سود تقسیمی یا DPS چیست؟ شرکتها مطابق قانون در پایان دوره مالی باید نسبت به تهیه و تنظیم صورتهای مالی خود اقدام کنند که یکی از صورتهای مالی در نرم افزار مالی صورت سود و زیان است؛ در صورتی که طی یک دوره مالی نتیجه فعالیت شرکت منجر به سود شده باشد، طبق تصمیمات مدیریتی بخشی از سود به سهامدران پرداخت میگردد.
در مقاله پیش رو در خصوص سود تقسیمی یا DPS و سود هر سهم توضیحاتی را ارائه خواهیم داد تا با انواع سود آشنا شوید؛ اگر قصد یادگیری سود را دارید مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
سرمایه گذاران
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
سود تقسیمی چیست؟
در دوره حسابداری گفتیم که شرکتها بعد از آنکه درآمدهای خود را محاسبه و هزینهها را از درآمدها کسر کردند، در صورتی که فزونی درآمد بر هزینه داشته باشند، سودده بوده و باید مطابق قانون نسبت به توزیع بخشی از سود خود بین سهامداران اقدام کنند و به این سود تقسیم شده در پایان سال به ازای هر سهم، سود تقسیمی یا DPS گفته میشود.
اهمیت سود تقسیمی برای سهامداران
وقتی شرکتی در پایان دوره مالی خود میتواند سود تقسیمی یا DPS داشته باشد و از طرفی بخشی از سود خود را در توسعه فعالیتهای خود استفاده کند، این امر نشان دهنده رشد شرکت در طول یک دوره مالی است؛ بنابراین صرف از نظر از نوسانات قیمتی بازار، شرکت سودده از نظر سرمایه گذاری قابل اطمینان و ریسک سرمایه گذاری کمتری دارد.
دلایل علاقه سهامداران به سود تقسیمی
برای یک سرمایه گذار مسئلهای که مهم است، میزان واقعی و خالص عایدی حاصل از سرمایه گذاری است؛ بنابراین هنگامی که سود تقسیمی یا DPS به سهامدران پرداخت میشود، آنها احساس میکنند که به اهداف سرمایه گذاری خود رسیدهاند و در نتیجه همین امر سبب باقی ماندن سرمایه گذار و گاهی تبلیغ برای جذب سرمایه گذار جدید میشود.
وقتی یک سرمایه گذاری بتواند در پایان هر دوره سودی عاید سرمایه گذار کند، در نظر سهامدار، آن سرمایه گذاری توانسته کاهش قدرت خرید ناشی از تورم را جبران کند و علاوه بر این مالیات سود تقسیمی نرخی بسیار پایین دارد و یا دارای نرخ صفر مالیات است که همه این عوامل منجر به علاقه سهامداران به سود تقسیمی میشود.
تاثیر سود تقسیمی بر ارزش سهام شرکت
اگر شرکتی قبل از مجمع اعلام کند که میخواهد سود مشخصی میان سهامداران تقسیم کند و یا شرکتی که به طور پیوسته در سالهای گذشته نسبت به پرداخت سود تقسیمی یا DPS اقدام کردهاند، همین امر منجر به جذابیت آن سهم جهت سرمایه گذاری شده و در نهایت موجب افزایش قیمت سهم در بازار سهام میگردد.
عوامل موثر بر سود تقسیمی
عوامل داخلی و خارجی متعددی وجود دارد که بر سود تقسیمی شرکتها تاثیرگذار است و در خصوص تاثیر عوامل داخلی بر سود تقسیمی یا DPS میتوان به سودآوری، نقدینگی، استراتژیهای رشد و ساختار سرمایه شرکت اشاره کرد؛ عواملی همچون شرایط اقتصادی کلان، قوانین مالیاتی، رقابت در صنعت و تغییرات نرخ بهره عوامل خارجی تاثیر گذار هستند.
سیاست تقسیم سود شرکتها
شرکتها سیاستهای متفاوتی در رابطه با تقسیم سود دارند، برخی از شرکتها برای تامین نقدینگی جهت انجام طرحهای توسعهای، در شرایط نامناسب اقتصادی، افزایش نرخ بهره و حفظ نقدینگی یا پوشش هزینههای موجود، جلوگیری از خروج منابع مالی ترجیح میدهند که سود کمتری تقسیم کنند.
اما برخی از شرکتها حتی اگر سود مناسبی کسب نکنند و به قیمت خروج تمامی منابع مالی و مقروض شدن به بانکها برای اینکه سابقهی پرداختهای منظم سود سهام شرکت را حفظ کنند، تحت هر شرایطی سعی میکنند که سود تقسیمی یا DPS را پرداخت کنند.
محدودیتهای قانونی در تقسیم سود
بعد از آنکه شرکتی سود کسب کرد، باید طبق قانون نسبت به اعمال مالیات، اندوخته قانونی، سود ناخالص و زیان سالهای مالی گذشته، سایر اندوختههای اختیاری و سود قابل تقسیم سالهای قبل اقدام کند و بعد از این مرحله و در نظر گرفتن محدودیتهای قانونی، میتواند نسبت به تقسیم سود اقدام نماید.
علاوه بر موارد ذکر شده در پاراگراف قبل، قوانین حاکم بر سهام ممتاز نیز اجازه پرداخت سود تقسیمی یا DPS را نمیدهد؛ یعنی اگر شرکتی دارای سهام ممتاز است ابتدا باید سود سهامداران ممتاز را پرداخت نماید تا بعد از آن اجازه پرداخت سود سهام عادی را داشته باشد.
شرایط مالی و عملکرد شرکت
در صورتی که شرکت از نقدینگی کافی برخودار باشد و بخواهد پرداخت منظم سود خود را قطع نکند برای پرداخت سود مشکلی نخواهد داشت؛ اما اگر شرکت شرایط مالی و نقدینگی مناسبی نداشته باشد و یا اینکه بخواهد نقدینگی خود را برای طرحهای توسعه استفاده کند در این صورت در تقسیم سود باید مدیریت مناسبی صورت بگیرد.
سهامدارانی که در زمان متوقف شدن نماد برای شرکت در مجمع سهامدار باشند، هر شخص به اندازه همان تعداد سهمی که با آن در مجمع شرکت کرده است، مشمول دریافت سود میشود.
انواع سود تقسیمی
بعد از انتشار صورتهای مالی تلفیقی شرکت در مجمع و پس از مشخص شدن سود یا زیان کلی شرکت، سود یا زیان هر سهم مشخص میشود، در صورتی که مشخص شود شرکت در طول دوره مالی گذشته سود کسب کرده، با توجه به قوانین و تصمیم مجمع عمومی عادی سالیانه، در خصوص پرداخت سود تقسیمی یا DPS تصمیم گیری میگردد. انواع سود تقسیمی یا DPS را در تصویر زیر شرح دادهایم.
قانون تجارت ایران و مواد 90، 232، 238 و 240 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، اساسنامه شرکت، قانون مالیاتهای مستقیم و قانون اصلاح ماده 241 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت از جمله قوانین توزیع سود در شرکتها است.
سود تقسیمی نقدی
سود تقسیمی نقدی که به صورت پول نقد و در مهلت زمانی مشخص شده به سهامداران پرداخت میشود، پرداخت سود نقدی موجب افزایش نقدینگی سهامداران شده و آنها از این سود دریافتی برای سرمایه گذاری مجدد و یا صرف هزینههای زندگی اقدام میکنند.
سود تقسیمی سهمی
در سود تقسیمی سهمی، شرکت تصمیم میگیرد که به جای پرداخت وجه نقد، سهام جدید به سهامداران اختصاص بدهد؛ هر چند این اقدام شرکت موجب افزایش سهام در دست سهامداران میشود؛ اما ارزش هر سهم کاهش پیدا میکند و در شرایطی که شرکت تمایل به حفظ نقدینگی دارد، از این روش استفاده مینماید.
سود تقسیمی ویژه یا غیرمعمول
برخی از شرکتها به دلیل مشکلات نقدینگی تصمیم میگیرند که سود تقسیمی را پرداخت نکنند؛ اما این سود قرار است که در آینده پرداخت شود، به این نوع از سود سود معوق گفته میشود. کاهش اعتماد سهامداران و در نهایت کاهش ارزش سهام شرکت از جمله تاثیرات منفی سود معوق است.
روشهای محاسبه سود تقسیمی
تمامی سودی که شرکت در طول دوره مالی به دست آورده و در پایان دوره محاسبه شده، بین سهامداران تقسیم نمیشود، شرکت میتواند بخشی از این سودها را برای انجام پروژههای جدید، پرداخت بدهی و مواردی که به رشد شرکت کمک میکند به صورت سود انباشته در شرکت نگهدارد.
محاسبه سود تقسیمی بر اساس EPS
مبلغ سود تقسیم شده میان سهامداران به ازای هر سهم عادی، از تقسیم سود پرداختی تصویب شده در مجمع بر تعداد سهام عادی منتشرشده به دست میآید و برای محاسبه EPS از فرمول زیر استفاده میشود:
-
- EPS= سود خالص شرکت ÷ تعداد کل سهام شرکت
نسبت پرداخت سود تقسیمی
عموما شرکتها بخشی از سود مالی به دست آمده در یک دوره مالی را جهت اجرای طرحهای توسعهای شرکت نگه میدارند، میزان باقی مانده را میان سهامداران تقسیم میکنند و مقدار سودی که به ازای هر سهم به سهامدار پرداخت میشود سود تقسیمی یا DPS نامیده میشود و از تقسیم سود نقدی هر سهم (DPS) بر سود هر سهم (EPS) به دست میآید.
الگوهای معمول در پرداخت سود تقسیمی
در گذشته شرکتها برای اینکه سود تقسیمی را به سهامداران پرداخت کنند از آنها دعوت میکردند تا در زمان تعیین شده با در دست داشتن مدارک هویتی به بانک مشخص مراجعه و نسبت به دریافت سود خود اقدام نمایند؛ اما در حال حاضر سهامدارن با انجام احراز هویت در سامانه سجام، مبلغ سود نقدی به شماره حسابی که سهامداران در سامانه سجام معرفی کردهاند واریز میشود.
تاثیر سود تقسیمی بر استراتژی سرمایه گذاری
وقتی سود تقسیمی یا DPS به صورت نقدی به سهامداران پرداخت میشود، این سیگنال بازار ارسال میشود که شرکت مورد نظر از سلامت مالی برخوردار است و در نتیجه همین امر منجر به افزایش تقاضا برای سرمایه گذاری از طرف سرمایه گذارن و در نهایت افزایش قیمت سهام مورد نظر در بازار سرمایه میگردد.
سرمایه گذاری کوتاه مدت و سود تقسیمی
سرمایه گذارانی که در بازار سرمایه به صورت کوتاه مدت یعنی کمتر از یک سال سرمایه گذاری میکنند به نوسانات بازار توجه میکنند، آنها در بررسی خود اگر متوجه شوند که شرکتی کاهش سود تقسیمی داشته با توجه به احتمال کاهش قیمت سهام در بازار، نسبت به سرمایه گذاری در آن سهم اقدام نخواهند کرد.
سرمایه گذاری بلند مدت و سود تقسیمی
در سرمایه گذاری بلند مدت اگر افزایش سود تقسیمی یا DPS رخ داده باشد، سرمایه گذاری تشویق به سرمایه گذاری میشود؛ اما اگر کاهش سود تقسیمی رخ داده باشد، در صورتی که عامل این کاهش، مشکلات نقدینگی و ضعف مالی شرکت باشد، سرمایه گذار سعی میکند که در این شرکت سرمایه کذاری نکند.
اما در صورتی که کاهش سود تقسیمی ناشی از استراتژیهای توسعهای همراه باشد که در بلند مدت موجب افزایش ارزش شرکت شود، در این صورت سرمایه گذاران تشویق به سرمایه گذاری بلند مدت در این شرکت میشوند.
تاثیر سود تقسیمی بر جذب سرمایهگذاران جدید
افزایش یا کاهش سود تقسیمی بر جذب سرمایه گذاران جدید تاثیر زیادی دارد، به گونهای که اگر کاهش سود تقسیمی منجر به ایجاد طرحهای توسعه شرکت شود در نتیجه سرمایه گذاران جدید جذب خواهند شد؛ اما اگر کاهش سود تقسیمی ناشی از مشکلات نقدینگی شرکت باشد، سرمایه گذار جدید جذب نخواهد شد.
به طور کلی شرکتی که سود تقسیمی مناسبی پرداخت کند، برای سرمایهگذاران جذابتر است و کاهش سود تقسیمی با در نظر گرفتن مشکلات نقدینگی شرکت موجب کاهش جذابیت سهام شرکت و کاهش تقاضا برای آن میشود.
بررسی سیاستهای تقسیم سود در صنایع مختلف
سود تقسیمی یا DPS نشان دهنده پرداخت نقدی و عمده شرکتها است، مدیران با توجه به آینده نگری و همچنین طرحهای توسعهای که در شرکت وجود دارد باید تصمیم بگیرند که چه میزان از سود شرکت، تقسیم و چه میزان در قالب سود انباشته مجدداً در شرکت سرمایهگذاری شود.
سیاست تقسیم سود در شرکتهای فناوری
مقدار سود تقسیمی با رشد سود شرکت به تناسب افزایش پیدا میکند؛ اما لازمه این افزایش تقسیم سود، وجود نقدینگی کافی برای بهره برداری از فرصتهای سرمایه گذاری و توان شرکت برای حفظ درصد تقسیم سود در صورت بروز نوسانات کاهشی درآمد است.
به طور کلی سیاست تقسیم سود در شرکتها از جمله شرکتهای فناوری به عوامل زیر بستگی دارد:
ردیف | سیاست تقسیم سود در شرکتهای فناوری |
1 | نیاز سهامداران |
2 | محدودیتهای قانونی که با آن مواجه اند |
3 | ترکیب و حفظ ساختار سرمایه شرکت |
4 | سود انباشته به عنوان منبع تامین مالی |
سیاست تقسیم سود در شرکتهای تولیدی
یکی از سیاستهای مهم برای رشد و شکوفایی شرکتهای تولیدی، سیاست تقسیم سود است؛ بنابراین برای سهامداران شرکتهای تولیدی بسیار مهم است که مدیران و تصمیم گیرندگان شرکت به گونهای اقدام کنند که شرکت به سود خالص و پایه مورد انتظار دست پیدا کنند تا سود نقدی بیشتری نیز نصیب سهامدارن شود.
سیاست تقسیم سود در شرکتهای خدماتی
همانند سایر شرکتها در شرکتهای خدماتی نیز تقسیم سود یکی از عوامل اثرگذار بر سرمایهگذاریهای آتی شرکت است، یک شرکت خدماتی هرچه سود بیشتری تقسیم کند، منابع داخلی شرکت کاهش پیدا کرده و در نتیجه شرکت نمیتواند برای اجرای پروژههای سرمایهگذاری قدمهای موثری بردارد.
نکته:
هیچ محدودیتی در میزان حداکثر سود برای توزیع در شرکت وجود ندارد. طبق قوانین ایران، شرکت اجازه دارد در حدی که توانایی و ظرفیت رعایت مقررات قانونی را دارد سود کسب کند و از سود بدست آمده پس از اعمال مالیات و اندوخته قانونی مبلغی را که میتواند میان سهامداران تقسیم نماید.
نتایج تحقیقاتی درباره سود تقسیمی
در رابطه با سود تقسیمی مقالات مطالعات متعددی در خصوص شرکتهای مختلف انجام شده و از این مقالات نتایج قابل توجهی به دست آمده است، در ادامه به چند مورد از مطالعات بین المللی درباره سود تقسیمی و یافتههای آماری در بازار سرمایه ایران اشاره شده است.
مطالعات بین المللی درباره سود تقسیمی
نتایج مطالعات جواخادزه و دیگران (Javakhadze, D., Ferris, S. and N. Sen 2014) در خصوص تجزیه و تحلیلی بینالمللی در مورد هموارسازی سود تقسیمی نشان میدهد که مدیران شرکتهای با نسبت پایین ارزش بازار به ارزش دفتری و وجه نقد کمتر، بیشتر اقدام به هموار سازی سود تقسیمی میکنند.
همچنین شرکتهای با ساختار مالکیت متمرکز و حاکمیت شرکتی قویتر، هموارسازی سود تقسیمی کمتر دارند؛ یافتههای گوش و سان (Ghosh and Sun 2014) حاکی از آن است که تقسیم سود توسط شرکتها به موجب کاهش هزینههای نمایندگی و تسهیل تامین مالی بیرونی منجر به بهبود رشد شرکتها میشود.
یافتههای آماری در بازار سرمایه ایران
یافتههای آماری در مورد بازار سرمایه ایران را در موارد زیر شرح دادهایم:
-
- مطالعه انجام شده در مقاله “سودمندی اطلاعات سودهای تقسیمی درباره سودهای آتی” نشان میدهد، در شرکتهایی که سود پرداخت میکنند، در مقایسه با واحدهای تجاری که سود پرداخت نمیکنند بین بازده سال جاری سهام و سود سال آتی رابطه مثبت بزرگی وجود دارد.
- نتیجه مقاله “سیاست تقسیم سود در شرکت های مشکوک به تقلب” در خصوص شرکتهای پذیرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار طی سال های 1384 تا 1391، نشان دهنده آن است که سود تقسیمی با تقلب رابطه معکوس معنادار دارد و به عبارت دیگر شرکتهایی که تقسیم سود سهام دارند احتمال تقلب در آنها نیز کاهش پیدا میکند.
- نتیجه مقاله “بررسی پیامدهای سیاست سود تقسیمی رو به رشد در شرایط محدودیت مالی و موقعیت رقابتی” نشان دهنده این امر است که در شرکتهای با محدودیت مالی واکنش بازار سرمایه به افزایش سود تقسیمی یا DPS نسبت به شرکتهای بدون محدودیت مالی، ضعیفتر است.
- نتیجه مطالعات گلستانی و دیگران (1393) نشان دهنده رابطه منفی و معنادار میان نرخ مؤثر مالیاتی و سیاست تقسیم سود است، علاوه بر این، نتایج این تحقیق به رابطه مثبت و معنادار میان نرخ مؤثر مالیاتی و بازده آتی سهام اشاره دارد.
تاثیر سود تقسیمی بر اعتماد سرمایهگذاران
یکی از عوامل تاثیر گذار بر جذب سرمایه گذار و حفظ اعتماد سرمایه گذاران، سود تقسیمی یا DPS است و در بازار سرمایه، سرمایه گذاران به دنبال شرکتهایی هستند که بازدهی پایدار و قابل پیش بینی را فراهم نماید که خود نشان دهنده این امر است که شرکت در موقعیت مالی مطلوبی قرار دارد و میتواند سود قابل توجهی به سهامداران پرداخت نماید.
نتیجه گیری
سرمایه گذاران با پذیرش ریسک سرمایه گذاری در بازار سرمایه باید به منافعی دست پیدا کنند تا سرمایه گذاری آنها تداوم داشته باشد و یکی از این منافع سود نقدی سهام است که نزد سهامداران از اهمیت بالایی برخوردار است؛ اما سود تقسیمی یا DPS مقدار سودی است که به ازای هر سهم به سهامدار اختصاص پیدا میکند.
افرادی که اقدام به سرمایه گذاری در بازار سرمایه میکنند باید با مفهوم سود تقسیمی یا DPS آشنایی کافی داشته باشند، برای بررسی بیشتر موضوع در مقاله به مباحثی در خصوص سود تقسیمی پرداختیم، در انتها اگر سوالی دارید در قسمت دیدگاه برایمان بنویسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.