در انجام تراکنش مالی و تراکنش بانکی چه نکاتی باید رعایت کنیم؟ در گذشته افراد برای خرید و فروش کالا یا خدمات اقدام به مبادله کالا به کالا میکردند؛ اما با پیدایش پول مبادله کالا به کالا جای خود را به نقل و انتقال پول بین افراد داده است، بعد از پیدایش بانکداری به شیوه نوین بیشتر نقل و انتقال پول از طریق دستگاههای خودپرداز، دستگاههای پوز و موبایل بانک انجام میشود.
با توجه به تصویب قانون مربوط به مالیات تراکنشهای بانکی و لزوم آشنایی با آن، در این مقاله شرح مختصری در خصوص تراکنشهای مالی، معافیت مالیاتی آنها و تاثیری که بر برنامه حسابداری موسسات میگذارند ارائه خواهیم داد.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
تراکنش مالی چیست؟
تقریبا عموم افراد جامعه به صورت روزانه با تراکنش مالی و تراکنش بانکی سروکار دارند، زیرا تمامی افراد برای خرید و فروش نیازهای روزانه، کالا و خدمات اقدام به پرداخت یا دریافت پول از طریق سیستم بانکی میکنند، در دورههای حسابداری برگزار شده گفتیم که به عملیات صورت گرفته جهت نقل و انتقال پول در سیستم بانکی تراکنش مالی میگویند.
تراکنش مالی اصطلاحات مختلفی دارد که با توجه به اهداف افراد انجام میشود. برخی از اصطلاحات تراکنش بانکی شامل موارد زیر میباشد که در ادامه هر یک را شرح خواهیم داد.
- تراکنش بانکی موفق
- تراکنش کارت به کارت
- تراکنش مالیاتی
تراکنش بانکی موفق
تراکنش بانکی که انجام میشود همواره شامل طرف اول یا کاربر یا مشتری و طرف دوم شامل سرویس دهنده است، در فرآیند تراکنش مالی طرف اول یک درخواست برای طرف دوم ارسال میکند، طرف دوم یا بانک اقدام به بررسی و پردازش درخواست مشتری مینماید؛ اگر درخواست مشتری با موفقیت انجام شود، یک تراکنش بانکی موفق انجام شده است.
تراکنش کارت به کارت
انتقال پول از یک کارت به کارت که به نام تراکنش کارت به کارت بیشتر شناخته میشود، یکی از راههای مدیریت نقدینگی بین حسابهای یک فرد یا پرداخت بدهی ایجاد شده توسط افراد است، در این نوع از تراکنش که به وسیله دستگاههای خودپرداز یا موبایل بانک انجام میشود، سیستم بانکی به عنوان واسطه دو شخص عمل میکند.
تراکنش مالیاتی
افراد برای انجام هر رویداد مالی خود، باید مبلغی از درآمد کسب شده و یا پول به دست آمده را به حساب دولت به عنوان مالیات پرداخت کنند، در حسابداری مالیاتی به این تراکنش که از حساب مودی (شخص اول) به حساب سازمان مالیاتی (سامانه مودیان) تحت عنوان مالیات پرداخت میشود را تراکنش مالیاتی میگویند.
انواع تراکنش بانکی
با توجه به گسترش ابزارهای پرداخت مانند درگاه پرداخت اینترنتی، کارتخوان، دستگاه خودپرداز تراکنشهای بانکی انواع مختلفی پیدا کرده است، در تمامی تراکنشهای صورت گرفته توسط ابزارهای یاد شده ملاک اصلی عملیات انتقال وجه است. انواع این تراکنشها شامل تراکنشهای نام برده در تصویر زیر میباشد.
تراکنش کیف پول دیجیتال
در برنامه حسابداری شرکتی، برنامههای دیجیتالی و درگاههای بانکی پرداخت آنلاین معمولا دارای قابلیتی به نام کیف پول دارند، کاربران قبل از اقدام به ترکنش مالی، کیف پول خود را طی فرآیند ساده بانکی شارژ میکنند و بعد از شارژ کیف پول در صورتی که بخواهند از درگاههای موردنظر تراکنش مالی انجام بدهند از موجودی کیف پول استفاده خواهند کرد.
تراکنش موجودی و محدودیت تراکنش
یکی از انواع تراکنشهای پرکاربرد بانکی، تراکنش موجودی است، با استفاده از این تراکنش افراد میتوانند از مقدار موجودی حساب خود آگاهی داشته باشند. خودپردازها، درگاههای پرداخت اینترنتی، کارتخوانهای فروشگاهی و سیار و نرم افزارهای همراه بانک از جمله دستگاههایی هستند که امکان دریافت مقدار موجودی وجود دارد.
با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی جامعه در هر دوره برای تراکنشهای بانکی سقف تعیین میشود، به عنوان مثال در سال 1403 سقف تراکنش روزانه بانکی یک کارت شخص حقیقی، برای خرید به مبلغ 2 میلیارد ریاد است؛ یعنی از طریق مبلغ محدودیت تراکنش برای کارتهای بانکی ایجاد میشود.
تراکنش پرداخت قبض و دریافت موجودی
تراکنش بانکی پرداخت قبوض آب، برق، گاز از جمله تراکنش مالی پرکاربردی هستند که افراد به جای مراجعه حضوری به بانکها میتوانند از درگاههای پرداخت، همراه بانکها، خودپردازها نسبت به انجام این تراکنشها اقدام کنند، به طور کلی تراکنش پرداخت قبوض موجب تسهیل روند کاری بانکها و کاربران شده است.
تراکنش مالی خرید و تراکنش های مشکوک
امروزه از ابرازهای متفاوتی برای خرید کالا و نقل و انتقال پول استفاده میشود؛ از جمله این ابزارها به درگاه پرداخت اینترنتی و دستگاههای پوز میتوان اشاره کرد، در تراکنش مالی خرید پول طی انجام عملیات بانکی با استفاده از این ابزارها از حساب خریدار به حساب فروشنده انتقال مییابد.
در صورتی که اطلاعات واریزی و وجوه ورودی به حساب بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی در دسترس نباشد یا نامعلوم باشد، تراکنش مالی صورت گرفته به عنوان یک تراکنش بانکی مشکوک به شمار میرود، امروزه تراکنش بانکی مشکوک به ویژه در سازمان امور مالیاتی در خصوص فرار مالیاتی مطرح میشود.
تراکنش بانکی با توجه به اسناد و مدارکی که آنها را پشتیبانی میکنند به دو دسته تراکنشهای بانکی شفاف و تراکنشهای بانکی مشکوک تقسیم میشوند.
تراکنش بازگشت از خرید یا مغایرت بانکی
همه شما شاید دیده باشید که گاهی نسبت به انجام تراکنش بانکی (Bank transaction) اقدام میکنید، اما طرف مقابل از عدم انتقال وجه به حسابش خبر میدهد، به این نوع از تراکنش که به عنوان تراکنش بازگشت از خرید نیز شناخته میشود، در صورت بروز مشکل فنی در سیستم بانکی رخ میدهد و نقل و انتقالی صورت نمیگیرد.
در این نوع از تراکنشها حتی گاهی مبلغ از حساب طرف اول کسر میشود، اما بعد از گذشت مدت زمان تا 72 ساعت کاری مبلغ انتقال داده شده مجددا به حساب طرف اول برگشت میخورد؛ تراکنش بازگشت از خرید منجر به ایجاد مغایرت بانکی در حساب اشخاص میشود.
خطای تراکنش ناموفق
در موارد متعدد افراد در هنگام خرید یا انتقال وجه با پیام “تراکنش ناموفق” روبرو میشوند، این تراکنش بانکی زمانی رخ میدهد که اشخاص از رمز عبور اشتباه، رمز کارت مقصد اشتباه استفاده نمایند؛ در واقع تراکنش ناموفق به منزله پیامی است که از طرف سیستم بانکی در خصوص عدم تایید انتقال وجه صادر میگردد.
شماره تراکنش مالی
برای این که امکان ردیابی و پیگیری تراکنشها در آینده و در صورت نیاز وجود داشته باشد، به هر تراکنش مالی یا غیرمالی یک شماره تراکنش به صورت سیستمی تخصیص داده میشود، شماره تراکنش مالی در بین پایگاه داده بانک صادر کننده، پذیرنده و شبکه شاپرک مشترک است.
درباره هدایت و مقصد تراکنش بانکی
شاید از خود بپرسید که چگونه میتوان با استفاده از کارت بانکی یک بانک، اقدام به خرید از دستگاه کارتخوان فروشنده از یک بانک دیگر نمود؟ باید توجه کرد که در این نوع از تراکنش بانکی از یک واسطه به نام شبکه بانکی شاپرک استفاده میشود، در واقع این شبکه اقدام به هدایت مبلغ خرید از بانک مبداء به مقصد مینماید.
هر تراکنش مالی که صورت میگیرد دارای یک مبداء و یک مقصد است.،به عبارت دیگر به دریافت کننده وجه انتقالی مقصد تراکنش میگویند، در صورتی که مقصد تراکنشی وجود نداشته باشد یا مقصد تراکنشی انتخاب نشود، هیچ تراکنش مالی رخ نخواهد داد.
مالیات تراکنش مالی
یکی از جدیدترین انواع مالیاتها در ایران، مالیات تراکنشهای بانکی است؛ مالیات تراکنش بانکی ذهن افراد جامعه را به شدت درگیر کرده و ابهامات زیادی در این خصوص برای آنها ایجاد شده است، اما همانطور که در آشنایی با حسابداری مالیاتی نیز گفتیم، باید بدانید که هر تراکنش بانکی مشمول مالیات نیست یا به عبارتی تراکنشهای بانکی معاف از مالیات وجود دارد که در قانون مشخص شده است.
تعداد و مقدار پرداختهای الکترونیکی، انتقالهای وجه، خرید و فروش سهام و دیگر ابزارهای مالی از جمله عوامل تعیین کننده مالیات تراکنشهای بانکی هستند، قانون جدید مالیاتی تراکنشهای بانکی با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی و اقدامات پولشویی تصویب و به اجرا گذاشته شده است.
تراکنشهای معاف از مالیات
امروزه تراکنش بانکی و مالیات تبدیل به دو موضوع جدایی ناپذیر شدهاند و افراد جامعه به خصوص فعالان اقتصادی با این موضوع ارتباط زیادی دارند، در این قسمت به مواردی از تراکنش های بانکی معاف از مالیات طبق قانون جدید مالیاتی تراکنشهای بانکی اشاره شده است. به طور کلی تراکنشهای ذکر شده در تصویر زیر معاف از مالیات هستند.
از دیگر تراکنشهای معاف از مالیات میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
- تنخواههای واریزی به حساب اشخاص توسط کارفرما با تایید کارفرمای ذیربط
- دریافتها و پرداختهای سهامداران و اعضای هیات مدیرهی اشخاص حقوقی که طرف مقابل آن در دفاتر شخص حقوقی در حساب های دریافتنی و پرداختنی ثبت شده باشد.
- مبالغ دریافتی و پرداختی اشخاص به عنوان واسط، با توجه به فضای کسب و کار اشخاص حقیقی؛ در صورتی که ماهیت درآمدی آن توسط ادارهی امور مالیاتی اثبات نشود.
- تراکنش انتقالی بین حسابهای بانکی اشخاص در صورتی که مربوط به درآمد نباشد.
مالیات بر ارزش افزوده تراکنش مالی
در بسیاری از کشورها هنگامی که شخصی خدمات بانکی را دریافت یا ارائه میکند یا به عبارتی اقدام به انجام تراکنش مالی مینماید، باید بابت خدمات صورت گرفته نسبت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اقدام کند، اما در ایران چنین قانونی وجود ندارد.
به عبارت دیگر تراکنشهای بانکی مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمیشوند و در صورتی که این تراکنشها بابت معاملهای صورت بگیرد، در آن صورت است که باید افراد نسبت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اقدام کنند. مشمولیت، نحوه محاسبه و پرداخت مالیات ارزش افزوده دارای دستورالعمل مشخصی است که در این مقاله امکان ارائه مطالب بیشتر وجود ندارد.
نحوه محاسبه مالیات تراکنش بانکی
دستورالعمل سازمان امور مالیاتی و ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم تعیین کننده نحوه محاسبه مالیات تراکنش بانکی هستند، برای محاسبه مالیات تراکنش بانکی در واقع باید میزان فروش یا درآمد اشخاص محاسبه شود؛ برای این امر جمع تراکنشهای بی اثر یا معاف از جمع واریزی به همه حسابهای بانکی کسر میشود تا میزان درآمد محاسبه شود.
نکات مهم درمورد تراکنش مالی
در مورد تراکنشهای بانکی به خصوص مالیات تراکنش بانکی که موضوع تقریبا جدیدی نیز میباشد نکات فراوانی وجود دارد، در ادامه سعی بر این شده که به نکات مهمی در این خصوص اشاره شود.
سقف رسیدگی به تراکنشهای بانکی
-
- اشخاص حقیقی فاقد شغل که پرونده مالیاتی فعال ندارند تا سقف مبلغ 5 میلیارد ریال در سال
- مستمری بگیران نهادهایی مانند کمیته امام خمینی(ره) تا 10 میلیارد ریال در سال
- بازنشستگان ارگانهای مختلف تا سقف 20 میلیارد ریال
- طبق بخشنامه 200/99/16 دسته بندی تراکنش های مالی مشاغل و اشخاص به شرح 4 مورد زیر میباشد:
ردیف | دسته بندی تراکنش مالی مشاغل و اشخاص |
1 | اشخاص حقیقی یا حقوقی دارای یک پرونده |
2 | اشخاص حقیقی دارای بیش از یک پرونده در یک اداره کل |
3 | اشخاص حقیقی یا حقوقی فاقد پرونده |
4 | مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی و یا مالیات بردرآمد اتفاقی اشخاص حقیقی و حقوقی طبق نرخ مصوب ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم است. |
-
- اگر تراکنشهای بانکی اشخاص حقوقی در حکم درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی باشد، مالیات بر درآمد آن طبق نرخ ماده 105 ق.م.م و با فرمول “درآمد مشمول مالیات×25%” محاسبه و دریافت خواهد شد.
- دادنامه مورخ 16/ 05/ 1400 شعبه سوم دیوان عدالت اداری به غیر قانونی بودن تشخیص مالیات بر اساس تراکنش بانکی اشاره دارد.
راهکارهای پیشگیری از وقوع تراکنشهای بانکی مشکوک شامل موارد زیر میشود:
- تفکیک حسابها
- پیگیری و مسدود کردن حسابهای غیرفعال
- تعیین تکلیف کلیه تراکنشهای بانکی
نتیجه گیری
تقریبا عموم افراد جامعه به صورت روزانه با تراکنش مالی و تراکنش بانکی سروکار دارند، زیرا تمامی افراد برای خرید و فروش نیازهای روزانه، کالا و خدمات اقدام به پرداخت یا دریافت پول از طریق سیستم بانکی میکنند، به عملیات صورت گرفته جهت نقل و انتقال پول در سیستم بانکی تراکنش مالی میگویند.
در مقالهای که خواندید سعی بر آن شد که شما را با تراکنش مالی و تراکنش بانکی آشنا کنیم و ضمن آشنایی مباحثی از قبیل مالیات تراکنش بانکی و نکات مهم را نیز توضیح و شرح دهیم. در انتها اگر سوالی در خصوص موضوع مقاله و تراکنش بانکی و مالی خود دارید در قسمت دیدگاه از ما بپرسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
عضويت درخبرنامه