آیا از تاثیر مثبت مدارک بین المللی حسابداری بر رزومه با خبرید؟ افراد زیادی با داشتن این مدارک شانس خود را برای رسیدن به یک موقعیت شغلی مناسب افزایش میدهند، حسابداران و فعالین حوزه مالی میتوانند با داشتن این مدارک در رزومه خود حتی توجه کارفرمایان خارجی را برای کسب موقعیتهای شغلی خاص و مهاجرت به خود جلب میکند.
اهمیت دیگر این مدارک در کارهای تخصصی برنامه حسابداری میباشد که بدون داشتن مدرک قابل انجام نیستند، برای مثال افرادی که مهر حسابرسی میزنند یا در شرکتهای خاصی کار میکنند باید بعضی از این گواهینامهها را داشته باشند؛ در ادامه به معتبرترین مدارک بینالمللی حسابداری و نحوه دریافت آنها خواهیم پرداخت.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
فارغ التحصیلان و علاقمندان به دریافت مدارک بین المللی
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
معرفی حسابداری بین المللی
حسابداری بین المللی روشی برای حسابداری بوده که شامل تمام مراحل و اصول حسابداری و استانداردهای کشورهای مختلف میباشد، افرادی که تمایل به کسب مدارک بین المللی حسابداری دارند باید این قواعد و اصول را یاد گرفته و در دورهها و آزمون های بینالمللی معتبر برای دریافت مدرک شرکت کنند.
مدارک بین المللی حسابداری
در کشورهای مختلف اگر فرد پس از گذراندن دوره حسابداری واجد شرایط باشد، انجمنهای حسابداری مدارک بین المللی حسابداری را به فرد ارائه میکنند، در کشور ما نیز افرادی که متقاضی کسب مدارک بین المللی حسابداری هستند؛ میتوانند با شرکت در دورهها و آزمونهای بینالمللی حسابداری که توسط برخی مراکز آموزشی از جمله مرکز حسابداران خبره برگزار میشود، مدارک بین المللی حسابداری را کسب کنند، البته آزمون برخی از این مدارک در ایران برگذار نمیشود.
در کشور ایران و جهان انواع آزمون برگزار میشود که میتوانید با شرکت در آنها، مدارک بین المللی حسابداری اخذ کنید؛ در ادامه انواع مدارک بین المللی را در زمینه حسابداری معرفی خواهیم نمود.
Certified Management Accountants یا CMA
مدرک CMA به معنی حسابداری مدیریت حرفهای یکی از مدارک بین المللی حسابداری بوده که برای دریافت آن نیاز به حداقل دو سال سابقه کار حرفهای و مدرک معتبر حسابداری دارید، این مدرک برای افرادی با نقش مدیریتی مفید بوده و به پیش بینیهای مالی، تجزیه و تحلیل ریسک و مدیریت هزینهها کمک میکند.
این مدرک در بیش از 150 کشور در جهان به رسمیت شناخته میشود و یک انتخاب خوب برای به دست آوردن موقعیتهای مالی بهتر و ترفیع شغلی است، گواهینامه CMA برای اشخاصی که قصد دارند از حوزه حسابداری عمومی به حسابداری صنعتی وارد شوند مناسب است.
فرصتهای شغلی دوره CMA
افرادی که مدرک CMA را کسب کردند دانشی فراتر از مسائل مالیاتی و حسابرسی خارجی داشته و فهم بهتری از چگونگی اجرای استراتژی در یک سازمان یا نهاد دارند، افراد با مدرک CMA میتوانند در پستهای شغلی مختلفی نظیر مدیرعامل، نایبرئیس، مدیر ارشد مالی، کنترلکننده، حسابدار، حسابدار ارشد، تحلیلگر مالی، تحلیلگر بودجه و حسابرس داخلی مشغول به کار شوند.
کارفرمایان برای استخدام در پستهای سطح بالا در شرکت خود، نیاز به افرادی با مهارتهای رهبری و تصمیم گیری استراتژیک دارند که افراد دارای مدرک CMA، میتوانند بینش عملیاتی را از مجموعه دادههای بزرگ بدست آورده و این اطلاعات را برای بهبود پیش بینی استراتژیهای تجاری آینده استفاده کنند که برای مجموعه مناسب و راهبردی میباشد.
مدرک CMA بر مسائل حسابداری و امور مالی به صورت دو جانبه تمرکز دارد، مطابق با قوانین IMA، داوطلبان دریافت مدرک CMA لازم است که مدرک کارشناسی از یکی از دانشگاههای معتبر به علاوه دو سال سابقه کار تمام وقت در سمت حسابداری مدیریت داشته باشند، تا واجد شرایط دریافت گواهینامه CMA شوند.
همچنین لازم است که عضو فعال انجمن حسابداری بوده و یک آزمون دو بخشی را پشت سر گذاشته باشند و در بیشتر برنامههای آمادگی آزمون CMA به داوطلبان توصیه میشود قبل از شرکت در آزمون، 150-170 ساعت درس گذرانده باشند و هر قسمت آزمون CMA شامل 100 سوال چند گزینهای و دو سوال مقالهای است که باید در عرض چهار ساعت تکمیل شود.
بیشتر داوطلبان برای موفقیت در این آزمون به 12 تا 18 ماه زمان نیاز دارند که شامل دو بخش برنامهریزی مالی، عملکرد و تجزیه و تحلیل و سپس مدیریت مالی استراتژیک است، داوطلبان برای دریافت گواهینامه CMA باید این دو بخش آزمون را طی سه سال پشت سر بگذارند. بخش اول آزمون شامل موارد زیر میباشد:
مدیریت هزینه | 15٪ |
فناوری و تجزیه و تحلیل | 15٪ |
کنترل های داخلی | 15٪ |
تصمیمات گزارشگری مالی خارجی | 15٪ |
برنامه ریزی، بودجه بندی و پیشبینی | 20٪ |
همانطورکه گفتیم آزمون شامل دو بخش میباشد و بخش دوم آزمون نیز شامل موارد زیر است:
-
- تجزیه و تحلیل صورتهای مالی 20%
- امور مالی شرکت 20%
- تحلیل تصمیم 25%
- تصمیمات سرمایه گذاری 10%
- اخلاق حرفهای 15%
- مدیریت ریسک 10%
اگر چه برنامههای آمادگی برای آزمون CMA برای رشتههای حسابداری طراحی شده است؛ اما امکان شرکت در آزمون CMA برای افرادی غیر از حسابداران هم مجاز بوده فقط این افراد به دانش بنیادی حسابداری و همچنین سابقهی کار حسابداری نیاز دارند.
مدرک CPA بیشتر مربوط به فعالیتهایی مانند امور مالیاتی، حسابرسی، انطباق و حسابداری عمومی میباشد، در حالی که مدرک CMA بیشتر مربوط به مشاورهی تخصصی در حوزه حسابداری و امور مالی شرکتها و مدیریت بازرگانی میباشد؛ مدرک CPA بر وظایف شغلی مانند نوشتن گزارشهای حسابرسی و تهیه اظهارنامه مالیاتی متمرکز بوده، در حالی که مدرک CMA مدیریت و وظایف سطح اجرایی را هدف قرار میدهد.
Certified Public Accountants یا CPA
مدرک CPA یا حسابدار عمومی خبره یکی از معتبرترین و بالاترین مدارک بین المللی حسابداری است، برای دریافت مدرک CPA باید مدرک لیسانس در امور مالی، حسابداری و یا تجاری داشته و 150 ساعت آموزش را به اتمام برسانید و در یک آزمون گواهینامه قبول شوید.
مدرک CPA معادل مدرک حسابدار رسمی در ایران بوده و ارزش و اعتبار بالایی دارد، آزمون CPA در ایران توسط جامعه حسابداران رسمی در سه ماه پایانی سال در چهار مرحله چهار ساعته و در چهار روز برگزار میشود؛ متقاضیان آزمون حسابدار رسمی میتوانند برای اطلاع از تاریخ دقیق ثبت نام در آزمون حسابدار رسمی، به سایت سنجش www.sanjesh.org مراجعه کرده و اقدام به ثبت نام نمایند. آزمون CPA از چهار سرفصل زیر تشکیل میشود:
-
- حسابرسی و تصدیق
- حسابرسی و گزارشگیری مالی
- مقررات و تنظیمات قانونی
- محیط کسبوکار و مفاهیم مدیریت
پیش نیاز شرکت در آزمون CPA داشتن مدرک کارشناسی است و همچنین لازم است داوطلبان 2 سال سابقه کار حرفهای در حوزه حسابداری داشته باشند و پس از آن باید در آزمون یکپارچه حرفهای CPA شرکت کرده و آزمون اخلاقی CPA را تکمیل کنند.
دارندگان مدرک CPA معمولا مسئول تهیه صورتهای مالی برای مشتریان خود و ارسال گزارشها به بورس اوراق بهادار هستند؛ این افراد همچنین میتوانند نماینده مشتریان خود در سازمان امور مالیاتی باشند و در زمینه امور مالیاتی به آنها مشورت دهند.
آنها میتوانند در یک حوزه خاص مانند خدمات کیفری، مالیات یا یک صنعت خاص مانند مراقبتهای بهداشتی فعالیت کنند و بسته به مسیر حرفهای خود میتوانند بر روی طیف گستردهای از خدمات حسابداری تمرکز کنند. برخی از پیشنیازهای شرکت در آزمون CPA در ایران به شرح موارد زیر میباشد:
-
- داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی از دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رشته حسابداری یا رشتههای مشابه یا مدارک حرفهای شناخته شده از مجامع معتبر بین المللی
- داشتن حداقل 6 سال سابقه کار حسابداری تمام وقت پس از مدرک لیسانس که 2 سال آن را در داخل کشور مشغول بوده باشد.
- برای دارندگان مدرک لیسانس غیر مرتبط و فوق لیسانس یا مدرک دکتری مرتبط، ملاک سابقه کار بعد از تاریخ مدرک است؛ پذیرش در مقاطع بالاتر از لیسانس منوط به گذراندن حداقل 18 واحد حسابداری، حسابرسی و مدیریت مالی در طول دوره تحصیلی می باشد.
- این آزمون برای افرادی آزاد است که دارای مدرک لیسانس بوده و حداقل 3 سال به صورت تمام وقت در زمینه حسابرسی در موسسات عضو جامعه حسابداری کار کرده باشند که با قبولی در آزمون میتوانند کمبود تجربه خود را جبران کنند.
- داشتن گواهی انجام و یا معافیت دائم از خدمت وظیفه عمومی برای آقایان
CFE یا Certified Fraud Examiner
گواهینامه CFE شامل چهار زمینه بررسی تقلب، از جمله تراکنش های مالی و طرح های تقلب، قانون و پیشگیری و تحقیق از تقلب به صورت تخصصی میباشد که اعضای انجمن بازرسان خبره تقلب ACFE دارای این مهارتها هستند، این اعتبار برای متخصصان امور مالی مشغول به کارهای ضد کلاهبرداری در شرکتهای خصوصی و دولتی مناسب است.
Chartered Global Management Accountant یا CGMA
این گواهینامه برای تایید مهارتهای حسابداری مدیریت در ایجاد استراتژی برای ارتباط بین همه زمینههای کسب و کار است که توسط AICPA و موسسه حسابداران مدیریت خبره (CIMA) ارائه میشود.
Certified Internal Auditor یا CIA
مدرک CIA به معنی حسابرسی داخلی خبره، یک مدرک معتبر بینالمللی است که تقریبا در همه کشورهای جهان دارای اعتبار است، CIA تنها مدارک بین المللی برای حسابرسان داخلی بوده که یکی از معتبرترین مدارک بین المللی حسابداری است و در سطح بین المللی رسمیت دارد؛ این مدرک نشان دهنده توانایی حسابرسان داخلی سازمانها و مراکز بزرگ برای یافتن نواقص و مشکلات احتمالی در سوابق مالی و برطرف کردن آنهاست.
این مدرک نشان دهنده شایستگی در ریسک و کنترل و فناوری اطلاعات بوده و همچنین مهارت کار با کارکنان داخلی و مشتریان خارجی را نشان می دهد، مدرک CIA برای حسابرسان داخلی مفید است. حسابرسان داخلی با این مدرک عموما در بخش حسابرسی نهادهای دولتی، موسسات مالی و شرکتها مشغول به کار هستند و میتوانند سمت مدیر یا افسر ارشد حسابرسی را به دست آورند.
این افراد میتوانند به یک پست اجرایی مانند مدیر اجرایی حسابرسی، معاون مدیرعامل و حتی سمت مدیر عاملی دست یابند و در حوزه حسابرسی داخلی، مدیر حسابرسی و حسابرسی انطباق (Compliance Auditor) یا در حسابرسی تحقیقاتی و حسابرسی فناوری اطلاعات تخصص داشته باشند.
حسابداران CPA ممکن است به عنوان حسابرس درون سازمانی شرکت مستقیما استخدام شوند؛ اما اغلب برای انجام وظایف حسابرسی، به یک شرکت دیگر میروند اما حسابرسان داخلی با مدرک CIA بیشتر به صورت مستقیم توسط یک شرکت استخدام میشوند، یک حسابرس به ندرت همزمان مدرک CPA و CIA را دارد و حسابدارانی که گواهینامه CPA دارند معمولا حقوقی بالاتر از حسابرسان با مدرک CIA دریافت میکنند، اما این به سمت شغلی فرد وابسته خواهد بود.
حسابرسانی که به دنبال گواهینامه CIA هستند، باید دارای مدرک کارشناسی و دو سال تجربه کاری در زمینه حسابرسی داخلی بوده و در صورت دریافت مدرک CIA هر سال آموزشهای لازم در این حوزه را به مدت 40 ساعت بگذرانند تا اعتبار گواهینامه CIA را حفظ کنند، برای دریافت این مدرک متقاضیان باید سه آزمون را با موفقیت پشت سر گذاشته و ترکیبی از آموزش و سابقه مرتبط را داشته باشند. شرایط ثبت نام در آزمون حسابرس داخلی CIA در ایران به شرح موارد زیر است:
-
-
- داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر در رشتههای مرتبط با حسابداری، مدیریت، اقتصاد، حقوق یا سایر رشتههای مرتبط
- داشتن حداقل 3 سال سابقه کاری در زمینه حسابرسی داخلی یا حسابرسی مالی
- گذراندن دوره آموزشی حسابرسی داخلی خبره (CIA) که توسط انجمن حسابرسان داخلی ایران برگزار میشود.
-
افراد واجد شرایط میتوانند با مراجعه به سایت انجمن حسابرسان داخلی ایران نسبت به ثبت نام در آزمون اقدام نمایند. آزمون حسابرس داخلی خبره به دو مرحله آزمون کتبی و مصاحبه تقسیم میشود، کسب حد نصاب 60 درصد امتیاز در آزمون کتبی، برای معرفی به آزمون مصاحبه برای تمامی شرکتکنندگان الزامی است و قبولی در آزمون حسابرسی داخلی خبره نیازمند کسب 60 درصد امتیاز در مصاحبه است. (انجمن حسابرسان داخلی ایران)
CFA یا Chartered Financial Analysis
CFA به معنای تحلیلگر خبره مالی و سرمایه گذاری است، این گواهینامه که معتبرترین و معروف ترین مدرک تحلیلگری مالی در دنیا شناخته می شود توسط موسسه CFA مستقر در آمریکا ارائه میشود.
این آزمون دارای سه سطح بوده و سالانه چند بار در بیش از 400 مرکز دنیا برگزار می شود و تنها پیش نیاز حضور و ثبتنام در برنامه گواهینامه حرفهای بین المللی CFA این است که مدرک کارشناسی داشته و یا دانشجوی سال آخر مقطع کارشناسی باشید و با شرکت در آزمون سطح 3 و قبولی در آزمون این سطح با ارائه 4 سال سابقه کار حرفهای در حوزه مالی و سرمایهگذاری موفق به دریافت مدرک CFA و دریافت لقب تحلیلگر خبره مالی (CFA Charter Holder) شوید.
نتایج آزمون سطحهای یک و دو CFA معمولا پس از دو ماه و برای سطح سه حدود سه ماه بعد از تاریخ آزمون اعلام میشوند، آزمون به صورت تستی و سه گزینهای و به زبان انگلیسی میباشد.
دوره CMA یک دوره آموزش حسابداری مدیریت است که داشتن مدرک آن نشاندهنده توانایی فرد در برنامهریزی مالی، پشتیبانی، کنترل، تصمیمگیری، تجزیه و تحلیل و اخلاق حرفهای است، متخصصانی که گواهینامه CMA را کسب کردهاند در سازمانهایی با ابعاد، صنایع و انواع مختلف از جمله شرکتهای دولتی و خصوصی، تولید و خدمات، موسسات دانشگاهی، نهادهای دولتی (ایالات متحده)، شرکتهای چندملیتی و سازمانهای غیرانتفاعی در سطح جهان فعالیت میکنند، دوره CMA از 15 درس تشکیل شده که در سه سطح ارائه میشود.
دارنده مدرک CFA میتواند بسته به شغلی که در آن فعالیت میکند سالانه تا 180 هزار دلار درآمد داشته باشند، آزمون سطح یک 4 بار در سال و آزمون سطح 2 و 3 دو بار در سال برگزار میشود.
ثبتنام در آزمون CFA بصورت آنلاین در سایت موسسه CFA انجام شده و هزینه ثبتنام در آزمون CFA با توجه به زمانهای اعلام شده توسط موسسه CFA متفاوت است و با نزدیک شدن به زمان آزمون این هزینه افزایش مییابد، هزینه ثبتنام در آزمون سطح یک شامل هزینه عضویت به همراه هزینه ثبتنام در آزمون سطح یک است که داوطلبان برای ثبتنام در آزمونهای سطوح 2 و 3 هزینه عضویت را پرداخت نمیکنند.
هزینه آزمون CFA به زمانی که برای آن ثبت نام میکنید بستگی دارد، ثبت نام آزمون زود هنگام که کمتر از سه ماه فرصت دارد معادل 900 دلار و ثبت نام در آزمون استاندارد که سه ماه مهلت دارد 1200 دلار است، به جز هزینه هر کدام از آزمونها، لازم است معادل 350 دلار نیز برای ثبت نام اولیه یا One-Time Enrollment Fee پرداخت کنید.
ثبت نام در این آزمون بهصورت آنلاین است و اگر برای بار دوم در آزمون CFA ثبت نام میکنند، تنها باید هزینه ثبت نام را پرداخت نمایند؛ بسیاری از شرکتهای سرمایه گذاری به این گواهی برای تحلیلگران امنیتی و مدیران دارایی نیاز دارند و همچنین ممکن است برای کسانی که علاقه مند به مشاغلی به عنوان تحلیلگران سهام و مدیران صندوق هستند، مفید باشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام آزمون CFA چیست؟
برای ثبت نام آزمون cfa باید مدارک زیر را تهیه کنید:
-
- مدرک کارشناسی یا سابقه کاری حرفهای
- پاسپورت
- تکمیل فرم بیانیه رفتار حرفهای
- آشنایی کافی با زبان انگلیسی
برای اخذ مدرک CFA، باید تمامی سطوح آزمونها را به ترتیب پشت سر بگذارید؛ یعنی پس از موفقیت در سطح اول آزمون میتوانید در سطح دوم آزمون شرکت کنید. آزمون سطح یک 4 بار در سال و آزمون سطح دو و سه 2 بار در سال برگزار میشود.
تاریخ آزمون CFA
آزمون CFA در سطوح مختلف و ماههای ژوئن و دسامبر برگزار میگردد؛ البته ماههای زمان برگزاری آزمون متفاوت است و فعالیتهای مربوط به ثبت نام، ارائه دادن مدارک و نتایج آزمون در ماههای دیگری انجام میشود، در سایت رسمی آزمون CFA زمان رسمی برگزاری آزمون اطلاع داده میشود که موسسه CFA سطح 1 آزمون CFA را به صورت الکترونیکی برگزار کرده و این باعث میشود داوطلبان راحتتر در این آزمون شرکت کنند.
در سال 2023 این آزمون از تاریخ 14 تا 20 فوریه برگزار میگردد. تفاوت های مدرک CFTE و CFA در 2 مورد زیر خلاصه میشود:
-
- مدرک CFTe از عالیترین و جامعترین مدارک در حوزه تحلیل تکنیکال (technical analysis) اما مدرک CFA بهصورت تحلیل بنیادی (Fundamental analysis) است.
- آزمون CFTe در 2 سطح و آزمون CFA در 3 سطح برگزار میشود.
توضیحات سطوح آزمون نیز به شرح زیر است:
-
- سطح اول: شامل استانداردهای حسابداری و اخلاق حرفهای، گزارشهای مالی، اقتصاد و روشهای کمی است، آزمون این سطح شامل 180 سوال تستی است که برای انجام آن 4.5 ساعت زمان دارید.
- سطح دوم: این سطح شامل ارزشگذاری دارایی و بکارگیری صحیح ابزارهای سرمایه گذاری است، آزمون این سطح دارای 88 سوال ترکیبی و چند گزینهای است.
- سطح سوم: مرحله نهایی این آزمون شامل مواردی مانند برنامه ریزی و مدیریت پورتفولیو است که از 44 سوال چند گزینهای به همراه تعدادی سوال با پاسخ کوتاه تشکیل شده است.
معرفی چند مورد از معتبرترین مدارک بین المللی حسابداری
در ادامه چند مورد از معتبرترین مدارک بین المللی حسابداری آورده شده است:
-
- حسابدار رسمی (CPA)
- تحلیلگر مالی خبره (CFA)
- بازرس گواهی تقلب (CFE)
- حسابرس داخلی رسمی (CIA)
- حسابدار مدیریت خبره (CMA)
- حسابدار رسمی مدیریت جهانی (CGMA)
- گواهی حسابرسی خدمات مالی (FSAC)
- گواهینامه تحلیلگر تکنیکال مالی خبره CFTe))
- گواهی پیشرفته حسابداری و مالی ACAF))
- حسابدار حرفهای خبره (CPB)
- حسابدار خبره (CA)
- حسابدار عمومی خبره(CGA)
نحوه برگزاری آزمون ACCA
آزمون ACCA در ایران توسط انجمن حسابداران خبره برگزار شده و شامل 13 آزمون در 3 بخش مختلف است که تمامی مطالب و سوالات به زبان انگلیسی ارائه میشوند، آزمونهای ACCA این امکان را دارند که از بین دو شیوه برگزاری امتحان، یعنی آزمون کتبی یا آنلاین، یک گزینه را بهدلخواه انتخاب کنند.
دورههای ACCA بین 3 تا 4 سال طول میکشند؛ ولی متقاضیان ده سال فرصت دارند تا تمامی آزمونها را با موفقیت پشت سر بگذارند؛ بنابراین هر شخص با توجه به شرایط خود میتواند برای گذراندن مراحل آزمون برنامهریزی کند. این آزمون در ایران در مراکز زیر برگزار میشود:
-
-
- انجمن حسابداران خبره ایران PACT در ایران
- سنتر اصفهان (فرهیختگان سابق) نماینده ACCA در اصفهان
- سیستم فنی تهران MFT در تهران
- موسسه مالی بازرگای پارسیان PSBF در مشهد
- موسسه آزمون پرداز در تهران
-
آزمون CBE درخواستی که شامل BT، MA، FA و LW است در هر زمانی از سال برگزار میشود و آزمون CBE دورهای شامل PM و FM است که در چهار جلسه و در ماههای مارس، ژوئن، سپتامبر و دسامبر برگزار میشود و در آخر آزمونهای استراتژیک حرفهای CBE که شامل Essentials و 2 options است در چهار جلسه و در ماههای مارس، ژوئن، سپتامبر و دسامبر برگزار میشود.
نحوه دریافت مدارک بین المللی حسابداری
نحوه دریافت مدارک بین المللی حسابداری برای آزمونهای مختلف متفاوت است که در ادامه به نحوه دریافت چند مورد از مهم ترین مدرکهای حسابداری خواهیم پرداخت.
شرایط دریافت مدرک CPA
از شرایط دریافت مدرک CPA در ایران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی از دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رشته حسابداری یا رشتههای مشابه یا مدارک حرفهای شناخته شده از مجامع معتبر بین المللی
- داشتن حداقل 6 سال سابقه کار حسابداری تمام وقت پس از مدرک لیسانس که 2 سال آن را در داخل کشور مشغول بوده باشد.
- برای دارندگان مدرک لیسانس غیر مرتبط و فوق لیسانس یا مدرک دکتری مرتبط، ملاک سابقه کار بعد از تاریخ مدرک است؛ پذیرش در مقاطع بالاتر از لیسانس منوط به گذراندن حداقل 18 واحد حسابداری، حسابرسی و مدیریت مالی در طول دوره تحصیلی میباشد.
- این آزمون برای افرادی آزاد است که دارای مدرک لیسانس بوده و حداقل 3 سال به صورت تمام وقت در زمینه حسابرسی در موسسات عضو جامعه حسابداری کار کرده باشند که با قبولی در آزمون میتوانند کمبود تجربه خود را جبران کنند.
- داشتن گواهی انجام و یا معافیت دائم از خدمت وظیفه عمومی برای آقایان
داوطلبین باید چهار بخش از آزمون CPA را طی 18 ماه بگذرانند و در هر بخش از امتحان حداقل 75 امتیاز کسب کنند. آزمون CPA از چهار بخش، چهار ساعته تشکیل شده است که شامل موارد زیر است:
-
- حسابرسی و تصدیق (AUD)
- محیط کسب و کار و مفاهیم (BEC)
- حسابداری و گزارشگری مالی (FAR)
- مقررات (REG)
شرایط دریافت مدرک CMA
گواهینامه CMA نشان میدهد که یک حسابدار حرفهای در 12 حوزه عمده حسابداری مدیریت مسلط شده است و در ادامه مراحل کسب و حفظ گواهینامه CMA آمده است:
-
- عضویت در IMA: موسسه حسابداران مدیریت، آزمون CMA را برگزار میکند و برای عضویت فعال در IMA باید هزینه عضویت 245 دلاری پرداخت شود.
- ثبت نام در برنامه CMA: ثبت نام در برنامه نیاز به پرداخت هزینه 280 دلاری دارد.
- سوابق تحصیلی: داوطلبان باید دارای مدرک کارشناسی چهارساله از یک دانشگاه معتبر باشند.
- سوابق کاری: داوطلبان باید حداقل 2 سال سابقه کار مستمر تمام وقت یا کار به صورت پاره وقت و حداقل 20 ساعت در هفته را داشته باشند؛ البته نیاز به تکمیل سابقه کاری قبل از آزمون CMA نیست؛ داوطلبان میتوانند تا هفت سال پس از قبولی در آزمون CMA سابقه کاری خود را ارسال کنند.
- قبولی در هر دو بخش آزمون CMA: آزمونها به دو بخش تقسیم شدهاند که به ترتیب برگزار میشوند و هر آزمون دارای هزینه 460 دلاری است.
بخش اول شامل گزارشدهی مالی، برنامهریزی، عملکرد و کنترل است و بخش دوم شامل تصمیمگیری مالی و برنامهریزی و مدیریت استراتژیک است؛ داوطلبان سه سال فرصت دارند تا هر دو بخش آزمون CMA را به اتمام برسانند و عدم تکمیل آزمون، نیاز به ثبتنام مجدد در آزمون CMA دارد.
-
- مشارکت در آموزش مستمر: هر ساله دارندگان گواهینامه CMA باید 30 ساعت آموزش حرفهای مستمر (CPE) را تکمیل کنند که حداقل 2 ساعت از آن در حوزه اخلاق حرفهای باشد. استانداردهای اخلاقی IMA شامل صلاحیت، محرمانگی، اصالت و اعتبار است و این موضوع تا زمانی که داوطلب در هر دو بخش آزمون CMA قبول نشده باشد، اعمال نمیشود.
- هر سال باید هزینه عضویت در IMA و هزینه حفظ گواهینامه CMA را نیز پرداخت کنید.
CMA چه تفاوتی با ACCA دارد؟
تفاوتهای cma با acca شامل موارد زیر میباشد:
-
- مهمترین تفاوت آزمون ACCA با CIMA در مباحث مدیریتی و استراتژی است.
- قدمت انجمن حسابداران خبرۀ انگلستان یا ACCA حدود 30 سال بیشتر از CIMA است و مرکز CIMA در شهر لندن انگلستان است.
- آزمونها و مدرک ACCA در ایران شناخته شدهتر است و فقط این آزمون در ایران برگزار میشود، متقاضیان آزمون CIMA باید به کشورهای همسایه بروند تا بتوانند در این آزمون شرکت کنند.
- تعداد آزمونهای ACCA چهارده عدد است و مدت زمان گذراندن آن نیز طولانیتر است.
- برخلاف آزمون ACCA که نیازی به پیش نیاز تحصیلات ندارد، برای شرکت در آزمون CIMA باید حداقل مدرک کارشناسی در رشتههای حسابداری، اقتصاد یا مدیریت داشته باشید.
- تفاوت اصلی بین ACCA و CIMA در نحوه تاکید بر موضوعات مدیریتی و استراتژیکی است. ACCA تازهترین دستاوردهای حسابداری بینالمللی را نیز در برنامههای خود لحاظ میکند و با برنامههای آموزشی جهانی، دارندگان مدرک ACCA در حوزه حسابداری و حسابرسی به عنوان کارشناسان معتبر شناخته میشوند.
تفاوت آزمون CIMA با آزمون حسابداری بین المللی ACCA
آزمون CIMA و ACCA هر دو از مهمترین آزمونهای حرفهای حسابداری و مدیریت مالی در جهان هستند، اما تفاوتهای مهمی نیز دارند. CIMA بر روی مهارتهای مدیریت مالی و تجزیهوتحلیل دادهها تمرکز دارد و برای افرادی مناسب است که میخواهند در نقشهای مدیریتی فعالیت کنند.
در مقابل ACCA تاکید بیشتری بر اصول حسابداری و قوانین مالی دارد و برای افرادی مناسب است که میخواهند به سمت حرفههای حسابداری عمومی و حسابرسی بروند، این آزمونها مسیرهای شغلی متفاوتی را در عرصه مالی فراهم میکنند.
آینده شغلی با مدارک بین المللی حسابداری
آینده شغلی با مدارک بین المللی حسابداری میتواند موقعیتهای شغلی مختلفی برای شما ایجاد کرده و شما را به مسیرهای مختلفی هدایت کند، در ادامه فرصتهای شغلی مختلف با انواع این مدارک را بررسی خواهیم کرد:
-
- CPA: این مدرک بیشتر در آمریکا معتبر است، اما با اخذ این مدرک نیز میتوان در سطح جهانی فعالیت کرد و در برخی کشورها به عنوان حسابدار مالی استخدام شد، معمولا تمرکز بر حوزههایی مانند حسابداری مالی، حسابداری مدیریتی، حسابداری مالیاتی و حقوقی دارد.
- ACCA: یکی از مدارک بین المللی حسابداری بوده و در بیش از 180 کشور معتبر است، شامل حوزههای مختلفی از حسابداری مانند حسابداری مالی، حسابداری مدیریتی، حسابداری مالیاتی و حسابداری اجتماعی میباشد و از نظر تحصیلات دانشگاهی و تجربه دارای انعطاف بیشتری دارد.
- CIMA: نیز یک مدارک بین المللی حسابداری با تمرکز بر حسابداری مدیریتی و تصمیم گیری استراتژیک میباشد، فارغ التحصیلان این مدرک میتوانند در بخشهای مختلف صنعت و سازمانها به عنوان حسابداران مدیریتی فعالیت کنند.
کاربردیترین مدارک بین المللی حسابداری برای مهاجرت
مدارک بین المللی حسابداری که برای مهاجرت کاربرد دارند را نیز در ادامه شرح خواهیم داد:
-
- دوره CMA در خارج ایران و کشورهایی نظیر آمریکا بسیار شناخته شدهتر و کارآمدتر است.
- اخذ مدرک CFA برای افراد صاحب تخصص که در کشورهای پیشرفته در زمینه بازارهای مالی ساکن هستند، فرآیند آسانتری تلقی میشود؛ چرا که این افراد آشنایی مناسبی با اقتصاد کشور خود و تغییرات آن و بازارهای سرمایه دارند و اطمینان شرکتهای سرمایه گذاری نیز برای جذب این افراد بیشتر است.
این مدرک در مهاجرت به کشورهایی مانند کانادا میتواند نقش قابل توجهی در پذیرش درخواست اخذ اقامت شما داشته باشد.
-
- افراد با مدرک ACCA میتوانند بعد از گذراندن بخشهای F1 تا F9 مدرک کارشناسی حسابداری از دانشگاه بروکس آکسفورد دریافت کنند و بعد از گذراندن بخشهای P1 تا P7 و با ارائه سابقه کاری سه ساله امکان دریافت مدرک فوق لیسانس حسابداری از دانشگاه UCL را دارند که این مدرک در ارتقای سطح علمی و شغلی این افراد تاثیر زیادی دارد.
- بسیاری از کارفرمایان در کانادا ترجیح میدهند حسابدارانی که دارای مدرک CPA هستند را استخدام کنند، اگرچه در کانادا داشتن این مدرک برای شغل حسابداری الزامی نیست؛ اما موقعیتهای شغلی بیشتری را برای شما ایجاد میکند.
به دلیل اینکه انجمن حسابداران خبره کانادا، ایران را به عنوان عضوی از این انجمن مورد تایید ندارد، سابقه کاری 5 تا 8 ساله از متقاضیان ایران درخواست میکند، دولت کانادا از سال 2014 ارگانهای حسابداری را تحت نظارت CPA سازماندهی کرد؛ بنابراین از فرد خواسته میشود تا تحصیلات دانشگاهی و سابقه کاری خود را برای این سازمان ارسال کند تا مورد ارزیابی قرار بگیرد.
در صورت تایید سازمان CPA دورههای آمادگی آزمون PEP به صورت حضوری یا آنلاین ثبت نام میکند و تقریبا 18 ماه طول میکشد، دولت کانادا برای دورههای آماده سازی امتحان حسابداران خبره (PEP، CPA) ویزای دانشجویی صادر کرده و یا اینکه افراد از طریق ویزای بازدید یا ویزای کاری برای شرکت در این دورهها اقدام کنند و همچنین میتوان با گرفتن پذیرش تحصیلی کانادا در دوره لیسانس و ارشد به طور همزمان از دورههای PEP استفاده کرده و با قبولی نهایی یکی از حسابداران خبره کانادا باشید.
نتیجه گیری
در کشورهای مختلف اگر فرد پس از گذراندن دوره حسابداری واجد شرایط باشد، انجمنهای حسابداری مدارک بین المللی حسابداری را به فرد ارائه میکنند، در کشور ما نیز افرادی که متقاضی کسب مدارک بین المللی حسابداری هستند؛ میتوانند با شرکت در دورهها و آزمونهای بینالمللی حسابداری که توسط برخی مراکز آموزشی از جمله مرکز حسابداران خبره برگزار میشود، مدارک بین المللی حسابداری را کسب کنند
در مقالهای که خواندید تمام تلاش خود را انجام دادیم تا بتوانیم موارد مهم و مدارک بین المللی حسابداری که برای مهاجرت و ارتقای شغلی در کشور به شما کمک میکنند را شرح دهیم، در انتها میتوانید سوالات و نظرات خود را در خصوص موضوع مقاله و حسابداری در قسمت دیدگاه برایمان کامنت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.