زیرسیستم در حسابداری چگونه اعمال میشود و قابلیت های زیرسیستم حسابداری چیست؟ حسابداری چیست ؟ حسابداری مجموعهای از فعالیتهای مالی است که شما در یک واحد تجاری انجام میدهید تا در نهایت بتوانید به میزان سود یا زیان واحد تجاری در یک دوره مالی مشخص دست پیدا کنید.
فعالیتهای مالی با توجه به حجم فعالیت شرکت میتواند برای برنامه حسابداری از چند سند مالی محدود تا سندهای مالی مختلف شامل سندهای ریالی، ارزی وغیره باشد، اگر شما در واحد مالی یک مجموعه به فعالیت مشغول هستید، آشنایی با زیرسیستم حسابداری برای شما الزامی میباشد؛ بنابراین با هدف شناخت بیشتر موضوع مقاله پیش رو به بررسی موضوعات سیستم حسابداری پرداختهایم.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته حسابداری
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
زیرسیستم چیست؟
برای این که خودرو به حرکت در بیاید باید قطعات و اجزای مختلف آن به صورت منظم فعالیت تخصیص داده شده را انجام بدهند؛ حال اگر خودرو را به عنوان سیستم در نظر بگیرید، قطعات مختلف آن به عنوان زیر سیستم شناخته میشوند، به طور کلی وقتی سیستمهای بزرگ به قسمتهای کوچک تقسیم میشوند، به آن قسمتها زیرسیستم میگویند.
زیرسیستم در حسابداری چیست؟
هر سیستمی را که در نظر بگیرید خود دارای زیر مجموعه و یا زیر سیستمهایی است، سیستم اطلاعات حسابداری نیز برای اینکه بتواند وظایف خود را به خوبی انجام بدهد، به قسمتهای کوچکتر به نام زیرسیستم حسابداری تقسیم میشوند، در حسابداری، نرم افزار حسابداری شرکتی به عنوان سیستم و زیر سیستمهای آن به عنوان زیرسیستم در حسابداری است.
مزایا و کاربرد زیرسیستم در حسابداری
زیرسیستم حسابداری در واقع به عنوان اجزا و قطعات اصلی سیستم حسابداری شناخته میشوند، استفاده از زیرسیستم حسابداری منجر به تقسیم کارها، مدیریت هزینه، افزایش دقت، امکان اخذ گزارش و اطلاعات موردنیاز، امکان صدور سند حسابداری در زیرسیستم تخصیص داده شده میشود.
قابلیت های زیرسیستم حسابداری
هدف از تقسیم سیستم حسابداری به زیرسیستم در حسابداری استفاده از امکانات و قابلیت های زیرسیستم حسابداری مالی است؛ زیرا با استفاده از این امکانات برنامه ریزی، کنترل مالی و تقسیم وظایف برای مدیر مالی امکان پذیر میشود، از جمله قابلیت های زیرسیستم حسابداری به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
-
- وجود گروه حساب های پیش فرض در سیستم و امکان ویرایش آنها
- قابلیت تعریف حسابها و سرفصل های حسابداری با سطوح مختلف
- امکان ثبت اتوماتیک سند حسابداری
- امکان دسته بندی هزینههای مرتبط با هر پروژه یا فعالیت
- سوابق رسید تمامی دریافتها و پرداختها
- گروه بندی پیشرفته اشخاص به صورت درختی
- مدیریت لیست اشخاص
زیرسیستم حسابداری مالی
شرکتها برای اینکه بتوانند حسابداری جامع در سیستم خود پیاده کنند، باید از نرم افزارهای حسابداری استفاده کنند؛ اما شاید از خود بپرسید که حسابداری جامع چیست؟ حسابداری جامع عبارت است از حسابداری که تمامی فرآیندهای مالی موجود در شرکت را شامل میشود.
احتمالا کم و بیش در دوره حسابداری مقدماتی میدانید که شرکتها برای انجام حسابداری جامع باید از نرم افزارهای حسابداری استفاده کنند؛ نرم افزار حسابداری که به عنوان سیستم حسابداری شناخته میشود، دارای زیر سیستمهایی است که شرکتها مطابق فعالیت و نیاز خود باید از زیرسیستم حسابداری استفاده کنند.
ویژگیهای کلی زیرسیستم در حسابداری مالی
یک زیرسیستم حسابداری ویژگیهایی دارد که موجب بهبود شرایط کاری شرکتها میشود، از جمله ویژگیهای و قابلیت های زیرسیستم حسابداری مالی به موارد زیر میتوانیم اشاره کنیم:
ردیف | ویژگیها و قابلیت های زیرسیستم حسابداری |
1 | دفترداری |
2 | مدیریت اسناد حسابداری |
3 | مرور حسابها |
4 | صورت حساب مالی |
5 | یکپارچگی |
6 | گزارش ها |
امکانات زیرسیستم در حسابداری مالی
با استفاده از امکانات زیرسیستم در حسابداری مالی میتوانید گزارشهای کلی از وضعیت مالی کسب و کار از نرم افزار حسابداری دریافت کنید که با اتکا بر این گزارشها میتوانید برای بهبود شرایط کسب و کار خود برنامه ریزی مناسبتری داشته باشید، هر کسب وکاری متناسب فعالیت کاری خود از امکانات زیرسیستم در حسابداری مالی استفاده میکند.
به عنوان مثال فروشگاهی که از نرم افزار فروشگاهی حسابداری استفاده میکند، باید امکانات مختص به حسابداری فروشگاهی استفاده کند و برخی از امکانات زیرسیستم در حسابداری پیشرفته فروشگاهی شامل موارد زیر میشود:
-
- حسابداری چند سطحی
- کنترل عملیات مالی فروشگاه طبق اصول حسابداری
- تعریف درختواره
- تعریف تفصیلی شناور
- صدور اسناد خودکار و دستی
- مشاهده عملیات مالی سیستم
- امکان صدور اسناد تجمیعی و تفکیکی
- محاسبه بهای تمام شده
- گزارشهای مرور حساب، ترازنامهای و صورت سود و زیان
معرفی زیر سیستم های فرداد
نرم افزار حسابداری فراداد، نرم افزاری گسترده است که با توجه به نیازهای کسب و کارها طراحی و تولید شده است و بر مبنای اطلاعات پایه حسابداری شامل تعریف اشخاص، حسابها، تعریف ارز در فرداد و نرخ تبدیل آنها، تفصیلیها، مراکز هزینه و دورههای مالی، میتوانید رویدادهای مالی بنگاه اقتصادی خود را در زیرسیستم حسابداری مالی فرداد ثبت کنید.
مهمترین ویژگیها و قابلیت های زیرسیستم حسابداری مالی فرداد موارد زیر میباشد:
-
- ثبت دقیق سوابق
- اتوماسیون و یکپارچگی
- امنیت و حفاظت از دادهها
- امکان گزارشدهی و تحلیل
- مقیاسپذیری و سازگاری با سایر سیستمها
زیرسیستم در حسابداری بازرگانی فرداد
نرم افزار حسابداری بازرگانی فرداد یکی از بستههای حسابداری فرداد است که برای شرکت بازرگانی طراحی و تولید شده است، سیستم حسابداری بازرگانی فرداد، دارای زیرسیستمهایی به شرح زیر میباشد:
-
- زیر سیستم عمومی
- زیر سیستم حسابداری
- زیر سیستم دریافت و پرداخت
- زیر سیستم مدیریت مشتریان و فروش
- زیر سیستم تامین کنندگان و انبار
- زیر سیستم حقوق و دستمزد
زیرسیستم در حسابداری تولید در نرم افزار فرداد
یکی از مسائل اصلی در شرکتهای تولیدی محاسبه بهای تمام شده است؛ بنابراین سیستم حسابداری فرداد برای اینکه بتواند جوابگوی نیازهای شرکتهای تولیدی نیز باشد، علاوه بر زیر سیستمهای بازرگانی نرم افزار فرداد که در مطالب قبل نام برده شد، زیر سیستم اموال و داراییهای ثابت را نیز به زیر سیستم تولید خود اضافه نموده است.
زیرسیستم در حسابداری خدماتی فرداد
در یک سیستم اطلاعات حسابداری خدماتی ثبت اطلاعات مربوط به فروش، ارائه خدمات عمده رویدادی است که باید در سیستم حسابداری ثبت شود، همانند سایر شرکتها در شرکتهای خدماتی ثبت و طبقهبندی تراکنشهای مالی دارای اهمیت زیادی است و سیستم حسابداری فرداد زیر سیستمهای زیر را برای نرم افزار شرکت خدماتی طراحی و راه اندازی کرده است:
-
- زیر سیستم عمومی
- زیر سیستم حسابداری
- زیر سیستم دریافت و پرداخت
- زیر سیستم مدیریت مشتریان و فروش
زیرسیستم در حسابداری نرم افزار پیمانکاری فرداد
شرکتهای پیمانکاری باید استانداردهای حسابداری خاص خود را رعایت کنند؛ بنابراین برای اینکه در محاسبات مربوط به ثبت تراکنشهای مالی، مالیات، بیمه، دریافت و پرداختها دچار مشکل نشوند، بهتر است که از سیستمهای حسابداری استفاده کنند، نرم افزار فرداد با داشتن زیر سیستمهای زیر، فعالیتهای پیمانکاری را نیز تحت پوشش قرار داده است:
-
- زیر سیستم عمومی
- زیر سیستم حسابداری
- زیر سیستم دریافت و پرداخت
- زیر سیستم مدیریت مشتریان و فروش
- زیر سیستم حقوق و دستمزد
نکته:
علاوه بر زیر سیستمهایی که در نرم افزار حسابداری فرداد به آنها اشاره شد، زیر سیستمهای مهم دیگری نیز وجود دارد که شرکتها با توجه به نوع فعالیت خود میتوانند از آن استفاده کنند. به عنوان مثال زیر سیستم تنخواه فرداد یکی از زیر سیستمهای پرکاربردی است که اکثر شرکتها از این زیر سیستم برای تعریف تنخواهدار، صورت هزینه تنخواهدار، پرداخت یا دریافت از تنخواه دار استفاده میکنند.
تفاوت سیستم و زیر سیستم
سیستمها ماژولهای اصلی نرمافزار هستند که هر کدام عملیات خاصی را انجام میدهند، به عنوان مثال در یک سیستم حسابداری، سیستم فروش فرآیند مربوط به عملیات مالی و مشتریان را انجام میدهد؛ اما همین سیستم فروش دارای زیر سیستمهایی مانند تخفیفات پلکانی است که عملیات مربوط به برخی از مشتریان خاص را انجام میدهد.
تاثیر زیرسیستم در حسابداری بر مدیریت مالی
تهیه و تنظیم صحیح و به موقع گزارش اطلاعات مالی یک شرکت از ضروریات مدیریت مالی آن شرکت است؛ یعنی باید گزارش به گونهای باشد که علاوه بر به روز بودن قابلیت اتکا نیز داشته باشد تا مدیریت مالی بتواند با تهیه گزارشها تصمیمهای مناسبی بگیرد.
با هدف ثبت، ذخیره و کنترل اطلاعات مالی و در نهایت تهیه گزارشهای مالی و مدیریتی هر کسب وکاری باید از سیستمهای حسابداری استفاده کند، از آنجایی که وجود سیستم حسابداری آمیخته با وجود زیر سیستمها است؛ بنابراین زیرسیستم های حسابداری تاثیر قابل توجهی بر بر مدیریت مالی دارد.
برای برخی از کاربران نمایش گزارشها به صورت نهایی و نموداری در نرم افزارهای حسابداری بسیار مهم است؛ بنابراین طراحان و تولید کنندگان برخی از نرم افزارهای حسابداری زیر سیستمی تحت عنوان “گزارشها و نمودارهای مدیریتی” را به حسابداری و مدیریت خود اضافه کردهاند.
نتیجه گیری
در هر کسب وکاری باید اطلاعات مالی شناسایی، ثبت و گزارش شوند، اما باید توجه داشته باشید که انجام عملیات مذکور باید براساس مبنایی مشخصی باشد تا قابلیت ارائه به مراجع قانونی را داشته باشد؛ کسب و کارها برای اینکه در این زمینه دچار مشکل نشوند از نرم افزارها یا سیستم حسابداری دارای زیرسیستم حسابداری استفاده میکنند و از قابلیت های زیرسیستم حسابداری بهره میگیرند
در مقالهای که خواندید تمام موارد مهم و ضروری امکانات زیرسیستم در حسابداری را به همراه قابلیت های زیرسیستم حسابداری به شما توضیح دادیم تا بتوانید سیستم و زیرسیستم مناسبی برای سازمان خود انتخاب کنید. در انتها اگر سوالی دارید میتوانید در قسمت دیدگاه برایمان همراه با نظراتتان بنویسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.