تا به حال چه تعاریفی از کیفیت چیست خواندهاید؟ حتما شما هم در هنگام خرید یا فروش کالاها نظراتی درباره کیفیت از مشتریان شنیدهاید؛ کالای با کیفیت چیست؟ یک محصول میتواند با کیفیتهای متفاوتی تولید شود و کیفیت میتواند عاملی مهم در تعیین رضایت مشتریان باشد و تاثیر بسیاری در برنامه مالی موسسات میگذارد.
اما کیفیت در نظر تولیدکننده و مشتری بعضی اوقات متفاوت است، برخی از آنها را در آموزش حسابداری صنعتی تشریح کردهایم، اما سوالی که پیش میآید این است که کیفیت چگونه ارزیابی میشود؟ در مقاله پیش رو قصد داریم تعاریف و مفاهیم کیفیت را همراه با شیوه های ارزیابی آن توضیح دهیم.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
مدیران تضمین کیفیت و مدیران فروش
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
کیفیت چیست
به راستی کیفیت چیست محصولی که خروجی یک فرآیند است میتواند کالا یا خدمت باشد، به عنوان مثال یک تولیدی پوشاک، محصولی فیزیکی مانند پیراهن را تولید میکند که یک کالای فیزیکی است و موسسهای که دورههای آموزشی برگزار میکند محصول خود را به صورت خدمت ارائه میدهد.
کیفیت به ویژگیها یا صفاتی اشاره دارد که میزان عملکرد، موثر بودن، یا ارزش یک محصول، خدمات یا فرآیند را تعیین میکند؛ این مفهوم به معیارهای مختلفی از جمله دقت، کارآیی، پایداری، قابلیت استفاده و رضایت مشتری مرتبط است.
تعریف کیفیت از چند منظر
در منظرهای گوناگون کیفیت چیست ،مبحث کیفیت که در تدوین راهنمای فروش موسسات یک مسئله مهم و ضروری میباشد، دارای تعاریف گوناگونی است که شخص با آنها روبه رو است. تعاریف کیفیت در اتحادیه ها طبق 4 مورد زیر طبقه بندی میشود:
- محصول محور: محصول محور بودن در کیفیت چیست ،کیفیت در مطلوب بودن کالا یا خدمات توصیف میشود.
- فرآیند محور: کیفیت در این مورد، به عنوان تطابق با الزامات در نظر گرفته میشود.
- مشتری محور: به این معنی است که خدمات ارائه شده تا چه میزان با انتظارات مشتریان تطابق دارد.
- ارزش محور: طبق برآورده شدن نیازهای مشتری بر حسب کیفیت، قیمت (هزینه برای تولیدکننده و قیمت برای مصرف کننده) و در دسترس بودن تعریف میشود.
چون اغلب تعریف کیفیت در خدمات در مقوله مشتری محور قرار میگیرد، برای شرکت ها رسیدن به کیفیت بهتر تنها در صورتی امکان پذیر است که نظرات مشتریان را به طور مداوم مورد سنجش قرار داده و نتایج این سنجش با وضع موجود مقایسه شود تا ایرادات مطابق برنامه ریزی ها رفع شود.
در استاندارد کیفیت چیست
کیفیت در بهایابی رسما این گونه تعریف میشود که تمامی جنبهها و مشخصههای یک محصول یا خدمات در رابطه با توانایی محصول یا خدمات جهت برآورده ساختن نیازهای تصریح شده یا تلویحی بیان شده است. در رابطه با تعریف ذکر شده باید برخی از مفاهیم شفاف سازی شوند که شامل موارد زیر میباشند:
-
- نیازهای تصریح شده معمولا در یک قرارداد یا طرح وجود داشته و به وضوح قابل شناسایی هستند.
- نیازهای تلویحی باید شناسایی شوند؛ چرا که در اغلب موارد خریدار نمیداند که به چه سطحی از کیفیت نیاز دارد یا میتواند آن را بپذیرد.
- نیازها معیار مشخص شده یا نامشخص هستند و اغلب شامل جنبههایی نظیر قابلیت استفاده، قابلیت اتکا، قابلیت نگهداری، ایمنی، هزینه و محیط زیست میباشند.
تفاوت مرغوبیت و کیفیت چیست
مرغوبیت و کیفیت هر دو به ارزش یا ویژگیهای یک محصول، خدمات یا فرآیند اشاره دارند، اما با تفاوتهایی:
-
- کیفیت: به ویژگیها یا صفاتی اشاره دارد که میزان عملکرد، موثربودن، یا ارزش یک محصول، یا خدمات را تعیین میکند، این مفهوم به معیارهای مختلفی از جمله دقت، کارآیی، پایداری و رضایت مشتری را شامل میشود.
- مرغوبیت: معمولا به ویژگیهای بیشتر و بالاتر کیفیت اشاره دارد، به عبارت دیگر مرغوبیت یک سطح بالاتر از کیفیت را نشان میدهد، که ممکن است شامل ویژگیهایی مانند استانداردهای بین المللی، استفاده از مواد با کیفیت بالا با فناوری پیشرفته باشد.
بنابراین میتوان گفت که مرغوبیت عبارت است از یک سطح بالاتر از کیفیت، که ممکن است شامل استانداردها، فناوری و مواد با کیفیت بیشتری باشد.
کمیت چیست و تفاوت آن با کیفیت چیست
کمیت به مقدار یا حجم چیزی اشاره دارد، در حالی که کیفیت به ویژگیها یا صفاتی اشاره دارد که میزان عملکرد، موثربودن، یا ارزش یک محصول، خدمات یا فرآیند را تعیین میکند.
به عبارت دیگر، کمیت به میزان و مقدار یک محصول یا خدمات اشاره دارد، در حالی که کیفیت به ارزش و ویژگیهای آن میپردازد. به عنوان مثال، میتوانید یک تعداد معینی از محصول را داشته باشید (کمیت)، اما اگر این محصول کیفیت مناسبی نداشته باشد، ارزش کمتری خواهد داشت. به همین ترتیب، ممکن است یک محصول با کیفیت عالی در کمیت کمی موجود باشد، اما ارزش آن بالا باشد.
تضمین کیفیت چیست
به طور کلی تضمین کیفیت چیست و چه مزایایی دارد؟ تضمین کیفیت راهی است که از خطاها و شکایتها در هنگام تحویل محصولات یا خدمات به مشتری جلوگیری میکند و باعث توسعه فروش میشود. تضمین کیفیت طبق گواهی ISO9000 بخشی از مدیریت کیفیت کالا میباشد که در جهت اطمینان از الزامات کیفی صورت میگیرد.
این فعالیت اطمینان حاصل میکند که محصول یا خدمات به بهترین شکل به مشتریان ارائه شوند؛ تست QA (تضمین کیفیت) در بهبود فرآیندهای ارائه محصولات با کیفیت به مشتری تمرکز دارد.
از دیدگاه مشتری کیفیت چیست
در تعریف کیفیت چیست گفتیم که کیفیت همان چیزی است که مشتری واقعا میخواهد و زمانی که یک محصول با کیفیت است که با نیازهای مشتری مطابقت داشته و با خواستههای او منطبق باشد، کیفیت باید به عنوان انطباق هر چه بیشتر یک محصول با نیازها و خواستههای مشتری مورد توجه قرار گیرد.
رضایت مشتری از خدمات یا محصول
اگر کیفیت را با رضایت مشتری تعریف کنیم مواردی مانند تحویل به موقع کالا، قابلیت اعتماد و خرید دوباره نیز علاوه بر با دوام بودن، مناسب بودن و بی نقص بودن تأثیر بسزایی دارد.
در اصول بازاریابی بیان میگردد که کیفیت زمانی حاصل میشود که در اثر استفاده از محصول و خدمات، مشتری دوباره اقدام به خرید کند ولی محصول بازگردانده نشود. در ایزو 9001 کیفیت، میزان بر آورده شدن الزامات و خواستهها تعریف میشود.
تناسب قیمت، کارآیی و تولید محصول با کیفیت کالا
برای این کار توصیه میشود، بیش از خواستههای مشتری به نیازهای او توجه کنیم، چون گاهی ممکن است تولیدکننده بیشتر به نیازهای مشتری آگاهی داشته باشد؛ هر چند این موضوع شاید مورد خوشایند مشتریان نباشد ولی با تداوم این کار در گذر زمان و تلاش در جهت جلب اعتماد مشتریان به نتیجه خوبی خواهند رسید.
گاهی کیفیت کالای مطلوب در ذهن مشتری انطباق هر چه بیشتر محصول با ادعای تولیدکننده است و امکاناتی مانند خدمات پس از فروش و گارانتی باعث آسودگی خاطر مشتری میگردد، چون این امکانات نشان میدهد تولیدکننده به محصول خود اطمینان دارد.
برای اکثر افراد قیمت یک کالا نیز اهمیت دارد؛ پس یک تولیدکننده در رعایت اصول مشتری مداری باید تلاش کند بهترین محصول را با کمترین قیمت ارائه دهد.
جنبههای مختلف کیفیت از نظر مشتری
کیفیت از دیدگاه مشتری در جنبههای دیگری هم مورد بررسی قرار میگیرد که به طور خلاصه شامل موارد زیر است:
ردیف | جنبه های مختلف کیفیت چیست از نظر مشتری |
1 | مشخصات ثانویه: گزینه های مکملی که برای یک محصول وجود دارد، میتواند توجه مشتری را جلب کند؛ به عنوان مثال برای یک ماشین ظرفشویی قرصهای مخصوص شستشو، مایعها و کاور مخصوص وجود دارد. |
2 | قابلیت تعمیر: بعضی از محصولات با این که کیفیت بسیار خوبی دارند، اما چون فراوانی آنها کم تر است قابلیت تعمیر شدن ندارند یا قطعههای آن ها به راحتی در بازار پیدا نمیشود، به همین دلیل بعضی اوقات این موارد مشتری را دلسرد کرده و این کالا را انتخاب نمیکند. |
3 | زیبایی: معمولا انسانها در خرید محصول به زیبایی اهمیت میدهند؛ در محصولاتی مانند پوشاک، گوشی همراه یا دکور گاهی زیبایی حتی به دوام یا موارد دیگر نیز ترجیح داده میشود، پس لازم است به عنوان تولیدکننده به این مورد هم مانند سایر ویژگیها توجه داشته باشید. |
4 | شهرت: هر چه یک برند شناخته شدهتر باشد، معمولا راحت تر محصولات خود را به فروش میرساند، مردم تمایل دارند خصوصا برای کالاهای گرانتر از برندی خرید کنند که آشناست و کارکرد آن را دیده و اطرافیان از آن استفاده کرده و راضی بودهاند. |
5 | ایمنی: امنیت برای مشتریان مهم است، مثلا در لوازم الکترونیکی این که اتصالات ایمن باشند اهمیت بسزایی دارد و همچنین اگر محصولات طوری طراحی شده باشند که بتواند کودکان را از خطرات آنان در امان نگه داشت، میتواند گزینهای عالی برای افرادی باشد که در خانه کودک یا خردسال دارند. |
6 | احترام به طبیعت و حیوانات: در چند ماه گذشته خبرهایی از چند برند معروف وسایل آرایشی منتشر شد که آنها با استفاده از تست حیوانی محصولات خود را میسازند و به مشتری عرضه میکنند، افراد زیادی که برای طبیعت و حیوانات ارزش قائل بودند از خرید این لوازم امتناع کردند و ارزش سهام این برندها کاهش یافت.
همواره مسئله طبیعت و حیوانات برای بسیاری از انسانها مهم است و اگر به عنوان یک تولیدکننده بتوانید با کارهایی از جمله حمایت از حیوانات یا درختکاری ذهنیت خوبی در دیدگاه مردم خلق کنید و مشتریها متوجه این باشند که شما به طبیعت آسیب نمیزنید و برای آن احترام قائل هستید قطعا روی بهبود فروش شما تأثیر خواهد داشت. همچنین بعضی محصولات طوری طراحی میشوند که در صورت دور ریختن به طبیعت برمیگردند و زباله محسوب نمیشوند، یا میزان آلاینده کمتری نسبت به محصولات مشابه دارند، این مورد نیز راهکار خوبی برای افزایش فروش و همچنین حفاظت از طبیعت است. |
کیفیت محصول
همانطور که در گذشته گفتیم نظر مشتری در تعیین کیفیت بسیار اهمیت دارد و میتواند باعث رشد یا سقوط یک مجموعه تولیدی شود، اما کیفیت از نظر افراد مختلف متفاوت است، به همین دلیل استانداردهایی مانند ایزو 9001 تعریف شدهاند. در ادامه به کیفیت از دیدگاه تولیدکننده، تضمین کیفیت، کنترل کیفیت و روشهای آنها خواهیم پرداخت.
کنترل کیفیت محصول
کنترل کیفیت شامل آزمونها و ارزیابیهایی است که بر روی تولیدات انجام میشود تا نشان دهد که محصولات تا چه اندازه با مشخصات مدنظر یا استانداردهای تعریف شده هماهنگ هستند، کنترل کیفیت یکی از مهمترین بخشهای سازمان است که باید زیر نظر مدیران ارشد سازمان صورت بگیرد.
کنترل کیفیت با نظارت بر خط تولید مشکلات موجود در تولیدات را برحسب استانداردهای تعیین شده ارزیابی کرده و از تولید محصولات مشکلدار و خارج از چرخه جلوگیری میکند. در شرایط رقابتی کنترل کیفیت میتواند با نظارت بر کیفیت کالاهای تولیدی در بهبود جایگاه شرکت در بازار کمک کند و همچنین منجر به کاهش هزینههای اضافی باشد.
باید توجه داشته باشید که استانداردهایی مطابق با معیارهای منطقی برای کنترل کیفیت تعریف کرده باشید و توجه به این که چه چیزی در کجا و چه زمانی بازرسی شود، میتواند بهای تمام شده شرکت تولیدی و هزینههای مربوط به کنترل کیفیت را کاهش دهد.
روش های کنترل کیفیت چیست
روشهای کنترل کیفیت چیست ؟ کنترل کیفیت معمولا در دو روش بازرسی و آماری انجام میشود؛ روش بازرسی نیز دارای 3 مرحله است که در تصویر زیر آنها را شرح دادهایم.
اکنون که با سه روش کنترل کیفیت آشنا شدید، بهتر است که توضیحات آنها را نیز به خاطر بسپارید:
-
- بازرسی محصول: انتهای خط تولید یعنی محصول در حالت نهایی خود قرار دارد که بازرسی در این زمان انجام میگیرد.
- بازرسی فرآیند: در حین فرآیند تولید برای اطمینان از کیفیت مواد خام، دستگاهها و تجهیزات انجام میگیرد.
- تحلیل بازرسی: یافتن نقاط مشکل در فرآیند که دقیقتر و دوراندیشانهتر از دو روش قبل است.
روش آماری که یک روش پیشرفتهتر میباشد؛ معمولا در مقیاس انبوه با نمونه گیری و بررسی احتمالات و دیگر نقطه نظرها صورت میگیرد، در این روش براساس خواص مشخص نمونه برداری و موارد زیر انجام میشود:
-
- تعیین جمعیت آماری، انتخاب روش نمونه گیری و تحلیل نمونهها به صورتی که نمونه شاهد کل جمعیت آماری باشد.
- پیش بینی استفاده از نتیجه تحلیل نمونهها با استفاده از چارت کنترل
- انجام اقدامات اصطلاحی با استفاده از چارتهای کنترل و یافتن نقاط انحراف و تعریف کردن اقدامات لازم برای تغییر.
تعریف کیفیت در بازاریابی
در بازاریابی کیفیت چیست ؟ برای رسیدن به کیفیت مطلوب باید یک نقشه راه برای آن طراحی کرد و براساس آن جلو رفت، معمولا این نقشه راه همان استاندارهایی است که در اغلب موارد مشخص و از پیش تعیین شده است.
نمودار کیفیت در نرم افزار انبارداری و سایر نرم افزارهای موسسات تولید یک نمودار صعودی است و همیشه جای بهتر شدن در این زمینه وجود دارد، گفته میشود برای تولید یک محصول با کیفیت باید بار اول کار را به درستی انجام داد و بعد از آن همواره محصول را بهتر از دفعه قبل کرد.
کیفیت از دید تولیدکننده
کیفیت از نظر تولیدکننده بخشهای مختلفی از جمله شیوه طراحی فرآیند تولید، سطح عملکرد تجهیزات و فناوری ماشین آلات و آموزش و نظارت روی کارکنان و روشهای کنترل کیفیت را شامل میشود، یک تولیدکننده با در نظر گرفتن این موارد و بهبود مستمر آنها میتواند محصولی با کیفیتتر تولید کند و جایگاه شرکت را در بازار ارتقا دهد.
سنجش کیفیت یک محصول
برای سنجش کیفیت یک محصول باید آن را با یک سری مؤلفهها بررسی کرد، هر چه اختلاف بین محصول و این مؤلفهها کمتر باشد کیفیت محصول بیشتر است. برای بازرسی محصول، تولیدکننده باید چند مورد را مدنظر قرار داده تا کار بررسی با کمترین هزینه انجام شود.
در حسابداری کیفیت چیست
در حسابداری شرکتهای تولیدی، کیفیت در اطلاعات ثبت شده حسابداری تأثیر معناداری بر کیفیت کالاهای تولیدی خواهد داشت و اگر اطلاعات به دست آمده از بررسی کالاها و ثبت آنها درست باشد و آگاهی درستی نسبت به بازخوردهای مردمی وجود داشته باشد افزایش کیفیت کالاهای تولیدی با دوراندیشی بیشتر و دقت بالاتری صورت میگیرد.
سیستم کنترل کیفیت در موسسه های حسابرسی
سیستم کنترل کیفیت چیست و چه نقشی در موسسات حسابرسی دارد؟ هر موسسه که شامل انجمنهای حرفهای حسابداران رسمی است، باید سیستم کنترل کیفیت داشته باشد؛ این سیستم برای نشان دادن شایستگی و حصول اطمینان از خدمات حسابرسی میباشد.
موسسه های حسابرسی که همواره مسئولیت دارند و از آنها انتظار میرود خدمات شایستهای ارائه کنند باید توجه داشته باشند که همه کارکنان باید از استاندارهای حسابرسی آگاه باشند.
مؤسسه برای مطمئن شدن از اینکه تمام استانداردهای حرفهای قانونی و مقرراتی رعایت شدهاند و همه کارکنان به رعایت اصول پایبند هستند، باید سیستم کنترل کیفیت مناسبی را طراحی و برقرار کنند. روشها و قوانینی که برای یک بخش از مؤسسه تعیین میشود ممکن است با بخشی دیگر متفاوت، یکسان یا به یکدیگر وابسته باشند.
کنترل کیفیت در مقابل تضمین کیفیت چیست
کنترل کیفیت در مقابل تضمین کیفیت چیست و چه تفاوتهایی باهم دارند؟ با اینکه ضوابط کنترل کیفیت و تضمین کیفیت به صورت متناوب استفاده میشوند؛ اما تفاوتهایی بین این دو رشته وجود دارد که به شرح موارد زیر است:
-
- تفاوت معنایی: کنترل کیفیت (QC) فعالیتهایی هستند که برای شناسایی نقص در محصولات استفاده میشوند، اما تضمین کیفیت (QA) بر اطمینان کیفیت در فرآیند تولید محصولات تمرکز دارد.
- تفاوت در موضوع مورد تمرکز: کنترل کیفیت بر روی شناسایی و اصلاح نقصها در محصولات تمرکز دارد؛ بنابراین کنترل کیفیت یک فرآیند واکنشی است اما تضمین کیفیت برای جلوگیری از نقصها در فرآیند تولید است که این یک فرآیند کیفیت پیشگیرانه است.
- تفاوت در هدف: هدف کنترل کیفیت (QC) شناسایی نقصها بعد از توسعه محصول و قبل از ورود آن به بازار است، اما هدف تضمین کیفیت (QA) بهبود فرآیندهای توسعه و آزمایش است، برای این که تا زمانی که محصول در حال توسعه است نقصی در آن ایجاد نشود.
- تفاوت از نظر چگونگی: کنترل کیفیت به معنی پیدا کردن و حذف منابع مشکلات کیفیت، برای این که محصولات هر چه بیشتر نیازهای مشتری را برآورده کند میباشد؛ اما تضمین کیفیت ایجاد یک سیستم مدیریت خوب و ارزیابی آن برای ممیزیهای سازگار با دوره عملیاتی سیستم است.
- تفاوت از نظر مسئولیت: کنترل کیفیت معمولا مسئولیت یک سیستم خاص است که محصول را برای یافتن نقصهایش آزمایش میکند، اما همه افراد در تیم مرتبط با توسعه محصول، یک مسئول تضمین کیفیت هستند.
- تفاوت از نظر تکنیک های آماری: ابزارها و تکنیکهای آماری برای بررسی محصولات تمام شده (خروجی فرآیند) به عنوان کنترل کیفیت آماری (SQC) نامیده شده و تحت QC قرار میگیرند.
در تضمین کیفیت، ابزارها و تکنیکهای آماری را میتوان در QA و QC استفاده کرد، زمانی که آنها به فرآیند (ورودی فرآیند و پارامترهای عملیاتی) اعمال میشوند، کنترل کیفیت آماری (SPC) نامیده شده و بخشی از QA میگردد.
-
- تفاوت از جنبه ابزاری: کنترل کیفیت یک ابزار اصلاحی است و تضمین کیفیت یک ابزار مدیریتی محسوب میشود.
اصول مدیریت کیفیت چیست
اصول مدیریت کیفیت چیست ؟ اصول مدیریت کیفیت به بهبود تصمیم گیری شما براساس واقعیت موجود برای بهبود کیفیت محصول کمک میکند و برای شما رضایت بیشتر مشتریها، عملکرد قویتر و ثبات بیشتر را به عمل میآورد.
ISO9001 که به عنوان استاندارد بین المللی برای مدیریت کیفیت توسط کارشناسان سراسر جهان در نظر گرفته میشود بر هفت اصل که در تصویر زیر نام بردهایم استوار است.
اکنون که با 7 اصل استانداردهای بین المللی مدیریت کیفیت آشنا شدید، بهتر است که توضیحات آنها را نیز ارائه بدهیم:
-
- تمرکز بر مشتری: تمرکز بر مشتری در استانداردهای بین المللی مدیریت کیفیت چیست ،تمرکز بر مشتریان به عنوان عنصر اصلی در تمام شرکتهایی که خدمات یا محصول ارائه میدهند وجود دارد.
با شناخت مشتریها و نیازهای آنها، اطمینان از برقراری ارتباط با مشتریان در طول فرآیند تولید و پس از فروش و اندازه گیری رضایت مشتری برای یافتن اینکه الزامات گفته شده برآورده شده است به شما کمک میکند.
-
- اهمیت رهبری در مدیریت برتر: هر چه مدیران برتر یک شرکت مشارکت بیشتری در QMS داشته باشند، شانس موفقیت بیشتری وجود دارد و نتیجه بهتر اجرا میشود.
اما اگر مدیریت ارشد که دارای کنترل جریان نقدی سازمان است بتواند مزایای سیستم را ببیند احتمال استفاده از آن به بهترین نحو وجود دارد.
-
- تعامل افراد: افراد در سراسر سازمان میتوانند ارزش ایجاد کنند، برای اطمینان از این کار QMS بر روی شایستگی افراد تمرکز میکند تا افراد بتواند در ایجاد ارزشها شرکت کنند.
با داشتن افراد توانمند که برای ایجاد ارزش تلاش میکنند، این موضوع میتواند یک نیروی محرکه برای تحقق اهداف سازمان و پیشرفت باشد.
-
- رویکرد فرآیند: تلاش برای بهبود یک سیستم کلی میتواند محکوم به شکست باشد، اما اگر این سیستم را به فرآیندهای مرتبط به هم کوچکتر تقسیم کنیم میتوانیم روی فرآیندهای فردی سیستم تمرکز کنیم و نتایج سازگارتر و قابل پیش بینیتری را رقم بزنیم.
کنترل و بهبود فرآیندهای فردی راه بسیار مؤثری برای بهبود و کنترل کل سیستم است.
-
- بهبود: شرکتهایی که در یک بازار رقابتی راکد میشوند تحت فشار زیادی قرار میگیرند و برای مقابله با این فشار باید با کاهش هزینهها و حفظ سهم خود در بازار بهبود یابند.
این موضوع باعث میشود که شرکت نسبت به تغییرات داخلی و خارجی واکنش نشان دهد تا بتواند فرصتهای جدیدی را ایجاد کند، داشتن یک خط مشی کیفیت با اهدافی که با این خط مشی سازگار است در جهت بهبود کار میکند، اهداف باید برنامه ریزی شده و هوشمند باشند و تغییرات را ایجاد کنند.
-
- تصمیم گیری مبتنی بر شواهد: اگر تصمیم گیری بر اساس تجزیه و تحلیل و ارزیابی دادهها باشد به احتمال زیاد به نتایج مطلوب می انجامد.
در الزامات ISO9001 بر نظارت اندازه گیری تمرکز شده است، برای آن که بدانیم یک فرآیند به خوبی کار میکند، نیاز به دادههای درست داریم که آنها را برای برنامهریزی و ارزیابی استفاده کنیم؛ بنابراین حفظ سوابق خوب برای عمل به اصول مدیریت کیفیت بسیار مهم میباشد.
-
- مدیریت روابط: مدیریت روابط در استانداردهای بین المللی کیفیت چیست ؟ روابط با اشخاصی مانند مشتریان، کارکنان و تأمین کنندگان بسیار مهم است و میتواند بر عملکرد سازمان تأثیر زیادی بگذارد، بنابراین مدیریت این روابط بسیار اهمیت دارد و باعث موفقیت سازمان میشود.
شرکتهای موفق این روابط را به عنوان مشارکت میبینند و ارتباط بهتری با مشتریان، کارکنان و تأمین کنندگان دارند.
کنترل کیفیت با کمک نرم افزار
نرم افزار کنترل کیفیت (QC) یک سیستم رسمی است که به دستیابی بر اهداف کنترل کیفیت کمک کرده و برنامه ریزیها و مسئولیتهای رسیدن به این اهداف را مستند میکند، QMS به هماهنگی و هدایت فعالیتهای سازمان برای تأمین نیازهای مشتری و مقررات بهبود کارآییها به صورت همیشگی کمک میکند.
پیاده سازی این نرم افزار بر بخشهای مختلف سازمان تأثیر میگذارد و باعث بهبود عملکرد میشود که از فواید آن میتوان به تأمین نیازهای مشتری، فروش بیشتر و سود بیشتر اشاره کرد.
نیازهای سازمان با مقرون به صرفهترین روش تأمین میشود و با ایجاد فضای کار رشد و سود بیشتر را به ارمغان میآورد، همچنین دادههای مستند و دقیق میتواند موجب بهبود فرآیند تولید و جلوگیری از اشتباهات آن، کاهش هزینهها و ضایعات و شناسایی نقاط ضعف برای آموزش شود.
روز ملی کیفیت در تقویم رسمی کشور
آیا در تقویم رسمی کشور روزی را برای کیفیت و کنترل کیفیت نامگذاری کردهاند؟ 18 آبان روز ملی کیفیت در تقویم ایران نامگذاری شده است که به سازمانها و شرکتهایی که در زمینه ارتقا کیفیت فعالیت چشمگیری انجام دادهاند جوایزی اعطا میشود.
جایزۀ ملی کیفیت ایران
در 18 آبا که روز ملی کیفیت در تقویم رسمی کشور است، جایزه ملی کیفیت چیست ؟ شورای سیاست گذاری، عالیترین مرجع تصمیم گیری در جایزه ملی کیفیت ایران است؛ طبق نظامنامه جایزه، دبیرخانه جایزه ملی کیفیت ایران مستقر در مؤسسه استاندارد است و تحقیقات صنعتی ایران به عنوان مجری جایزه کلیه عملیات اجرایی مرتبط با جایزه را به عهده دارد.
یک تیم 12 نفره که کارشناسان متخصص در زمینه مدیریت کیفیت و مباحث درآمدی هستند نیز دبیرخانه و شورای سیاستگذاری را در طرح ریزی و اجرای ملی کیفیت ایران یاری میکنند؛ این جوایز ابعاد مختلفی دارند که 5 مورد زیر میباشد:
-
- مفاهیم کیفیت و سرآمدی کسب و کار را به زبان شیوا بیان میکنند.
- یک الگوی نظاممند برای طرح ریزی و استقرار نظام مدیریتی جامع دارند.
- ابزار سیستماتیک خود ارزیاب هستند.
- به سازمان کمک میکنند که نظام مدیریت و عملکرد خود را براساس معیارهای معین ارزیابی کنند.
- به سازمان کمک میکنند تا به اهداف خود از جمله رضایت مشتری، افزایش مشارکت کارکنان، بهبود مستمر، دستیابی به نتایج پایدار مالی و اقتصادی را محقق سازند.
مدیریت جامع کیفیت چیست
مدیریت جامع کیفیت یک رویکرد سازمانی است که به بهبود فرآیندها، محصولات، و خدمات میپردازد؛ این رویکرد بر اصول مدیریت کیفیت تمرکز دارد و تمامی بخشها و فرآیندهای یک سازمان را شامل میشود.
اهداف اصلی مدیریت جامع کیفیت شامل بهبود کیفیت محصولات و خدمات، کاهش هزینهها، افزایش رضایت مشتریان، و ایجاد فرهنگ کیفیت در سازمان میباشد، این رویکرد شامل فعالیتهایی مانند برنامهریزی کیفیت، کنترل کیفیت، بهبود مداوم، و اعمال استانداردهای کیفیت برای تضمین کیفیت و عملکرد مطلوب محصولات و خدمات است.
نتیجه گیری
اگر بخواهیم بگوییم که کیفیت چیست به این توضیح بسنده خواهیم کرد که کیفیت در واقع به معنای برآورده کردن نیازهای خریدار با توجه به هدف تولید یک کالا یا خدمت میباشد؛ هر فرد میتواند نظری متفاوت راجع به کیفیت یک محصول داشته باشد، اما این موضوع با بعضی استانداردها قابل اندازهگیری میباشد.
در این مقاله سعی شد که سؤالات و ابهامات شما در زمینه کیفیت چیست ، کنترل کیفیت در سازمانها و مدیریت کیفیت که به آنها برای پیشرفت کمک میکند بپردازیم؛ سپاس از آن که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید به سوالات شما در خصوص موضوع تعاریف کیفیت چیست و تضمین کیفیت چیست در قسمت نظرات پاسخ داده خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.