لایحه نویسی مالیاتی چه اصولی دارد؟ هر کسب و کاری باید مطابق نرخ اعلامی و براساس میزان برنامه مالی درآمد حاصل شده نسبت به پرداخت مالیات مشمول اقدام نماید، در صورتی که جزء صاحبان کسب و کار هستید و در موعد مقرر از قانون پیروی نکنید و نسبت به پرداخت مالیات اقدام نکنید، مشمول جریمههای مشخص شده در قانون مالیاتی خواهید شد.
اما باید در نظر داشته باشید که قانون گذار این حق را به صاحبان کسب و کار داده است که اگر نسبت به مالیات ابلاغی از طرف سازمان امور مالیاتی معترض باشند، میتوانند از روش قانونی و با لایحه نویسی مالیاتی نسبت به اعلام اعتراض خود به سازمان امور مالیاتی اقدام کنند.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران کمک حسابداران
مشاوران و ممیزان مالیاتی
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
لایحه مالیاتی چیست؟
در دوره حسابداری مالیاتی بیان شد که هنگامی که اطلاعات مالی کسب کار خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه میدهید، مبلغی به عنوان مالیات از طرف سازمان امور مالیاتی ابلاغ میشود که موظف به پرداخت آن هستید؛ اما اگر تشخیص بدهید که مالیات ابلاغی بیش از مالیات مشمول است، میتوانید نسبت به اعتراض مالیات به سازمان امور مالیاتی اقدام کنید.
برای اعتراض به سازمان امور مالیاتی باید نسبت به تنظیم سند قانونی با عنوان لایحه مالیاتی اقدام کنید و به عبارت دیگر لایحه مالیاتی سندی قانونی است که با هدف اعتراض به مالیات ابلاغی از طرف سازمان امور مالیاتی تنظیم میشود، اگر میخواهید نسبت به تنظیم لایحه مالیاتی اقدام کنید باید با اصول لایحه نویسی مالیاتی آشنایی کافی داشته باشید.
لایحه نویسی مالیاتی چیست؟
برای اینکه بتوانید یک لایحه مالیاتی آماده کنید باید فرآیند تهیه و تنظیم مستندات و قوانین مالیاتی را طی کنید و این فرآیند شامل تدوین مقررات، قوانین و دستورالعملهایی است که نحوه محاسبه، اعمال و پرداخت مالیات مطابق قوانین مالیاتی را مشخص مینماید. به فرآیند یاد شده لایحه نویسی مالیاتی میگویند.
لایحه مالیاتی چه کاربردی دارد؟
کاربرد اصلی لایحه مالیاتی هنگامی است که شما به عنوان صاحب کسب و کار بعد از انجام محاسبات خود به این نتیجه برسید که در مالیات ابلاغی توسط سازمان و مالیات بر درآمد محاسبه شده خودتان مغایرتی وجود دارد؛ در این صورت با در نظر گرفتن مهلت قانونی، باید اعتراض خود را به سازمان ابلاغ کنید تا در اسرع وقت نسبت به بررسی آن اقدام شود.
معرفی انواع لایحه مالیاتی
در مطالب قبل با مفهوم لایحه مالیاتی چیست و لایحه نویسی مالیاتی چیست آشنا شدید؛ اما باید بدانید که لایحه مالیاتی به صورت لایحه اعتراضی، لایحههای دفاعیه و سایر انواع لایحههای مالیاتی تقسیم میشود و برای اینکه بتوانید نسبت به لایحه نویسی مالیاتی اقدام کنید در ادامه شرح مختصری از هر یک ارائه شده است.
لایحههای اعتراضی
اگر به مالیات محاسبه شده اعتراض داشته باشید، میتوانید مطابق ماده 238 قانون مالیاتهای مستقیم با نوشتن لایحه، اعتراض خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنید تا توسط سازمان امور مالیاتی مورد بررسی قرار بگیرد و به این لایحه تنظیم شده لایحه اعتراضی گفته میشود.
نکته:
اگر بخواهید از نمونه لایحه نویسی مالیاتی اعتراضی استفاده کنید باید بدانید که لایحه اعتراضی در موارد زیر قابل تنظیم میباشد:
-
- لایحه اعتراض به برگ تشخیص مالیات بر ارزش افزوده
- لایحه اعتراض به برگ تشخیص مالیات عملکرد
- لایحه اعتراض به برگ تشخیص مالیات املاک
- لایحه اعتراض به مالیات حقوق کارکنان
- لایحه اعتراض به مالیات شغلی
لایحههای دفاعیه
لایحههای دفاعیه در واقع نوعی از لایحه اعتراضی است که اگر به عنوان مودی مالیاتی، نسبت به مالیات تعیین شده اعتراض داشته باشید، میتوانید در دفاع از خود به سازمان امور مالیاتی و مراجع حل اختلاف مالیاتی ارائه نمایید. لایحه دفاعیه باید به صورت نوشتاری و از طرف شما تنظیم و به سازمان امور مالیاتی ارسال شود.
سایر انواع لایحههای مالیاتی
علاوه بر لایحه اعتراضی یا لایحه دفاعی گاهی شما از سازمان امور مالیاتی درخواست رفع تعرض مالیاتی را دارید و یا اینکه نسبت به نرخ مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده اعتراض دارید و یا اینکه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی را دارید؛ در این موارد نیز باید نسبت به تنظیم لایحه مالیاتی و ارسال به سازمان امور مالیاتی اقدام کنید.
مراحل تنظیم لایحه نویسی مالیاتی
در آموزش لایحه نویسی مالیاتی از جمله کتاب آموزش لایحه نویسی مالیاتی به این نکته اشاره میشود که لایحه نویسی مالیاتی مراحلی دارد و این مراحل را باید به ترتیب انجام دهید تا بتوانید به یک لایحه اعتراضی قابل ارائه در سازمان امور مالیاتی و هیات حل اختلاف مالیاتی دست پیدا کنید.
جمع آوری اطلاعات و مدارک
اولین مرحله از مراحل تنظیم لایحه نویسی مالیاتی جمع آوری اطلاعات و مدارک قابل استناد است و به عبارتی با تسلط بر قوانین مالیاتی، باید نسبت به جمع آوری اسناد و مدارک مرتبط با ثبت سند حسابداری خود اقدام کنید و نسبت به آنچه که جمع آوری کردهاید، نظرات خود را بیان کنید.
نگارش لایحه مالیاتی
بعد از آن که مدارک و مستندات را جمع آوری کردید باید آنچه را که میخواهید به صورت کتبی سازمان امور مالیاتی ارائه بدهید، نوشتن اعتراض خود به صورت کتبی و استناد به اسناد و مدارک جمع آوری شده، به عنوان نگارش لایحه مالیاتی شناخته میشود.
ارائه لایحه مالیاتی
بعد از جمع آوری مدارک و نگارش لایحه مالیاتی سومین مرحله از مراحل تنظیم لایحه نویسی مالیاتی، ارائه لایحه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی است؛ در نظر داشته باشید که ارائه لایحه باید در مهلت قانونی مشخص شده انجام شود و در غیر این صورت سازمان امور مالیاتی در خصوص رسیدگی به اعتراض شما اقدام نخواهد کرد.
آموزش لایحه نویسی مالیاتی
برای آنکه بتوانید یک لایحه مالیاتی قابل ارائه به سازمان امور مالیاتی بنویسید، میتوانید از دوره لایحه نویسی مالیاتی، کتاب آموزش لایحه نویسی مالیاتی، فایل لایحه نویسی مالیاتی pdf موجود در اینترنت استفاده کنید و به طور کلی نحوه لایحه نویسی مالیاتی دارای ساختار و نکاتی است که در ادامه به آنها اشاره شده است.
ساختار یک لایحه مالیاتی استاندارد چگونه است؟
اگر یک لایحه مالیاتی دقیق و مکتوب داشته باشید به راحتی میتوانید نسبت به اعتراض به مالیاتی ابلاغی اقدام کنید و برای این امر باید با ساختار کلی لایحه مالیاتی آشنایی داشته باشید، ساختار لایحه مالیاتی یعنی اینکه بتوانید هر مطلبی را به ترتیب و در محل مشخص شده خود بیاورید.
به عبارت دیگر لایحه مالیاتی که میخواهید آماده کنید باید شامل بخشهایی مانند تاریخ دفاع، مرجع دریافت کننده، موضوع مورد اعتراض، متن اعتراض مدارک و اسناد مربوطه و امضای مودی باشد و متن اعتراض باید به قوانین مالیاتی و مادههای قانونی اشاره کند.
نکات مهم در نگارش متن لایحه مالیاتی
در نگارش متن لایحه مالیاتی باید نکات زیر را رعایت کنید:
-
- به قوانین و مقررات مالیاتی و با ذکر ماده قانونی و در محل مناسب استناد کنید.
- لایحه تنظیم شده مختصر و مفید باشد و از اضافه گویی بپرهیزید.
- در متن لایحه حتما به پیوستهای لایحه اشاره کنید.
- متن لایحه را متناسب با ادبیات ممیزان مالیاتی نوشته و از به کار بردن الفاظ نادرست و توهین آمیز خودداری کنید.
- املای درست کلمات، جلوگیری از درج متنهای تکراری، استفاده از تعابیر و معانی درست کلمات نیز از دیگر نکات پر اهمیت در لایحه نویسی است.
آموزش نحوه استناد به قوانین در لایحه مالیاتی
علاوه بر آشنایی با قوانین مالیاتی، یکی از مهمترین نکات در لایحه نویسی مالیاتی نحوه استناد به قوانین مالیاتی است، فرض کنید طرف معامله کسب و کار شما، مصرف کننده نهایی است و به همین علت درخواست اصلاح ماخذ و بخشودگی جرایم را دارید، در این صورت باید به شرح زیر به قوانین استناد کنید:
فعالیت این شرکت از جمله مشاغل ……… بوده و طرف معامله مصرف کننده نهایی است؛ لذا با در نظر گرفتن سوابق خوش حسابی این شرکت، از آن سازمان استدعاد دارد، بنابراختیار حاصل از مفاده ماده 191 قانون مالیاتهای مستقیم و تفویض اختیار صورت گرفته، دستور فرمایید نسبت به اصلاح ماخذ و بخشودگی جرایم اعلام شده اقدام مقتضی معمول نمایند.
یا فرض کنید ارزش افزوده مربوط به نوع فعالیت شما مشمول ضریبی است؛ اما توسط حسابرس سازمان امور مالیاتی این مورد نادیده گرفته شده است، در این صورت در لایحه تنظیم شده باید به شرح زیر به دستورالعمل ابلاغی استناد کنید:
مطابق بند ….. تبصره …… قانون بودجه سال ……… و همچنین بخشنامه شماره …………… مورخ ……………. برای فعالیت ………… ضریب ارزش افزوده تعیین شده که مورد توجه قرار نگرفته است؛ لذا درخواست استفاده از این ضرایب برای مالیات بر ارزش افزوده دوره مذکور را دارم.
اشتباهات رایج در لایحه نویسی مالیاتی
با توجه به گستردگی موضوع مالیاتی و همچنین قوانین مالیاتی در لایحه نویسی مالیاتی ممکن است اشتباهاتی رخ بدهد که به ضرر صاحبان کسب و کار شود؛ زیرا هر گونه اشتباه مالیاتی میتواند منجر به عدم تایید لایحه مالیاتی و در نهات پرداخت جریمه مالیاتی شود که به چند مورد آن اشاره شده است:
ردیف | اشتباهات رایج در لایحه نویسی مالیاتی |
1 | لایحه نویسی توسط اشخاص فاقد علم قوانین مالیاتی |
2 | عدم رعایت نکات مهم ذکر شده در متن لایحه مالیاتی |
3 | بیتوجهی به مهلتهای قانونی |
4 | عدم پیگیری پروندههای مالیاتی |
پیگیری و اعتراض به لایحه مالیاتی
اگر صاحب کسب و کاری هستید که مشمول مالیاتهای مستقیم میشوید یا اینکه از روش خود اظهاری برای تعیین مالیات استفاده میکنید، پس از صدور و ابلاغ برگ تشخیص مالیات، در صورتی که نسبت به مالیات مشمول اعتراض دارید، در مهلت مقرر میتوانید به سامانه مودیان مالیاتی مراجعه و نسبت به ثبت اعتراض مالیاتی اقدام کنید.
بعد از اینکه اعتراض خود را در سامانه ثبت کردید باید نسبت به تهیه و تنظیم لایحه مالیاتی، تهیه اسناد و مدارک مرتبط اقدام کنید و در مهلت مقرر به سازمان امور مالیاتی تحویل دهید و سپس در تاریخ دفاع تعیین شده در سازمان امور مالیاتی حضور داشته و نسبت به دفاع از لایحه مالیاتی اقدام نمایید.
مهلت قانونی برای ارائه لایحه مالیاتی
قانونگذار مهلت قانونی اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی را 30 روز پس از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی تعیین کرده است و در صورتی که در این مدت نسبت به ثبت اعتراض خود اقدام کنید، پس از آن به مدت 45 روز فرصت خواهید داشت تا نسبت به ارائه لایحه مالیاتی و اسناد و مدارک پیوست، به سازمان امور مالیاتی اقدام کنید.
آموزش نحوه دفاع از لایحه مالیاتی
وقتی که به مالیات تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی اعتراض داشته باشید و این اعتراض خود را به صورت رسمی به سازمان امور مالیاتی تحویل بدهید، به این عمل دفاع مالیاتی گفته میشود و برای ثبت اعتراض باید به سایت درگاه ملی خدمات الکترونیکی مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید.
بعد از ثبت اعتراض باید نسبت به تهیه و تنظیم لایحه مالیاتی و ارائه آن به سازمان امور مالیاتی اقدام کنید و برای اینکه از لایحه مالیاتی خود دفاع کنید، باید لایحه نوشته شده مطابق مادههای قانونی و با در نظر گرفتن اسناد و مدارک مثبته و پیوست لایحه دفاعی باشد.
ثبت اعتراض و دفاع در تاریخ معین شده از مهمترین شروط رسیدگی به اعتراض و پذیرش دفاع مالیاتی است.
مراحل پیگیری لایحه بعد از ارائه
بعد از ارائه لایحه به سازمان امور مالیاتی نیازی به پیگیری مودی ندارد، در این مرحله سازمان امور مالیاتی با توجه به اسناد، مدارک و همچنین لایحه تنظیم شده اقدامات بعدی را انجام میدهد و این اقدامات شامل تایید اعتراض مودی مالیاتی و یا بررسی مجدد موارد مورد اعتراض، توسط کارشناس مالیاتی است.
نمونههای عملی لایحه مالیاتی
بسیاری از افراد هستند که با لایحه نویسی مالیاتی مشکل دارند، اگر به قوانین مالیاتی تسلط کافی دارید؛ اما در نوشتن متن لایحه مشکل دارید میتوانید نمونه متن لایحه نویسی مالیاتی موجود در اینترنت استفاده کنید و در ادامه یک نمونه لایحه نویسی مالیاتی آورده شده است.
بسمه تعالی
تاریخ:
شماره:
ریاست محترم سازمان امور مالیاتی شهرستان ……..
موضوع : اعتراض به برگه تشخیص مالیات بر ارزش افزوده
با سلام و احترام
پیرو صدور برگه مطالبه مالیات بر ارزش افزوده دوره اول سال 1403 به شماره ……………….. مورخ …………….. و تاریخ ابلاغ ………. اعتراض خود را مستند به دلایل زیر به استحضار میرساند:
با توجه به اینکه طبق بند ….. تبصره …… قانون بودجه سال ….. و نیز بخشنامه ………… شماره …………… مورخ ……………. برای فعالیت ……………………… ضریب ارزش افزوده تعیین شده است، لذا اینجانب درخواست استفاده از این ضرایب را برای مالیات بر ارزش افزوده دوره مذکور را دارم.
پیشاپیش از مساعدت و همکاری آن اداره محترم کمال تشکر را دارم.
نتیجه گیری
دولتها با هدف تامین هزینههای عمومی کشور، درصدی از درآمد اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل را تحت عنوان مالیات از آنها اخذ میکنند؛ اما در این فرآیند به علت اشتباههای محاسباتی و عدم توجه به قوانین ممکن است مبالغی بیشتر از مالیات مشمول، از شخصی درخواست شود.
به همین علت دولت راه کار قانونی پیش پای شما قرار داده است تا بتوانید نسبت به اعتراض و کاهش مالیات مشمول اقدام کنید؛ این راهکار قانونی که به نام لایحه مالیاتی شناخته میشود و با ثبت اعتراض شروع و با لایحه نویسی مالیاتی و دفاع در سازمان امور مالیاتی ادامه پیدا میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.