اقتصاد دانش بنیان چیست و چه مزیت‌هایی دارد؟ در گذشته افراد فارغ التحصیل از دانشگاه به سختی وارد صنایع و بازار کار می‌شدند؛ زیرا فاصله میان صنایع و دانشگاه بسیار زیاد بود و همین امر سبب افزایش آمار بیکاری فارغ التحصیلان و یا شاغل شدن در رشته­‌های غیر مرتبط بود، در نتیجه افراد نمی‌­توانستند آن‌چه را که آموخته بودند در بازار کار استفاده کنند.

با رشد و پیشرفت تکنولوژی و برنامه مالی فاصله میان دانشگاه و صنعت روز به روز کمتر شده و در حال حاضر صنایع تلاش می­‌کنند تا بتوانند با صرف هزینه کم‌تر از آموخته­‌های فارغ التحصیلان استفاده بهینه ببرند، نتیجه این پیدایش اقتصادی دانش بنیان است و برای آگاهی از اینکه اقتصاد دانش بنیان چیست با ادامه مقاله همراه باشید.

خواندن مقاله اقتصاد دانش بنیان چیست را به چه کسانی پیشنهاد می کنیم؟

مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
دانشجویان رشته حسابداری

اقتصاد دانش بنیان چیست و چه مفهومی دارد؟

یکی از سرمایه­‌های مهم و اصلی هر کشوری نیروی انسانی آن کشور است و هر کشوری تلاش می‌­کند تا از سرمایه انسانی خود به بهترین نحو استفاده کند.

هنگامی که در تولید برای ایجاد ارزش افزوده از دانش افراد به نحو مطلوبی استفاده شود، یعنی دانش افراد به صنعت پیوند بخورد، اقتصاد شکل گرفته در جامعه به عنوان اقتصاد دانش بینان شناخته می­‌شود.

در اقتصاد دانش بنیان، نیاز بازار مصرف و خروجی تولیدکنندگان، بر مبنای دانش و تکنولوژی است و هر صعنت اگر از اقتصاد دانش بنیان استفاده نماید، به راحتی می­‌تواند نیازهای خود را به روش نوین برآورده کند و در نتیجه محصولات تولیدی به این شیوه قابل ارائه در سایر کشورها و قابل دفاع خواهد بود.

تاریخچه اقتصاد دانش بنیان

در پاراگراف قبل نسبت به پرسش اقتصاد دانش بینان چیست پاسخ داده شد، در دهه 1990 اصطلاح دانش بنیان رایج شد و علاوه بر آن مفاهیم دیگری مانند «جامعه دانش بنیان» نیز مورد بررسی قرار گرفت.

تاریخچه کلی اقتصاد دانش بنیان چیست

اقتصاد دانش بنیان در دهه 1990 رایج شد

در ادامه مفهوم اقتصاد دانش بنیان در ایران و جوامع مختلف نقش پررنگ‌­تری به خود گرفت؛ به گونه‌­ای که امروزه اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان، بر مبنای دانش و تکنولوژی است، در سال‌های اخیر در خصوص شکل ­گیری اقتصاد دانش بنیان ایران نیز گام‌های موثر و مفیدی برداشته است.

ویژگی‌های اقتصاد دانش بنیان چیست؟

برای درک بهتر پرسش اقتصاد دانش بنیان چیست لازم است که ویژگی‌های اقتصاد دانش بنیان را نیز شناخت، ویژگی­‌های اقتصاد دانش بنیان شامل موارد زیر است:

    • اقتصاد دانش بنیان حاصل تجزیه و تحلیل داده‌ها، تحقیق و توسعه و به طور کلی تحقیقات و دستاوردهای علمی است.
    • این علم بر سازگاری با تغییرات و نوآوری مداوم تاکید دارد و بر آن متمرکز است.
    • اقتصاد دانش بینان با تجربه، یادگیری روش انجام کارها، قضاوت و تحلیل کار می‌­کند.
    • در کسب و کارهای دانش بنیان، نوآوری و حفظ مزیت‌های رقابتی جزو ارزش‌های اصلی است.
    • جذب نیروهای کار فعال تخصصی در حوزه فعالیت کمبود نیروی انسانی و کسب و کارهای دانش بنیان
    • ایجاد مشاغل جدید به علت استفاده از تکنولوژی­‌های جدید
    • تعامل کسب و کارهای دانش بنیان با صنایع مرتبط در سطح منطقه و حتی در سطح جهانی

نکته:
توسعه مهارت‌های جدید، افزایش دانش فنی و حرفه‌ای، سرمایه گذاری در آموزش و پرورش، آموزش مستمر کارکنان، برای داشتن اقتصاد دانش بنیان کارآمد ضروری است.

مزایای اقتصاد دانش بنیان چیست؟

با مطالعه مطالب مربوط به اقتصاد دانش بنیان چیست (What is a knowledge-based economy) به این نتیجه خواهید رسید که اقتصاد دانش بنیان دارای مزایای بسیاری است و در ادامه مزایای اقتصاد دانش بنیان را به صورت کامل شرح خواهیم داد.

درصد رشد و سودآوری شرکت‌های دانش بنیان

کسب و کارهای دانش بنیان صنایع پیشرفته و کسب و کارهای حسابداری خدماتی هستند که به صورت مستمر در فرآیند انجام کارها مطالعات و تحقیقات خود را انجام می­‌دهند و نتیجه این امر بهبود تولیدات و خدمات ارائه شده با کاهش هزینه‌­های شرکت می­‌شود؛ در نتیجه درصد رشد و سودآوری این مشاغل بیشتر از کسب و کارهای سنتی است.

آموزشگاه حسابداری فرداد

ثبت نوآوری‌های شرکت اقتصاد دانش بنیان

اختراعات اگر به ثبت برسند، به عنوان سرمایه محسوب می­‌شوند و با توجه به اینکه در اقتصاد دانش بنیان مطالعات و تحقیقات به صورت مستمر انجام می­‌شود، در صورتی که شرکتی نوآوری داشته باشد به راحتی می­‌تواند ثبت کند و نتیجه این امر افزایش سرمایه شرکت خواهد بود.

رشد مشاغل در اقتصاد دانش بنیان

چون کسب و کارهای دانش بنیان با یکدیگر تعامل دارند و برای استفاده از تکنولوژی خاصی با یکدیگر همکاری دارند بع راحتی در تولید محصولات از جمله محصولات مشترک، ارزش افزوده ایجاد می‌­کنند و نتیجه تعامل و همکاری در تولید محصولات و همچنین ایجاد ارزش افزوده منجر به رشد مشاغل می­‌شود.

اقتصاد دانش بنیان چیست و بر چه پایه‌ای استوار است؟

در خصوص شرکت دانش بنیان چیست و چه مزایایی دارد توضیحات لازم ارائه گردید و در ادامه باید فهمید که اقتصاد دانش بنیان بر چه پایه ای استوار است؟ به طور کلی اقتصاد دانش بنیان بر تولید علم و دانش استوار است؛ برای تولید علم و دانش آشنایی با شاخص‌های اقتصادی دانش بنیان، محور‌های اقتصاد دانش بنیان و مولفه‌های اقتصاد دانش بنیان الزامی است.

شاخص‌های اقتصاد دانش بنیان

در یک جستجوی ساده در اینترنت با مطالعه مقاله اقتصاد دانش بنیان می­‌توان فهمید که شاخص‌های اقتصاد دانش بنیان متشکل از چهار رکن مشوق‌های اقتصادی و رژیم نهادی، آموزش و نیروی انسانی، سیستم نوآوری و زیر ساخت اطلاعاتی و ارتباطی است.

نکته مهم

با توجه ‌به نیاز اقتصاد ایران به رشد اقتصادی در بخش غیرنفتی، راهکارهای توسعه اقتصاد دانش بنیان برای اقتصاد ایران ضروری به ‌نظر می‌رسد و برای دستیابی به این هدف سیاست‌گذاری متمرکز دولتی بر تقویت شاخص ­های اقتصاد دانش‌بنیان لازم است.

محور‌های اقتصاد دانش بنیان چیست

تکنولوژی و دانش دو محور اصلی اقتصاد دانش بنیان است؛ بنابراین افراد برای این‌که بتواند در حوزه اقتصاد دانش بنیان فعالیت کنند و بتوانند در این حوزه حرفی برای گفتن داشته باشند لازم است که علاوه بر داشتن مدرک دانشگاهی، در این حوزه تخصص لازم را نیز داشته باشند.

علاوه بر اینکه افراد باید تخصص و مدرک لازم را داشته باشند لازم است که دولت نیز بتواند فناوری یا تکنولوژی را به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه و ارتقاء صنعت، خدمات و تولید ارتقاء دهد؛ توسعه و ارتقاء شبکه‌های ارتباطی و افزایش دسترسی به اطلاعات موجب پیشرفت اقتصاد دانش بنیان و کسب و کارهای مرتبط با آن می­‌شود.

محورهای اقتصاد دانش بنیان چیست

اقتصاد دانش بنیان از فناوری و اطلاعات و محورهای دیگر تشکیل شده است

مولفه‌های اقتصاد دانش بنیان چیست ؟

برای دستیابی بهتر به پاسخ مربوط به اقتصاد دانش بنیان چیست لازم است که افراد با مولفه‌­های اقتصادی دانش بنیان نیز آشنا شوند.،در کتاب اقتصاد دانش بنیان یا مقاله اقتصاد دانش بنیان pdf این موضوع قابل بررسی است و به طور کلی اقتصاد دانش بنیان شامل سه مولفه به شرح زیر است:

    1. تولید دانش
    2. گسترش و توسعه دانش
    3. استفاده و به‌کارگیری دانش

قوانین حمایت از شرکت‌های اقتصاد دانش بنیان

آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری­‌ها و اختراعات به شماره شماره 141602/ت 46513 هـ و مصوب 1391/08/21 شامل 9 فصل و 33 ماده است؛ 9 فصل موجود در آیین نامه شامل تسهیلات، اعطای کمک، ضمانت نامه و بیمه، معافیت‌­های مالیاتی و گمرکی و اولویت دهی به شرکت­‌ها و موسسات دانش بنیان است.

شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان

صنایعی که به صورت اقتصاد دانش بنیان در ایران فعالیت می‌کنند، در یکی از حوزه‌های زیر هستند:

    • تجهیزات پزشکی و داروسازی
    • بیوتکنولوژی بهداشتی و شیمی
    • مخابرات، فناوری اطلاعات و نرم افزار
    • اویونیک (الکترونیک هوانوردی) و هوافضا

برندهای ایرانی فعال در اقتصاد دانش بنیان شامل داروهای سیناژن، داروهای گیاهی باریج اسانس، قطعات الکتریکی و الکترونیکی الکترونیک افزار آزما هستند.

نکات مهم در مورد اقتصاد دانش بنیان

در مطالب قبل سعی بر این شد که پاسخ جامعی به پرسش اقتصاد دانش بنیان چیست داده شود و همچنین نکاتی در خصوص ویژگی‌ها و مزایای اقتصاد دانش بنیان ارائه شود؛ اما باید توجه کرد که اقتصاد دانش بنیان با اقتصاد سنتی تفاوت­‌هایی دارد و علاوه بر این اقتصاد دانش بنیان نیز می­‌تواند موجب مشکلاتی شود، در ادامه به این نکات مهم پرداخته شده است.

تفاوت اقتصاد دانش بنیان با اقتصاد سنتی

در جدول زیر تفاوت اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد سنتی قابل مشاهده است:

ردیف  ویژگی‌های یک اقتصاد اقتصاد سنتی اقتصاد دانش بنیان
1 منابع دارایی های مشهود دارایی های نامشهود
2 کارمندان منبع هزینه سرمایه
3 دامنه اختیارات تحت تسلط و و ابسته به اختیارات سازمانی وابسته به مهارت، دانش و اعتبار افراد
4 استراتژی رقابت محور تعاون محور
5 ارزش بازار وابسته به تملک مالی و دارایی های ثابت وابسته به سرمایه فکری و معنوی
6 پیشرفت و توسعه خطی، قابل پیش بینی بی نظم، غیر قابل پیش بینی

اقتصاد دانش بنیان چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

در مطالب قبل به بررسی اقتصاد دانش بنیان چیست و همچنین مزایای این اقتصاد پرداخته شد؛ اما باید به این مسئله نیز توجه داشت که اقتصاد دانش بنیان نیز اگر به درستی مدیریت نشود مشکلاتی را ایجاد می­‌کند که شامل موارد زیر است:

    • بیکاری نیروهای فاقد تخصص و امرار و معاش از طریق کارهای یدی به علت از بین رفتن بسیاری از مشاغل
    • کمبود نیروی متخصص و همچنین تحمیل هزینه بر شرکت­‌های دانش بنیان با هدف آموزش نیروی متخصص
    • با توجه به شیوه آموزشی دانشگاه­‌ها و مراکز آموزشی نیاز به تدوین شیوه آموزشی جدید مطابق با نیاز اقتصاد دانش بنیان وجود دارد.
    • با توجه به اینکه جوامعی که از اقتصاد سنتی استفاده می­‌کنند، اعتقاد آن چنانی بر استفاده از دانش در اقتصاد ندارند و در نتیجه شکاف عمیقی میان اقتصاد سنتی و اقتصاد دانش بنیان به وجود آمده است.

جایگاه اقتصاد دانش بنیان در ایران

اقتصاد ایران در حال حاضر وابستگی زیادی به منابع نفت و گاز دارد و از طرفی به علت تحریم­‌های موجود امکان فروش و صادرات منابع نفتی به سختی صورت می‌­گیرد؛ بنابراین این اقتصاد در ایران می‌­تواند جایگاه بسیار خوبی داشته باشد و اهمیت دانش بنیان در اقتصاد ایران چشم­گیر خواهد بود، زیرا اقتصاد کشور را از وابستگی به نفت نجات خواهد داد.

دولت نیز با هدف کاهش وابستگی کشور به اقتصاد نقتی، گام­‌های مهمی از جمله آیین نامه حمایت از تولید دانش بنیان را تصویب کرده است تا بتواند از کسب و کارهای فعال در حوزه دانش بنیان از نظر مالی و پشتیبانی و همچنین خرید تولیدات صورت گرفته به خوبی حمایت کند.

نتیجه گیری

شکل‌گیری کسب و کار دانش بنیان یا به عبارت دیگر اقتصاد دانش محور مبتنی بر فناوری نیاز به این دارد که نیروی متخصص و کار آزموده در جامعه حضور داشته باشد؛ برای اینکه بتوان در جامعه اقتصاد دانش بنیان را گسترش داد، نیاز است که بیشتر افراد بتوانند پاسخ اقتصاد دانش بنیان چیست را درک کنند.

در مقاله‌ای که تمام شد موضوعات مهم و ضروری اقتصاد دانش بنیان را شرح دادیم تا بتوانید ابتدا با مفهوم اقتصاد دانش چیست چیست و سپس با مزایای آن آشنا شوید، در انتها می‌توانید نظرات، پیشنهادات و سوالات خود را از طریق دیدگاه با ما در میان بگذارید.

آموزش حسابداری 0 تا 100

دسترسی به مقالات مرتبط:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
نرم افزار حسابداری ابری

تماس

قیمت

دمو

کاتالوگ

×

ما منتظر تماس شما هستیم تا ...

تماس با مشاوران تماس با فرداد

  • شرایـط کاری و نیـازهای ویـژه سـازمان شما را بشنویم.
  • به سوالهای شما در مورد ارزش آفرینی نرم افزار پاسخ دهیم.
  • بر اساس تجربه موفق نرم افزار فرداد در صنایع مختلف بهترین پیشنهاد را برای افزایش بهره وری سازمان به شما ارائه دهیم.
  • با توجه به نیازهای اختصاصی شما، به شما در انتخاب بهترین راهکارها کمک کنیم.