آموزش حسابداری اموال را فراگرفتهاید؟ اموال و موجودی انبار یکی از مهمترین بخشهای هر کسب و کاری است. شرکتها برای کسب سود و کاهش زیانهای احتمالی، باید آمار دقیقی از اموال خود داشته باشند که برای داشتن آمار دقیق از اموال هر شرکت باید در نرم افزار حسابداری خود، حسابداری اموال را نیز انجام بدهند.
ممکن است برخی تا به حال آموزش اموال را مطالعه نکرده باشند، به همین خاطر در مقاله پیش رو آموزش حسابداری از پایه را شروع خواهیم کرد تا با حسابداری اموال و تعریف دارایی آشنا شوید. اگر میخواهید حسابداری داراییها را در کمتر از 10 دقیقه یاد بگیرید، مقاله را تا انتها دنبال کنید.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
دانشجویان و فارغ التحصیلانی که به حسابداری اموال علاقمندند
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
حسابداری اموال چیست؟
اموال، داراییهایی هستند که تحت مالکیت یک شرکت یا سازمان قرار دارند و سازمان یا شرکت توقع دارد که با به کارگیری آن اموال به سود مورد نظر دست پیدا کند.
برای رسیدن به این هدف باید نسبت به کنترل، ثبت و نگهداری اموال اقدام شود، به انجام عملیات مذکور حسابداری اموال گفته میشود.
حسابداری اموال، یکی از شاخههای پرکاربرد و ضروری رشته حسابداری در هر شرکت یا سازمانی برای کنترل هزینه و سود آن واحد اقتصادی است، این رشته از حسابداری به ثبت، پیگیری و مدیریت اموال و محاسبه استهلاک دارایی ثابت در هر شرکت یا سازمانی میپردازد. برای انجام این عملیات فرد باید آموزش حسابداری اموال و انبار را دیده باشد.
کاربرد و اهمیت آموزش حسابداری اموال
شرکتها برای دستیابی به اهداف خود به نیروهای انسانی و تجهیزات فیزیکی مشخصی نیاز دارند، در بین نیروهای انسانی یکی از مهمترین آنها به حسابدار از جمله حسابدار اموال میتوان اشاره کرد. حسابداری اموال برای جلوگیری از کمبود اموال نظارت دائمی بر اموال شرکت یا سازمان دارد.
با توجه به وظایفی که بر عهده حسابدار اموال است، این رشته میتواند در موفقیت یا شکست شرکت نقش مهمی ایفا کند. به عبارت دیگر با استفاده از حسابداری اموال شرکتها میتوانند با اطلاع دقیق از سود و زیان شرکت و حسابداری اموال و انبار، نسبت به بهبود اوضاع مالی شرکت اقدام نمایند.
تعریف مدیریت اموال
در مطالب قبل نیز اشاره گردید که اموال یکی از مهمترین بخشهای سازمان است و نگهداری صحیح آن منجر به دست یابی به سود و جلوگیری از ضرر و زیان شرکت میشود، در نتیجه به مجموعه اقدامات سازمان یافته که برای حفظ بهبود و توسعه ارزش داراییها و اموال شرکت یا سازمان صورت میگیرد مدیریت اموال گفته میشود.
حسابدار اموال کیست؟
اگر شخصی بخواهد نسبت به فراگیری آموزش حسابداری اموال اقدام کند، ابتدا باید بداند که حسابدار اموال کیست و وظیفه آن چیست. حسابدار اموال شخصی است که وظیفه ثبت هزینه داراییهای ثابت، پیگیری اموال موجود و محاسبه و ثبت استهلاک آنها، و همچنین حسابداری داراییهای ثابت فروش رفته را بر عهده دارد.
برای فراگیری بهتر موضوع حسابداری اموال دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته حسابداری میتوانند از جزوه حسابداری اموال و انبار استفاده کنند، اما در صورتی که افراد رشتههای غیر مرتبط بخواهند در این زمینه فعالیت کنند باید در دورههای موسسه آموزش حسابداری موجود ثبت نام نمایند.
ضرورت نیاز به حسابدار اموال و انبار
چرا یک شرکت به حسابدار اموال و انبار نیاز دارد؟ آیا بدون حضور حسابدار اموال و انبار شرکت نمیتواند از اموال و داراییهای خود نگهداری کند؟ برای پاسخ به این پرسش ابتدا باید بدانید که اموال و داراییهای شرکت اهمیت زیادی دارند، پس نیاز است که این اموال و داراییها به خوبی ثبت و نگهداری شوند.
با حفظ و نگهداری صحیح اموال و داراییها، شرکت یا سازمان در زمینه فعالیت خود موفق شده و تا حدودی از زیانهای احتمالی جلوگیری میشود، اما مسئلهای که وجود دارد این است که با افزایش پرسنل شرکت، آمار دقیق اموال را نمیتوان به درستی ثبت و ذخیره کرد، به جز این که شرکت نسبت به جذب حسابدار اموال و انبار اقدام نماید.
با توجه به حجم و انبوه اموال و داراییهایی که در سازمانهای بزرگ وجود دارد، مدیران برای اطلاع دقیق از وضعیت اوضاع مالی باید اقدام به خرید نرم افزار حسابداری نمایند تا حسابداران اموال در کوتاهترین زمان گزارشات و موجودی کالا را تهیه نمایند.
وظایف حسابدار اموال
در صورتی که شخصی بخواهد در آینده به عنوان حسابدار اموال مشغول به کار شود، بهتر است که با وظایف این رشته شغلی آشنایی داشته باشد تا با فراگیری آموزش حسابداری اموال (Property Accounting Training) و انبار بتواند وظایف خود را به درستی انجام بدهد. از جمله مهمترین وظایف یک حسابدار اموال را در تصویر زیر شرح دادهایم.
انواع دارایی در آموزش حسابداری اموال
در متون مختلف دارایی تعاریف گوناگونی دارد، اما با توجه به موضوع مقاله که مربوط به آموزش حسابداری اموال است، بهتر است که تعریف اموال بر اساس استانداردهای حسابداری بیان شود. طبق این استانداردها، به تمامی اموال و منابع اقتصادی که تحت مالکیت یک واحد اقتصادی قرار دارد، دارایی گفته میشود.
نکته
به طور کلی طبقه بندی داراییها به شرح 3 مورد زیر انجام میشود:
- قابلیت تبدیل
- وجود فیزیکی
- روش استفاده
دارایی های منقول و غیرمنقول
در یک تقسیم بندی کلی داراییها به دسته دارایی منقول و غیر منقول تقسیم میشوند. دارایی منقول، داراییهایی هستند که امکان نقل و انتقال آنها وجود دارد؛ بدون این که به مال یا محل قرار گیری آن دارایی آسیبی وارد شود. از جمله این اموال به ماشین آلات صنعتی، خودرو میتوان اشاره کرد.
به اموالی مانند زمین، ساختمان و هر گونه تاسیسات ساخته شده که امکان جابجایی آنها وجود ندارد و یا با جابجایی اموال، به مال یا محل قرار گیری آنها آسیب میرسد، اموال غیر منقول گفته میشود.
نکته:
نتیجه طبقه بندی داراییها شامل موارد زیر میباشد:
- ایجاد نظم در شرکت
- کنترل و نظارت صحیح بر اموال و داراییهای شرکت و در نهایت کسب سود
- شناسایی ریسکهای مربوط به داراییها و برنامه ریزی در جهت بهبود شرایط
- درک صحیح از سرمایه در گردش شرکت
دارایی های جاری و غیر جاری
در یک تقسیم بندی کلی در حسابداری اموال، داراییها به دو دسته جاری و غیر جاری تقسیم میشوند. دارایی جاری، داراییهایی هستند که در کوتاهترین زمان ممکن به وجه نقد تبدیل میشوند؛ از جمله این داراییها به وجه نقد، سپردههای بانکی کوتاه مدت، پیش پرداخت های مربوط به سالی جاری میتوان اشاره کرد.
اما در مقابل داراییهای جاری، داراییهایی نیز در شرکت وجود دارد که معمولا دوره زمانی تبدیل شدن آنها به وجه نقد بیش از یک سال طول میکشد به این داراییها، دارایی غیر جاری میگویند، از جمله این داراییها به سپردههای سرمایه گذاری بلند مدت، ماشین آلات خریداری شده برای قرارگیری در خط تولید میتوان اشاره نمود.
دارایی ثابت در حسابداری اموال
به املاک، تجهیزات و دستگاههای قابل لمس و موجود در یک شرکت که تحت مالکیت شرکت قرار دارد و شرکت جهت کسب سود آن را تحت تملک خود در آورده است، دارایی ثابت میگویند. داراییهای ثابت که با نام دارایی سرمایهای نیز شناخته میشوند، به نوعی سرمایه شرکت یا واحد اقتصادی هستند.
قیمت گذاری بر روی دارایی ها در حسابداری اموال
ارزیابی دقیق هزینهها و فروش، یکی از مهمترین اهداف حسابداری اموال است. ارزیابی اموال و قیمتگذاری آنها سبب میشود تا شرکت بتواند علاوه بر ارائه ارزش پولی برای اموال خود، هزینهها و درآمدهای خود را به درستی در صورتهای مالی درج کند و در نهایت بتواند تصمیم درستی برای آینده شرکت بگیرد.
مهمترین روشهای قیمت گذاری اموال در حسابداری به 4 گروه و روش طبقه بندی میشود که در تصویر زیر آنها را معرفی نمودهایم.
اصل بهای تمام شده در حسابداری اموال
یکی از مهمترین اصول در حسابداری اموال، اصل بهای تمام شده است؛ زیرا بهای تمام شده و به خصوص بهای تمام شده کالای فروش رفته در صورت سود و زیان ظاهر میشود، براساس اصل بهای تمام شده، تمامی مبادلات در تاریخ وقوع به بهای تمام شده یا ارزش مبادله نقدی دارایی مورد نظر در زمان تحصیل، در دفاتر شرکت ثبت میگردد.
در کشورهای با نرخ تورم بالا، برای انعکاس ارزش روز داراییها در ترازنامه، حسابدار اموال باید نسبت به تجدید ارزیابی داراییها اقدام نماید.
ثبت اموال در حسابداری
با خرید دارایی و اموال باید نسبت به ثبت اموال خریداری شده در دفاتر شرکت اقدام شود، تا روند هزینه و درآمدهای شرکت قابل پیگیری باشد، برای ثبت اموال در حسابداری باید به بهای تمام شده دارایی خریداری شده، استهلاک و عمر مفید دارایی توجه شود.
ثبت سند حسابداری اموال به این صورت است که با انجام عملیات خرید، دارایی موردنظر در دفاتر حسابداری بدهکار و طرف بستانکار آن مربوط به وجه نقد پرداختی، بانک یا حسابهای پرداختنی خواهد بود.
ردیف | بدهکار | بستانکار | |
1 | دارایی/اموال | **** | |
2 | وجه نقد/بانک/حسابهای پرداختنی | **** | |
شرح: خرید دارایی/اموال |
ثبت استهلاک دارایی ها در حسابداری اموال
بعد از خرید دارایی ثابت در طول دوره مورد استفاده، دارایی مورد نظر مستهلک میشود، به همین علت هزینه استهلاک دارایی ثابت در هر دوره طبق روشهای موجود و با استفاده از جداول پیش بینی شده برای عمر مفید، محاسبه و در نهایت طی سندی در دفاتر حسابداری ثبت گردد.
ثبت استهلاک دارایی ها در حسابداری اموال در طول دوره مالی به شرح جدول داخل تصویر زیر میباشد.
ثبت اموال منقول و غیرمنقول
در خصوص اموال منقول و غیرمنقول توضیحات لازم در مطالب قبل ارائه گردید، اما در صورت تمایل به فراگیری هر چه بهتر مطالب میتوانید در دورههای آموزش حسابداری اموال و انبار ثبت نام کنید، به هر حال باید بدانید که این اموال بعد از خریداری شدن توسط شرکت برای کنترلهای بعدی باید طی سند حسابداری در دفاتر ثبت گردد.
ثبت اموال منقول و غیرمنقول در واقع همان ثبت اموال در حسابداری است، یعنی با خرید اموال منقول و غیرمنقول سند حسابداری صادر میگردد که سمت بدهکار سند مربوط به اموال خریداری شده و سمت بستانکار آن مربوط به وجه نقد، بانک و یا حسابهای پرداختنی است که در تصویر زیر نشان دادهایم.
آموزش حسابداری اموال
اهمیت حسابداری اموال و انبار در شرکتها و سازمانها بر کسی پوشیده نیست، از طرفی نیاز است که دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته حسابداری آن را به خوبی فرا بگیرند، برای آموزش حسابداری اموال علاوه بر شرکت در دورههای آموزشی، مطالعه جزوه حسابداری اموال و انبار میتوان از گام به گام حسابداری اموال و انبار نیز استفاده کرد.
گام به گام آموزش حسابداری اموال و انبار
در گام به گام حسابداری اموال و انبار، دانشگاهها و موسسه آموزش حسابداری سعی بر این دارند که هر مرحله را به خوبی توضیح داده و در هر مرحله نسبت به صدور سند اقدام کنند تا دانشجو به خوبی آن را فرا بگیرد. معمولا مراحل آموزش به شرح موارد زیر میباشد:
-
- صدور سند حسابداری خرید و بیمه اموال
- صدور سند استهلاک اموال
- صدور اسناد کنارگذاری و فروش دارایی ثابت
- ثبت هزینه های خدمات پس از فروش
- صدور سند تعدیلات موجودی کالا
آموزش حسابداری اموال منقول و غیرمنقول
در خصوص داراییها و تقسیم بندی آنها توضیحات لازم در مطالب قبل ارائه گردید، همچنین گفته شد که داراییها به دو دسته منقول و غیرمنقول تقسیم میشوند، برای فراگیری هر چه بهتر موضوع، شما میتوانید به پرسشهای زیر پاسخ بدهید:
-
- انواع دارایی در حسابداری
- دارایی منقول و غیرمنقول چیست؟
- حسابداری اموال منقول و غیرمنقول به چه صورت انجام میشود؟
- محاسبه استهلاک دارایی ثابت
- اموال گردانی چیست و کاربرد آن چیست؟
- آموزش دارایی ثابت در یک نرم افزار حسابداری
کدینگ حسابداری در حسابداری اموال
برای جلوگیری از ایجاد بی نظمی در ثبت رویدادهای مربوط به عملیات موجود در شرکت، باید رویدادها را دسته بندی و سپس ثبت کرد، در حسابداری به این دسته بندی، کدینگ حسابداری میگویند. با ایجاد کدینگ، ضمن یکپارچه سازی و استاندارد شدن عملیات های مالی، خطاهای انسانی کاهش پیدا کرده و سرعت عملیات مالی افزایش مییابد.
حسابداری اموال نیز کدینگ منحصر به خود را دارد که نحوه کدگذاری آن را در تصویر زیر شرح دادهایم.
بهترین نرم افزار آموزش حسابداری اموال
در زمینه حسابداری و از جمله حسابداری اموال، نرم افزارهای متعددی طراحی، تولید و روانه بازار شده است؛ اما در میان تمامی نرم افزارهای موجود، نرم افزاری را به عنوان بهترین نرم افزار حسابداری میتوان نام برد که بتواند پاسخگوی نیازهای شرکت باشد و کلیه امور حسابداری را برای شرکت راحت کند.
علاوه بر این یک نرم افزار حسابداری اموال خوب باید دارای امنیت اطلاعاتی بالایی باشد و همچنین از یک تیم پشتیبانی قوی و خوب برخوردار باشد، در صورتی که شما به دنبال یک نرم افزار حسابداری خوب هستید، میتوانید نسبت به خرید و تهیه نرم افزار حسابداری آرین سیستم اقدام نمایید.
بازار کار حسابداری اموال
هر زمینه شغلی که در نظر بگیرید، در وهله اول فردی که به دنبال شغل است، باید آموزش کافی دیده باشد و تسلط نسبی به مسائل مرتبط داشته باشد. در خصوص حسابداری اموال نیز به همین صورت است، یعنی با داشتن اطلاعات کافی با توجه به نیاز شرکتها، از بازار کار بسیار خوبی برخودار است.
نتیجه گیری
حسابداری اموال را افراد میتوانند با مطالعه جزوه حسابداری اموال و انبار، شرکت در دوره آموزش حسابداری اموال و انبار فرا بگیرند، امروزه برای افزایش سرعت ثبت عملیات حسابداری و کاهش خطاهای انسانی شرکتها از نرم افزار اموال موجود در بازار استفاده میکنند.
در مقالهای که خواندید، تمامی مطالب مهم و ضروری حسابداری اموال را با جزئیات و نکات شرح دادیم تا بتوانید با درک کامل هم حسابداری اموال و هم با وظایف حسابدار اموال آشنا شوید. در انتها اگر سوالی دارید و یا پیشنهادی در خصوص موضوع مقاله وجود دارد، از طریق قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.