آیا تا به حال قصد انتقال سوابق بیمه خود به یک شرکت دیگر را داشته‏‌اید؟ با تغییر محل کار و مشغول شدن در یک سازمان جدید معمولا به انتقال سوابق بیمه نیاز داریم اما این پروسه در گذشته بسیار خسته‏ کننده بود و می‏‌توانست هزینه‏‌های زیادی را بر عهده فرد بیمه شده قرار دهد.

در مقاله پیش رو قصد برنامه مالی آیین نامه اجرایی انتقال سوابق بیمه را شرح دهیم و مراحل انتقال سوابق را به صورت کامل ذکر کنیم، تا در صورت انتقال و تغییر شغل، بدانید که باید چه مراحلی را انجام دهید و یا با چه مدارکی به سازمان تامین اجتماعی مراجعه نمایید.

خواندن مقاله انتقال سوابق بیمه را به چه کسانی پیشنهاد می کنیم؟

مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
بیمه شدگان مشاغل، خود اشتغال و مشاغل آزاد

سابقه بیمه چیست؟

سابقه بیمه به مجموعه‌ای از اطلاعات و مدت زمان‌هایی اطلاق می‌شود که فرد در طول دوران اشتغال خود تحت پوشش بیمه اجتماعی (مانند بیمه تأمین اجتماعی یا سایر سازمان‌های بیمه‌گر) قرار داشته است و این سابقه نشان‌دهنده تعداد ماه‌ها یا سال‌هایی است که حق بیمه از سوی فرد یا کارفرمای او به سازمان بیمه‌گر پرداخت شده است.

موارد دیگری نیز وجود دارد و برخی از افراد، اقدام به پرداخت حق بیمه خویش فرما، بیمه حرف و مشاغل آزاد و زنان خانه‏ دار و یا حتی بیمه دانشجویی می‏‌نمایند؛ بی ‏آن‌که کارفرمایی آن‌ها را بیمه کرده باشد.

شرایط انتقال سوابق بیمه

طبق قانون قبلی حق بیمه مربوط به سنوات گذشته برای متقاضیان از صندوق مبدأ به همان صورت به صندوق مقصد منتقل می‌شد؛ اما در قانون جدید، وجوه حق ‌بیمه تامین اجتماعی یا کسور بازنشستگی، ابتدا بنابر آخرین نرخ سود اوراق مشارکت اعلامی از سوی بانک مرکزی در زمان درخواست از سوی صندوق مبدأ محاسبه و به‌روزرسانی می‌شود.

سپس به همراه اصل حق بیمه به صندوق مقصد منتقل می‌شود که مبلغ مابه‌التفاوت متعلقه (براساس مقررات صندوق مقصد) باید توسط متقاضی پرداخت شود، کاهش می‌یابد البته امکان پرداخت مبلغ آن به‌صورت قسطی نیز وجود خواهد داشت.

مرحله به مرحله انتقال سوابق بیمه

برای انتقال سوابق بیمه باید تمامی مراحل به درستی انجام شوند

آشنایی با مراحل انتقال سوابق بیمه

براساس ماده 10 آیین‌نامه مراحل نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای به شرح 4 مورد زیر می‌باشد:

    1. بیمه شده یا بازماندگان واجد شرایط بیمه شده متوفی تقاضای انتقال سوابق بیمه را به صندوق بازنشستگی مقصد ارائه می‌نمایند و صندوق بازنشستگی مذکور، مکلف است پس از بررسی و انطباق تقاضا با ضوابط و مقررات ذی‌ربط، ظرف یک ماه از تاریخ درخواست، تقاضای وی را به صندوق بازنشستگی مبدأ ارسال نماید.
    2. صندوق بازنشستگی مبدأ مکلف است ظرف 30 روز کاری از تاریخ وصول تقاضا از صندوق بازنشستگی مقصد نسبت به تعیین سوابق بیمه‌های قابل انتقال و محاسبه و به ‏روزرسانی حق بیمه قابل انتقال اعم از سهم بیمه شده و کارفرما با رعایت احکام قانون و این آیین نامه و کسر سهم درمان مطابق با تبصره 2 ماده 3 قانون اقدام نموده و مراتب را به صندوق بازنشستگی مقصد اعلام نماید.
    3. صندوق بازنشستگی مقصد مکلف است ضمن محاسبه مابه‏ التفاوت متعلقه براساس ماده 4 قانون مراتب را ظرف 10 روز کاری به متقاضی اعلام نماید. متقاضی مکلف است ظرف 10 روز کاری نسبت به تأیید یا انصراف از درخواست خود اقدام کند.
    4. صندوق بازنشستگی مقصد مراتب تایید متقاضی را جهت انتقال حق بیمه و سوابق بیمه‌ای مربوط به صندوق بازنشستگی مبدأ اعلام می‌نماید تا نسبت به واریز وجوه به حساب صندوق بازنشستگی مقصد اقدام نماید به نحوی که از تاریخ اعلام صندوق مقصد به صندوق مبدا، تا تاریخ واریز وجوه به صندوق بازنشستگی مقصد، بیش از سه ماه نشود.

مدارک لازم برای انتقال سوابق بیمه

متقاضیانی که قصد نقل و انتقال سوابق بیمه‌‏ای را دارند، برای این کار باید مدارک لازم برای انتقال سوابق بیمه را به همراه داشته باشند:

    • تصویر حکم قطع همکاری یا حکم تغییر نظام بیمه‏‌ای با شرط بیمه پردازی در زمان ارائه درخواست برای انتقال سوابق بیمه
    • ثبت درخواست انتقال سوابق بیمه‏‌ای توسط متقاضی در دفتر شعبه صندوق بیمه
    • مکاتبه شعب صندوق‌‏های بازنشستگی برای دریافت مدارک لازم مرتبط با انتقال کسور بازنشستگی متقاضی به سایر صندوق‌‏های بیمه‌ مانند صندوق بازنشستگی تأمین اجتماعی

احراز مدارک لازم برای انتقال کسور بازنشستگی باید توسط مسئول امور فنی بیمه‏ شدگان شعبه صندوق بیمه‏‌ای مربوطه انجام شود؛ اگر انتقال سوابق بیمه بیمه ‏شدگان از سوی شعبه صندوق مربوطه تایید شود، واحد اجرایی باید اطلاعات مورد نیاز را به صندوق بیمه مربوطه انتقال دهد تا صندوق بازنشستگی کشوری اقدامات لازم برای نقل و انتقال سوابق بیمه متقاضی را انجام دهد.

نحوه انتقال سوابق بیمه همراه با مثال

انتقال سوابق بیمه به این معنی است که سوابق بیمه‌ای فرد از یک کارفرما یا یک سازمان به سازمان یا کارفرمای دیگر منتقل شود، می‌توانیم آن را چیزی شبیه به معرفی کارمند جدید به بیمه نیز بدانیم؛ این فرآیند معمولا برای افرادی انجام می‌شود که از یک شغل به شغل دیگر منتقل شده‌اند و می‌خواهند سوابق بیمه‌ای خود را در سازمان جدید ادامه دهند، در تصویر زیر نحوه انجام و یک مثال عملی توضیح داده شده است.

مراحل انتقال سوابق بیمه

افراد می‌توانند با جمع آوری مدارک مثل کد کارگاه، کارت ملی و شناسنامه سوابق بیمه را انتقال دهند

فرض کنید فردی به نام “محمد” قبلاً در یک شرکت X مشغول به کار بوده و سوابق بیمه‌ای‌ در سازمان ثبت شده است، اکنون محمد به شرکت Y منتقل شده و می‌خواهد سوابق بیمه‌ای خود را از شرکت X به شرکت Y منتقل کند.

محمد باید کارت ملی، شناسنامه، کد بیمه‌گذاری و گواهی اشتغال از شرکت X را تهیه نماید و محمد فرم درخواست انتقال سوابق بیمه را از شعبه تأمین اجتماعی یا بیمه خود دریافت می‌کند.

پس از جمع آوری مدارک، محمد به شعبه تأمین اجتماعی مراجعه کرده و فرم درخواست انتقال سوابق بیمه را تکمیل می‌کند و تامین اجتماعی سوابق بیمه‌ای محمد را از شرکت X دریافت کرده و به شرکت Y منتقل می‌کند.

پس از انتقال، سوابق بیمه‌ای محمد در شرکت Y ثبت می‌شود و او می‌تواند به طور مستمر تحت پوشش بیمه قرار گیرد.

در نهایت، محمد با اتمام این فرآیند قادر است بدون هیچ مشکلی سوابق بیمه‌ای خود را از شرکت X به شرکت Y منتقل کند و از مزایای بیمه‌ای خود ادامه دهد.

آیین نامه اجرایی قانون نقل و انتقال سوابق بیمه‌

هیئت وزیران در جلسه 1402/10/27 به پیشنهاد شماره 222519 وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به استناد اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 8 قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص مصوب 1402، آیین‌نامه اجرایی قانون یاد شده را تصویب کرد که در ادامه قرار خواهیم داد.

آیین نامه انتقال سوابق بیمه

یکی از مزیت‌های آیین نامه حفظ پیوستگی می‌باشد

آیین‌نامه اجرایی قانون نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای مزایای زیادی برای بیمه‌شدگان، کارفرمایان و حتی سازمان‌های بیمه‌ای به همراه دارد، این مزایا به طور کلی باعث تسهیل فرآیند انتقال سوابق بیمه‌ای و حفظ حقوق بیمه‌شدگان در زمان تغییر شغل یا کارفرما می‌شود. برخی از مزایای مهم این آیین‌نامه شامل موارد زیر می‌باشد:

    • حفظ پیوستگی بیمه‌‏شدگان
    • جلوگیری از تداخل در محاسبه مستمری و حقوق بازنشستگی
    • تسهیل در تغییر شغل یا کارفرما
    • شفافیت در سوابق بیمه‌ای
    • حمایت از بیمه حقوق کارگران و بیمه‌شدگان
    • تسریع در فرآیند انتقال سوابق بیمه‌ای
    • ارتقای اعتماد عمومی به سیستم تامین اجتماعی
    • کاهش مشکلات حقوقی و اختلافات بین کارفرما و کارگر
    • تسهیل در بهره‌برداری از خدمات درمانی و بیمه‌ای
    • افزایش انگیزه کارفرمایان برای رعایت قوانین بیمه‌ای

ماده‌های قانونی مهم بخشنامه جدید انتقال سوابق بیمه

در ادامه ماده‌های قانونی مهم بخشنامه جدید انتقال سوابق بیمه را توضیح خواهیم داد:

    • ماده 1: این ماده به اصطلاحات مندرج در قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی از جمله قانون، وزارت، پنجره واحد، بازماندگان بیمه شده، حق بیمه و ما به ‏التفاوت می‌پردازد.
    • ماده 3: شرایط نقل و انتقال سوابق بیمه برای تمامی افراد با شرایط زیر انجام می‏‌شود:
      • همه افرادی که از محل کار قبلی خود اخراج شده یا انتقال یافتند و افرادی که به واسطه استعفا، بازخرید خدمت، انفصال دائم و تغییر ساختاری دیگر مشمول صندوق بازنشستگی قبلی نیستند.
      • افرادی که به دلیل تغییر ضوابط قانونی صندوق بازنشستگی و یا تغییر وضعیت استخدامی خود باید در صندوق بازنشستگی جدید مشترک باشند.
    • ماده 4: اگر سوابق بیمه یک شخص در صندوق‌‏های مختلف بازنشستگی همپوشانی داشته باشند، سابقه مورد درخواست متقاضی مورد قبول است.
    • ماده 6: در شرایط زیر امکان انتقال سوابق بیمه ای وجود ندارد:
      • اگر حق بیمه دریافتی در سوابق بیمه فرد، طبق قانون برگشت داده شده باشد.
      • بعد از دریافت حقوق بازنشستگی از کارافتادگی و یا برقراری حقوق بازماندگان، امکان انتقال سوابق بیمه از صندوق پرداخت کننده حقوق به دیگر صندوق‏‌های بازنشستگی وجود ندارد.
    • ماده 8: این ماده به چگونگی محاسبه و به‏ روزرسانی کسور بازنشستگی و حق بیمه از یک صندوق بازنشستگی به صندوق دیگر می‏‌پردازد و طبق این ماده تبدیل وجوه حق بیمه مطابق نرخ اوراق مشارکت بوده و وظیفه پرداخت به‏ روز رسانی‌‏های وجوه بیمه در سال‏‌های گذشته در واقع بر عهده بیمه شده نیست و صندوق باید آن را بپردازد.
    • ماده 10: در این ماده تنها پرداخت ما‏به ‏التفاوت همپوشانی دو صندوق بازنشستگی بر عهده بیمه‌شده است.
    • ماده 12: بیمه‌شده می تواند مبلغ ما‏به ‏التفاوت همپوشانی را به صورت اقساط پرداخت کند و بعد از پرداخت آخرین قسط یا پرداخت یکجا طی 3 ماه، سوابق بیمه از صندوق مبدا به صندوق مقصد منتقل می‌‏شود.
    • ماده 23: محاسبه مستمری صندوق‏‌های بازنشستگی که به صورت ماهانه و با توجه به سوابق بیمه پرداخت می‌‏شود به این صورت است که میانگین نسبت حقوق مشمول کسور هر سال به کم‌ترین میزان حقوق در همان سال (دو سال آخری که بیمه پرداخت شده است) ضربدر کم‌ترین حقوق در زمان بازنشستگی تقسیم بر 30 که عدد حاصل در سنوات بیمه پردازی ضرب می‏‌شود.
    • ماده 25: شخص بیمه شده و یا بازماندگان او می‌‏توانند از طریق کارفرما و یا خودشان، درخواست برقراری مستمری خود را همراه با سوابق بیمه شده در سایر صندوق‌‏ها ارائه دهند.

صندوق بازنشستگی مقصد باید طی 10 روز و با توجه به پنجره واحد و استعلام سوابق بیمه‌شده در صندوق‏‌های دیگر، شرایط برقراری مستمری بازنشستگی، از کار‏افتادگی و فوت شخص مورد نظر را بسنجد و براساس قوانین، مستمری بیمه‌شده یا بازماندگان را تعیین‌کرده و به صندوق ‏های بازنشستگی مربوطه اعلام کند.

صندوق بازنشستگی مقصد، نتایج را به صندوق‏‌های بازنشستگی مبدأ اعلام کرده و صندوق مبدأ نهایتا طی مدت 10 روز باید مستمری مربوطه را محاسبه و واریز نماید.

استفاده کنندگان انتقال سوابق بیمه

بیمه شدگان شاغل و مشاغل آزاد می‌توانند از آیین نامه استفاده کنند

چه کسانی می‌توانند از این آیین نامه استفاده کنند؟

شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که چه کسانی می‌توانند از آیین نامه انتقال سوابق بیمه‏‌ای استفاده کنند که شامل موارد زیر هستند:

    • بیمه‌شدگان شاغل: که این گروه شامل افراد زیر می‌باشد:
      • کارگران: افرادی که در واحدهای تولیدی، خدماتی یا تجاری مشغول به کار هستند و بیمه شده‌اند، می‌توانند در صورت تغییر کارفرما یا شغل، سوابق بیمه‌ای خود را به کارفرمای جدید منتقل کنند.
      • کارمندان و کارکنان: افرادی که در بخش‌های دولتی یا خصوصی فعالیت می‌کنند، می‌توانند در صورت جابجایی از یک سازمان به سازمان دیگر، سوابق بیمه‌ای خود را منتقل کنند.
    • کارگران خود اشتغال و مشاغل آزاد: افرادی که به‌طور مستقل کار می‌کنند و خود بیمه‌پرداز هستند (مانند پزشکان، مهندسان، وکلا، مشاوران، فریلنسرها و غیره)، می‏‌توانند از خدمات طرح نقل و انتقال سوابق بیمه بین صندوق‌‏های بازنشستگی بهره‏مند گردند.
    • بیمه‌شدگان مشمول قانون کار: افرادی که در مشاغل مشمول قانون کار بیمه‌ شده‌اند در صورت تغییر شغل، انتقال سوابق بیمه‌ای برایشان ممکن است، این انتقال سوابق ممکن است به دلیل تغییر شغل یا تغییر نوع قرارداد باشد.
    • کارمندان بازنشسته که دوباره مشغول به کار می‌شوند: افرادی که بازنشسته شده‌اند، اما بعداً دوباره به کار باز می‌گردند و نیاز به انتقال سوابق بیمه‌ای خود دارند، می‌توانند از این آیین‌نامه استفاده کنند.
    • کارفرمایان جدید: کارفرمایانی که بیمه‌شده جدیدی را استخدام می‌کنند، باید سوابق بیمه‌ای کارکنان جدید را ثبت کنند؛ آن‌ها در فرآیند انتقال سوابق بیمه‌ای از کارفرمای قبلی همکاری می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که سوابق بیمه‌شده به درستی منتقل شده است.
    • افراد دارای سوابق بیمه‌ای قطع شده: افرادی که در گذشته به دلیل قطع رابطه شغلی، سوابق بیمه‌ای آن‌ها ناقص یا قطع شده و اکنون به شغل جدیدی وارد شده‌اند، می‌توانند درخواست انتقال سوابق بیمه‌ای خود را از کارفرمای قبلی به سازمان تامین اجتماعی یا کارفرمای جدید ارائه دهند.
    • افرادی که تغییر نوع بیمه‌ می‌دهند: در صورتی که بیمه‌شده‌ای نوع بیمه خود را (مثلاً از بیمه کارگری به بیمه مشاغل آزاد یا بیمه اختیاری) تغییر دهد، می‌تواند از این آیین‌نامه برای انتقال سوابق بیمه‌ای خود استفاده کند.

‌شرایط سنی لازم برای بازنشستگی با استفاده از این آیین نامه چیست؟

آیین‌نامه انتقال سوابق بیمه‌ای به تنهایی به شرایط سنی برای بازنشستگی تغییرات وارد نمی‌کند؛ اما به طور کلی طبق قانون تامین اجتماعی ایران، شرایط سنی برای بازنشستگی به شرح موارد زیر است:

  1. بازنشستگی عادی
    • مردان: برای بازنشستگی عادی، سن 60 سال لازم است.
    • زنان: برای بازنشستگی عادی، سن 55 سال لازم است.
  1. بازنشستگی پیش از موعد: افرادی که شرایط خاصی دارند و می‌خواهند قبل از رسیدن به سن بازنشستگی عادی از مزایای بازنشستگی بهره‌مند شوند، می‌توانند با توجه به شرایط زیر از بازنشستگی پیش از موعد استفاده کنند:
    • مردان: مردانی که 25 سال سابقه بیمه دارند، می‌توانند پیش از رسیدن به سن 60 سالگی بازنشسته شوند.
    • زنان: زنان با 20 سال سابقه بیمه‌پردازی، می‌توانند پیش از رسیدن به سن 55 سالگی بازنشسته شوند.
  1. بازنشستگی با توجه به سنوات خدمت: در مواردی که بیمه‌شده به دلیل دارا بودن سنوات طولانی‌مدت بیمه‌پردازی (مانند 35 سال بیمه‌پردازی) درخواست بازنشستگی داشته باشد، می‌تواند تحت شرایط خاصی پیش از رسیدن به سن قانونی بازنشستگی، از مزایای بازنشستگی بهره‌مند شود.
  1. انتقال سوابق بیمه‌ای و تاثیر آن بر بازنشستگی: آیین‌نامه اجرایی انتقال سوابق بیمه‌ای به بیمه‌شدگان کمک می‌کند تا در صورت تغییر شغل یا کارفرما، سوابق بیمه‌ای خود را از یک سازمان به سازمان دیگر منتقل کرده و به طور مستمر و بدون وقفه از بیمه‌های بازنشستگی، درمان و سایر مزایای تامین اجتماعی استفاده کنند.

آموزشگاه حسابداری فرداد

محاسبه هزینه انتقال سوابق بیمه

انتقال و تجمیع سوابق بیمه‌، براساس آیین ‌نامه اجرایی قانون تجمیع سوابق بیمه و نقل و انتقال آن، به شرح توضیحاتی است که در ادامه خواهیم گفت.

    • محاسبه حق بیمه قابل انتقال: مبلغ حق بیمه قابل انتقال (سال) × نرخ سود مبلغ حق بیمه قابل انتقال (سال) × نرخ سود
    • اضافه کردن سال ‌های نگهداشت حق بیمه: حاصل بالا را در تعداد سال‌های نگهداشت حق بیمه در صندوق مبدأ ضرب کنید.

سپس، اصل حق بیمه قابل انتقال را به این مقدار اضافه کنید.

نتیجه مبلغ حق بیمه قابل انتقال (سال) × نرخ سود × تعداد سال‌‏ها + مبلغ حق بیمه قابل انتقال (سال)

    • تبصره 1: مبلغ حق بیمه به ‏روز رسانی‌ شده، حداکثر تا سقف مبلغ ما‏به ‏التفاوت سهم بیمه‌ شده در صندوق مقصد قابل انتقال خواهد بود و مابقی به متقاضی مسترد می‌‏شود.
    • تبصره 2: در به‌روزرسانی وجوه حق بیمه، اگر صندوق بازنشستگی، بیمه ‌شده را با کسر سهم درمان تحت پوشش قرار دهد، سهم درمان از مجموع وجوه قابل انتقال کسر خواهد شد و همچنین اگر بیمه ‌شده تحت پوشش خدمات اضافی باشد، سهم درمان و یک درصد بابت مزایای اضافی از مجموع وجوه قابل انتقال کسر خواهد شد.

این مراحل و روش‌ها به بیمه ‏شدگان کمک می‌‏کند تا به‌ طور صحیح و شفاف سوابق بیمه‌ای خود را منتقل کنند و از مزایای قانونی بهره‌‏مند شوند.

نحوه محاسبه مابه التفاوت سوابق بیمه

ما‏به ‏التفاوت عبارت است از تفاوت مبلغ قابل پرداخت توسط بیمه شده بابت حق بیمه محاسبه سنوات قابل انتقال به صندوق مقصد که پس از کسر مبلغ حق بیمه به ‏روزرسانی شده به دست می‌آید و برای محاسبه ما‏به ‏التفاوت، از فرمول زیر استفاده می‏‌شود.

(میزان وجوه منتقل شده و بروزرسانی شده از صندوق مبدأ) – (مدت سابقه خدمت که بابت آن کسور منتقل شده (بروز) × 18% × (آخرین حقوق و مزایای مبنای برداشت کسور (روزانه) در صندوق مبدأ یا حقوق و مزایای مبنای کسر حق بیمه (روزانه) زمان تقاضا در صندوق مقصد – هر کدام بیشتر باشد -))

بعد از به‏ روزرسانی و محاسبه حق بیمه هر سال، مجموع وجه قابل انتقال آن از صندوق بازنشستگی مبدا به صندوق بازنشستگی مقصد منتقل می‏‌شود و حق بیمه به‏ روز رسانی شده، حداکثر تا سقف مبلغ ما‏به ‏التفاوت سهم بیمه شده در صندوق مقصد قابل انتقال است و مابقی مبلغ به شخص برگشت داده می‏‌شود.

نحوه پرداخت مابه التفاوت

ما‏به ‏التفاوت را می‌توان هم به صورت اقساط و هم به صورت نقدی پرداخت کرد، در شرایط اقساط تعداد اقساط به شعبه و مبلغ قابل پرداخت بستگی دارد و می‏‌تواند تا 20 قسط باشد و تاریخ سررسید اولین قسط نیز یک ماه پس از تاریخ درخواست متقاضی است.

سوالات متداول در خصوص انتقال سوابق بیمه

تا این قسمت از مطالب با آیین نامه و چگونگی انتقال سوابق بیمه آشنا شدیم و دانستیم که برای انتقال سوابق در زمان تغییر محل کار باید چه مراحلی را انجام دهید، در ادامه به 5 سوال پرتکرار پاسخ خواهیم داد.

1. منظور از مستمری جمع چیست؟

مستمری جمع به معنای دریافت مستمری جداگانه از چندین صندوق بازنشستگی مختلف به نسبت‌ میزان سابقه پرداخت بیمه می‌باشد.

2. شرایط انتقال سوابق بیمه بین صندوق های بازنشستگی چگونه است؟

انتقال سوابق بیمه‌ای بین صندوق‌های بازنشستگی (مانند سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری) در ایران تحت ضوابط و قوانین خاصی انجام می‌شود و این فرآیند معمولا برای افرادی مطرح است که شغل خود را تغییر داده‌اند و مایلند سوابق بیمه‌ای خود را در یک صندوق تجمیع کنند.

قوانین و شرایط کلی انتقال سوابق نیز به شرح موارد زیر است:

ردیف قوانین و شرایط قوانین و شرایط کلی انتقال سوابق بیمه
1 مشمولیت قانونی قانون نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای (مصوب 1380) اجازه انتقال سوابق بین صندوق‌های بیمه‌ای را فراهم کرده است و این انتقال تنها برای افرادی ممکن است که مشمول قوانین بازنشستگی و تامین اجتماعی باشند.
2 صندوق مبدا و مقصد سوابق بیمه‌ای می‌تواند بین صندوق‌هایی مانند سازمان تأمین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح منتقل شود. هر صندوق، قوانین و مقررات خاص خود را دارد و انتقال سوابق باید با توافق هر دو صندوق انجام شود.
3 درخواست انتقال متقاضی باید درخواست رسمی برای انتقال سوابق را ارائه دهد؛ درخواست می‌تواند از طریق صندوق مبدأ یا مقصد ثبت شود.
4 پرداخت مابه التفاوت اگر نرخ حق بیمه در صندوق مبدأ و مقصد متفاوت باشد، فرد باید مابه‌التفاوت آن را پرداخت کند؛ این مابه‌التفاوت معمولا برای جلوگیری از تضییع حقوق صندوق مقصد و برقراری تعادل محاسباتی است.
5 تطابق شرایط بازنشستگی شرایط بازنشستگی هر صندوق ممکن است متفاوت باشد (مثلا سن یا مدت سابقه لازم برای بازنشستگی) انتقال سوابق باعث تغییر شرایط بازنشستگی نمی‌شود و فرد باید طبق مقررات صندوق مقصد بازنشسته شود.

    3. چگونه می‌توان سوابق بیمه دانشجویی را انتقال داد؟

    انتقال سوابق بیمه دانشجویی معمولا به زمانی مربوط می‌شود که فرد بعد از فارغ‌التحصیلی بخواهد سوابق بیمه‌ای خود را از بیمه دانشجویی به بیمه تامین اجتماعی یا سایر صندوق‌های بازنشستگی منتقل کند.

    بیمه دانشجویی معمولا توسط سازمان تأمین اجتماعی برای دانشجویان در دوره تحصیل ارائه می‌شود و  در این بیمه، دانشجویان به صورت اختیاری تحت پوشش بیمه درمانی، بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت قرار می‌گیرند؛ اگر فرد فارغ‌التحصیل شده باشد و بخواهد سوابق بیمه دانشجویی خود را به بیمه تأمین اجتماعی منتقل کند، باید مراحل زیر را طی کند:

      • با مراجعه به شعبه تأمین اجتماعی یا درخواست الکترونیکی: وضعیت بیمه‌ای خود را بررسی کرده و درخواست انتقال سوابق را ثبت کند.
      • ارائه مدارک: فرد باید مدارک مورد نیاز برای انتقال سوابق را ارائه دهد و این مدارک شامل کارت دانشجویی، گواهی فارغ‌التحصیلی و مستندات بیمه‌ای مربوط به دوره تحصیل (مثل فیش‌های بیمه و کد بیمه دانشجویی) است.
      • تکمیل فرم‌ها و درخواست انتقال سوابق: در شعبه تأمین اجتماعی، فرد باید فرم‌های مربوطه را تکمیل کرده و درخواست انتقال سوابق بیمه‌ای خود را از بیمه دانشجویی به بیمه تأمین اجتماعی ثبت کند، در این مرحله ممکن است نیاز به پرداخت حق بیمه‌های معوقه یا تفاوت‌هایی در مبلغ بیمه‌ای باشد.
      • بررسی سوابق و تایید انتقال: پس از ثبت درخواست، سازمان تمین اجتماعی، سوابق بیمه دانشجویی فرد را بررسی می‌کند و در صورتی که اطلاعات درست و کامل باشد، سوابق بیمه‌ای فرد به حساب بیمه تأمین اجتماعی منتقل می‌شود.
      • انتقال به بیمه شغلی یا اختیاری: اگر فرد پس از فارغ‌التحصیلی شاغل شده باشد، سوابق بیمه دانشجویی به سوابق بیمه شغلی منتقل می‌شود و اگر فرد بیکار باشد، می‌تواند سوابق بیمه‌ای خود را به بیمه اختیاری تأمین اجتماعی منتقل کند.
      • ثبت سوابق در سامانه: پس از انجام مراحل قانونی و تایید درخواست، سوابق بیمه‌ای فرد در سامانه تأمین اجتماعی به‌روزرسانی شده و از آن پس می‌تواند از مزایای مختلف بیمه تأمین اجتماعی مانند بازنشستگی و درمان استفاده کند.
    نکته مهم

    بهتر است که فرد پس از فارغ‌التحصیلی به سرعت درخواست انتقال سوابق بیمه را انجام دهد تا از مشکلات احتمالی در محاسبه مستمری یا دریافت خدمات بیمه‌ای در آینده جلوگیری شود.

    البته در صورتی که فرد در دوره دانشجویی حق بیمه‌ای کمتری نسبت به سقف بیمه‌ای مورد نظر پرداخت کرده باشد، ممکن است لازم باشد تا مابه‌التفاوت را پرداخت کند.

    4. نحوه انتقال سوابق بیمه خصوصی به دولتی چگونه است؟

    برای انتقال سوابق بیمه خصوصی به بیمه دولتی مانند سازمان تامین اجتماعی یا صندوق بازنشستگی کشوری، لازم است که فرد مراحل زیر را طی کند:

      • جمع‌آوری سوابق بیمه خصوصی: ابتدا باید تمامی سوابق بیمه‌ای خود را از بیمه‌گر خصوصی مانند بیمه‌های تکمیلی یا سایر بیمه‌های خصوصی دریافت کنید و این سوابق باید به طور کامل و دقیق باشند تا بتوانید آن‌ها را به بیمه دولتی منتقل کنید.
      • مراجعه به بیمه دولتی: باید به سازمان بیمه دولتی مورد نظر مراجعه کنید، معمولا باید به شعبه مربوط به محل سکونت خود مراجعه کنید.
      • ارائه مدارک لازم: معمولا باید مدارک زیر را ارائه دهید:
        • کارت ملی
        • شماره بیمه تأمین اجتماعی (اگر قبلاً ثبت‌نام کرده‌اید)
        • سوابق بیمه‌ای خصوصی
        • مدارک شناسایی مانند شناسنامه یا گذرنامه
      • درخواست انتقال سوابق: پس از ارائه مدارک، باید درخواست انتقال سوابق بیمه‌ای خود را به سازمان دولتی بدهید و این درخواست معمولاً شامل اطلاعات مربوط به بیمه خصوصی و تاریخچه پرداخت‌های شماست.
      • پرداخت مبالغ مربوطه: در برخی موارد ممکن است برای انتقال سوابق به بیمه دولتی، نیاز به پرداخت تفاوت‌هایی در حق بیمه یا جبران پرداخت‌های قبلی باشد. این موضوع بستگی به شرایط خاص بیمه‌ای شما دارد.
      • پیگیری و تأیید انتقال: پس از انجام مراحل فوق، سوابق بیمه‌ای شما بررسی می‌شود و در صورت تایید، سوابق شما به سیستم بیمه دولتی منتقل خواهد شد.

    5. نحوه انتقال سوابق بیمه خودرو و شخص ثالث به چه شکل است؟

    با توجه به قانون جدید، انتقال بیمه شخص ثالث به‌طور کامل راننده‌محور بوده و تخفیف‌های عدم خسارت با فروش خودرو به خریدار منتقل نمی‌شود، مگر این‌که انتقال از خودروی فرد به خودروی دیگر او یا از بیمه‌شده به خانواده درجه یک او (فقط والدین، همسر و فرزندان) باشد.

    در قانون جدید امکان انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به ماشین جدید وجود ندارد؛ مگر اینکه خریدار یکی از اعضای اصلی و درجه یک خانواده فروشنده یا بیمه‌شده قبلی باشد.

    اگر در زمان فروش خودروی خود قصد خرید خودروی جدید و انتقال تخفیف بیمه به پلاک جدید را ندارید، با دریافت گواهی می‌‏توانید تخفیف‌های عدم خسارت شخص ثالث از شرکت بیمه را حفظ کنید و این تخفیفات را تا زمان خرید خودروی جدید برای خود محفوظ نگه دارید؛ البته باید کاربری خودروی قبلی با خودروی جدید یکی باشد.

    از سال دوم به بعد، هر سال 5 درصد به تخفیف بیمه شخص ثالث اضافه می‌شود و این تخفیف برای خسارت‌های مالی به 40 درصد و برای خسارت‌های جانی به 70 و 100 درصد حق بیمه پرداختی خواهد رسید بنابراین حفظ این تخفیفات اهمیت زیادی دارد.

    شرایط و قوانین مربوط به انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث اقساطی هم دقیقا مثل بیمه شخص ثالث نقدی است؛ فقط احتمالا شرایط پرداخت مبلغ برای انتقال بیمه شخص ثالث فرق دارد و باید اصل و کپی گواهی اقساط را موقع انتقال تخفیفات به همراه خواهد داشت. مراحل انتقال سوابق بیمه به شح زیر است:

      • استعلام و دریافت سوابق بیمه: ابتدا باید از شرکت بیمه‌ای که بیمه‌نامه را صادر کرده است، سوابق بیمه‌ای خود (از جمله تعداد سال‌های تخفیف) را استعلام کنید.
      • درخواست انتقال: به شرکت بیمه‌ای که قصد دارید بیمه‌نامه جدید صادر کند (یا از همان شرکت قبلی) مراجعه کنید و درخواست انتقال سوابق بیمه را ارائه دهید.
      • ارائه مدارک لازم: کارت شناسایی مالک خودرو، سند انتقال خودرو یا مدارک خرید خودروی جدید، بیمه‌نامه قبلی خودرو و مدارک شناسایی فردی که قرار است تخفیفات به او منتقل شود (در صورت انتقال به خانواده).
      • تایید انتقال توسط شرکت بیمه: پس از بررسی مدارک و شرایط، شرکت بیمه سوابق تخفیف را به بیمه‌نامه جدید منتقل می‌کند.

      نکته:
      انتقال تخفیف‌ها فقط برای بیمه شخص ثالث و بدنه انجام می‌شود و شامل دیگر خدمات بیمه‌ای نمی‌شود و اگر خودروی قبلی دچار خسارت شده باشد، ممکن است تخفیفات بیمه کاهش یابد.

      نتیجه گیری 

      انتقال سوابق بیمه به این معنی است که سوابق بیمه‌ای فرد از یک کارفرما یا یک سازمان به سازمان یا کارفرمای دیگر منتقل شود، این فرآیند معمولا برای افرادی انجام می‌شود که از یک شغل به شغل دیگر منتقل شده‌اند و می‌خواهند سوابق بیمه‌ای خود را در سازمان جدید ادامه دهند.

      در مقاله‌ای که خواندید مراحل و مدارک لازم جهت انتقال سوابق بیمه‌ای را به صورت کامل شرح دادیم و آیین نامه را با توضیحات به صورت PDF می‌توانید از قسمت بعدی دانلود کنید؛ در انتها اگر سوالی دارید می‌توانید از طریق دیدگاه با ما در میان بگذارید.

      دانلود فایل ها

      آموزش حسابداری 0 تا 100

      دسترسی به مقالات مرتبط:

      Share on facebook
      Share on linkedin
      Share on twitter
      Share on whatsapp
      Share on telegram
      نرم افزار حسابداری ابری

      تماس

      قیمت

      دمو

      کاتالوگ

      ×

      ما منتظر تماس شما هستیم تا ...

      تماس با مشاوران تماس با فرداد

      • شرایـط کاری و نیـازهای ویـژه سـازمان شما را بشنویم.
      • به سوالهای شما در مورد ارزش آفرینی نرم افزار پاسخ دهیم.
      • بر اساس تجربه موفق نرم افزار فرداد در صنایع مختلف بهترین پیشنهاد را برای افزایش بهره وری سازمان به شما ارائه دهیم.
      • با توجه به نیازهای اختصاصی شما، به شما در انتخاب بهترین راهکارها کمک کنیم.