چیزی از ریالی کردن انبار میدانید؟ وقتی وارد شرکتهای بازرگانی، تولیدی یا خدماتی میشوید، یکی از بخشهای مهم شرکت بخش انبار است، اگر شما نتوانید انبار را به خوبی کنترل کنید، در تولید یا فروش کالا و محصولات دچار مشکل خواهید شد و برنامه مالی موسسه نابود میشود، زیرا اقلام و موجودیهای انبارها قسمت عظیمی از داراییهای یک شرکت را تشکیل میدهند.
برای کنترل انبار باید سیستم حسابداری انبار را به درستی پیاده و اجرا کنید تا بتوانید به اهداف مورد نظر دست پیدا کنید، به مجموعهای از عملیاتها و فرآیندهای حسابداری که موجودی انبار را مشخص میکند، حسابداری انبار میگویند و یکی از کارهایی که در حسابداری انبار باید انجام دهید، ریالی کردن انبار است که در مقاله پیش رو با جزییات بیشتری شرح خواهیم داد.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
انبارداران و سرپرستان انبار
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
ریالی کردن یعنی چه؟
مطالب مرتبط:
تمامی اطلاعاتی که در قسمت اصول انبارداری ثبت میشوند، به صورت مقداری و ریالی هستند و با توجه به اینکه در ابتدا به صورت مقداری/تعدادی کالا وارد انبار میشود باید به صورت ریالی نیز ثبت شود.
بدین منظور باید نسبت به قیمت گذاری کالاها اقدام کنید که به این قیمت گذاری، ریالی کردن انبار میگویند، به عبارت دیگر وقتی کالایی وارد انبار میشود، فقط از نظر تعدادی رسید انبار میشود.
حال برای اینکه موجودی کالا را در ابتدای دوره و انتهای دوره از نظر ریالی داشته باشید تا بتوانید محاسبات مالی و بهای تمام شده را انجام دهید؛ باید نسبت به ثبت ریالی کالاها اقدام کنید که به محاسبات مربوط به ثبت ریالی کالاها، ریالی کردن انبار میگویند.
اهمیت ریالی کردن انبار
اگر شما به عنوان حسابدار در یک مجموعه مشغول به کار هستید، باید بدانید که یکی از وظایف شما در فرآیند حسابداری انبار، تبدیل ارزش کالا به ارزش ریال یا ریالی کردن اسناد انبار است؛ زیرا محاسبه ریالی کالا/کالاها بر تعیین بهای تمام شده و در نهایت سود شرکت تاثیر زیادی دارد.
مزایای ریالی شدن انبار
اصلیترین مزیت ریالی کردن انبار تعیین بهای تمام شده کالای فروش رفته یا ساخته شده است، همانطور که میدانید استفاده از بهای تمام شده برای تهيه صورتحساب مالی، ارائه اظهارنامه مالياتی و در نهایت محاسبه سود یا زیان یک دوره مالی است، بنابراین مزیت ریالی کردن انبار در محاسبه سود یا زیان شرکت است.
روشهای مختلف ریالی شدن انبار
در حسابداری انبار شما باید نسبت به ریالی کردن انبار اقدام کنید، با ریالی کردن اسناد انبار، به راحتی میتوانید موجودیهای انبار را کنترل کنید، کنترل و ارزیابی موجودی انبار نیز با دو هدف محاسبه بهای تمام شده کالای فروخته شده و محاسبه میزان دارایی موجود در انبار انجام میشود.
روش FIFO در ریالی کردن اسناد انبار
در روش FIFO فرض را بر این داشته باشید که اولویت مصرف برای کالاهای موجود در انبار با کالاهایی است که زودتر وارد انبار شدهاند، به عبارتی بعد از اینکه کالایی از انبار خارج شد، آنچه در انبار میماند، کالایی است که اخیرا خریداری شده است و روش FIFO روشی سازگار با گردش انبار بسیاری از شرکتها است.
روش LIFO در ریالی کردن اسناد انبار
برعکس روش FIFO در روش LIFO اولویت مصرف یا خروج از انبار با کالاهایی است که دیرتر خریداری شدهاند، در نتیجه وقتی بخشی از یک کالا از انبار خارج میشود، کالایی که باقی میماند، کالایی است که زودتر خریداری شدهاند و با افزایش قیمت سالانه و فروش آخرین اقلام خریداری شده، هزینه کالاها بیشتر و در نهایت سود ناخالص کمتری محاسبه می شود.
در روشهای ریالی کردن اسناد انبار باید به 2 نکته توجه داشته باشید:
-
- در روش FIFO هر چند با فروش کالا سود ناخالص بیشتری برای شرکت در پی دارد، اما میزان مالیات دورهای نیز افزایش پیدا میکند.
- در روش LIFO با فروش کالا سود ناخالص کمتر و در نهایت میزان مالیات دورهای نیز کاهش پیدا میکند.
روش میانگین موزون در ریالی کردن اسناد انبار
اگر در شرکتی کار میکنید که نوسان قیمتی کالاهای مورد نیاز برای خرید بسیار کم میباشد، در این صورت بهتر است از روش میانگین موزون برای ریالی کردن انبار استفاده کنید، در این روش بهای تمام شده هر واحد موجودی، براساس میانگین بهای تمام شده کل موجودی محاسبه میشود.
روش شناسایی ویژه در ریالی کردن اسناد انبار
اگر در شرکتی کار میکنید که کالاهای گران قیمت و کمیابی مانند جواهرات، آثار هنری دارد، بهتر است که از روش شناسایی ویژه استفاده کنید، در این روش هر کدام از کالاهای موجود در انبار از زمان ورود به انبار تا هنگام فروش را باید ردیابی کنید، یعنی هر کالا به قیمت خرید شناسایی میشود.
عملیات انبار در ریالی کردن
خروجیهای انبار باید طبق ورودیها قیمت گذاری شوند، همانطور که میدانید روشهای مختلفی برای قیمت گذاری کالا و خدمات وجود دارد، انتخاب روش ریالی کردن انبار به نوع کالا، روش فعالیت شرکت، ارزش کالا بستگی دارد و در نتیجه شما باید در خصوص انتخاب روش باید به تمامی موارد مهم دقت کنید.
ریالی کردن کالا به کالا
ریالی کردن کالا به کالا یعنی اینکه هر کالایی را انتخاب کنید و سپس حواله خروجی که همان اسناد صادره است را براساس روشهای مختلف ریالی کردن انبار ریالی کنید، در ریالی کردن باید به انبار، نوع کالا، مبلغ و تعداد دقت شود تا کالایی به اشتباه ریالی نشود.
ریالی کردن اسناد انبار
اسناد انبار یا در واقع همان حوالههای خروجی انبار هستند، این اسناد زمانی صادر میشوند که بعد از طی مراحل مربوط به درخواست کالا، کالایی از انبار خارج و به واحد یا شخص درخواست دهنده تحویل داده میشوند، منظور از ریالی کردن اسناد انبار همان ریالی کردن انبار یا ریالی کردن کالا است.
ریالی کردن رسید خرید انبار
یکی از اسناد مثبته انبار رسید خرید انبار است، رسید انبار نشان دهنده این است که کالا یا کالاهایی که شرکت اقدام به خریداری کرده وارد انبار شده و در محل مشخص قرار گرفته است؛ برای اینکه اطلاعات مربوط به رسید انبار را به سند حسابداری تبدیل کنید، باید رسید خرید انبار را ریالی کنید.
با هدف ریالی کردن رسیدهای انبار یا اسناد وارده به انبار باید صورتحساب خرید یا بهای تمام شده کالای مورد نظر را محاسبه و سپس مطابق آن عملیات ریالی کردن انبار را انجام دهید.
ریالی کردن انبار در نرم افزار انبار
امروزه با توجه به گسترش نرم افزارهای حسابداری و در راستای آن نرم افزار انبارداری، ریالی کردن انبار در نرم افزار انجام میشود، روند ریالی کردن انبار در نرم افزار انبار در نرم افزارهای مختلف تقریبا مشابه یکدیگر است؛ برای ریالی کردن انبار باید از قسمت مدیریت اسناد انبار اقدامات لازم را انجام بدهید.
گزارش کاردکس ریالی چیست؟
وقتی که دورهای را در نرم افزار انبار ریالی کرده باشید، سپس میتوانید نسبت به اخذ گزارش کاردکس ریالی اقدام کنید، با مطالعه و بررسی گزارش کاردکس ریالی میتوانید اطلاعات بسیار مفیدی از نحوه ارزش گذاری کالای مورد نظر در سیستم انبار بدست آورید.
اگر نمیدانید کاردکس انبار چیست و چه کاربردی دارد، باید بگوییم که گزارش کاردکس یکی از پرکاربردترین و پر استفادهترین گزارشهای حسابداری است، اگر شما میخواهید در یک شرکت گزارشی از ورود و خروج و موجودی کالای انبار در ابتدای دوره، طی دوره و انتهای دوره طبق قیمت خرید داشته باشید، باید از گزارش کاردکس ریالی استفاده کنید.
ریالی کردن رسید انبار
رسید انبار به عنوان یکی از اسناد مثبته انبار است، رسید انبار نشان دهنده این امر است که کالای خریداری شده وارد انبار شده و در محل مشخص قرار گرفته است؛ اگر بخواهید برای هر رسید انباری سند حسابداری صادر کنید، ابتدا باید رسید انبار را ریالی کنید و برای ریالی کردن رسید خرید انبار از بهای تمام شده کالای مورد نظر استفاده باید استفاده کنید.
نکته:
برای ریالی کردن رسید انبار از نوع خرید از بهای تمام شده خرید با توجه به فاکتور خرید و برای رسید انبار از نوع تولید باید قیمت تمام شده کالای ساخته شده استفاده کنید.
آموزش ریالی کردن اسناد انبار در نرم افزار حسابداری فرداد
اگر در یک شرکت امکان کنترل و دسترسی سریع به اطلاعات کالا و انبار داشته باشید، در این صورت در مدیریت انبار میتوانید موفق عمل کنید، برای این منظور میتوانید از نرم افزار انبارداری کاملا یکپارچه فرداد استفاده کنید؛ برای ریالی کردن اسناد انبار باید ابتدا اسناد را قطعی و سپس ریالی کنید.
مهم ترین پرسش و پاسخ های ریالی کردن انبار
هر چند در مطالب قبل تلاش بر این شد که شما با موضوع ریالی کردن انبار آشنا شوید، اما برای شناخت بیشتر موضوع در ادامه به چند پرسش مربوط به نحوه حذف ریالی انبار، دلایل ریالی نشدن کالاها، نحوه به دست آوردن مانده ریالی انبار، محاسبه ریالی کالاها پاسخ داده شده است.
حذف ریالی انبار چگونه است؟
با توجه به آنکه امروزه عملیات انبار از جمله ریالی شدن انبار را به صورت سیستمی و نرم افزاری انجام میدهید، برای اینکه حذف ریالی انبار را نیز انجام دهید، باید از سیستم انبار یا نرم افزار انبارداری استفاده کنید، برای حذف ریالی انبار محاسبه ریالی کالا را انتخاب و با انتخاب کالا یا کالاهای مورد نظر از گزینه حذف ریالی انبار باید استفاده کنید.
مانده ریالی انبار چگونه به دست میآید؟
در سیستمهای انبارداری و حسابداری انبار، برای محاسبه مانده ریالی انبار از دو روش دائمی و ادواری میتوانید استفاده کنید، در روش دائمی با ورود یا خروج کالا از انبار، در رسید و حواله انبار، علاوه بر اطلاعات تعدادی، اطلاعات ریالی را هم باید ثبت کنید تا همیشه مقدار و مانده ریالی انبار را داشته باشید.
در روش ادواری پس از دریافت رسید و حواله انبار، فقط باید اطلاعات تعدادی کالا را ثبت کنید. به علت پیچیدگی محاسبات ریالی و ثبت اسناد آن، از محاسبه ریالی صرف نظر میکنید و در زمان بستن حسابها و تهیه صورتهای مالی باید نسبت به محاسبات ریالی و درج ارقام اقدام کنید.
دلایل ریالی نشدن کالاها چیست؟
اگر شما با نرم افزار انبارداری کار میکنید، گاهی در زمان ریالی کردن انبار اتفاق میافتد که سیستم خطا میدهد و کالا یا کالاهایی ریالی نمیشود، علت ریالی نشدن کالاها میتواند عوامل زیر باشد که با رفع آن ایرادها مجددا میتوانید نسبت به ریالی کردن کالا اقدام کنید:
ردیف | دلایل ریالی نکردن کالاها |
1 | عدم تایید رسید انبار توسط انباردار |
2 | عدم ثبت فی یا مبلغ در رسید انبار برای کالا |
3 | عدم ثبت فاکتور |
4 | عدم ثبت اسناد انبار |
محاسبه ریالی کالاها چگونه انجام می شود؟
محاسبه ریالی کالاها در واقع همان ریالی کردن انبار است که در سیستمهای دائمی یا ادواری و با استفاده از روشهای لایفو، فایفو، شناسایی ویژه و میانگین موزون صورت میگیرد. انتخاب روش بستگی به نوع و جنس کالا، ارزش کالا، نوع شرکت دارد.
نتیجه گیری
محاسبه بهای تمام شده کالاهای موجود در انبار برای انجام عملیات بعدی و در نهایت محاسبه سود (زیان) شرکت در یک دوره مشخص مالی الزامی است، محاسبه بهای تمام شده که از طریق ریالی کردن انبار امکان پذیر است، با استفاده از دو سیستم ادواری و دائمی امکان پذیر است.
در مقالهای که خواندید روشهای ریالی کردن اسناد انبار را توضیح دادیم و اصطلاحات انبارداری را نیز شرح داده شد، در انتها اگر سوالی دارید و یا پیشنهادی در مورد موضوع مقاله دارید در قسمت در قسمت دیدگاه برایمان بنویسید، کارشناسان در اسرع وقت پاسخ خواهند داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
سلام مرسی از مقاله خوبتون
یه سوال دارم کدوم روش ریالی کردن انبار بهت از بقیه هست؟
سلام وقت بخیر
انتخاب بهترین روش ریالی کردن انبار( ارزش گذاری موجودی کالا) به چند عامل بستگی دارد، از جمله نوع کسب وکارهاف نوع کالا، شرایط بازار، و اهداف مالی شرکت بستگی دارد.
1. روش فایو: در این روش فرض می کند کالاهایی که اول وارد انبار می شوند، اول هم از انبار خارج می شوند. در شرایط تورمی این روش معمولا منجر به بالاترین سود خالص می شود، زیرا کالاهای ارزان تر ابتدا به فروش می رسند. همخوانی بهتری با جریان فیزیکی موجودی در بسیاری از صنایع دارد. معایب در شرایط تورمی ممکن است موجودی های پایانی با قیمت های پایین تر ثبت شوند که ارزش واقعی موجود را نشان می دهد
2. روش لایفو: در این روش کالاهای که آخر وارد انبار می شوند، اول خارج می شود. در شرایط تورمی، هزینه های بالاتری برای کالای فروش رفته ثبت می شود که منجر به کاهش سود مشمول مالیات می شود. معایب در برخی کشورها به دلیل عدم همخوانی با جریان فیزیکی موجودی ممنوع است. ممکن است منجر به ارزش گذاری کمتر موجودی پایانی شود.
3. روش میانگین موزون: هزینه ها به صورت میانگین محاسبه می شود.که منجر به تثبیت قیمت کالا می شود. ساده تراز سایر روش ها و کمترین میزان نوسان در سودخالص را دارد.
معایب ممکن است در شرایط تورمی یا کاهش قیمت ها، دقت کمتری داشته باشد.
4. روش شناسایی خاص: هر کالای خریداری شده به طور خاص شناسایی و ارزش گذاری می شود. دقت بالایی دارد و ارزش واقعی موجودی را نشان می دهد.معایب زمان بر و پیچیده است، به خصوص در صنایع با تنوع بالای کالا.
پس نتبجه می گیریم با توجه به موارد بالا ارزش گذاری موجودی کالا بستگی به نوع کالا وصنعت در صنایعی که گردش کالا سریع است، روش فایفو ممکن است بهتر باشد.
شرایط اقتصادی و تورمی روش لایفو می تواند به کاهش بار مالیاتی کمک کند.
اهداف مالی برخی شرکتها ممکن است به دنبال روش هایی باشند که سود را تثبیت یا کاهش دهند تا مالیات کمتری پرداخت کنند. در نهایت، انتخاب روش مناسب باید با توجه به شرایط خاص شرکت و با مشاوره حسابداران و مشاوران مالی انجام شود.