلف مالیاتی مانند فرارهای مالیاتی در یک سازمان یا شرکت و در صورتی که بخواهید نسبت به گزارش تخلف مالیاتی اقدام کنید، میتوانید در سایت سازمان امور مالیاتی کشور www.intamedia.ir نیز در قسمت مشخص شده نسبت به گزارش تخلف اقدام کنید.
در سامانه سوت زن sootzan.com با توجه به نوع گزارش و محل فساد رخ داده میتوانید گزارش فساد را برای قوه قضائیه، اطلاعات سپاه، سامانه سوت زنی فرار مالیاتی و وزرات اقتصاد ارسال کنید.
سوت زنی در کشورهای مختلف
در دنیا مبالغ بسیار کلانی فرار مالیاتی توسط افراد فعال در حوزه اقتصادی اتفاق میافتد، طبق آمار منتشر شده در کشورهای مختلف بیش از 40 درصد سوت زنی مالیاتی توسط مردم صورت میگیرد، به همین علت دولتها در راستای حمایت از افراد سوت زن، قوانینی را وضع کرده و جایزه سوت زنی در نظر گرفتهاند.
یکی از اولین کشورهایی که در زمینه سوت زنی قوانین مشخصی را وضع کرده و آن را به کار گرفت، کشور انگلستان بود؛ در این کشور نصف سود فساد کشف شده به افشا کننده فساد تعلق میگرفت، در ادامه آمریکا نیز قوانین مشخصی را در خصوص افشاکنندههای فرار مالیاتی وضع کرد که بر آن اساس درصد مشخصی از جریمه متخلف را به فرد افشاگر اختصاص میداد.
سوت زنی در ایران
در ایران نیز همانند سایر کشورهای دنیا سوت زنی به صورت غیر رسمی به خصوص در رسانهها از جمله افشای حقوقهای نجومی، واگذاری املاک خارج از عرف و پیروی نکردن از قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان صورت میگیرد.
اما ماده 34 آیین نامه اجرایی ماده 219 قانون مالیاتهای مستقیم یکی از قوانین وضع شده در خصوص سوت زنی به خصوص سوت زنی مالیات است.
نکات مهم درباره سوت زنی مالیاتی که باید بدانید!
در رابطه با سوت زنی مالیاتی توضیحاتی در مطالب قبل ارائه شد، اما در این خصوص هنوز باید قوانین مستحکمتری وضع شود که در آن افشاگر تحت حمایت کامل قرار بگیرد، در این خصوص نکات زیادی میتواند مطرح شود که در شرایط فعلی افراد باید با آنها آشنایی نسبی داشته باشند.
شاید از خود بپرسید که سوت زنی برای افراد جامعه چه کاربردی دارد و یا اینکه چرا برخی از افراد با سوت زنی و شفاف سازی مخالفت میکنند، برای یافتن پاسخ به پرسشهای فوق در ادامه مقاله همراه ما باشید.
کاربرد سوت زنی برای افراد جامعه
همانطور که میدانید بخش عمدهای از مالیات اخذ شده توسط دولت صرف تأمین بودجه دولت، حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی، پرداخت حقوق و دستمزد کارمندان دولتی و هزینههای دیگر میشود، اما در این میان مودیان مالیاتی هستند اقدام به فرار مالیاتی میکنند.
در واقع فرار مالیاتی منجر به ضربه زدن به اقتصاد کشور، ناتوانی در تامین بودجه دولت و ایجاد مشکلاتی در تامین حقوق کارمندان دولتی میشود، پس به طور کلی سوت زنی در کشور سبب جلوگیری از فرارهای مالیاتی شده و در بهبود شرایط اقتصادی کشور نقش تعیین کنندهای خواهد داشت.
علت مخالفت بعضی افراد با سوت زنی مالیاتی
معمولا افرادی که قانونی را رعایت نمیکنند، با وضع قوانین بازدارنده مخالفت میکنند، برای این مخالفت خود نیز دلایل مختلفی دارند. در خصوص مخالفت افراد با سوت زنی به اختلاف ایجاد شده میان کارمندان، ایجاد فضای بدبینی در جامعه و سازمانها میان افراد میتوانیم اشاره کنیم.
گزارش فساد در سامانه سوت زن چگونه است؟
برای گزارش فساد باید به سامانه سوت زن به آدرس (sootzan.com) مراجعه کنید، در این سامانه به قسمت ارسال گزارش فساد در سامانه قوه قضائیه وارد شده و در صفحه جدید باز شده از گزینه “گزارش فساد ناشناس” نسبت به تکمیل موضوع، دستگاه اجرایی، نوع گزارش، برآورد ارزش فساد، محدوده جغرافیایی تاثیر فساد اقدام میکنید.
برای گزارش تخلفات مالیاتی نیازی به وارد کردن اطلاعات مالیاتی مانند اینتاکد مالیاتی و همچنین مشخصات فردی نیست، میتوانید به صورت کاملا ناشناس اقدام به گزارش کنید.
نتیجه گیری
تقلب و فساد در همه جای دنیا وجود داشته و نادیده گرفتن آن آثار منفی زیادی بر شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه خواهد داشت، برای جلوگیری از فساد قوانین مشخصی وضع شده تا افراد بتوانند در صورت مشاهده تخلف نسبت به افشای آن اقدام کنند، این روش افشا تخلف با نام سوت زنی مالیاتی شناخته شده است.
در مقالهای که خواندید، سعی داشتیم شما را با یکی از گزارشات مالیاتی آشنا کنیم، تا اگر در اطراف شما یک مودی مرتکب تخلف و جرم میشود در سامانه سوت زنی اعلام کنید. در انتها اگر سوالی در مورد مباحث مالیاتی مانند معافیت مالیاتی، برگ تشخیص مالیات، نرخ صفر و موارد دیگر داشتید میتوانید در دیدگاه با ما مطرح کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
یک مورده درشهر خمینی شهر یک خانه قدیمی مسکنی اجارهی یک خانواده 5نفر بلوچی غیرمجاز توخانه مسکنی اجارهی زندگی می کنند و7سال جمع آوری ضایعات عروقی غیرمجاز توخانه مسکنی اجارهی جمع آوری می کنید ومی فروشد هیچ کس پیگیری نمی کنید لطفا پیگیری بفرمایید آدرس خمینی شهر میدان 22بهمن خیابان امیر کبیر چهاردولت خیابان امیر کبیر روبهرو فرمانداری کوچه139شهید رستمی محله جوایه پشت مسجد امام حسن مجتبی داخل کوچه سمت چپ کوچه امام حسن یک داخل کوچه سمت راست خانه مسکنی اجارهی کدپستی خانه اجارهی خانه 8418866493مالک خانه مسکنی اجاره داد شود پدرم حاج علیرضا امینی لطفا زود پلمپ بفرمایید
یک مورده درشهر خمینی شهر یک خانه قدیمی مسکنی اجارهی یک خانواده 5نفر غيرمجاز توخانه مسکنی اجارهی زندگی می کنند و7سال جمع آوری ضایعات عروقی غیرمجاز توخانه مسکنی اجارهی جمع آوری می کنید ومی فروشد هیچ کس پیگیری نمی کنید لطفن پیگیری بفرمایید آدرس خمینی شهر میدان 22بهمن خیابان امیر کبیر چهاردولت خیابان امیر کبیر روبهرو فرمانداری کوچه139شهید رستمی محله جوایه پشت مسجد امام حسن مجتبی داخل کوچه سمت چپ کوچه امام حسن یک داخل کوچه سمت راست خانه مسکنی اجارهی کدپستی خانه اجارهی 8418866493مالک خانه مسکنی اجاره داد شود حاج علیرضا امینی پدرم لطفن زودتر پیگیری بفرمایید
قسمت پر کردن فرم مربوطه جهت گزارش تخلف هر واحد صنفی میگه ش.کارت میخواد ممکنه ما خرید نکرده باشیم گزارش ما ثبت و ارسال نمیشه