امروزه در زندگی بشر، هوش مصنوعی کاربرد زیادی دارد. هوش مصنوعی، کارها را برای افراد، ساده و آسان نموده و سرعت العمل در انجام کارها را بالا میبرد. هوش مصنوعی در حسابداری و برنامه مالی نیز استفاده شده و کاربردهای زیادی در این حوزه دارد.
استفاده از هوشمصنوعی در حسابداری، خطاهای محاسباتی را به حداقل رسانده و امور حسابداری با دقت و در کمترین زمان انجام شود. با وجود اهمیت هوش مصنوعی در حسابداري در این مقاله به ضرورت و کاربرد هوشمصنوعی در حسابداری پرداخته و به 5 سوال رایج در این زمینه پاسخ داده میشود.
فعالان حوزه هوش مصنوعی
دانشجویان کامپیوتر و فناوری اطلاعات
علاقمندان حوزه تکنولوژی در هر صنف
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا همان AI (Artificial Intelligence) ماشینهایی هستند، که مانند انسان شبیهسازی شدهاند، و در فعالیتهایی همچون یادگیری، استدلال، شناخت و حل مسئله و … از آنها استفاده میشود.
در واقع انجام دادن این امور توسط ماشینها به جای انسان، همان جایگزینی هوشمصنوعی به جای هوش انسانی می باشد.
هوش مصنوعی به زبان ساده
در واقع اگر بخواهیم هوشمصنوعی را به زبان ساده تعریف کنیم، باید گفت به علم استفاده از ماشینهای کامپیوتری برای آسانتر شدن کارهای انسان گفته میشود.
هوش مصنوعی در مقابل هوش طبیعی قرار دارد، که قادر است تصمیمهای ذهن انسان را شناسایی کرده و اجرا کند. هوشمصنوعی با قدرت زیادی که دارد دنیا را متحول کرده است.
کاربرد هوش مصنوعی در زندگی بشر
هوش مصنوعی در امور مختلف کاربردهای فراوانی دارد. در حقیقت می توان گفت در اکثر امور روزمره از هوشمصنوعی استفاده میشود. گوشی های هوشمند نمونه بارزی از استفاده از هوشمصنوعی در طول روز می باشد، که در انجام دادن کارها به ما کمک میکند.
لازم به ذکر است همین فضای مجازی که امروزه برای اکثر کارهای خود از آن استفاده میکنیم، نمونه ای از هوش مصنوعی میباشد. برخی از موارد روزمره دیگر که از هوش مصنوعی استفاده میشود عبارتند از:
- اتومبیلهای هوشمند
- بازیهای ویدیویی
- سفر و جهت یابی
- اسپیکرهای هوشمند
- بهداشت و درمان
- تجارت الکترونیک
- اپلیکیشنهای هوشمند
- و غیره
هوش مصنوعی در حسابداری چیست؟
هوش مصنوعی کاربردهای زیادی دارد که یکی از مهم ترین کاربردهای آن در زمینه حسابداری و مالی می باشد. در ادامه، در مورد تاثیر هوشمصنوعی در حسابداری، توضیحاتی ارائه شده است.
تاثیر هوش مصنوعی بر دانش حسابداری
در تمامی سازمانها، انجام دادن سریع و در عین حال دقیق کارها از اهمیت بسیاری برخوردار است. این موضوع در زمینه حسابداری نیز اهمیت ویژه ای دارد. زیرا در امور حسابداری، افراد با اعداد و ارقام و تجزیه و تحلیل اطلاعات سر و کار دارند، لذا باید دقت کافی در انجام دادن کارها داشته باشند.
هوش مصنوعی قسمتهای مختلفی از کار حسابداری را تحت تاثیر قرار داده است. ابزارهای قدیمی مثل چرتکه و ماشین حساب تا نرمافزارهای پیشرفتهای که هم اکنون در حسابداری استفاده میشود، هوشمصنوعی محسوب میشوند.
با استفاده از نرم افزارهایی مثل نرم افزار حسابداری ابری که همان هوشمصنوعی در حسابداری و امورمالی هستند، انجام عملیات محاسباتی و پردازش و تجزیه و تحلیل اعداد و ارقام به بهترین نحو انجام میشود، و این کار باعث کاهش خطاهای آماری می گردد.
با استفاده از هوش مصنوعی، سازمان ها مدیریت جامع را خواهند داشت و به رشد و توسعه چشمگیری دست پیدا خواهند کرد.
در این بخش قصد داریم ضمن بیان تغییراتی که از به کاربردن هوشمصنوعی در حسابداری ایجاد میشود، با مزیتهای هوشمصنوعی در حسابداری و ضرورت وجود هوشمصنوعی در حسابداری بیشتر آشنا شوید؛ تا بتوانید هر چه بیشتر، از هوش مصنوعی در حسابداری سازمان خود استفاده کنید.
ضرورت وجود هوش مصنوعی در حسابداری
امروزه با تغییر و تحولات فناوری، حسابداری نیز باید با این تغییرات خود را هماهنگ کند که با استفاده از هوش مصنوعی میتوان این کار را انجام داد. هوش مصنوعی، خدمات حسابداری مفیدی را ارائه میدهد و به حسابداران کمک می کند که کارهای محاسباتی را در کمترین زمان و با دقت بسیار بالا انجام دهند.
تغییرات حاصل از هوش مصنوعی در حسابداری
با به کار بردن هوش مصنوعی، تغییرات گستردهای در امور مالی و حسابداری ایجاد گردیده است. از جمله تغییرات حاصل از هوش مصنوعی در حسابداری، میتوان به کاهش نیاز سازمان به نیروی انسانی و در نتیجه کاهش هزینههای سازمانی اشاره کرد.
همچنین استفاده از این تکنولوژی، درصد خطا را در امور حسابداری نزدیک به صفر کرده است. همچنین با استفاده از هوشمصنوعی، سرعت و دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات و انجام امور حسابداری نسبت به حسابداری سنتی افزایش پیدا کرده است.
یکی دیگر از تغییرات حاصل از هوشمصنوعی در حسابداری، این است که هوش مصنوعی دارای سیستم پشتیبان است و در صورتی که اطلاعات از بین بروند به راحتی میتوان آنها را بازیابی کرد.
مزیت هوش مصنوعی در حسابداری
هوشمصنوعی در امور حسابداری و مالی مزیت فراوانی دارد. از جمله مزیت هوش مصنوعی درحسابداری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- افزایش دقت و سرعت عملیات حسابداری
- انجام مدیریت مالی جامع
- کاهش استفاده از نیروی انسانی
- کاهش هزینه ها (آیا ماهیت هزینه در حسابداری بدهکار است؟)
- کاهش خطاهای عملیاتی
- ثبت و ذخیره درست و دقیق اطلاعات
- امنیت بالای اطلاعات مالی
- و….
کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری
با توجه به کاربرد هوشمصنوعی در حسابداری، در این بخش از مقاله در رابطه با هوش مصنوعی و کاربرد آن در حسابداری، مطالبی بیان میشود و سه کاربرد اصلی هوشمصنوعی در حسابداری شرح داده میشود.
کاربرد هوش مصنوعیدر حسابداری و امور مالی
همانطور که گفته شد هوشمصنوعی در تمام حوزه های زندگی بشر استفاده شده و کاربرد دارد. حتی در حسابداری و امور مالی نیز از هوشمصنوعی استفاده میشود.
هوشمصنوعی در حسابداری کاربرد زیادی دارد و استفاده از آن باعث شده است که کارهای محاسباتی و پردازش دادههایی که برای نیروی انسانی سخت و پیچیده بود، به راحتی و با سرعت و دقت زیاد انجام شود.
3 کاربرد اساسی هوش مصنوعی در حسابداری
3 کاربرد اساسی هوشمصنوعی در حسابداری عبارتند از:
- سیستم خبره
- سیستم شبکه عصبی مصنوعی
- سیستم منطق فازی
1. سیستم خبره
سیستم خبره یا سیستم متخصص، سیستمی است که به صورت سیستم نرم افزار کامپیوتری طراحی شده و به صورت هوشمند تنظیم شده است.
در این روش، امور حسابداری که قبلا توسط نیروی انسانی انجام میگرفتند، بااستفاده از هوش مصنوعی به صورت ساده و راحت و در عین حال دقیق انجام میگیرند. از جمله کارهایی که در سیستم خبره میتوان انجام داد عبارتند از:
- اندوخته سازی
- تعهد خرید
- بانکداری
- برنامه ریزی استراتژیک
- مدیریت بازاریابی
- ارتباطات مالی
2. سیستم شبکه عصبی مصنوعی
سیستم شبکه عصبی مصنوعی یک سیستم هوشمند است که به صورت موازی کنار یکدیگر قرار گرفته اند. با استفاده از برنامه ای که برای این سیستم تنظیم شده است، میتوان مسائل گوناگون ریاضی را که با استفاده از روشهای سنتی قابل حل نیستند، با این روش حل کرد.
3. منطق فازی
منطق فازی یا منطق دو دویی، یکی از کاربردهای هوش مصنوعی می باشد که شامل دو حالت میباشد، یا درست است یا غلط است.
این روش نشان میدهد که در مسائل مختلف از جمله مسائل مالی، همیشه نمی توان چیزی را با قطعیت بیان کرد، بلکه باید برای آن دو حالت، آنچه هست و آنچه نیست را در نظر گرفت. از کاربردهای روش منطق فازی در حسابداری می توان موارد زیر را نام برد:
- تصمیمگیری
- حسابرسی
- بررسی جریان ورود و خروج سرمایه نقدی
- تخصیص دارایی ها
- مشاوره برای سرمایه گذاری
کاربرد سیستم عصبی مصنوعی در امور مالی
از سیستم عصبی مصنوعی،که یکی از کاربردهای هوشمصنوعی در حسابداری میباشد، میتوان در پردازش اطلاعات استفاده کرد. سیستم عصبی مصنوعی کاربردهای زیادی در امور مالی و حسابداری دارد که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارزشیابی اوراق بهادار
- قیمت گذاری اوراق بهادار جدید
- پیش بینی قیمت سهام و بررسی روند نزولی و صعودی آن
- بررسی فرآیند تحلیل
- پیش بینی میزان اعتبار و تصویب اعتبارات
- برآورد بهای تمام شده (اگر علاقمند به یادگیری مباحث مرتبط با بهای تمام شده کالا هستید به مقاله بهای تمام شده کالای فروش رفته مراجعه نمایید)
- ارزیابی ورشکستگی و خطر وام دهی بانکها و سایر موسسات مالی
- و…
هوش مصنوعی و آینده حسابداری
همانطور که گفته شد، هوش مصنوعی در تمامی فعالیتها، از جمله در فعالیت هایی که نیاز به دقت و سرعت زیاد جهت انجام امور دارند، کاربرد بسیار زیاد دارد. حسابداری و امور مالی یکی از این نوع فعالیتها میباشد که انجام امور مالی باید با دقت و سرعت فراوانی انجام گیرد. لذا هوشمصنوعی در حسابداری کاربرد زیادی دارد و با به کار بردن هوشمصنوعی، آینده حسابداری پیشرفت فراوانی خواهد داشت.
آینده حسابداری با هوش مصنوعی
با به کارگیری هوشمصنوعی در حسابداری، تمامی کارها با دقت و سرعت بسیار بالایی انجام می گیرد. در نتیجه آینده حسابداری با هوش مصنوعی دچار تغییر و تحول بسیاری خواهد شد.
با استفاده از هوشمصنوعی، حسابداران مجبور نخواهند بود که کارهای سخت و محاسباتی را به صورت دستی انجام دهند، بلکه همه این کارها و تجزیه و تحلیلها بااستفاده از هوش مصنوعی انجام خواهد گرفت که این امر باعث افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها خواهد شد.
همچنین حسابداران وقت آزاد بیشتری خواهند داشت و می توانند تمرکز و تلاش بیشتری را در کارهای مهم که باعث رشد و موفقیت شرکت میشود، داشته باشند.
5 سوال رایج در حوزه هوش مصنوعی حسابداری
تا اینجا با مفهوم هوش مصنوعی و کاربرد آن در حسابداری و امور مالی آشنا شدید. با توجه به اهمیت هوشمصنوعی در حسابداری و همچنین به دلیل سوالات زیاد ایجاد شده در این زمینه، در این بخش از مقاله قصد داریم به چند سوال رایج در حوزه هوشمصنوعی و حسابداری پاسخ دهیم.
1- نقش هوش مصنوعی در حسابداری شرکتها چیست؟
یکی از سوالات مهم و پرتکرار این است که نقش هوشمصنوعی در حسابداری چیست؟ هوشمصنوعی در حسابداری کاربرد زیادی دارد. مهمترین نقش هوش مصنوعیدر حسابداری شرکتها، انجام کارها با سرعت و در عین حال با دقت فراوان می باشد. در نتیجه باعث کاهش خطاها و افزایش بهره وری و به طور کلی باعث کاهش هزینهها و افزایش درآمد در شرکتها میشود.
2- نقش هوش مصنوعی درحسابداری مدرن چیست؟
در مورد نقش هوشمصنوعی در حسابداری مدرن، باید گفت که با پیشرفت فناوری، حسابداران باید آموزشهای لازم را ببینند، تا خود را با مسائل جدید تطبیق دهند؛ این کار بسیار دشوار می باشد.
در صورتی که علاقمند به یادگیری حسابداری هستید میتوانید در دوره های حسابداری شرکت نموده و همچنین خود را برای ورود به بازار کار آماده نمایید. برای شروع از دوره صفر حسابداری که دوره آشنایی با حسابداری است، شروع کنید.
در حالی که هوشمصنوعی می تواند با تغییرات جزئی در برنامه نویسی، خود را با فناوری های جدید تطبیق دهد. لذا با پیشرفت فناوری، نیاز به هوشمصنوعی در حسابداری بیشتر میشود.
هوشمصنوعی میتواند با به کار بردن تکنیکها و روشهای جدید در کار، حسابداری را از مدلهای سنتی تغییر داده و مدرن تر کند.
لذا در حسابداری مدرن، با استفاده از هوشمصنوعی انجام امور مالی با پیشرفتهترین و جدیدترین روشها و به طور دقیق و با سرعت زیاد انجام میگیرد. در نتیجه هوش مصنوعی می تواند حسابداری مدرن را بالاتر برده و مدرن تر کند.
3- مفهومی دیگر از مقاله هوش مصنوعی در حسابداری را شرح دهید؟
در پاسخ به این سوال یک مفهوم کلی از هوشمصنوعی در حسابداری داشته باشیم، هوشمصنوعی هوش ماشینها می باشد که از هوش انسان شبیه سازی شده است. در مواردی همچون حل مسئله و تجزیه و تحلیل، از هوش مصنوعی استفاده میشود. برنامههای کاربردی زیادی از هوش مصنوعی وجود دارد.
این فناوری در امور حسابداری و مالی نیز کاربردهای فراوانی دارد. در حسابداری برای کارهایی از جمله گزارش گیری مالی، تجزیه و تحلیل اطلاعات، اطمینان بخشی از عملیات و… از هوش مصنوعی استفاده میشود.
با استفاده ازهوشمصنوعی، تمامی این عملیات با دقت و سرعت زیاد انجام گرفته و هزینه ها کاهش مییابند. در نتیجه امور حسابداری و مالی با موفقیت و پیشرفتهای فراوانی انجام میگیرند.
4- تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی در چیست؟
تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی در این است که در برنامه نویسی، برنامه مشخصی توسط کاربر به سیستم داده میشود و سیستم دادههای ورودی را تجزیه و تحلیل کرده و خروجیهای مشخصی را ارائه میدهد. اما در هوش مصنوعی، هیچ برنامه از پیش تعیین شده به سیستم ارائه نمیشود.
بلکه هوشمصنوعی، دادههای ورودی و اقدامات کاربر را مشاهده میکند، و دادههای مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل را جمع آوری کرده و تجزیه و تحلیل انجام میدهد، و نتایج را پیش بینی میکند.
در واقع هوش مصنوعی فرآیندی است که شبیه انسان عمل می کند و مانند انسان رویدادها را بررسی کرده و تصمیم میگیرد.
5- AI در حسابداری چیست؟
مدتها است که هوش مصنوعی یا همان AI در حسابداری، جایگاه ویژهای پیدا کرده است. به طوری که سازمان ها با بهره گیری از AI در حسابداری پیشرفت چشمگیری داشته اند.
هوشمصنوعی در حسابداری با سرعت بخشیدن به کارها و همچنین افزایش امنیت اطلاعات و دقت تجزیه و تحلیل و گزارش اطلاعات، استفاده از نیروی انسانی را در امور مالی کاهش داده و باعث شده است که نیروی انسانی به وظایف مهم تر رسیدگی کرده و به رشد و پیشرفت سازمان کمک کنند. (👈 مشاهده خلاصه پرونده پرسنلی)
نتیجه گیری
امروزه با پیشرفت فناوری، سازمانها برای انجام دقیق و آسان کارها از هوش مصنوعی استفاده می کنند. هوش مصنوعی، علم ماشینهای کامپیوتری است که مانند انسان شبیه سازی شده اند، این علم در حسابداری و امور مالی نیز، کاربرد بسیار زیادی دارد و باعث آسان تر شدن کارها در سازمان میشود.
با توجه به اهمیت و کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری، لازم است که سازمانها با کاربردهای آن آشنا بوده و در شاخه حسابداری کسب و کار خود، از هوش مصنوعی استفاده کنند. در پایان این مقاله، هر گونه سوال یا پیشنهاد خود را حتما در قسمت دیدگاه با ما مطرح نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
با سلام و سپاس از مطالب مفید شما
آیا در ایران برنامه های کاربردی برای استفاده و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از هوش مصنوعی وجود دارد؟
آیا امکان تجزیه و تحلیل اطلاعات برای یک کار تحقیقی مبنی بر هوش مصنوعی هست؟
سپاس فراوان
سیستم خبره چه مزیتی داره؟
با سیستم خبره می توان عملیاتی نظیر اندوخته سازی، تعهد خرید، بانکداری، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت بازاریابی، ارتباطات مالی را با استفاده از هوش مصنوعی و بدون نیروی انسانی انجام داد.