کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری چیست؟ جهان امروز با پیشرفت تکنولوژی آمیخته شده و شما در هر کسب و کاری که باشید باید با نرم افزارها، سیستمها و قوانین جدید آشنایی پیدا کنید و خود را با آن وقف دهید؛ در غیر این صورت در بازار رقابتی امروزی کسب و کار خود را نمیتوانید پیش ببرید و یا اینکه در کسب و کار مورد نظر جایگاه خود را از دست خواهید داد.
یکی از مباحث مهمی که آرام آرام برنامه مالی جهان امروز را در برمیگیرد، هوش مصنوعی است، با توجه به کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری و گسترش آن لازم است که هر حسابداری حداقل با مفاهیم اولیه موضوع هوش مصنوعی و کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری و امور مالی آشنایی داشته باشد.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران
دانشجویان رشته حسابداری
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
هوش مصنوعی در حسابداری و حسابرسی چه نقشی دارد؟
با توجه به شرح وظایف حسابدار وظیفه دارید که دادههای مالی را جمع آوری، ثبت و تجزیه و تحلیل کنید؛ اما همانطور که میدانید این کار وقتگیر بوده و امکان خطای انسانی نیز در آن زیاد است، استفاده از نرم افزار هوش مصنوعی حسابداری میتواند نتایج زیر را در پی داشته باشد:
-
- کاهش زمان محاسبه دادههای مالی توسط حسابداران
- کاهش خطای انسانی
- اعتبارسنجی فاکتورهای خرید و فروش، هزینهها و درآمدها به صورت خودکار توسط هوش مصنوعی
- حسابرسی سیستم حسابداری با استفاده از هوش مصنوعی به صورت لحظهای و ارائه گزارش به حسابدار
- امکان پیش بینی آینده کسب و کار با دقت بسیار زیاد
به طور کلی کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری از ابتدای عملیات حسابداری یعنی جمع آوری دادهها و ثبت سند شروع میشود و تا تهیه گزارشهای مدیریتی و صورتهای مالی و همچنین اعمال کنترلهای داخلی به همراه شما خواهد بود، نتیجه این عملیات در نهایت افزایش بهرهوری کسب و کار شما خواهد بود.
سیستم هوش مصنوعی برای حسابداری به سه گروه زیر تقسیم میشود:
-
- سیستم خبره
- سیستم شبکه عصبی مصنوعی
- سیستم منطق فازی
سیستم خبره
سیستم خبره یا متخصص یکی از انواع هوش مصنوعی حسابداری است، سیستم خبره که به صورت نرم افزاری و برپایه دانش انسانی طراحی شده است، با تکیه بر این سیستم میتوانید امور حسابداری را به صورت ساده و دقیق انجام دهید، از جمله مواردی که از سیستم خبره در آن میتوانید استفاده کنید را در موارد زیر نام بردهایم:
-
- مدیریت تولید
- پیش بینی تورم
- ارزیابی دارایی ها
- کشف تقلب مالی
- پیش بینی ورشکستگی
اجزای سیستمهای خبره شامل 3 مورد زیر است:
-
- پایگاه دانش
- رابط کاربری
- موتور استنتاج
سیستم شبکه عصبی مصنوعی
مطمئنترین و قویترین سیستم هوش مصنوعی حسابداری، سیستم شبکه عصبی مصنوعی است؛ کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی این است که میتوانید پیچیده ترین مسائل حسابداری و ریاضی را حل کنید، مواردی که سیستم شبکه عصبی مصنوعی در آن کاربرد دارد را در گزینههای زیر نام بردهایم:
-
- قیمت گذاری سهام جدید
- برآورد قیمت تمام شده
- پیش بینی قیمت سهام
- پیش بینی روند قیمت سهام در آینده
- انجام تحلیلهای پیچیده حسابداری
سیستم منطق فازی
اگر میخواهید در زمینه مشاوه امور مالی، بازدهی سرمایه گذاری، بررسی جریان نقدینگی و حسابرسی از هوش مصنوعی استفاده کنید، باید به سیستم منطق فازی رجوع کنید. سیستم فازی هوش مصنوعی در حسابداری دارای دو حالت درست و غلط است که نتایج دقیقی از استدلالهای نامحدود از دادههای موجود به دست میآورد.
کابرد هوش مصنوعی در امور مالی
امور مالی یکی از حوزههایی است که امروزه تحت تاثیر زیاد هوش مصنوعی قرار گرفته است و با تکیه بر این علم علاوه بر صرفه جویی در هزینه و زمان، به نتایج مطمئنتری میرسید. کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری و حوزه مالی به شرح زیر است؛
نظارت مالی | انجام پیشبینیهای سرمایهگذاری | اتوماسیون فرآیندها |
تراکنشهای امن | مدیریت ریسک | معاملات الگوریتمی |
مشاوره مالی | مدیریت دادههای مشتری | تصمیمگیری |
بهبود سطح خدمات مشتری | برنامه حفظ مشتری | بازاریابی |
چرا باید از هوش مصنوعی در حوزه مالی استفاده شود؟
در دوره حسابداری گفتیم که دلایل متعددی برای استفاده از هوش مصنوعی در حوزه مالی وجود دارد و به طور خلاصه استفاده از هوش مصنوعی در حوزه مالی سبب افزایش درآمد و افزایش بهره وری میشود؛ از طرفی هوش مصنوعی منجر به کاهش هزینههای عملیاتی و تقویت امنیت و انطباق پذیری بهتر میگردد.
مسئولیت تصمیمهایی که هوش مصنوعی برای امور مالی میگیرد با چه کسی است؟
با توجه به اینکه هوش مصنوعی یک نرم افزار آموزش پذیر است و براساس دادههایی که شما به آن میدهید و همچنین دادههایی که از قبل به آن داده شده تصمیمگیری کرده و نتیجه را اعلام میکند، بنابراین کار دشواری است که بخواهید مسئولیت تصمیم گیری را بر عهده شخص یا اشخاصی قرار دهید.
حل مسئله حسابداری با هوش مصنوعی
حل مسئله حسابداری با هوش مصنوعی یکی از راهکارهای استفاده از هوش مصنوعی در حوزه حسابداری است و با کمک هوش مصنوعی امکان تشریح مفاهیمی همچون ترازنامه، معادله حسابداری، تحلیلهای مالی وجود دارد؛ با استفاده از هوش مصنوعی در واقع شما بی نیاز از مشاور مالی خواهید بود.
چرا باید در حل مسئله حسابداری با هوش مصنوعی به هوش مصنوعی اعتماد شود؟
اعتماد هنگامی رخ میدهد که عملکرد درست و نتیجه حاصل شده قابل بیان باشد و با توجه به اینکه هوش مصنوعی با صرفه جویی در زمان، توانایی تحلیل دقیق دادهها و ارائه پیشنهاد متناسب را دارد و همواره با دادههای قابل اعتماد بروزرسانی میشود، بنابراین نتیجه حاصل شده قابل اعتماد خواهد بود.
معرفی نرم افزارهای هوش مصنوعی حسابداری
با ارائه ابزارهای پیشرفته و کاربردی نقش هوش مصنوعی در حسابداری انکار ناپذیر است، از جمله کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری (Application Of Artificial Intelligence In Accounting) به خودکار کردن فعالیتهای روزانه، تقویت تجزیه و تحلیل دادهها و بهبود ارتباطات میتوان اشاره کرد.
حالا که با هوش مصنوعی و تاثیر هوش مصنوعی در حسابداری آشنا شدید لازم است که با نرم افزار حسابداری هوش مصنوعی نیز آشنایی داشته باشید؛ مواردی چند از نرم افزارهای هوش مصنوعی در حسابداری را در ادامه توضیح داده ایم:
-
- Xero: نرم افزار Xero از جمله محبوبترین نرمافزارهای حسابداری با هوش مصنوعی برای کسب وکارهای کوچک و متوسط است، در صورتی که از این نرم افزار در کسب و کار خودتان بهره ببرید بسیاری از وظایف حسابداری مانند ورود دادهها، مطابقت صورتحسابها، و گزارشدهی مالی به صورت خودکار توسط نرم افزار انجام میشود.
-
- Sage Intacct: یکی از نرم افزارهای هوش مصنوعی حسابداری طراحی شده برای شرکتهای بزرگ نرم افزار Sage Intacct است، با استفاده از این نرم افزار امکان دریافت تحلیلهای مالی دقیق، پیشبینیهای مالی و اتوماسیون فرآیندهای حسابداری را خواهید داشت و علاوه بر این میتوانید به طور دقیقتر دادههای مالی را مدیریت و تصمیمات مبتنی بر داده بگیرید.
-
- QuickBooks Online: این نرم افزار که از الگوریتمهای یادگیری ماشینی برای شناسایی الگوها و پیشبینی مالی استفاده میکند، به صورت خودکار تراکنشها را دسته بندی کرده و گزارشهای مالی را تهیه میکند.؛ علاوه بر این نرم افزار مذکور در مدیریت دقیق هزینه و درآمد به شما کمک مینماید.
-
- Zoho Books: اگر میخواهید فرآیندهای مالی مرتبط با کسب وکار خود را به صورت خودکار مدیریت کنید باید از نرم افزار هوش مصنوعی Zoho Books استفاده کنید؛ علاوه بر داشتن سیستم تشخیص تقلب، قابلیتهایی مانند اتوماسیون فاکتورها، مدیریت موجودی و پیشبینی جریان نقدی را نیز فراهم میکند.
-
- Botkeeper: چنانچه به دنبال کاهش هزینههای حسابداری و بهبود دقت در کسب و کارتان و در بخش مالی هستید، استفاده از نرم افزار Botkeeper برای شما به عنوان یک راهحل حسابداری با هوش مصنوعی پیشنهاد میشود، با استفاده از این نرم افزار، دادههای حسابداری به صورت خودکار جمع آوری، پردازش و تجزیه و تحلیل میشود.
نکته:
مهارت های لازم حسابداری برای استفاده از هوش مصنوعی نیز شامل موارد زیر است:
-
- مهارت تحلیلی قوی
- سازگاری و یادگیری مستمر
- تسلط به فناوری
تاثیر هوش مصنوعی در حسابداری
در مباحث ارائه شده سعی بر این شده است که علاوه بر یک شناخت کلی از هوش مصنوعی در حسابداری، بتوانید با کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری نیز آشنا شوید؛ اما باید بدانید که تاثیر هوش مصنوعی در حسابداری هم به صورت تاثیرات مثبت و هم تاثیرات منفی خواهد بود.
تاثیرات مثبت
در خصوص تاثیرات مثبت هوش مصنوعی در حسابداری به مواردی همچون افزایش بهرهوری، بهبود دقت و کاهش خطاهای احتمالی، افزایش قدرت تصمیمگیری، مزیت رقابتی، شفاف سازی حسابها با کشف راههای تقلب و اتوماسیون سازی فرآیندهای تکراری میتوان اشاره کرد.
تاثیرات منفی
در مقابل مزایا و تاثیرات مثبتی که هوش مصنوعی بر حسابداری دارد، اما باید در نظر داشته باشید که تاثیر هوش مصنوعی در حسابداری به صورت منفی نیز قابل بیان و بررسی است، از جمله تاثیرات منفی حسابداری با هوش مصنوعی میتوانیم گزینههای زیر را نام ببریم:
-
- هزینه بالای پیاده سازی سیستم
- عدم وجود خلاقیت در سیستم
- افزایش بیکاری
- نیازمند بروزرسانیهای مکرر با تغییر قوانین
- عدم شفافیت در استفاده الگوریتمهای یادگیری هوش مصنوعی
چالش های کسب و کارها در مواجه با AI در حسابداری
در مباحث ارائه شده به اهمیت هوش مصنوعی و همچنین کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری پی بردید؛ اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که برای پیاده سازی هوش مصنوعی، کسب و کارتان با چالشهایی مواجه خواهد شد و در صورتی که بدون آمادگی به سمت استفاده از هوش مصنوعی گام بردارید، پروژه شما با شکست مواجه خواهد شد.
نیاز به تخصص و آموزش
برای اینکه نرم افزار هوش مصنوعی به راحتی بتواند خواستههای شما را برآورده کند، ابتدا باید به درستی توسط نیروهای متخصص آموزش دیده باشد، در صورتی که دادههای ورودی برای آموزش ناقص باشند، نتایج به دست آمده نادرست و غیر قابل اعتماد خواهد بود.
ایجاد هزینههای جدید
پیاده سازی هر تکنولوژی جدید در کسب و کار نیازمند هزینههای جدید است، حال اگر شما بخواهید نسبت به پیاده سازی هوش مصنوعی در کسب و کار خود اقدام کنید، باید هزینههای مربوط به خرید نرم افزار، پشتیبانی و آموزش پرسنل مرتبط را نیز متقبل شوید.
امکان کاهش مهارتهای قبلی در نیروهای متخصص
با توجه به آن که بخشی از کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری انجام کارهای تکراری است، بنابراین شما با استفاده از هوش مصنوعی مجبور به بخاطر سپردن کارها و حل مسائل نخواهید بود و نتیجه این امر استفاده کمتر از مغز، کاهش مهارتهای قبلی در نیروهای متخصص است.
هر چند در مواجه با AI در حسابداری، کسب و کارها با چالشهای مختلفی روبرو میشوند، اما باید در نظر داشته باشید که سرعت و دقت میتواند بسیار افزایش یابد، به طور خلاصه لازمه عبور از این چالشها تدوین مقررات قانونی، تبدیل هوش مصنوعی به بخشی از فرهنگ سازمانی و ایجاد فناوری با دیدگاه علوم انسانی است.
استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری به معنای بیکار شدن حسابداران نیست؛ بلکه شما از انجام فعالیتهای تکراری روزانه رها میشوید و میتوانید روی امور استراتژیک و بررسی و تحلیل دقیقتر دادههای مالی تمرکز کنید.
نتیجه گیری
با گسترش علم هوش مصنوعی، امور مالی و حسابداری نیز تحت تاثیر این علم قرار گرفته است، با استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری در هزینه و زمان صرفه جویی کرده و اطلاعات دقیقتری به دست میآورید و از طرفی وقت و نیروی خود را برای انجام کارهای تکراری صرف نکرده و به تجزیه و تحلیلهای دقیق مالی میپردازید.
بنابراین لازم است که با هوش مصنوعی و همچنین کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری آشنایی کافی داشته باشید و به همین علت در این مقاله به موضوعات کابرد هوش مصنوعی در امور مالی، حل مسئله حسابداری با هوش مصنوعی، معرفی نرم افزارهای هوش مصنوعی حسابداری پرداخته شد، در ادامه میتوانید نظرات خود را در دیدگاه برای ما بنویسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
با سلام و سپاس از مطالب مفید شما
آیا در ایران برنامه های کاربردی برای استفاده و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از هوش مصنوعی وجود دارد؟
آیا امکان تجزیه و تحلیل اطلاعات برای یک کار تحقیقی مبنی بر هوش مصنوعی هست؟
سپاس فراوان
سیستم خبره چه مزیتی داره؟
با سیستم خبره می توان عملیاتی نظیر اندوخته سازی، تعهد خرید، بانکداری، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت بازاریابی، ارتباطات مالی را با استفاده از هوش مصنوعی و بدون نیروی انسانی انجام داد.