اهمیت سرمایه اولیه شرکت در چیست؟ برای انجام برنامه مالی و امور تجاری باید متقاضیان و سرمایه گذاران نسبت به ثبت و تاسیس شرکت تجاری اقدام کنند، این شرکتها که در امور تولیدی، بازرگانی و خدماتی فعالیت میکنند از نظر سرمایه، مسئولیت و شرکا به شرکتهای مختلفی از جمله سهامی عام، خاص، تضامنی و در آخر شرکت با مسئولیت محدود تقسیم میشوند.
بنابراین برای تاسیس شرکت لازم است که ابتدا تصمیم گیرندگان نسبت به تعیین نوع شرکت اقدام کنند و سپس با توجه به تعداد سرمایه گذار و نوع شرکت باید نسبت به نحوه تامین و پرداخت سرمایه اولیه شرکت اقدام نمایند؛ اهمیت سرمایه اولیه شرکت از آنجایی است که اگر نباشد، امکان تاسیس و ثبت شرکت وجود ندارد.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
دانشجویان رشته حسابداری
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
سرمایه اولیه شرکت چیست؟
مطالب مرتبط:
در دوره حسابداری مقدماتی هر نوع دارایی مالی از جمله وجه نقد، حساب بانکی، ساختمان، زمین و ماشین آلات که در اختیار شرکت قرار دارد و متعلق به شرکت است، به عنوان سرمایه شرکت شناخته میشوند.
به علت اینکه برای ثبت شرکت باید تمام یا قسمتی از سرمایه مورد نیاز پرداخت شود؛ بنابراین سرمایهی اولیه برای ثبت شرکت یکی از مسائل پراهمیت در خصوص شرکتها است.
سرمایه اولیه شرکت به پول و سرمایهای گفته میشود که صاحبان مشاغل برای راهاندازی و ایجاد کسب و کار جدید به آن نیاز دارند؛ میزان سرمایه اولیه شرکت یا حداقل سرمایه برای ثبت شرکت و سپس تاسیس و راه اندازی آن، مطابق قانون تجارت و با توجه به نوع شرکت تعیین میشود.
برای ثبت سرمایه شرکت، متقاضی باید به آدرس اینترنتی سایت ثبت شرکتها یا irsherkat.ssaa.ir مراجعه و اقدامات لازم را انجام دهد.
میزان اهمیت سرمایه اولیه شرکت
مهمترین رکن هر شرکت تجاری سرمایه اولیه آن شرکت است و در خصوص اهمیت سرمایه اولیه شرکت همین بس که در اساسنامه شرکت حتما باید میزان آن قید شود و علاوه بر این در مراحل ثبت شرکت و در زمان مراجعه به اداره ثبت شرکتها باید میزان سرمایه اولیه شرکت نیز ثبت گردد. به طور کلی اهمیت سرمایه اولیه شرکت شامل موارد زیر میباشد:
-
- میزان سرمایه اولیه شرکت موجب جلب سرمایه گذار میشود.
- با استفاده از سرمایه اولیه راه اندازی کسب و کار و پرداخت هزینه های راه اندازی امکان پذیر میشود.
- بدون سرمایه اولیه امکان ثبت شرکت وجود ندارد.
- طبق ماده 5 لایحه اصلاحی قانون تجارت، بعد از تاسیس شرکت اگر سرمایه اولیه شرکت حداقل نباشد، تا ظرف یک سال باید حداقل سرمایه اولیه باید تامین شود در غیر این صورت منجر به انحلال شرکت میشود.
سرمایه شرکت انواع مختلفی دارد که در تصویر زیر به موارد آن اشاره نمودهایم.
کاربرد سرمایه اولیه شرکت در تاسیس و راه اندازی کسب و کار
سرمایه اولیه بسته به نوع شرکت، متفاوت است و اگر سرمایه اولیه شرکت تأمین نگردد، شرکت قابلیت ثبت نخواهد داشت و رسمیت ندارد، اقداماتی که با سرمایه اولیه شرکت میتوان انجام داد شامل موارد زیر میباشد:
-
- اجاره یا احداث محل فعالیت از جمله ساختمانهای اداری، تولیدی و بازرگانی
- خرید تجهیزات اداری
- پرداخت بهای آب و برق و گاز
- خرید تجهیزات و ملزومات اداری
- تهیه مواد اولیه
- پرداخت حقوق کارمندان
مزایا سرمایه اولیه شرکت کدام است؟
همانطور که گفته شد سرمایه اولیه، به آوردهای میگویند که به وسیله صاحبان شرکت در زمان تاسیس شرکت مشخص و ثبت میشود؛ اما نکتهای که وجود دارد این است که شرکتها در زمان مناسب و مطابق قانون میتوانند نسبت به افزایش سرمایه اقدام کنند، در ادامه روشهای افزایش سرمایه شرح داده شده است.
مزایا افزایش سرمایه اولیه شرکت از آوردههای نقدی
شرکتها برای تامین مالی و همچنین اصلاح ساختار مالی خود، نسبت به افزایش سرمایه اولیه شرکت از طریق آوردههای نقدی اقدام میکنند و در این روش مطابق قانون تجارت، سهامداران باید به میزان افزایش سرمایه تایید شده توسط حسابرس نسبت به واریز مبلغ اعلامی به حساب سرمایه شرکت اقدام کنند. مزایا افزایش سرمایه اولیه شرکت از آوردههای نقدی را در تصویر زیر نام بردهایم.
مزایا افزایش سرمایه اولیه شرکت از سود انباشته
بسیاری از شرکتها هنگامی که طی سالهای مختلف به سودهای خوبی دست پیدا میکنند، به جای توزیع سود نقدی میان سهامداران، سود انباشته خود را در قالب سهام جدید به سهامداران خود اعطا میکنند و نتیجه این عمل موجب افزایش سرمایه شرکت و افزایش تعداد سهام سهامداران شرکت میشود. مزایا افزایش سرمایه اولیه شرکت از حساب سود و زیان انباشته نیز شامل موارد زیر است:
-
- افزایش تعداد سهام سهامداران
- اطمینان از سودده بودن شرکت
- کمک به سودسازی شرکت در میان مدت و بلند مدت
- کمک کننده به طرحهای توسعهای شرکت
- عدم نیاز به پرداخت مبلغ اضافی به ازای دریافت سهام جایزه
مزایا افزایش سرمایه اولیه شرکت از روش تجدید ارزیابی
در روش افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی، متعلقات شرکت مثل ساختمان، ملک، زمین، ماشین، تجهیزات، مجددا توسط کارشناسان دادگستری مورد ارزیابی قرار میگیرد و با این ارزیابی و با توجه به افزایش ارزش دفتری آنها، با طی مراحل قانونی افزایش سرمایه از روش تجدید ارزیابی رخ میدهد. افزایش سرمایه اولیه شرکت از محل تجدید ارزیابی مزایایی به شرح زیر برای شرکت دارد:
-
- رفع مشکل زیان انباشته
- واقعیتر شدن صورتهای مالی
- افزایش قدرت رقابت شرکت
عوامل موثر بر میزان سرمایه اولیه
سرمایه اولیه میزان سرمایهای است که حداقل بتواند هزینههای لازم برای راه اندازی یک کسب و کار را فراهم نماید و عوامل مختلفی بر میزان سرمایهگذاری و همچنین میزان سرمایه اولیه تاثیر گذار است، از جمله این عوامل به میزان درآمد، نرخ بهره، امنیت، فضای کسب و کار مناسب، حضور دولت و نهادهای عمومی غیردولتی در اقتصاد و حاکمیت میتوان اشاره کرد.
چگونگی جذب سرمایه اولیه شرکت
شرکتها با توجه به انواع مختلفی که دارند سرمایه اولیه خود را از روشهای مختلفی که قانون به آنها اجازه داده است تامین میکنند؛ برای جذب سرمایه اولیه شرکت در انواع شرکت های تجاری اقدامات زیر میتواند موثر باشد:
-
- ارسال درخواست پذیرش طرح سرمایه پذیری از طرف کارآفرین یا صاحبان کسب و کار
- بررسی شرایط طرح و ارزیابی سود و ریسکها توسط کارشناسان مربوطه
- انتشار فراخوان تامین مالی جمعی
انواع روشهای تامین سرمایه اولیه شرکت
اهمیت سرمایه اولیه شرکت بر کسی پوشیده نیست؛ بنابراین قبل از راهاندازی هر کسب و کاری برای تامین سرمایه اولیه باید اقدامات لازم انجام شود، انواع روشهای تامین سرمایه اولیه شرکت را در تصویر زیر نام بردهایم.
عامل مهم در انتخاب روشهای تامین سرمایه اولیه شرکت
انتخاب روشهای تامین سرمایه اولیه شرکت به شرایط داخلی شرکت و شرایط منابع تامین مالی آن بستگی دارد، از جمله عوامل مهم در انتخاب روشهای تامین سرمایه اولیه شرکت به موارد زیر میتوانیم اشاره کنیم:
-
- ریسک
- بازده یا مدت زمان برگشت سرمایه
- حجم سرمایه گذاری
- افق تامین مالی شرکت
- در دسترس بودن
حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکت
هزینههای ثبت شرکت، یکی از دغدغههایی است که هر شخص با توجه به فعالیتی که انجام میدهد ترجیح میدهد در مورد آن اطلاعات کسب کند، در مراحل ثبت شرکت علاوه بر مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص و عام که باید آماده شود، بایستی در خصوص سرمایه اولیه شرکت و نحوه تامین آن نیز به نتیجه رسیده باشد.
با توجه به این که در قانون شرکتهای مختلفی وجود دارد، بنابراین حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکت نیز متفاوت میباشد، به عنوان مثال میزان سرمایه اولیه شرکت سهامی خاص با سرمایه اولیه شرکت تعاونی متفاوت بوده و نحوه تامین منابع مالی آنها نیز متفاوت است.
نکته:
از نظر سرمایه شرکتها را میتوان به سه دسته زیر تقسیم کرد:
-
- شرکتهایی که شخصیت و ضمانت شرکا ضامن بقای آن است.
- شرکتهایی که فقط سرمایه در آنها اهمیت دارد.
- شرکتهایی که تعداد شرکا تعیینکننده هستند.
میزان سرمایه اولیه مورد نیاز شرکت چقدر است؟
در پاراگراف قبل در خصوص میزان سرمایه اولیه شرکت توضیحات لازم ارائه شده است؛ یعنی هنگامی که فردی بخواهد در خصوص اهمیت سرمایه اولیه شرکت صحبت کند باید ابتدا مشخص کند که نوع شرکت مورد نظر وی کدام است و به همین منظور در ادامه به بررسی حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکتهای مختلف پرداخته شده است.
حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکت تضامنی
شرکت تضامنی به شرکتی گفته میشود که میان دو یا چند نفر و برای انجام امور تجاری تشکیل میشود، در این نوع از شرکتها هر یک از اعضا شرکت در مقابل بدهیهای شرکت در صورت کافی نبودن میزان دارایی شرکت مسئولیت خواهند داشت و در خصوص حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکت تضامنی در قانون صحبتی نشده است.
حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکت نسبی
قانون برای شرکت نسبی نیز هم مانند شرکت تضامنی حداقل سرمایه اولیه برای ثبت شرکت نسبی در نظر نگرفته است و در شرکت نسبی هرکدام از اعضای موسس شرکت یا سهامدار شرکت به میزان سرمایهای که به شرکت وارد کرده است، مسئولیت خواهد داشت.
سرمایه اولیه ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت سهامی خاص باید تمامی سرمایه اولیه آن در زمان تاسیس تامین شود؛ هر یک از اعضای موسس شرکت سهامی خاص باید حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه وارد شرکت کنند. و اهمیت سرمایه اولیه شرکت سهامی خاص، به عنوان اعتبار برای اخذ تسهیلات و بالا بردن رتبه در مناقصه و مزایدهها مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت سرمایه اولیه شرکت با داراییها
سرمایه و دارایی هر چند پیوند قوی با یکدیگر دارند و در بیشتر مواقع به اشتباه به جای یکدیگر استفاده میشوند؛ اما از لحاظ معنایی و کاربرد به خصوص در حسابداری شرکتی با یکدیگر تفاوتهای قابل توجهی دارند. سرمایه گذاران، کارکنان و به خصوص حسابداران یک شرکت باید بتوانند تفاوت دارایی و سرمایه را از هم تشخیص بدهند.
تعریف سرمایه و دارایی
سرمایه شرکت منابعی هستند که یک فرد، شرکت یا سازمان برای تولید درآمد یا انجام فعالیتهای اقتصادی دیگر مورد استفاده قرار میدهند؛ سرمایه شامل مجموعه ابزارها، تجهیزات، زمین، ساختمانها، منابع مالی، دانش و مهارتهای انسانی و سایر داراییها میشود.
دارایی هر نوع منبع اقتصادی و موجودی نقدی است که به شخص یا واحد اقتصادی تعلق دارد و در اثر فعالیت اقتصادی وارد شرکت میشود، داراییها خود به دو دسته دارایی جاری و دارایی غیرجاری تقسیم میشوند.
جدول مقایسه سرمایه اولیه با دارایی
برای درک بهتر مفهوم سرمایه و دارایی جدول مقایسه سرمایه اولیه با دارایی در ادامه آورده شده است:
ردیف | دارایی | سرمایه |
تعریف | داراییها بخشی از یک شرکت بوده و به کسب و کار در تولید محصولات، ارائه خدمات و ایجاد درآمد عملیاتی کمک می کند و به مجموع سرمایه و بدهی هر شرکت دارایی آن شرکت گفته میشود | سرمایه که با نام حقوق صاحبان سهام از آن یاد میشود، با کسر بدهیها از داراییها به دست میآید |
عنوان حسابها | داراییها در تمامی شرکتها به دارییهای جاری و داراییهای غیر جاری تقسیم میشوند. | شامل سرمایه ثبتی، سود انباشته، سهام خزانه، سهام ممتاز و سهم اقلیت است. معمولا نوع شرکت، سرمایه را به عناوین متفاوتی تقسیم میکند. |
هزینه استهلاک | داراییهای ثابت با توجه به قوانین کشورها و نوع داراییها، هر سال باید مستهلک شوند. | سرمایه یا حقوق صاحبان سهام مستهلک نمیشوند. |
ماهیت وجودی | دارایی ها منابع مورد نیاز برای اداره یک کسب و کار هستند. | سرمایه منبع وجوه مورد نیاز برای ایجاد منابع است |
ارزش دفتری یا ارزش بازار | با توجه به نوع دارایی به ارزش دفتری و یا ارزش بازار ثبت میشود. | سرمایه به ارزش دفتری ثبت میگردد. |
جایگاه سرمایه و دارایی در ترازنامه
هر شخصی اگر بخواهد شرایط مالی شرکت را بررسی کند و به خصوص در بازار بورس نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کند لازم است که با ترازنامه آشنایی کاملی داشته باشد؛ در ترازنامه دارایی ها در بخش راست و به ترتیب نقدشوندگی از بالا به پایین قرار دارند، اما سرمایه در سمت چپ ترازنامه و بعد از بدهیها قرار میگیرد.
نتیجه گیری
تمامی شرکتها و صاحبان کسب و کارها با هدف پوشش دادن هزینه های ثابت و جاری شرکت و همچنین کسب سود بیشتر مجبور به تامین سرمایه اولیه هستند؛ بنابراین اهمیت سرمایه اولیه شرکت و تامین منابع مالی برای راه اندازی هر کسب و کاری بر کسی پوشیده نیست.
در مقالهای که خواندید تمام موارد مهم و ضروری اهمیت سرمایه اولیه شرکت را شرح دادیم و نحوه افزایش سرمایه شرکت و موسسه را نیز نام بردیم تا بتوانید به عنوان حسابدار اقدامات لازم را انجام دهید؛ در انتها اگر سوال و یا پیشنهادی دارید میتوانید در قسمت دیدگاه برای ما کامنت بگذارید تا کارشناسان در اسرع وقت پاسخ دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
سفره یکبارمصرف نایلون فریزر کیسه زباله خانگی درکرمانشاه بیستون