حسابداری قضایی چیست؟ یکی از اهداف جهان امروز حفظ حقوق شهروندی، امنیت اجتماعی افراد جامعه و در نهایت ارتقای آنهاست و در این راستا علم و تکنولوژی نیز به کمک جامعه و مجریان قانون آمده است، یکی از رشتههای نوپا در جهت کمک به شکایتهای مالی، حسابداری قضایی است.
اگر شما رشته حسابداری قضایی را در دانشگاه انتخاب کنید، بعد از اتمام موفقیت آمیز دوران تحصیل به عنوان حسابدار قضایی میتوانید در دادگاهها و سایر ارگانهای مرتبط در صورت نیاز مشغول به کار شوید و در حال حاضر فارغ التحصیلان رشته حسابداری متصدی امور مربوطه در دادگاهها هستند؛ اما رشته حسابداری قضایی به صورت تخصصی به برنامه مالی این امر میپردازد.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
کسانی که به این رشته نوپا علاقه دارند
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
حسابداری قضایی چیست؟
میدانیم که شاخههای حسابداری، شامل رشتههای حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی، حسابداری دولتی، حسابداری صنعتی و حسابداری مدیریت میباشد و به تازگی حسابداری قضایی را نیز به زیرشاخههای حسابداری اضافه نمودهاند.
همانطور که از نام رشته نیز مشخص است، حسابداری قضایی شاخهای از حسابداری است که ماهیتا با قضاوت دادگاهی مرتبطمیباشد و هدف از ایجاد این رشته این است که در گردآوری و ارائه اطلاعات مالی به عنوان یکی از شواهد و ادله، قاضی را در صدور حکم یاری کند.
اگر به عنوان یک حسابدار قضایی مشغول به کار شوید، باید با تکیه بر استدلالهای منطقی و قانونی، حقیقت مالی شرکتها را بررسی و شناسایی کنید، در صورتی که تخلف مالی در شرکتی رخ داده باشد در این صورت باید نسبت به بررسی تخلف و افشای آن اقدام نمایید.
طبق توصیف جامعه رسمی حسابداران آمریکا، رشته حسابداری قضایی رشتهای کامل از دانش حسابداری است که با استفاده از اصول حسابداری، نظریهها، فرضیهها و حقایق برای حل و فصل دعاوی حقوقی مورد استفاده قرار میگیرد.
حسابدار قضایی در ایران
وقوع تخلف مالی در شرکتها و سازمانها انکارناپذیر است، حسابرسان معتقدند که در بسیاری از موارد مربوط به تخلف رخ داده، کشف و رسیدگی آن بر عهده مدیریت است و از طرفی در مواردی نیز مدیریت با هماهنگی حسابرسان تخلف را مرتکب میشوند، در این گونه موارد است که حسابداری قضایی به کمک قانون خواهد آمد.
حسابرسی قضایی چیست؟
با اتمام دوران تحصیل در رشته حسابداری قضایی میتوانید در زمینه حسابرسی قضایی مشغول به کار شوید؛ با ورود به حسابرسی در قوه قضائیه در بخشهای مربوط به دادرسی و بازرسی نسبت به بازنگری و بررسی مستندات و مدارک مالی و غیر مالی اقدام میکنید تا از این طریق بتوانید مسائل مربوط به منازعات حقوقی مربوط به مشکلات مالی کمک نمایید.
حسابداری پزشکی قانونی
حسابداری پزشکی قانونی شاخهای از علم حسابداری است که در آن نسبت به بررسی پروندههای مربوط به کلاهبرداری مالی، اختلاس اقدام میکنید و برای از بین بردن مشکلات مالی سخت و پیچیده از طریق تحلیل، تشریح بیشتر و دستیابی به نتیجه بهتر و ایده آل اقدام میکنید.
وظایف حسابدار قضایی چیست؟
وظایف حسابدار قضایی شامل موارد زیر میباشد:
-
- بررسی اسناد و شواهد مالی هر مجموعه یا سازمان توسط حسابداری قوه قضاییه یا حسابداران قضایی
- ارائه خدمات قضایی
- تعیین خسارت در رابطه با تصادفات رانندگی
- کشف تقلبها و تخلف در شرکتها یا واحدهای تجاری
- برقراری ارتباط میان یافتههای حسابرسی شده با اسناد و آمار ارائه شده توسط واحدهای تجاری
- کمک به قضات در حل دعاوی مالی
تفاوت حسابدار قضایی و حسابرس
حسابداری قضایی و حسابرسی بنیان و خواستگاه تقریبا یکسانی دارند؛ اما این دو براساس نوع خدماتی که ارائه میدهند، از یکدیگر متمایز میشوند و در خصوص وظایف حسابداری قضایی که در پاراگراف قبل توضیحات لازم ارائه گردید.
اما اگر به عنوان حسابرس مشغول به فعالیت شوید باید با استفاده از قوانین و استانداردهای حسابرسی و تطابق اسناد مالی یک شرکت با فعالیتهای واقعی آن تلاش کنید تا از وقوع تخلفهای مالی جلوگیری نمایید.
نکته:
حسابرسی درگیر جرایم مالی نمیشود و مطابق قانون حسابرسی ایران مسئولیت پیشگیری و جلوگیری از جرایم و فسادهای مالی بر عهده مدیران شرکت است.
تفاوت کارشناس دادگستری با حسابدار قضایی
اگر به عنوان حسابدار قضایی (Forensic Accountant) بخواهید وارد قوه قضاییه شوید، از طریق طی مسیر تحصیل در این رشته به صورت تخصصی باید به هدفتان دست پیدا کنید؛ اما برای اینکه کارشناس دادگستری شوید، با تحصیل در رشته حسابداری و داشتن سابقه کاری باید ضمن شرکت و پذیرش در آزمون و نسبت به طی کردن دوره کارآموزی اقدام کنید.
شرح وظایف کارشناس حسابرسی قضایی
بعد از پذیرفته شدن در آزمون، طی کردن دوره کارآموزی و دریافت مجوز کارشناس حسابرسی قضایی در یکی از زمینههای کاری زیر میتوانید مشغول به کار شوید:
-
- حسابرسی امور خدماتی و بازرگانی و حسابهای بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی
- حسابرسی موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، از جمله بنیادها، شهرداریها و سایر موسسات عام المنفعه
- حسابرسی وزارتخانهها، سازمانها و موسسات دولتی و طرحهای عمرانی
- حسابرسی امور تولیدی و صنعتی
- حسابرسی امور مالیاتی
- حسابرسی بانکها، بیمهها و موسسات اعتباری
- حسابرسی امور بورس
شرح وظایف کارشناس حسابرسی قضایی
با فعالیت در هر یک از رشتههای ذکر شده در فوق، به عنوان کارشناس حسابرسی قضایی وظایفی به شرح 6 مورد زیر بر عهده خواهید داشت:
-
- بررسی اسناد و شواهد مالی شرکت
- بررسی وضعیت دعاوی حقوقی شرکت و تحلیل اسناد مربوط به آن
- تحلیل و توسعه نرم افزارهای مالی شرکت
- تنظیم قرارداد و رسیدگی به موارد نقض قراردادها
- بررسی سوابق حسابداری شرکت و شرکتهای همکار
- رسیدگی به مسائل قضایی و خدمات مربوط به آن
آموزش حسابداری قانونی و قضایی
برای آموزش حسابداری قانونی و قضایی به صورت تخصصی باید در رشته کارشناسی ارشد حسابداری قضایی تحصیل کنید و علاوه بر این میتوانید با داشتن مدرک حسابداری و مالی و با داشتن سایر شرایط اعلام شده، نسبت به شرکت در آزمون کارشناسان رسمی دادگستری و طی کردن دوره کارآموزی اقدام کنید.
ابزار آموزش حسابداری قانونی و قضایی
علاوه بر تحصیل، کارآموزی و نمونه پروندههای مالی موجود در دادگستری که به عنوان ابزارهای فراگیری و یا آموزش حسابداری قضایی و قانونی مورد استفاده قرار میگیرد، وجود نرم افزار حسابداری قانونی نیز یکی از ابزارهای مهم در آموزش حسابداری قانونی و قضایی است.
مهارت های حسابدار قضایی
برای اینکه کاری را به درستی انجام بدهید ابتدا باید مهارت مورد نیاز را کسب کنید و سپس اقدام کنید؛ مهارتهای حسابدار قضایی داشتن دانش و تسلط کافی به امور حسابداری، تسلط کافی بر کامپیوتر و سیستمهای تحت شبکه، بهره گیری از دانش روانشناسی، مهارت در برقراری ارتباط و آشنایی با راههای منجر به فساد مالی است.
رشته حسابداری قضایی
هر چند کارشناسان دادگستری در زمینه حسابدار قضایی سالهای سال است که فعالیت میکنند؛ اما رشته حسابداری قضایی به صورت تخصصی در ایران در تاریخ 1401/07/17 در دوره کارشناسی ارشد به تصویب رسیده است؛ یعنی شما میتوانید با تحصیل در این رشته به صورت تخصصی به عنوان حسابداری قضایی و حسابرسی قضایی مشغول به کار شوید.
دروس رشته حسابداری قضایی
دروس رشته حسابداری قضایی در ایران شامل سه بخش دروس پایه، درسهای تخصصی و دروس اختیاری است، از دروس اختیاری باید مجموعا 5 درس معادل 10 واحد را بگذرانید. لیست دروس رشته حسابداری قضایی به شرح زیر است:
دروس پایه | نام درس | دروس تخصصی | نام درس |
تئوری حسابداری | حسابداری قضایی(1) | ||
روش پژوهش در حسابداری | حسابداری قضایی(2) | ||
دعاوی امور تجاری، ثبتی و کارشناسی | داوری | ||
حقوق تجارت و قراردادها | کارآموزی قضایی | ||
جرم شناسی اقتصادی، کشف و پیشگیری |
و دروس اختیاری شامل موارد زیر میباشد:
-
- حسابداری امور مالیاتی
- حسابداری بازار سرمایه
- حسابداری بازار پولی و بانکی
- حسابداری بیمه
- حسابداری بخش عمومی
- تکنیک های تحلیل داده در حسابداری قضایی
- حسابرسی فناوری اطلاعات
- ارزشگذاری شرکت و اوراق بهادار
انواع حسابدار قضایی
با توجه به انواع رایج رسیدگیهای قضایی، حسابداری قضایی نیز انواع مختلفی دارد و با در نظر داشتن وضعیت و تخصصی که در طول دوره کارآموزی یا تحصیل پیدا میکنید و همچنین علاقهای که دارید، در یکی از زمینههای انواع حسابداری قضایی میتوانید فعالیت کنید.
زمینه های مهم در حسابداری قانونی و قضایی
مهمترین زمینهها در حسابداری قضایی را در موارد زیر نام بردهایم:
-
- سرقت مالی
- پولشویی
- افشای اسرار شرکت
- ورشکستگی، تسویه و انحلال شرکت
- ایجاد خسارت
- فرار مالیاتی
مراحل حسابداری قضایی
حسابداری قضایی از طریق بررسی مستندات و مدارک مالی و غیر مالی در مراحل مختلف دادرسی و بازرسی و همچنین از طریق کمی سازی مسائل مربوط به رویدادهای مالی انجام میشود؛ برای آنکه به مرحله بررسی مستندات برسید باید مراحلی را قبل از آن به عنوان مراحل حسابداری قضایی طی کرده باشید که این مراحل شامل موارد زیر میباشد:
-
- افشاء کنندگان ادعا
- بررسی و شناخت طرفین مدعی
- بررسی کنندگان ادعا
- وضعیت رسیدگی یا صدور دادخواست
- بررسی ادعا توسط شعبه قضایی
- مراحل کارشناسی رسمی
حسابداری قضایی چگونه به کشف جرم کمک میکند؟
به عنوان حسابدار قضایی برای اینکه بتوانید به مرحله کشف جرم برسید لازم است که اقداماتی را که در تصویر زیر توضیح دادهایم را انجام دهید.
نحوه ورود حسابداران به حوزه حسابداری قضایی
حسابداری قضایی یکی از رشتههای مهمی است که بازخورد بسیار مثبتی در امور دادگستری از جمله بررسی پروندههای مربوط به تخلف مالی، رسیدگی به دفاتر قانونی حسابداری، حسابرسی و حسابداری مالیاتی، بررسی صحیح و قانونی دفاتر و اظهارنامه مالیاتی دارد، برای آنکه وارد این رشته شوید میتوانید به روشهای زیر اقدام کنید:
-
- تحصیل در رشته حسابداری قضایی در دانشگاه
- شرکت در آزمون حسابداری قوه قضائیه
- اخذ گواهینامه بین المللی حسابداری قضایی (Forensic Accounting)
آزمون حسابداری قوه قضائیه
اگر میخواهید در رشته حسابداری و حسابرسی در آزمون حسابداری قوه قضائیه شرکت کنید باید از شرایط زیر برخوردار باشید:
-
- متدین به دین اسلام یا یکی از اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- داشتن تابعیت ایرانی
- نداشتن پیشینه کیفری
- عدم اعتیاد به مواد مخدر
- داشتن حداقل 25 سال سن
- داشتن شرایط جسمی لازم
- داشتن معافیت یا کارت پایان خدمت برای آقایان
- داشتن مدرک معتبر از رشته های حسابداری و حسابرسی، مدیریت مالی، علوم بانکی، مدیریت بازرگانی و مدیریت صنعتی
- داشتن گواهی معتبر مبنی بر اشتغال به کار به مدت حداقل 5 سال
گواهینامه بین المللی حسابدار قضایی
بعد از اینکه به عنوان حسابداری و حسابرسی قوه قضاییه پذیرفته شدید، برای پیشرفت شغلی خود میتوانید نسبت به اخذ گواهینامههای بین المللی زیر اقدام کنید:
-
- گواهی CFE یا Certified Fraud Examiner
- گواهی CFA یا Certified Forensic Accountant
- گواهی CFF یا Certified Financial Forensics
درآمد حسابدار قضایی و مشاغل مرتبط با آن
در نهایت شاید مهمترین سوالی که برای بسیاری از علاقه مندان به رشته حسابداری قضایی پیش بیاید این است که درآمد حسابدار قضایی و مشاغل مرتبط با آن چقدر است، در این خصوص اگر به عنوان حسابدار قضایی استخدام شوید، مطابق قانون کار دریافتی خواهید داشت.
اما در صورتی که به عنوان کارشناس رسمی دادگستری رشته حسابداری قضایی و حسابرسی قضایی مشغول به کار شوید، میزان درآمد شما به میزان علم، دانش، مهارت و همچنین تعداد پروندههایی که به شما ارجاع داده میشود بستگی خواهد داشت؛ بنابراین نمیتوان مبلغ دقیقی در این خصوص بیان کرد.
نتیجه گیری
با توجه به گسترش کلاهبرداریها، اختلاس و تقلب حضور یک فرد آشنا به امور مالی و حسابداری در فرآیند بررسی پروندههای مالی الزامی به نظر میرسد، در همین راستا هر ساله رشته حسابداری قضایی در ایران تحت آزمون کارشناسان رسمی دادگستری اقدام به جذب کارشناس میکند.
در مقالهای که خواندید موارد مهم آموزش حسابداری قانونی و قضایی و وظایف حسابدار قضایی را به صورت کامل و واضح برایتان شرح دادیم تا اگر قصد تحصیل در این رشته را دارید بتوانید اقدامات لازم را انجام دهید، در انتها اگر سوال، پیشنهاد و نظری در خصوص آموزش حسابداری قانونی و قضایی دارید میتوانید از طریق دیدگاه با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.