آیا با وظایف مامور پخش آشنا هستید؟ آیا میدانید شغل موزع چیست؟ در کارخانهها و شرکتهای بزرگ وظیفه توزیع و پخش کالا بر عهده مامور پخش میباشد که باید محصولات را از انبار دریافت کرده و به دست مشتریهای مختلف برساند، شاید کارهای مامور پخش یا ویزیتور اشتباه گرفته شود، اما این دو شغل تفاوتهایی با هم دارند.
در مقاله پیش رو قصد داریم در خصوص مشاغل مامور پخش و موزع توضیحاتی را ارائه دهیم و سپس وظایفی که هر یک در برنامه حسابداری سازمان برعهده دارند را بازگو نماییم. برای آشنایی با وظیفههای مامور پخش و اطلاعات از این شغل و استخدام آن تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
کسانی که قصد دارند در شغل مامور پخش و موزع استخدام شوند
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
موزع یا مامور پخش کیست؟
مطالب مرتبط:
در شرکتهای بزرگی که سیستم توزیع مویرگی دارند، روزانه باید محصولات زیادی بین فروشگاههای مختلف تقسیم و پخش شود که این از وظایف مامور پخش است، از وظایف سرپرست فروش و توزیع نیز میتوان به دادن لیست مسیرهای مورد نظر و مشتریان و نوع کالا و قیمت و تعداد آنها به مأمور پخش اشاره کرد.
مامور پخش با اطلاعات به دست آورده از سرپرست توزیع باید کالاها را تحویل مقصد داده و مبالغ آنها را دریافت کند. در جواب سوال مامور پخش کیست؟ باید بگوییم فردی است که وظیفه پخش و توزیع محصولات را براساس اطلاعات دریافتی از شرکت به عهده دارد.
مامور پخش وظیفه دارد تسویه حساب کامل مشتری با شرکت را انجام داده و مبلغ دریافتی را با رعایت امانت به حسابداری شرکت تحویل دهد.
ویژگیهای مامور پخش یا موزع
فردی که قرار است به عنوان مأمور پخش استخدام شود، باید ویژگیهایی داشته باشد که مورد تایید کارفرما قرار بگیرد. این ویژگیها را در تصویر زیر به صورت کامل و واضح شرح دادهایم.
شغل موزع چیست؟
موزع یا مامور پخش استخدام میشود، تا بتواند فرآیند رساندن محصولات به دست مشتریها را تسهیل کند. مامور پخش با اطلاعاتی که توسط سرپرست توزیع به دست میآورد، اقدام به توزیع و پخش کالا بین مشتریان کرده و سپس تسویه حساب مشتری با شرکت را انجام میدهد.
اهمیت شغل موزع یا مامور پخش
در شرکتهای بزرگ مامور پخش یا موزع نقش بسیار مهمی در موفقیت یا عدم موفقیت شرکت دارد، چون معمولا در این شرکتها مشتریان به جز موزع با فرد دیگری در ارتباط نیستند و برخورد و رفتار این فرد در رضایت مشتری در خریدهای دوباره او تأثیرگذار است.
همچنین زمانشناسی و تحویل به موقع کالا در ایجاد اعتماد مشتریان به شرکتها مهم میباشد، مثلاً در شرکتی مانند دیجی کالا مشتریان فقط با مامور پخش دیجی کالا در ارتباط هستند بنابراین این فرد بسیار تأثیرگذار است.
شرکتها باید به فردی که به عنوان مامور پخش استخدام میکنند، توجه ویژهای داشته باشند و حقوق موزع را به موقع به بهترین شکل پرداخت کنند، تا مامور پخش نیز به بهترین شکل وظایف خود را انجام دهد.
راننده موزع یعنی چه؟
تاکنون به این سوال پرداختیم که وظایف مامور پخش چیست؟ اما شاید شما درباره موقعیت شغلی راننده موزع هم شنیده باشید، راننده موزع یعنی چه؟ و چه تفاوتی با مامور پخش دارد؟
معمولاً در شرکتهای بزرگ برای اشتغال در شغلهای مامور پخش و راننده پخش و ویزیتور افراد مختلفی در نظر گرفته میشود؛ چون هر کدام از آنها با توجه به واحد کاری و سرپرستی وظایف متفاوتی دارند، اما در شرکتهای مواد غذایی، یک نفر وظایف مامور پخش مواد غذایی و راننده موزع را برعهده میگیرد.
مانند توزیع لبنیات و آب معدنی که جزء پخش مویرگی گرم محسوب میشود، نیاز است یک نفر مسئولیتهای ویزیتور و راننده پخش را برعهده بگیرد. راننده پخش فردی است که با وسیله نقلیه مناسب، حمل و نقل محصولات از انبار تا محل دریافت توسط مشتری را انجام میدهد.
وظایف مامور پخش چیست؟
در آموزش حسابداری بخش نرم افزار انبارداری، با عناوین و طبقه بندی مشاغل مربوط به آنها آشنا شدیم و دانستیم که هر کدام چه وظایفی را برعهده دارند، اما اکنون در مقاله فعلی با مامور پخش آشنا شدیم و در تصویر زیر وظایف مامور پخش را به صورت کامل شرح دادهایم.
موزع بخشی از تیم بازاریابی شرکت است که در بعضی موارد فقط وظیفه پخش و توزیع و در بعضی موارد وظایف دیگری نیز به عهده دارد.
موزع میتواند وظایف ویزیتور (مسئول سفارشگیری و معرفی محصولات)، مامور پخش (مسئول تحویل کالا یا مرجوع کردن کالا)، تحصیلدار (مسئول دریافت وجه و تسویه حساب) و کارمند فروش (مسئول رضایت سنجی مشتری، دریافت سفارشات) را نیز دارا باشد.
وظایف مامور پخش در شرکتهای کوچک پخش مویرگی
در شرکتهای کوچک پخش مویرگی معمولاً مامور پخش، وظایف ویزیتور و راننده موزع را نیز دارا میباشد؛ یعنی ابتدا سفارش گرفته سپس محصولات را به تعداد سفارش و با شیوههای درست از انبار شرکت تا مغازه یا فروشگاه مشتری رسانده و سپس گزارش تحویل دادن محصول به مشتری را ثبت میکند.
وظایف مامور پخش مواد غذایی
مواد غذایی از جمله محصولاتی است که توزیع و پخش آن نیازمند سرعت و دقت بالا میباشد، برای مثال بعضی از مواد غذایی شرایط نگهداری خاصی دارند که در صورت عدم رعایت قبل از رسیدن به دست مشتری خراب میشوند.
برای مواد غذایی معمولاً از سیستم بازاریابی گرم استفاده میشود، یعنی در بعضی اوقات در شرح وظایف راننده پخش مواد غذایی میتوان به بازاریابی و گرفتن سفارش از مشتری نیز اشاره کرد. در ادامه به وظایف درج شده در نمونه قرارداد کاری استخدام مامور پخش مواد غذایی اشاره خواهیم کرد.
وظایف مامور پخش درج شده در نمونه قرارداد استخدام مامور پخش مواد غذایی
توزیع مواد غذایی چون جزو مواد فاسد شدنی میباشد و به سرعت و دقت بسیاری نیاز دارد. در نمونه قرارداد استخدام مامور پخش موادغذایی وظایفی متفاوت با سایر مأمورین پخش درج میشود که در عکس زیر به آن موارد اشاره نمودهایم.
اکنون که با وظایف مامور پخش در بخش مواد غذایی آشنا شدیم، بهتر است که توضیحات بیشتری در این خصوص ارائه شود تا به صورت کامل با این وظایف آشنا شوید. شرح وظایف مامور پخش مواد غذایی به شرح توضیحات زیر میباشد:
-
- شناسایی مواد غذایی، ویژگیها و نحوه بسته بندی آنها: کارفرما وظیفه دارد اطلاعات لازم درباره محصولات را در اختیار مأمور پخش قرار دهد.
مامور پخش باید این اطلاعات را به طور کامل فرا بگیرد تا زمانی که مشتریان در رابطه با نحوه نگهداری یا سفارشات جدید سوالی داشتند، بتواند پاسخگو باشد و آنها را راهنمایی کند.
-
- استفاده از ابزارهای مسیریابی: موزع باید در گوشی همراه خود نرم افزارهای مخصوص مسیریابی داشته باشد، تا بتواند بدون از دست دادن زمان، محصولات را به دست مشتری برساند.
کارفرما میتواند در قرارداد به لزوم داشتن گوشی همراه برای نصب نرم افزارهای مسیریابی اشاره کند، یا این که خود تجهیزات مانند گوشی هوشمند را فراهم نماید.
-
- نگهداری ویژه از مواد غذایی حساس: کارفرما میتواند در قرارداد قید کند که موزع باید روشهای نگهداری مواد غذایی ویژه را رعایت کند.
برای مثال سبزیجات، میوه جات، لبنیات، محصولات پروتئینی و نوشیدنیها هر کدام دارای شرایط نگهداری خاصی هستند که با توجه به آموزشهای داده شده رعایت آنها ضروری است و هرگونه عدم رعایت شرایط نگهداری و ایجاد خسارت باید توسط مامور پخش پرداخت شود.
-
- مرجوع کردن مواد غذایی قابل برگشت به شرکت: اگر مواد غذایی ارسال شده فاسد شده باشند یا بسته بندی آنها آسیب دیده باشد، مامور پخش باید آن را مرجوع کند.
گاهی نیز براساس قراردادهایی که بین شرکت و فروشندهها بسته میشود، اگر جنسی فروخته شد و خراب شده تضمین بازگشت دارد، بعضی محصولات آرایشی و بهداشتی نیز این تضمین را دارا هستند.
در این شرایط طبق قرارداد مامور پخش یا موزع باید موارد قابل برگشت را تشخیص داده و مرجوعیهایی که در اثر قصور کیفی یا فنی است گزارش کند تا دیگر این موارد تکرار نشود.
شرح وظایف راننده پخش
در سیستم پخش سرد و گرم شرح وظایف راننده پخش تفاوت دارد. در سیستم پخش گرم که آب معدنی و لبنیات در این حوزه دسته بندی میشوند، وظیفه ویزیتور و مأمور پخش را یک نفر انجام میدهد، در سیستم پخش گرم عمل سفارشگیری و تحویل کالا به مشتری همزمان انجام میشود.
یعنی مأمور پخش با وسیله نقلیه حامل محصولات به مشتری مراجعه کرده و کالا را همان موقع تحویل مشتری میدهد، اما در سیستم فروش سرد ابتدا بازاریاب به مشتری مراجعه کرده و ثبت سفارش میکند، بعد از مدت زمانی کالا توسط راننده پخش به دست مشتری میرسد که در این سیستم وظایف مامور پخش کمتر است.
برخی رانندگان پخش مخصوصا در سیستم پخش گرم دچار اشتباهاتی میشوند که میتواند برای خودشان و شرکت آسیب زننده باشد از جمله آن میتوان فروش بیش از اندازه نیاز به مشتریها و انصراف از برخی مسیرها به دلیل سختی راه اشاره کرد که مشتریهای مربوط به آن مسیر به طور کامل از دست میروند.
مهارتهای لازم یک مامور پخش
اتحادیه برای هر شغلی، یک سری مهارت و توانایی مشخص مینماید و شخص باید پیش از استخدام از آن شرایط و مهارت برخوردار باشد. 6 مهارتی که مامور پخش باید داشته باشد، به شرح موارد زیر میباشد:
ردیف | مهارت های مامور پخش |
1 | توانایی مدیریت زمان برای به موقع رساندن سفارش ها به دست مشتری |
2 | توانایی حل مشکلات احتمالی و ارائه راهکار برای آنها |
3 | برخورداری از آگاهی تجاری و مهارت محاسبه |
4 | توانایی مذاکره و اعتمادسازی |
5 | مهارتهای ارتباط کلامی |
6 | یادگیری مداوم و به روز کردن اطلاعات |
تفاوت مامور پخش با راننده پخش
راننده پخش، فردی است که محصولات را به صورت اصولی در وسیله نقلیه مناسب میچیند و حمل و نقل آنها از انبار تا رسیدن به دست مشتری را انجام میدهد، اما موزع وظیفه رساندن محصولات به دست مشتری با توجه به اطلاعات داده شده توسط شرکت و ارائه گزارشی از تحویل دادن محصولات را به عهده دارد.
تفاوت موزع با ویزیتور
شغل موزع و ویزیتور نیز با هم تفاوتهایی دارند که سعی کردهایم در تصویر زیر آن را به خوبی بیان نماییم.
حقوق مامور پخش
حقوق مامور پخش به مواردی از جمله میزان تحصیلات، توانایی در فروش، سابقه کاری و نوع کالا بستگی دارد. به عنوان مثال حقوق موزع پوشاک با مواد غذایی یا لوازم خانگی متفاوت است.
حقوق در شرکتهای بزرگ و با سنگینتر شدن مسئولیتها بیشتر میشود، به عنوان مثال فردی که به عنوان موزع برند خاصی از لوازم برقی پذیرفته شده از کارگر موزع بیشتر است.
به دلیل نوسانات قیمتی که در سالهای اخیر به وجود آمده است، وزارت کار سعی نموده حداقل حقوق پایه کارگران و کارمندان را با توجه به نیازهای آنها تعیین نماید، اما به طور کلی همه چیز به مهارت و تواناییهای فرد بستگی دارد.
قرارداد، نحوه استخدام و مصاحبه مامور پخش
قرارداد مأمور پخش با توافق طرفین نوشته میشود، وظیفه کاری مأمور پخش در آن قید شده و روش دادن حقوق در آن مشخص میشود. به عنوان مثال مأمور پخش وظیفه دارد در ساعات تعیین شده با لیستی که در اختیار دارد کالا را به دست مشتری برساند، روش محاسبه حقوق به صورت بازاریابی و درصدی و حقوق ثابت نیز در قرارداد تعیین میشود.
قرارداد مأمور پخش یا موزع باید براساس قوانین وزارت کار و سازمان تأمین اجتماعی تنظیم شود، برای جلوگیری از مشکلات ناشی از عدم آگاهی طرفین مسئولیتهای مأمور پخش و کارفرما و سند تضمین در این قرارداد لحاظ میشود.
نحوه استخدام مأمور پخش، میتواند از طریق دادن آگهی استخدام در سایتهای کاریابی یا روزنامه باشد، مهارتهای مأمور پخش، جنسیت، تحصیلات و محل کار او در استخدام مؤثر است.
به طور کلی در شهرهای صنعتی و بزرگ تر نیاز مشتری به مأمور پخش یا موزع وجود دارد و فرصت شغلی برای این افراد بیشتر است و معمولاً برای فرصتهای شغلی مربوط به انبار و حمل و نقل استخدام مردان بیشتر از زنان است.
گاهی اوقات در بعضی شرکتها کارفرما توجه ویژهای به داشتن مدرک تحصیلی معتبر و مرتبط به شغل مامور پخش دارد. به عنوان مثال مدیریت بازاریابی، اقتصاد، مطالعات بازرگانی برای برخی کارفرمایان در اولویت است، بسیاری از کارفرماها داشتن مدرک تحصیلی را بسیار مهم میدانند در صورتی که بعضی دیگر تجربه و ویژگیهای شخصیتی فرد را در نظر میگیرند.
حضور با آمادگی کامل در مصاحبه نقش بسیار مهمی در پذیرش شما در شرکت مورد نظر دارد، برای این منظور توصیه میشود قبل از رفتن به جلسه مصاحبه اطلاعات کاملی درباره شرکت و اهداف آن داشته باشید.
کارفرما احتمالاً در مورد سابقه کاری شما سوال میکند، پس از قبل به این سؤال فکر کنید و موارد خوبی را برای پاسخ به این سؤال آماده کنید. باید بتوانید مواردی را از مهارتها و توانمندیهای خودتان که مربوط به این فرصت شغلی هستند ذکر کنید، سعی کنید بدون استرس و با اعتماد به نفس در جلسه حاضر شوید و در مورد مهارتهای خود توضیح کامل و کوتاهی ارائه کنید.
ساعت کار مامور پخش
به طور کلی ساعت کار یک مأمور پخش در هر هفته 60 ساعت است، اما در بعضی شرکتها با توجه به نظر کارفرما از سیستم شیفتی و نوبت کاری استفاده میشود، در این صورت محاسبه حقوق و دستمزد نیز با توجه به قانون کار و توافق طرفین انجام میشود.
محل کار توزیع کننده
محل کار توزیع کننده از انبار شرکت تا فروشگاه یا مغازه مشتری است که گاهی اوقات شاید برای رساندن کالا به دست مشتری نیاز به سفرهای خارج از شهر نیز وجود داشته باشد، برای مثال مامور پخش رشت به شهرهای کوچک اطراف میرود.
ممکن است نیاز باشد تا فرد به طور مداوم رفت و آمد کند، پس افرادی که در شهرستان های اطراف به دنبال این فرصت شغلی هستند میتوانند در سایتها و روزنامه های کاریابی به دنبال عنوان استخدام مامور پخش در رشت هم باشند.
اساس کار توزیع کننده به صورت حضوری است، یعنی توزیع کننده باید در شرکت حضور داشته باشد و برای توزیع به جاهای مختلف برود، اما برحسب سابقه و میزان تجربه ممکن است در بعضی موارد امکان کار به صورت دورکاری و ارائه مشاوره به مشتری فراهم شود.
نتیجه گیری
در شرکتهای بزرگی که سیستم توزیع مویرگی دارند، روزانه باید محصولات زیادی بین فروشگاههای مختلف تقسیم و پخش شود که این از وظایف مامور پخش است، از وظایف سرپرست فروش و توزیع نیز میتوان به دادن لیست مسیرهای مورد نظر و مشتریان و نوع کالا و قیمت و تعداد آنها به مأمور پخش اشاره کرد.
در مقالهای که خواندید تمام تلاش خود را کردیم تا بتوانیم نکات و مفاهیم مهم وظایف مامور پخش را توضیح دهیم. سپاس از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید لطفاً نظرات، پیشنهادات و سوالهای خود را برای ما بنویسید، در اسرع وقت به پیامهای شما عزیزان پاسخ داده خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.